Last news in Fakti

10 Юни, 2019 06:30 7 273 49

Консултантката на филма "Чернобил": В СССР не казваха "окей", нямаше и храна за котки

  • hbo-
  • чернобил-
  • сериал

Американският сериал демонстрира сензационна точност при възпроизвеждането на съветската действителност

Консултантката на филма "Чернобил": В СССР не казваха "окей", нямаше и храна за котки - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Американският сериал "Чернобил" демонстрира сензационна точност при възпроизвеждането на съветската действителност. Как е постигната тя? ДВ разговаря с консултантката на филма.

Един от големите плюсове на вдигналия много шум американски сериал "Чернобил" е неговата изключителна точност при възпроизвеждането на съветската действителност. И в това няма нищо случайно - сред консултантите на сценариста Крейг Мазин е украинката Елена Козлова-Пейтс, която от 20 години живее в Съединените щати и почти случайно се свързва с Мазин, когато разбира, че подготвя филм за ядрената авария – тя сама му предлага услугите си и той незабавно я ангажира.

Режисьорът бе влюбен в своите герои

"Не съм имала много работа по филма - сценарият беше почти перфектен", разказва Козлова, която споделя пред Дойче Веле някои детайли от сътрудничеството си с Мазин. Например в една сцена от първата серия, която показва как ученият Валерий Легасов малко преди да се самоубие оставя на котката си паничка с храна. Първоначално в сценария е било записано, че той оставя „котешка храна“ в паничката.

А по това време в СССР не е имало специална храна за котки - детайл, която Крейг няма как да е знаел. И той незабавно нанася корекции за този епизод.

"Много ме впечатли това, че човек, който никога не е бил в тази част на света и дълго време не я е познавал, само за няколко години е успял да се доближи в такава степен до историята и културата ѝ. А най-много от всичко ме порази това, че Крейг направо се бе влюбил в своите герои", споделя консултантката.

Двамата със сценариста работели съвместно най-вече върху диалозите, в които били променяни отделни думи. На няколко пъти, например, се срещала думата "окей", която определено не се е използвала в Съветския съюз през 1986, особено пък в средите на партийните членове или миньорите. Или друг епизод - когато пожарникарят Василий Игнатенко се събужда и двамата с жена си тръгват да видят от прозореца какво е станало – по сценария той носел тениска, а тогава тениските бяха рядкост - хората носеха потници, казва Елена Козлова-Пейтс.

Филмът често е критикуван за това, че в сериала прекалено често се чува обръщението „другарю“. В едно свое интервю Мазин казва, че това се дължи отчасти на факта, че на чужденците им било много трудно да произнасят обичайните руски обръщения по собствено и бащино име. А що се отнася до сцената, в която виден партиен ръководител от Минск е показан как пие водка в кабинета си, консултантката не смята, че това е прекалено - все пак са минали цели 33 години от онези времена, много от нещата са се позабравили, а и подобни случаи със сигурност е имало.

В памет на героите и жертвите

Покрай работата си по филма консултантката открива и за себе си нови факти, свързани с Чернобил. "Бях ученичка и помня какво се случи тогава. Отлично помня и манифестацията на 1 май 1986-та, помня лятото, в което не биваше да събираме липов цвят, имаше и много други забрани. Бащата на момчето от съседната къща замина за Чернобил още в първите дни след аварията и когато се върна, почти веднага почина. Бях много впечатлена - човекът се бе пожертвал заради другите."

Според Козловска, сценаристът на "Чернобил" е искал точно това - да направи сериал в памет на онези, които са страдали и са се пожертвали. Важно е и обстоятелството, че трагедията е поставена в контекста на другите съветски престъпления срещу човечеството, срещу гражданите на страната. А най-важно - по думите на консултантката - е показването на героизма на главните действащи лица, на начина, по който са се опитвали да се борят с невидимия враг, за да спасят хората в региона и в цяла Европа.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сичко е лъжа и измама

    39 59 Отговор
    Капиталистическа лъжа

    Коментиран от #12, #47

  • 2 Сега русия да направи филм

    57 23 Отговор
    Как саш меткат атомните бомби връз япония

    Коментиран от #7, #38

  • 3 Иванов

    32 24 Отговор
    Храна за котки е нямало, но поне не са яли котки, нещо което италианците практикуват и до днес, но си траят заради омертата и зелените.
  • 4 Альоша Гърневски

    43 22 Отговор
    хибридна война за баламурници.
  • 5 Усмивката

    17 20 Отговор
    Пиини,пиини и пак пиини.Какво му е трудното на сценария.Ако не те убие радиацията ще те убие пиинето
  • 6 Панов

    12 22 Отговор
    Който реши за белене ще бъде разстрелян

    Коментиран от #17

  • 7 СссереМ

    33 38 Отговор

    До коментар #2 от "Сега русия да направи филм":

    За просия не знам какво ще направи,но нека тук направят филм как червената армия мародерства,изнасилва и убива деца и старци през 44-та и 45-та.

