Last news in Fakti

10 Юни, 2019 19:33, обновена 10 Юни, 2019 21:05 4 386 17

Кой чука на вратата на БНР?

  • бнр-
  • бнт

Маневрите започват, ще става все по-горещо

Кой чука на вратата на БНР? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Докато БНТ е в явен фалит, БНР бавно, но сигурно го догонва. За първи път националното радио излезе с дефицит от близо 2 млн. лв., при бюджет 44.224 млн. лева. БНТ при бюджет близо 68 млн. лева, вече е с дефицит между 30 и 50 млн. лева и никой не е в състояние да каже колко. Възниква естественият въпрос – кой носи отговорност? Би следвало това да е Съветът за електронни медии, който избира генералните директори на двете медии. Последният скандал около медийния регулатор беше с оставката на генералния директор на БНТ Константин Каменаров, който напусна предсрочно поста си заради съдебно дело за шофиране след употреба на алкохол. Членовете на СЕМ знаеха за делото, но го избраха и сега организират нов конкурс.

Въпреки че няколко пъти отхвърля отчетите на генералния директор на БНР Александър Велев, медийният регулатор удължи с два месеца мандата му. Сега той се кандидатира отново, макар че, според последните информации, управляващото мнозинство в СЕМ има друг фаворит. Това е назначената неотдавна за директор на специализираната администрация на СЕМ Анета Милкова. Без да блести с особени качества и без необходимия професионален стаж, тя вече беше в управителните съвети на БНР и БНТ. Обяснението е просто – тя беше съпруга на бившия ръководител на пресцентъра на Народното събрание, с когото вече са разведени. Явно обаче връзките не са увяхнали, след като Милкова се хвърля да оглави медия, в която като журналист не е работила и един час. Тя няма и небходимия трудов стаж, защото генералните директори и членовете на управителните съвети на двете медии сключват договори за управление, с което придобиват осигурителен, но не и трудов стаж. Милкова е и в конфликт на интереси, макар че е подала молба за отпуск. От протоколите на СЕМ може да се види, че тя по време на отпуската си е внасяла документи за разглеждане.

Анета Милкова

Членовете на техническата комисия, които ще проверяват редовността на документите на кандидатите, фактически са подчинени на Милкова и ще останат такива, ако не бъде избрана. Те може би са заинтересовани документите ѝ да са редовни, а може би и да бъде избрана за генерален директор на БНР. Ако не бъде избрана, тя ще следи и докладва пред членовете на СЕМ като директор на специализираната администрация за дейността на новия директор. Дали ще може да бъде безпристрастна? Веднъж вече СЕМ направи компромис, като я допусна до предишния конкурс през 2016 г. в нарушение на правилата. Милкова е представила становище на известен професор-юрист, според когото осигурителният стаж може да бъде признат и за трудов. Инспекцията по труда обаче отрича това да е валидно. Същият професор е давал и друг път подобни становища. Например при избора на Поля Станчева за генерален директор на БНР. Тя бе избрана в нарушение на редица обявени процедури при липсващи доказателства за трудов стаж и квалификация. Издадената ѝ справка след завършване на двата мандата обаче показва, че Станчева има трудов стаж преди да оглави БНР само...няколко месеца. Тогава каква е стойността на тази експертиза на видния професор и как ще постъпи сега СЕМ при очевидния конфликт на интереси и липса на необходимия трудов стаж при Милкова? Едва ли е случайно съвпадение използването на становище от същия юрист, след като Милкова беше член на Управителния съвет на БНР именно при Станчева.

Останалите кандидати едва ли ще пропуснат да обжалват тези очевидни несъответствия в кандидатурата на Анета Милкова. Ще се повтори ли и в БНР случаят Каменаров? На когото впрочем сега се опитват да припишат всички управленски грешки и дефицити в БНТ.

Един от кандидатите за поста генерален директор и без това съди БНР за неизплатени хонорари. Това също формално е конфликт на интереси. Иронията е, че същият кандидат преди време бе уличен, че като директор в медията е пускал хонорари за фиктивни сценарии на свои роднини, намиращи се в чужбина.

На 26 и 27 юни ще са публичните изкслушвания на кандидатите за генерални директори на БНР, а на 28 май ще стане ясно кой ще е новият генерален директор на БНР. Служители и журналисти предупредиха, че търпението им свършва, след серията кадрови експерименти на медийния регулатор. По време на управлението на сегашния генерален директор Александър Велев журналисти и музиканти протестираха пред оградата на БНР, пред Министерски съвет и на площада пред Народния театър. Ще има ли отново песни и танци, ще зависи от избора на управляващите и СЕМ. Не е ясно и кога ще се отчете Велев, на когото няколко отчета бяха отхвърлени, без обаче да му бъде поискана оставката.

