10 Юни, 2019 09:59 11 627 26

Велизар Енчев: България незабавно да прекрати участието си в смесената комисия с Македония!

  • българия-
  • македония-
  • договор-
  • комисия

НАТО, нито Европейският съюз искаха от София да подписва този неизгоден за нас договор

Велизар Енчев: България незабавно да прекрати участието си в смесената комисия с Македония! - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Велизар Енчев

Доктор по международно право,

посланик на България в Хърватия (1997-2002)

Търговията с националните интереси не е от вчера, но когато търговците са управляващи партии, претендиращи за монопол върху патриотизма, тогава щетите са тежки, а понякога и непоправими.

Откритото писмо на ВМРО, с което се критикува работата на Междуведомствената комисия за общата история със Северна Македония, е уникален случай на прехвърляне на собствената политическа отговорност върху нашата западна съседка.

Въпреки че вече втора година историци и дипломати в един глас предупреждаваме за подводните камъни в договора за приятелство с Република Македония, министри в правителството на ГЕРБ и ОП ни обвиняват в национален нихилизъм и липса на държавническо мислене.

Най-гласовитият адвокат на договора, с който едностранно и безусловно признахме измислените в Белград „македонска нация, език и история“, бе лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. В качеството си на военен министър той не само подкрепи договора, но и критикуваше всеки, дръзнал да попита защо точно ВМРО предаде българските интереси във Вардарска Македония. Македония, заради която десетки хиляди българи проляха кръвта си, а Царство България претърпя две национални катастрофи.

Според ВМРО, тази комисия е зациклила върху живота и делото на Гоце Делчев, а скопската страна отказвала да признае очевидния, документиран и признат от самия Гоце факт, че войводата е българин по народност. Ако това продължава – преговорите са безсмислени, драматично предупреждават авторите на писмото, пропускайки неудобния за тях факт, че заместник-председател на комисията е посочен от тях български историк.

В желанието си да се оневинят, от ВМРО обаче правят уличаващо ги самопризнание: „Докато България търси сътрудничество и обща полза, елитът в Скопие тупа топката и се опитва да ни замазва очите, за да си прокара политиката за НАТО и ЕС“...

Именно желанието на ВМРО да се хареса на НАТО и ЕС, без да се държи сметка за историческата истина, е главната причина за подписването на българо-македонския договор на 1 август 2017 година, с който капитулирахме пред македонизма.

Парадоксалното в случая е, че нито НАТО, нито Европейският съюз искаха от София да подписва този неизгоден за нас договор. Евроатлантическите структури настояваха само да не следваме примера на Гърция и да не налагаме вето на членството на Македония в НАТО поради желанието на Брюксел и Вашингтон Скопие форсирано да влезе в Северноатлантическия пакт.

И преди две години, и сега е повече от ясно – докато влезе в НАТО и получи покана за членство в ЕС, Скопие ще имитира активност в смесената комисия за общата история. След това ще се подновят старите претенции към историята ни, защото вече няма да имаме механизъм за блокиране на евроатлантическата интеграция на Република Северна Македония.

Защо тогава София избърза с подписването на този договор? Защо, в нарушение на всички принципи на международното право, първо дадохме съгласието си за членството на Македония в НАТО, а след това започнахме преговори за общата ни история? Защо изобщо се съгласихме да има такава съвместна комисия, в която от македонска страна са идеолозите на антибългарския македонизъм?

Откритото писмо на ВМРО до медиите не може да скрие отговорността на нейното ръководство за този провал на държавно ниво – както пред цялата нация, така и пред историята.

Изходът е само един – България незабавно да прекрати участието си във въпросната комисия и, следвайки примера на Гърция, да постави условията си за членството на Скопие в ЕС.

Докато все още имаме възможност да поставяме условия!


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стоян георгиев

    93 11 Отговор
    енчев е напълно прав.българия трябва да излезе от тази комисия ,която македонците ползват за да разтягат локуми и да печелят време.

    Коментиран от #8

  • 2 Господин Никой

    82 10 Отговор
    Външната политика на Борисов е национално предателство. Ето някои драстични примери за това - провалянето на Южен поток; безмълвието за името на Северна Македония, което е изцяло за наша сметка; действията ни по сделката за Ф-16 ... и сега пазарлъка с македонците за историята, в която тях ги е нямало
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 КРАЛИ МАРКО

    56 7 Отговор
    Този човек е за външен министър. А те сложили чучелото Захариева. Затова ще си плащаме с лихвите за собствената глупост.