    Коментиран от #18

  • 8 Фен

    33 19 Отговор
    Забравихте да напишете "платен репортаж"
  • 9 Николай

    30 26 Отговор
    То храна за хората нямаше, пък те за котките мислят.
  • 10 Философа

    32 20 Отговор
    Лумпенизацията в целия си блясък лъсна в този паридия на достоверен сериал!

    Коментиран от #26

  • 11 ИВАН

    31 15 Отговор
    Еее, богаташите може и да са ревяли, защото им национализираха заграбеното от народа, ама повечето хора бяха щастливи, чист въздух, чиста храна, а сега имаме всичко, само не и най-важното
  • 12 Сесесере

    9 20 Отговор

    До коментар #1 от "Сичко е лъжа и измама":

    Кой те пита тебе бе каскет!

    Коментиран от #19

  • 13 Тодоров

    52 23 Отговор
    Да не се забравя, че Чернобил все пак е в Украйна. И да не се злоупотребява с думата Съветски. Украйна, въпреки че беше част от Съветския съюз, беше и самостоятелен член на ООН с представителство. И не Съветският съюз е виновен за чернобилската трагедия, а самата Украйна. Ако в Украйна не е имало храна за котки, в Москва (и в много други руски градове) имаше, и то доста качествена руска, а не скапана като УИСКАС. Но какво да се прави - Deutsche Welle +американска украинка наистина е равно на платен филм и репортаж. Друг е въпросът, защо управляващите тогава първоначално скриха за трагедията. Синът ми се роди на 21.05.1986 г.
  • 14 Браво

    34 11 Отговор
    , след 5 години и за Фукушима да направите и кажете че е в източна Русия.

    Коментиран от #16

  • 15 СсЦска

    25 14 Отговор
    Почти точно са описани главоците от кремъл и подлезурковците от запорожието, язък за тия мъжки и млади момчета, хвърлени ей така, без екипи и всипко..
  • 16 Мдааа

    28 10 Отговор

    До коментар #14 от "Браво":

    Апсолютно си прав. Предполагам ако попитат западняците, особенно САЩисаните къде е Фукушима голям смях ще падне.

    Коментиран от #48

  • 17 антипендал

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "Панов":

    нещу та сърби от сутринта още! Споко бегендир все ще се намери некой да та почеса до вечерта
  • 18 Гост

    20 9 Отговор

    До коментар #7 от "СссереМ":

    Ти откъде знаеш? Да не си от мародерстваните или убитите, та пишеш глупости?

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 СссереМ

    14 21 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Лично жоро пияндето отива при Сталин да го моли дя вкара ред в армията си,България дава повече цивилни жертви на мародерите отколкото при бомбардировките на съюзниците.
  • 21 Свидетел на истината

    21 8 Отговор
    Какви мародерства е извършвала съветската армия в други страни не зная и не мога до коментирам. В България те бяха единични случаи и то предимно в една войскова част разположена в Княжево която беше съставена предимно от бивши затворници. Заловените в нарушение войници бяха затваряни от свойте в едно помещение и какво са ги правили там не ми е известно, но огласяваха цялата махала сякаш ги деряха.

    Коментиран от #24, #25

  • 22 Само питам

    20 15 Отговор
    Защо тукашните руско-поклонници се чувстват лично засегнати от фактите които отразява този сериал ??

    Коментиран от #45

  • 23 111

    13 11 Отговор
    ... КАКТО ИЗГЛЕЖДАХА СОЦ ФИЛМИТЕ ЗА ЗАПАДА НА ВРЕМЕТО,ТАКА И ТОЗИ- НЕПОЗНАТА ТЕРИТОРИЯ ЗА ХАМЕРИКАНЦИТЕ...

    Коментиран от #49

  • 24 СссереМ

    15 11 Отговор

    До коментар #21 от "Свидетел на истината":

    Червевата армия е единствената армия срещу която няма изстрелян и един куршум,НО въпреки това дава 190 жертви-разстрелват пазещия бидоните БЪЛГАРИН и почват да лочат,за което после са погребани с почести а за капак комунистите им правят и паметник в Бургас(където се случва всичко),ако си любопитен скочи до там и им остави ичкия за уважение.
  • 25 СссереМ

    13 5 Отговор

    До коментар #21 от "Свидетел на истината":

    Забравих да допълня че бидоните са пълни с МЕТИЛОВ алкохол.
  • 26 Густо Майна

    8 5 Отговор

    До коментар #10 от "Философа":

    И какаво не му е достоверното! Че НИ показва как сме зависими от решенията си по принцип ли? И от тази гледна точка трябва да изпипваме така нещата, че поне да не ни убиват заради решенията НИ! Поне под такива публикации може да не се издриск.ате тролски! Ей така, заради "службицата".
  • 27 стоян георгиев

    17 12 Отговор
    сериала показва случилото се в ссср както и начина на деиствие в тази страна.там човешкия живот бе без никаква стоиност. мизерия и лъжи тва бе ссср.лошото е че и днес много хора искат да се върне.

