2 603 31

Русия след Путин: три сценария

Каква ще е Русия след Путин? Ще има ли нови анексии като тази на Крим или поради краха на местната икономика страната ще се занимава предимно със самата себе си? Три възможни сценария очертава историкът Мартин Ауст.

Русия след Путин: три сценария
Снимка: Shutterstock
Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Известният германски историк проф. Мартин Ауст разглежда въпросите, свързани с бъдещето на Русия, в новата си книга "Сенките на една империя". С него разговаря Ефим Шуман:

ДВ: Книгата Ви е предназначена за германските читатели. Обръщайки се към тях подчертавате, че за да разберем Русия, е нужно да се избавим от демонизацията ѝ като "империя на злото". Затова да ви попитам: а какво е Русия? Империя на доброто, ли?

Мартин Ауст: Смятам, че днешна Русия изобщо не представлява империя. Правя този извод, сравнявайки Русия след 1991 година с предходните исторически формации – например с Царска Русия или със Съветския съюз. След 1991 Русия загуби много територии, които е притежавала именно по царско или съветско време. По-скоро можем да говорим за постимперска Русия. Над нея тегне тежко имперско наследство, имперското мислене все още доминира, но самата тя днес вече не е империя.

- Може би само засега? Ръководството на страната се опитва да събере отново тези "изгубени" земи. Има достатъчно примери: Южна Осетия, Абхазия, Приднестровието, Крим... Няма как да сме сигурни, че то ще спре само дотук.

Мартин Ауст: Трябва да обърнем внимание на факта, че споменатите "присъединени" територии имат различен статут. Русия присъедини Крим, което ние считаме за анексия, но е много трудно този ход да бъде сравняван с руските действия по отношение на Приднестровието, Южна Осетия или Абхазия. Защото по редица исторически причини Крим има далеч по-голяма емоционална стойност за Русия, отколкото Приднестровието, Абхазия, или пък Южна Осетия. Представете си, че на някого му хрумне да присъединява Приднестровието към Русия. Това изобщо не би предизвикало онзи невероятен прилив на патриотичен ентусиазъм, който се прояви през 2014 г. по отношение на Крим. Твърде трудно е да се забележи някаква последователна стратегия на Москва, някакъв единен план за връщането на изгубените имперски територии. Политическото ръководство на Русия, според мен, действа според ситуацията, на парче, импровизира. Това изобщо не изключва възможността някой ден Кремъл да реши „да привърже към себе си" и някои други региони - имам предвид най-вече Беларус. Но и тук не се забелязва някаква последователна, обмислена стратегия или програма. Не сме чули Путин да казва например, че Русия трябва да си върне едни или други изгубени територии. Такова нещо няма.

Може би Путин просто е станал по-предпазлив? Вие сам го казвате в книгата си, че през 2014 г. той изобщо не е очаквал такава остра и единодушна реакция на Запада, санкции от Европа и САЩ в отговор на анексирането на Крим и експанзията в Източна Украйна.

Мартин Ауст: Да, Путин тогава наистина си беше направил грешно сметките. Спомняме си, че Путин полагаше големи усилия да изгради Евразийския икономически съюз, в който Кремъл много искаше да включи и Украйна. Още от 1991 г. насам един от приоритетите на руската политика бе възможно най-тясното обвързване на Русия с Украйна. Повечето украински президенти бяха наясно с този факт и се опитваха да лавират между Русия и Европейския съюз. Експанзията през 2014 г. сложи край на това. Украйна направи своя избор - проевропейски избор. Така Путин постигна точно обратното на това, към което се стремеше: Русия загуби Украйна – и то завинаги.

- А от гледна точка на вътрешнополитическата консолидация това не е ли все пак успех за Путин?

Мартин Ауст: Не бих казал. Вълната от патриотичен възторг постепенно затихна. През 2014 г. можехме да говорим за национален подем около действията на Кремъл, той се усещаше и на първата годишнина след събитията - през 2015, но днес нещата вече изглеждат различно. Все повече критични гласове се чуват във връзка с огромните разходи на Русия: много хора се питат колко пари са дадени за инфраструктурното свързване на Русия с Крим, какви допълнителни социални тежести е поел руският бюджет и колко струва на Русия войната в Донбас.

За историците не е много типично да правят прогнози за бъдещето, но в книгата си Вие правите точно това.

Мартин Ауст: Виждам три възможни сценария за Русия след Путин: Първата възможност е да има нещо като продължение на Крим - тоест при всяка удобна възможност Москва да си връща отделни региони. Най-реалният "кандидат" в момента изглежда Беларус.

Вторият сценарий е точно обратен на първия: възможно е Русия да продължи да влошава икономическите си показатели поради недостиг на ресурси, намаляване на продажбите на енергоносители и на валутни постъпления. Това, от своя страна, ще даде тласък на центробежните сили. Когато Путин си тръгне и централната власт отслабне, недоволното население в регионите ще стане по-смело и по-независимо. В желанието си да се откъснат от опеката на Москва, някои региони дори биха могли да поискат институционна независимост.