    Коментиран от #9

  • 5 Георги Илиев

    53 3 Отговор
    България незабавно да излезе от комисията!!!
    Да реагираме, докато имаме възможност!!!
    Иначе макета ще ни се качат на главата и като нищо щем-нещем, ще бъдем въвлечени в конфликт!!! Когато вземат да се правят на мъже, няма да имаме избор вече!
  • 6 Възмутен

    34 2 Отговор
    По стар български обичай отново "мъдрите" ни и "национално отговорни политици" ни накиснаха в поредната безкрайна дискусия от историята на България. Отвово изпаднахме в нелепата позиция външни фактори да определят историята ни. Сега още 50 години ще преговаряме и накрая ще дойде някой умник да ни открехне, че Путин или някой друг ни пречи. Политическият сакатлък и безхарактерност нямат край.
  • 7 възмутен и огорчен

    30 7 Отговор
    Тъпунгери ............... Каква Македония, какви македонци? Една област населена с етнически българи. И българските политици, водени от злобата на Русия се отказват от поданиците си. Много тегло ще носим заради тази любов с народ, говорещ на църковно-славянски език.

    Коментиран от #26

  • 8 Полк Демирев

    12 27 Отговор

    До коментар #1 от "стоян георгиев":

    Енчев първо да попита бившите си господари БКП ченгетата и другарите коминтерновци които насилваха българите да се пишат македонци , а това ,че бил прав , всеки е прав да критикува . Ама отиде при БСПто които се гордеят с историята си на национални предатели .
    Докога ще се правиш на луд бе треторазряден разведчико.
  • 9 Лили Патрашкова

    7 31 Отговор

    До коментар #4 от "КРАЛИ МАРКО":

    Тази карикатура - Външен министър . Това виц ли е. Тоз е толкова прост колкото не може и да си представи. Пълен некадърник , като всички бесепари.

    Коментиран от #18

  • 10 ТОЧКАТА

    22 5 Отговор
    Енче, е много прав,както и при други случаи...

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Стамболов

    14 2 Отговор
    Велизар Енчев е твърде краен, но напълно споделям мнението на Каракачанов. В науката и образованието е изключено да се прави компромис между историческите факти и политиката. На целия научен свят е много добре известно, че до разпокъсването на област Македония след Балканските войни никой, никога и никъде в историческите източници не е маркирал наличието на отделна от българската "македонска" народност. Истината е, че сегашната „македонска” народност с различни от българските азбука и книжовен език е създадена в Югославия през 1945 г.по нареждане на Тито на база на Коминтерновско политическо решение от 1934 г. .
    За разлика от българското, гръцкото правителство е безкомпромисно по отношение на историческите факти и работата на гръцко-македонската историческа комисия е далеч по-ускорена и продуктивна. България изпълнява най-добросъвестно Договора за добросъседство, помагайки енергично за по-бързото интегриране на Р. Северна Македония в НАТО и ЕС, докато темповете на работата на смесената българо-македонска експертно-историческа комисия стават все по-мудни и слабо продуктивни. Защо българо-македонската комисия снася резултати на 3 месеца и следващото й заседание е планирано чак за месец септември ? За да не бъдат направени в учебниците необходимите промени преди започване на учебната година ли ? Засилва се усещането, че Скопката политическа върхушка "успива" с ухажване и ласкателства българското правителство, а на дело ни най-малко не бърза да се еманципир

    Коментиран от #19

  • 13 Стамболов

    15 3 Отговор
    Засилва се усещането, че Скопката политическа върхушка "успива" с ухажване и ласкателства българското правителство, а на дело ни най-малко не бърза да се еманципира от досегашна лъжлива югославската доктрина на "пренасяне със задна дата" на сегашното им чувство за идентичност върху нашите общи български възрожденци и ВМОРО деятели. Утре политическата картина в Скопие може да се промени. Крайно време е българското правителство да се поучи от случващото се в Гърция и да поиска скорошно финализране на работата на Комисията с подписване на Анекс към Договра за добросъседство.
    Нека не забравяме, че Скопие има нужда от помощта на България, а не обратното !
  • 14 Стойне Гранкята,

