Last news in Fakti

9 Юни, 2019 20:29 7 076 67

Как Турция постави САЩ в шах

  • турция-
  • сащ-
  • русия-
  • ракети-
  • с-400-
  • пейтриът

Анкара е длъжна да се откаже от сделката с руските ракети и вместо това да вземе американската противоракетна система "Пейтриът"

Как Турция постави САЩ в шах - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анкара иска да купи руския зенитно-ракетен комплекс С-400. Вашингтон е разгневен и оказва огромен натиск над турците, за да ги откаже от сделката. Ердоган обаче явно никак не е впечатлен. Какво се крие зад тази му акция?

Анкара е длъжна да се откаже от сделката с руските ракети и вместо това да вземе американската противоракетна система "Пейтриът" - смята американският президент Доналд Тръмп. За да постигне тази цел, неговото правителство е готово на всичко. Но Анкара изглежда никак не се впечатлява от това: турското правителство се е споразумяло с Русия и няма никакво намерение да се отказва от сделката, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган пред Анадолската информационна агенция. А министърът на отбраната Хулуси Акар уточни, че турски войници вече се обучават в Русия как да обслужват зенитно-ракетния комплекс С-400. Най-късно през юли ракетите щели да бъдат доставени на Турция и до есента вече да са в оперативна готовност.

Санкции срещу Турция?

За да накара турското правителство да промени решението си, американското правителство от месеци насам оказва огромен натиск над своя съюзник от НАТО: президентът Доналд Тръмп многократно разкритикува покупката на руския противоракетен комплекс, а външният министър Майк Помпео заплаши Анкара със санкции. По данни на телевизия CNBC, Вашингтон дори бил поставил ултиматум на турското правителство. Освен това американците заплашват, че няма да доставят на Турция обещаните изтребители F-35 по технологията "Стелт". Това би било тежък удар за турските въоръжени сили, поръчали 100 машини от тази клас, още повече, че подготовката на турските пилоти вече е започнала.

На пръв поглед, подобен натиск от американска страна няма как да не окаже сериозно въздействие над турското правителство. Още повече, че от около година Турция се намира в тежка валутна и икономическа криза. През август миналата година пък се видя колко силно вредят чуждите санкции на икономиката на страната: тогава правителството на Тръмп въведе наказателни мита за стоманата и алуминия, след като турски съд първоначално беше отказал да пусне на свобода задържания в Турция американски пастор Андрю Брънсън. Именно в тази стъпка икономическите експерти виждат една от причините за задълбочаването на икономическата криза в Турция.

Сега Анкара отмъщава на Вашингтон

Германският експерт по въпросите на сигурността Улрих Кюн проявява разбиране за твърдата позиция на турското правителство. По думите му, в сделката за руските ракети се пресичат различни интереси: "Става дума за дипломатически шахматен ход. С тази сделка турците отмъщават на САЩ затова, че Вашингтон отказа да екстрадира ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен. Освен това САЩ се съюзиха в Сирия и Ирак с кюрдските милиции, които Турция разглежда като терористи. Сега Анкара има възможност да си го върне на Вашингтон, изпращайки му същевременно и сигнал, че Турция играе много важна геополитическа роля и знае как да брани собствените си интереси."

Според Кюн, сделката с Русия има и своя военна логика: "Зенитно-ракетният комплекс С-400 е предназначен за един несигурен регион край южната граница на страната", казва той. Вярно е, че Турция не е застрашена от военно нападение от страна на съседните ѝ държави, но руските установки навярно ще бъдат използвани срещу кюрдските милиции. Освен това покупката разширява познанията на Турция за този вид военна техника. "След като обучи достатъчно персонал и получи съответните лицензи, някой ден Турция и сама би могла да произвежда отделни компоненти за зенитно-ракетния комплекс".

Засега турското правителство изтъква предимно търговски аргументи за решението си. Анкара щяла да купи американските "Пейтриът", само ако Вашингтон предложи също толкова изгодни условия, като тези на руснаците, заяви през президентът Ердоган. Турция купува две батареи С-400 за 2,5 милиарда долара, което е значително по-евтино от американските "Пейтриът". Освен това руската система се смята за модерна и високо ефективна.

Става дума за много по-важни неща

Покупката на руските ракети обаче не е обикновена търговска сделка – в случая става дума за игра на власт и надмощие. А САЩ и партньорите им от НАТО са сериозно разтревожени. Първо, защото руската военна техника не е съвместима със системите на НАТО, и второ: Москва би могла да се добере до секретна информация за "невидимите" американски изтребители самолети F-35 – защото руските ракети и американските самолети ще бъдат елементи от турската въздушна отбрана.

Турция обаче се намира в безизходица: ако Анкара се огъне под американския натиск и откаже руските ракети, тя ще избегне американските санкции, но ще разгневи Москва. Тогава руското правителство също би могло да прибегне до санкции, както това се случи през 2015 година, след като един руски изтребител беше свален над турска територия. И независимо в чия полза ще отсъди накрая президентът Ердоган, една от великите сили ще остане крайно разгневена.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ердоган

    24 19 Отговор
    Не ме интересува бедността на слабите, важно е да съм пич докато ме убият! Като Хюсеин и Кадафи!