Третият възможен сценарий за Русия след Путин е нещо средно между първите два: икономическата стагнация и народното недоволство ще доведат до съкращаване на военните разходи и до охлаждане на външнополитическите амбиции. Тогава ще изчезнат и опитите за външни експанзии и страната ще се занимава повече със себе си.

Във всеки случай бремето на имперското минало, имперското наследство още дълго ще усложняват бъдещото развитие на Русия - независимо по кой път ще тръгне страната. От това тя не може да избяга. И на още един факт искам да обърна внимание: в исторически план периоди на продължително господство на силни авторитарни личности често за приключвали най-неочаквано, след което са следвали периоди на нестабилност. Вземете например времето на Иван Грозни, Петър Първи и т.н.

Но след Сталин дойде Хрушчов. Можем ли да очакваме след Путин появата на някой нов Хрушчов?

Мартин Ауст: Само едно нещо можем да кажем със сигурност: след Путин Русия я очаква ожесточена битка по върховете на властта с неясен изход. Днес е много трудно да предвидим кой би могъл да оглави държавата след Путин. Мисля, че не е оправдано да се правят паралели с периода след Сталин. Тогава вътрешният кръг от кандидати е бил твърде ограничен, докато днес обкръжението на Путин се състои от несравнимо повече претенденти - то е много по-голямо и от това по времето на Елцин. И просто не мога да си представя как тези стотина семейства от най-близкото обкръжение на Путин ще успеят да се споразумеят около някакъв общ кандидат за наследник.

Русия
Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.

Още по темата

 • Разкриха плана на Русия за Африка

  Разкриха плана на Русия за Африка

  Русия се стреми да разшири влиянието си в най-малко 13 страни в Африка, съобщи Гардиън. Това се разкрива в нови изтекли документи. Лидер на ...
  11.06.2019
  8 132
  62

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 да позная

  24 3 Отговор
  Анализ от дойче веле ?

  Коментиран от #6, #11

 • 2 Краси

  21 4 Отговор
  Ще анексира Европа чак до Германия...
 • 3 нервен

  8 17 Отговор
  Много рядко в световната история се случва силен управник (какъвто е Путин ) да бъде наследен пак от силен управник ....посоката в която върви тази страна една от 50 години насам и това е разпад на руската федерация на съставни части ... Путин спя да отложи във времето това събитие но то е неизбежно ...

  Коментиран от #8, #14

 • 4 pepy

  15 1 Отговор
  Само за протокола - не анализ, а интервю.
 • 5 Meganoob BG

  10 1 Отговор
  След Ленин дошъл Сталин.... честно казано по-добре да не мислим какво ще дойде след Путин.
 • 6 чурулик чурулик

  0 7 Отговор

  До коментар #1 от "да позная":

  Ми то си пише ,ве позвавач

 • 7 евродебил

  22 4 Отговор
  Я, по-добре се изкажете за Германия след Меркел.
 • 8 Лъжливото овчарче от Мокша

  14 26 Отговор

  До коментар #3 от "нервен":

  Какво точно му е силното на политика Путин ? Вкара ли страната си в тежка политическа изолация -вкара я . Вкара ли я в тежка икономическа стагнация на път да се превърне в криза - вкара я . Когато петрола беше 120+ той какво направи ? Някакви полезни инвестиции направи ли ? Не . Кражби до безобразие . Путин е един балон , въздух под налягане . Това е Путин.

  Коментиран от #12, #28

 • 9 Иванов

  11 6 Отговор
  Този е поред номер три. След него ще има четвърти, пети и так дале. Няма Русия без КГБ, демек Путин. Докато светът използва нефт и газ, Русия ще царува.
 • 10 Баба Ванга

  9 17 Отговор
  Русия ке се оправи когато Владимир Владимирович легне до Владимир Илич в мавзолея!
 • 11 Румяна Костова

  21 6 Отговор

  До коментар #1 от "да позная":

  Не анализ, а мечти, че чрез още някой филм за Сталин, Чернобил или Голодомор, руснаците ще се в слушат в американската пропаганда и ще хукнат с тояги и кирки да помагат на западняците в разделянето на Русия на части.Целта е от Русия Световните корпорации да вземат онези територии, които представляват интерес за тях, а останалите области да бъдат оставени на демократичен самотек, всеки да се спасява както може. Да, ама руснаците много внимателно наблюдават какво се случва с украинците, които с радост клекнаха пред американските обещания
 • 12 Румяна Костова

  19 8 Отговор

  До коментар #8 от "Лъжливото овчарче от Мокша":

  Е, Путин според Вас бил балон, въздух под налягане Толкова по-зле тогава за Евро атлантическите либерали, които един Балон с образа на Путин не им дава мира и непрекъснато ден и нощ е в главите им Те никога не знаят как той ще реагира и това ги побърква.