А през юли се задава изборът на генерален директор на БНТ. За всеки случай един от членовете на Управителния съвет на БНР спешно бе прехвърлен в Управителния съвет на БНТ. Маневрите започват. В БНТ фаворит отново е Емил Кошлуков, който може да е придобил вече управленски стаж, а и с дипломата му нещата може да са се пооправили.

Синдикатите от двете медии вече изпратиха остри предупредителни писма до СЕМ и парламентарната комисия за култура и медии. Този път те се канят да протестират и пред СЕМ.

В регулатора, където през юли също предстоят промени, ще става все по-горещо.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голям Слон

    5 6 Отговор
    С по минута реклама на всеки 20-25 минути е нормално да си на загуба. Освен това, най-вероятно, става въпрос за всички производни на телевизията, като на първо четене изброявам четири канал. И в крайна сметка това е държавен канал с държавна субсидия. И ония 250 хрантутници ни висят на врата, а от тях не само никаква полза, дори напротив - само вреда и разход. Честно казано, гледам само Канал 1. Рядко някоя музикална телевизия. А научнопопулярните ги отказах по много причини... Ето, избор има, а на практика няма какво да се гледа.

    Коментиран от #10, #14

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Оня

    10 0 Отговор
    Това е България, хора, най либералнатаа държава, както беше казал Петър Стоянов. Всичко е възможно. Наздраве!!!
  • 7 Мончо

    5 3 Отговор
    Платена поръчка.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 бл.134 в Зап. парк

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Голям Слон":

    Сакривайте ги тия свърталища на безделници и натруфени кокони ,живеещи около Докторския паметник.Нехаещи за съдбата на страната, сбъркали журналистиката с най древната професия.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Диего Симеоне

    9 2 Отговор
    БНР засега остава единствената смислена медия в страната. Хубави предавания, хубава музика, изключително смислени интервюта и анализи (дори и доста дръзки понякога срещу властта), новини от цялата страна и вечер новинарския час с анализи от целия свят. Жалко, че искат и нея да я съсипят. А в БНТ едно хубаво нещо бяха новините, защото тия по бтв и нова са театрална лигня, която не става за гледане.
  • 14 Избор има а няма какво да се гледа

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Голям Слон":

    Поздравления, много точно казано. Едно време беше малко, но стойностно. Сега има много, но буламач. На всякъде нивото е трагично. Когато имаше само Канал 1 и Ефир 2 да не беше лошо? Помни ли някой „Частен случай”? Венета Райкова ако я чуете точава какви репортажи е правила, няма да повярвате че сега е такава куха лейка.

    Коментиран от #16

  • 15 Да да

    1 2 Отговор
    Онзи ден си говорих с бивш служител на БНТ, който ми каза как всеки директор точи телевизията и я заробва с изгодни за него договори, а заплатите на журналистите не са мръднали от години. Нали знаем всички вица за баницата, а и БНТ и БНР са едни бездънни каци с мед, които няма как да изчезнат защото са пропагандните канали комунистическия режим.
  • 16 Голям Слон

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Избор има а няма какво да се гледа":

    Много предавания съм запомнил. "Добро утро" ми беше любимото. Съжалявам за водещия. Човекът имаше чест и обвиненията, че е доносничал за колегите явно му дойдоха в повече. Гледам обаче на други не им пречи. "Панорама", "Събота късен следобед". Че по едно време даже и "Бразди" гледах. "Човек, камера, автомобил". Мисля, че така се казваше предаването с оня чудат пътешественик-съзодийник. И тогава имаше цензура. Сега даже май е повече. Просто трябва глава, за да го разбереш. И да, пълнеж, пълнеж, пълнеж. На практика от телевизията почти нищо, освен простотия и лоши обноски, не може да научиш.
  • 17 ЕЛЕГИЧЕН

    3 0 Отговор
    Не знам дали ви е известно,но в БНР журналистите взимат най-ниските заплати и хонора и от всички медии. Страхът управлява БНР! Който не мълчи,ще умре ,разбира-ще го уволнят.Истината е,че нивото на БНР плрез последните няколко години падна много.Напусна и продължава да напуска едно силно и интелигентно поколение,на тяхно място идват безхаберни момчета и момичета,които често са изгонени и от други медии.Правителството разглежда БНР като опозиционна медия и и има право.Бюджетът на БНР не е актуализиран от 10 години насам,а преди 10 години беше орязан за сметка на БНТ. Заплатите в БНР са апотеоз на мизерията.Иди и виж,както се казва!