    Коментиран от #65

  • 2 Jonathan

    20 46 Отговор
    Чалмите майтап си мислят, валутата им вече е по-евтина и от тоалетна хартия, още санкции и са свършили.

    Коментиран от #6, #8, #63

  • 3 Читател

    75 14 Отговор
    Ердоган има гръбнак,не е мекотело като нашите политици!

    Коментиран от #20

  • 4 файъра

    16 35 Отговор
    Офф....на много умни се правят рязеняците. Ама едно е да се правиш, друго е да си! Ще си го получат скоро....от природата разбира се!

    Коментиран от #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Пешо

    18 2 Отговор

    До коментар #2 от "Jonathan":

    Забрави да пишеш за цената на лука в Турция! 😂

    Коментиран от #27

  • 7 Хъш

    13 22 Отговор
    Хаха ще има шведска тройка с Русия, САЩ и Турция по средата. Такава съвместна любовна афера на САЩ и Русия може и да подобри значително отношенията помежду им. Но най-ми е интересно коя точно стойка от камасутра ще приложат за това епично двойно проникване. Абе ше им разцепят Босфора здраво.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Яки османлийски шамари

    32 7 Отговор
    Американците вече реват на умряло.
  • 11 7777

    13 19 Отговор
    Обикновенно така става когата се пъхаш между шамарите ще получиш
    шамар. Щом нямат военна заплаха защо са им потрябвали тези ракети. Но нали Ердоган е играч влиза внеподготвен в голямата игра.

    Коментиран от #31

  • 12 Batushka

    7 16 Отговор
    Най големия шах го ядът ония в Анадола....
  • 13 файъра

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Копй":

    Не каза защо. Или просто тровиш пространството с малоумни коментари!

    Коментиран от #15

  • 14 Коста Доро

    28 5 Отговор
    Много добре са си направили сметката турците. Разполагането на една система несъвместима с досегашните на южната граница ще ги предпази от изненада от страна на една държава със железен купол. Няма да мога да прилагат разни трикчета с блокирането на пейтриът или разни други такива .
  • 15 Копй

    0 5 Отговор

    До коментар #13 от "файъра":

    Още по зле че неможе да разбереш защо
    Съжалявам те
  • 16 Коментар📝

    13 0 Отговор
    DW Е ПРОПАГАНДНА МЕДИЯ.
    ЗНАЕ ЛИ DW какво Е пишело на ГАЗОВАТА КАМЕРА.ПОНЕЖЕ ПРОПАГАНДИРАТ ДА НАПИШАТ МАЛКО ЗА ХОЛОКОСТА
  • 17 Баш бай Брадър

    8 9 Отговор
    Ашколсун Догане няма да се даваш на американската манипулация като България те затова са на това положение.
  • 18 Скоро американците

    7 7 Отговор
    Ще бъдат отрязани и от черно море поради геостратегически олигофренизъм
  • 19 А вчера турският национален отбор

    10 7 Отговор
    По футбол постави два шаха и матира световният шампион Франция.

    Коментиран от #21

  • 20 боярышник

    11 7 Отговор

    До коментар #3 от "Читател":

    Има гръб,докато изхарчи златото изпратено от предателя мадурко от Венецуела,след това е чао.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 боярышник

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "дада":

    Играе си с търпението на чалмите,но не знам когато страха от диктатора се изпари,какво ще чине той зимъзка?!
  • 23 Такива оранжеви палячовци

    5 6 Отговор
    Султанът ги хапва на закуска.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ймуната ако можеше да се обучи

    0 2 Отговор

    До коментар #24 от "JPower":

    Да лети ти щеше да дърпаш като пеперудка

    Коментиран от #28

  • 26 Корави се оказаха турците

    10 3 Отговор
    Ние само с едно телефонно обаждане и класирахме вторите и се съгласихме вместо два да им дадем три милиарда....
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Надявам се,

    2 1 Отговор
    Турция да има работа, ама знам ли? Да плащат на БДЖ, товарни превози и винетки за тировете! И Ердоган да посрещне 100-те години на Р.Тирция!
  • 31 Дали

    13 2 Отговор

    До коментар #11 от "7777":

    Много бързо забравяш как американците му спретнаха пуч и като последните глупаци поздравиха нивото ръководство без да са сигурни за реакцията на народа, така че единственият неподготвен си ти.
  • 32 Анти милиционер

    4 1 Отговор
    Вярно е, че Турция не е застрашена от военно нападение от страна на съседните ѝ държави, но руските установки навярно ще бъдат използвани срещу кюрдските милиции. 
    ХАХАХАХХАХАХАХА ХАХАХХАХАХАХАХХАХАХАХАХХА ХАХАХХАХАХАХАХХА
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Миеш си го

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Горд Българин":

    Ама кой те научи.Хахаха

    Коментиран от #37

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Ама на тях

    0 1 Отговор

    До коментар #37 от "Горд Българин":