    1 19 Отговор
    В нашият край ,на такива, катоЕнчев,им викат "преметачи"!!!
  • 15 Димче

    1 17 Отговор
    Ето как българският народ, индокриниран с фалшив живковистки национализъм ще пропусне ПОСЛЕДНАТА възможност за сближение със своите братя от Скопие. И след като направи тази историческа грешка, с телешки възтог ще се отдаде в обятията на руския осво-поробител.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Мария

    14 1 Отговор
    ПОДКРЕПЯМ ПОЗИЦИЯТА.КАКВИ ДОГОВОРЕНОСТИ МОЖЕ ДА ИМАМЕ С ХОРА,КРАДЦИ НА ИСТОРИЯ,ХОРА КОИТО НА БЯЛОТО КАЗВАТ ЧЕРНО.СОБСТВЕНО РЪЧНА ГОЦЕВ СЕ САМООПРЕДЕЛЯ КАТО БЪЛГАРИН С БЪЛГАРСКО ПОТЕКЛО.ДАЛИ Е ШОП МИЗИЕЦ ТРАКИЕЦ ИЛИ МАКЕДОНЕЦ Е РЕГИОНАЛНАТА ПОДРОБНОСТ.ИМА ИЛИ НЯМА ДЪРЖАВА МАКЕДОНИЯ Е ПОД ВЪПРОС.
  • 18 Какъвто и да е

    11 1 Отговор

    До коментар #9 от "Лили Патрашкова":

    пак е 100 пъти по-подходящ за външен министър от универсалната калинка Захариева.
  • 19 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 8 Отговор

    До коментар #12 от "Стамболов":

    Енчев не е краен, а просто изпълнява указанията на резидента Решетников...
  • 20 Българин от Гостивар

    11 0 Отговор
    Браво една ясна мисъл.Поставете ясно условията на България пред Македония да приднае че са българи и езика и историята е българска и докато не ги признаят Вето!!! и няма нито НАТО няма нито Евросъюз!
  • 21 Българин от Гостивар

    9 0 Отговор
    Браво да излезе България от тази комисия и ясно да иска признаване на фактите че сме един народ в две държави и историята и героите и езика ни е общ!И докато не признаят в Македония фактите Вето и за НА ТО и за Е!
  • 22 ТЕ ТАКА

    8 0 Отговор
    Трябва да си тъп на квадрат за да не видиш, че онези ни баламосват и ще го правят докато им позволим да влязат в ЕС и НАТО! То за НАТО ние нямаме думата. За там решението е взето във Вашингтон....май това се отнася и за ЕС! Е, значи на онези им е казано да не ни дразнят прекалено известно време, а после може да ни се посмеят.
  • 23 бай Даньо

    4 0 Отговор
    Напълно съм съгласен. Трагедията е че македонизма е стигнал до такова кресчендо че не може да се преговаря с него, но в тая лудница те не разбират че България държи всички козове или поне ако беше истинска държава. Тя не е, и това се вижда чисто на тоя форум пълен със сърбомани ( това как е възможно изобщо?) и русофили . Народа ни няма родова памет и в момента изгубва поредната територия и 2 млн население .
  • 24 SAAB

    0 2 Отговор
    И като излезе ......Западно Балканският оправач къде ще се повдига на пръсти ?
  • 25 Цар Самуил

    5 0 Отговор
    Браво на гърчолята, разговарят с макетата само чрез ултиматоми.
  • 26 един от всички

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "възмутен и огорчен":

    Относно Македония,какво точно Русия пък на теб ти е виновна? Ти значи не знаеш нищо от историята,защото е точно обратното -Русия дава цяла Македония ,както и Егейското крайбрежие безусловно на България -те ни завоюват Санстефанския договор. Ти чувал ли си за такова нещо? Ами поинтересувай се,той какви граници договаря,и тогава ще разбереш какво Русия ни е дала на нас. След това,твоите мили приятелчета от Великобритания,те решиха да ни орежат. Иначе,Русия ни даде не само Вардарска Македония ,но и дн. Северна Гърция,и Одринско и Западните покрайнини (Нишко)...! Четете преди да кажете нещо!