    Коментиран от #35, #43

  • 28 ахо

    17 11 Отговор
    Според руските подлоги чернобил има едва ли не здравословен ефект (подмладява и удължава живота)! Тя руската радиация не била вредна,само американската и японската са вредни!
  • 29 Щайнер

    16 5 Отговор
    Какво значение има достоверно ли е. Ясно е, че височайшите са крили информация и са пренебрегнали някои научни факти, като са ги скрили, какво повече...
  • 30 Студент

    8 10 Отговор
    Спокойно, нафталинените човечета са на доизживяване, ще ги потраеме още малко. Аз ги траем вече 20 години, но краят наближава.....

    Коментиран от #34

  • 31 Петко Киряков

    12 10 Отговор
    Нямаше храна за котки защото котките ядяха колбаси.
  • 32 Арод

    17 11 Отговор
    Годината е е 1986. А автобусите са от 50-те. Второ, миньорите -голи! Кой болен мозък го сътвори това? Трето - дори и облеклото не е като от 80-те, а е от 70-те! Несъответствията може да се окажат повече. Но най-интересни са ми "случайните" и многократни натъртвания на анти-сравнения със САЩ. Например: "Ние като не можахме да изпратим луноход на Луната, нека поне го качим на покрива в Чернобил" или: "Експлозията е N пъти по-силна от бомбата над Хирошима" (само дето едното е умишлено, ама нейсе) и накрая - героичните речи за старото име на централата "Владимир Илич..." звучат просто нелепо на фона на тая катастрофа. Изглежда като с плюнка лепено това!
  • 33 Вагабонто

    10 7 Отговор
    Скараха ни с Русия, изтикаха ни от тамошните пазари, които нашата хранително вкусова и лека промишленост владееше им сега гледат чрез оплюване да се промъкнат на нашето място.
  • 34 Прав си.

    10 1 Отговор

    До коментар #30 от "Студент":

    С тези боклуци с които се друсаш краят ти е съвсем близо. Свръхдоза.

    Коментиран от #40

  • 35 Едно и също

    11 3 Отговор

    До коментар #27 от "стоян георгиев":

    Сега човешкият живот какво струва? Сега никой не лъже и няма мизерия!

    Коментиран от #41

  • 36 Дойче веле

    7 6 Отговор
    Сайта за фалшиви новини.
  • 37 Гост

    8 6 Отговор
    Няма ДОСТОВЕРЕН американски фил на историческа тематика, т.к. дори Холивуд е политика!
  • 38 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Сега русия да направи филм":

    Не, Германия да направи филм за Дрезден, февруари 1945г.! Ама дали ще посмее?! Да не обиди "Батко"?!
  • 39 Townboy

    6 0 Отговор
    Най-добрата филмова продукция от дълго време насам. Може би защото е направена от "обикновени" хора а на от корифеите на Холивуд.
  • 40 Студент

    2 5 Отговор

    До коментар #34 от "Прав си.":

    Ахах, не съм се друсал никога през живота си, но ерата на нафталина свършва, ако те е яд ръфай килима казват, че помага срещу нерви
  • 41 стоян георгиев

    2 2 Отговор

    До коментар #35 от "Едно и също":

    сега е функция на тогава.особено у нас и в русия.много страни обаче се оттласнаха от мизерията и стандартите на комунизма.

    Коментиран от #44

  • 42 Гост

    1 2 Отговор
    покрай истината за котешката храна лесно минава и лъжата, че Легасов си крие записите от КГБ....
  • 43 Румяна Костова

    3 3 Отговор

    До коментар #27 от "стоян георгиев":

    Хората не са били никаква стойност в СССР, затова ли имаха толкова добро образование, истинско, а не по Западен маниер, както е сега, тестове, да отметнеш верния от три отговора. И понеже пак са нямали обикновените хора стойност е можело младеж или девойка от края на съветската география, от най-затънтеното село, ако е талантлив и работолюбив да направи кариера без парите за обучението му в университет да бъдат проблем?
  • 44 Румяна Костова

    2 1 Отговор

    До коментар #41 от "стоян георгиев":

    Дали имате пред вид геройското отласкване на Украйна?
  • 45 Бай Шиле

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "Само питам":

    Много си отворен.А защо не направиха този филм по времето на Елцин.Напъни се малко - отговорът не е труден.
  • 46 Български По Хелзинкски Комитет

    4 2 Отговор
    Тъпата пропаганда на ДВ ме кефи.Започна да има обратен ефект.
  • 47 А.Н.

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сичко е лъжа и измама":

    Кой си ти, неграмотнико, че да се произнасяш по такива сложни теми - ликвидиране на аварии, създаване на киноизкуство, социална психология и политика?! Гледай си плескавицата и мачовете, и мълчи!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ултра

    1 4 Отговор

    До коментар #23 от "111":

    Точно обратното, каскет! Все едно гледах сАвеЦки сериал, но с американски актьори! Филмът е супер огледален образ на човеконенавистническият, комунистически режим в СССР, колкото и да се опитвате вие - руските лакеи, да го омаловажите!