  Коментиран от #15, #19

 • 13 Достатъчно

  16 2 Отговор
  Достатъчно е да прочетеш Дойче Веле и вече всичко е ясно...
 • 14 boiko

  13 0 Отговор

  До коментар #3 от "нервен":

  Само Бог знае какво ще стане
 • 15 Иванов

  8 15 Отговор

  До коментар #12 от "Румяна Костова":

  Боли ме Гуя за твоя кумир. Вие русолизците сте най- голямата измет на България, няма по- долни предатели от вас.
 • 16 Токту

  12 1 Отговор
  Наскоро четох едно списание от 2001 г. Пишат същото и че ще се случи до няколко години - т. е. до 2005 г. Как не им омръзна толкова години да пишат едно и също?
 • 17 Анти милиционер

  7 4 Отговор
  Еврейско Веле хахаха.... Муахахахаххаа
 • 18 ФЕН

  9 2 Отговор
  Хибридна война! Поне пишете "Платен репортаж"
 • 19 Лъжливото овчарче от Мокша

  7 10 Отговор

  До коментар #12 от "Румяна Костова":

  Така ли е вашите очи ? Защото на Запад не изглежда така . Виждат се някави жалки напъни на джудже да изглежда като великан. Просто е комично . Никакъв изненадващ ход не може да направи Путин , той сам се вкара в ситуация в която всеки ход ще му е грешен.

  Коментиран от #23

 • 20 ай де бе

  11 1 Отговор
  А Дойче Веле след Сорос??
 • 21 Кико

  3 3 Отговор
  Той е Бог - той не умира той е вечен, ПРЪДЛЬО!
 • 22 хахаха

  11 3 Отговор
  дойче зеле да обърне внимание на собствената си окупирана държава джудже-в която 50% от населението са пенсионери а от останалата половина -половината са мюслита и араби.Освен това какви ли не сценарии за Русия съм чел от всевъзможни "експерти"-нито един не се случи нито с падането на цената на петрола, нито с т.н.санкции ,Русия прави това което си иска и където си иска и иззе в движение световни пазари на ключови доставки които може би нямаше да вземе ако ги нямаше тия "санкции" .А след Путин-още след втория му мандат е предопределено и експонирано кой ще бъде на власт.Нищо няма да се промени за запада и неговите въжделения.Късное либе за китка.
 • 23 000

  9 4 Отговор

  До коментар #19 от "Лъжливото овчарче от Мокша":

  ако на запад не изглежда така, защо тогава тоя запад или по точно негтовите остатъци ,всеки ден всяка минута се занимава с Путин и Русия, как русиявсеки момент ще падде фалрила /по телевизора/ завзема всичко как "изостанала" русия прави избори в развития запад как ще ги смаже всеки моменет и всякакви врачки пишат книги какво ще стане с Русия, ами нищо няма да се подобри за остатъците от тоя запад.А Русия ще си продължи да прави това което поиска.

  Коментиран от #26


 • 24 братушка

  0 1 Отговор
  Минало,забравено.
 • 25 100

  4 1 Отговор
  Русия след Путин е сценарий за много далечното бъдеще. Путин поне още 20 години ще е на власт.
 • 26 Лъжливото овчарче от Мокша

  3 8 Отговор

  До коментар #23 от "000":

  Русия не може да прави това ,което си поиска , защото ще я блъсне товарния влак и ще я размаже като цинкова кофа .
 • 27 Грух

  0 0 Отговор
  Русия след Германия също трябва да се обсъди.
 • 28 нервен

  1 3 Отговор

  До коментар #8 от "Лъжливото овчарче от Мокша":

  Бъркаш нещата ...бе съм написал нито че е добър нито че е гениален в политически план ...казах че е силен ..има силни позиции още от времето на КГБ ...хората ги е страх от него ..това го прави силен ...и това че не позволи страната да се разпадне със силови методи ...ако беше останал на власт Борис Елцин още 10 години и сега за Русия щеше да се говори в минало време ...олигарсите щяха да натрошат като стъклена ваза паднала от втория етаж ...на безброй парченца ... Което всъщност ще се случи след като залезе ерата Путин ...
 • 29 Хрониките на Евразия

  4 4 Отговор
  Все едно не знаем какво ще стане след Путин .. ПЕРЕСТРОЙКА ... А някои обекти от Руската Федерация ще се отделят , кавказките със сигурност. 5 години ще убеждават света , че ще правят демокрация и ако са убедителни , след 20 години ще се появи нов събирател на руските земи , нов Путин.. Цялата история на Русия е по този алгоритъм .. На периоди - 20 години нормална държава , 20 години , конфронтация със света .

  Коментиран от #30

 • 30 Реалист

  0 4 Отговор

  До коментар #29 от "Хрониките на Евразия":

  За съжалемие си прав - на тая територия дълго още мир и спокойствие няма да има. Ако трябва ще си спретнат една гражданска война, за да си задоволят егото, както вече са го правили.
 • 31 Docenta

  0 1 Отговор
  Путлер отдавна е приел исляма,то личи и от снимката и от близките му отношения с ердоган и турция

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.