    Кой ги научи? Ей така звездите ли им го казаха? Хахаха

    Коментиран от #41

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Горд Българин

    3 5 Отговор

    До коментар #39 от "Ама на тях":

    Техните родители са ги научили, а тях са ги научили техните родители и всички са българи. Не си въобразявай, че сме се научили на хигиена от вас. Когато ние сме съществували като държава и то не една, а три вие не сте съществували на света. Били сте сбирщина от племена диваци. Що не ме питаш за римската империя от къде са се научили на хигиена, че и бани и водопроводи са строили там от където са минали включително и на вашата днешна територия? Вие къде сте били тогава, защото явно не е имало и помен от вас. Там е било Римска империя. Ха ха смешник с претенции за нещо. Вие сте едно нищо и нищо няма да остане от вас. Само почакай и гледай с участието на довчерашните ви приятели, какво ще бъде създадено с или без С-400. Ще има нова държава, а с вас, какво ще става тогава?

    Коментиран от #43

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Истината боли нали

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "Горд Българин":

    Нещо се жегна...

    Коментиран от #46

  • 45 Горд Българин

    2 4 Отговор

    До коментар #43 от "Де го чукаш де се пука...":

    Нищо не си приписвам и пак ти повтарям когато ние сме били държава на тази територия помен не е имало от вас. Дори и в анадола не сте били. Пак те питам къде бяхте вие, когато Римската империя се простираше на днешните ви земи бе неграмотник?

    Коментиран от #47, #51

  • 46 Горд Българин

    1 4 Отговор

    До коментар #44 от "Истината боли нали":

    От подчовек не мога да се жегна. Имаш още милиони години еволюция докато стигнеш нашето човешко ниво. Да се жегна от теб е все едно кучето ми да ме обиди. Смешко. Нещо много се надцени.

    Коментиран от #48, #49

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 А като сте толкова велики

    6 3 Отговор

    До коментар #45 от "Горд Българин":

    Защо вие не покорихте римската империя ами я покорихме ние хахахаха ще ти кажа, защото за нищо не ставате, нито да управлявате държава, нито за нищо. Затова и изчезвате, топите се и природата си поправя грешката

    Коментиран от #54

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Хахаха

    6 2 Отговор

    До коментар #50 от "Горд Българин":

    Имало държава България в Италия хахахахахахахахахахахаха, по-прост си и от просено семе, признавам те, истински българин си от прост по-прост, че няма и накъде повече. То и името вулгарис което ви е лепнал светът това и означава-прост.

    Коментиран от #56

  • 54 Горд Българин

    1 5 Отговор

    До коментар #51 от "А като сте толкова велики":

    Вие сте покорили Римската империя??? Ти или си напълно луд или историята, която си чел е писана от лудите ти предци. Я дай един линк да прочета къде го пише това, че в световната история никъде не се споменавате като завоеватели на Римската империя. А бе вие верно сте доста заблудени. А Марс не го ли превзехте и него?

    Коментиран от #57

  • 55 Ами всеки знае разбира се

    7 3 Отговор

    До коментар #52 от "Горд Българин":

    Ама всеки който е чел Захари Стоянов знае. Той описва как българските овчарчета опъват овчици и козички. Явно ти не си го чел. Ама почнете да опъвате жени и тогава може и да не намалявате и да почнете да се увеличавате.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Глупи,

    7 0 Отговор

    До коментар #54 от "Горд Българин":

    А кой превзема Константинопол през 1453г. Вие ли? Знаеш ли как са се наричали т.нар.византийци? Самите те как са се наричали, не как ги наричаме ние? Хайде попрочети малко и пак ела, доста под нивото си ми дори и за да се гъбаркам с тебе.
  • 58 Глупи нали каза

    3 2 Отговор

    До коментар #56 от "Горд Българин":

    Три българии е имало и едната била в Италия хахахаха

    Коментиран от #60

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Абе глупи

    6 0 Отговор

    До коментар #59 от "Горд Българин":

    Ние сме в Европа бре, дори на най-важното от геостратегическа гледна точка място. Не разбрахте ли, че няма да стане на вашата? Айде години ти при 3те милиона български метачи и чистачи на запад да сменяш памперси на германски бабички
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Голям прос

    2 2 Отговор

    До коментар #47 от "Каква държава сте били бре":

    България е съществувала и преди това " ханство" за което говориш. Чети книжки. А това, че сме преживяли робствата трябва да ти говори нещо освен ако не си глух
  • 65 Иве

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ердоган":

    Американците са отмъстителни помните ли с ким дот ком как му го върнаха, нищо че се оакаха.
  • 66 Много бургии бе

    2 1 Отговор
    човек не може да ви насмогне на простотиите! Колкото обаче тук сте българи - толкова и там долу сте турци! Мастика - мента =карашик!
  • 67 Аналлитична компания

    2 0 Отговор
    САЩ от много години дестабилизират Турция , но сега Турция намери начин да им го сложи с лихвите. Русия само лекичко им подаде греста .