6 777 21

Добре дошли в Пунта мара! Вход - 1 лв.

Предложението на Борисов партиите да получават един лев за глас несъмнено е мега екстравагантно. Един кризисен пиар, който може да укрепи връзките с бизнеса и олигархията. Задкулисието не купува само големите партии, то създава и сателитите

Добре дошли в Пунта мара! Вход - 1 лв.
Таня Джоева
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако сте забелязали, на граничните пунктове на България има табели със следния текст: „Добре дошли в България! Член на Европейския съюз.“ Първата част излъчва гостоприемство и приветливост, учтивост, присъща на цивилизованите общества.
По-сложен е въпросът с втората част от приветствието към новодошлите. Че страната ни е член на Европейския съюз, е юридически факт. Но ако минавате от Гърция в България например, това се явява важно уточнение заради някои фрапиращи разлики. Влезете ли в „България – член на Европейския съюз“, лицата на хората стават навъсени, околният пайзаж – ожулен (неизмазани къщи, разхвърляни дворове), пътищата – с очевидна нужда от рехабилитация, а голяма част от „къщите за гости“ с европейски звезди са ...без гости. Но да спрем дотук. България е член на ЕС де юре, де факто – не. В уточнението личи някаква показност, присъща на комплексираните общества.

Същото може да се каже и за управление, което прави гигантски капитал от комплиментите на чужденците, без да отбележи наум, че тези хвалби, усмивки и потупвания по рамото може пък да са „пунта мара“.

Виж, когато нещата опрат до пакет „Мобилност“, върховенство на закона, Шенген, еврозоната, борбата с корупцията и така нататък, публичното ласкателство и притворство изчезват.

Както изчезнаха в последния доклад на Европейската комисия, огласен преди премиерът Борисов да се разсърди на партиите и гневно да произнесе един присъщ за него кратък монолог пред журналистическите микрофони (6 юни): „Много се наслушахме на популизъм. (...) Затова взехме решение на Министерски съвет, издадохме постановление, входирахме го снощи в парламента, събрахме се сутринта с групата, за да го защитят и вкарваме закон за 1 лев партийна субсидия. Да видим тогава как ще се оправят партиите на следващите избори, как ще плащат, как ще плащат на социолози и политолози. Няма да търпя повече върху ГЕРБ да се упражнява който и да било! Толкова са ми ясни тези игрички - те да са хубавите. Аз бих на изборите, помните, като кмет без 1 лев, без партия, без нищо“.

Повечето наблюдатели веднага отбелязаха, че предложението идва, за да затъмни острите критики на Европейската комисия към България (помните как ги правеше тези работи героят на Дъстин Хофман в „Да разлаем кучетата“). Че идеята била популистка. Да допълним – и мега екстравагантна.

През ноември 2016 година при провеждането на най-успешния референдум в новата история на България (който не мина на косъм), два и половина милиона българи се съгласиха с формулата „един лев за един глас“ с автор Слави Трифонов и екип. Но вотът тогава, в който участваха 3,5 милиона гласоподаватели, бе наказателен. Бе израз на протест и същевременно – на надежда, че това е първата крачка към една радикална промяна. Над три милиона отидоха до урните, скърцайки със зъби и заканвайки се на властта. За създаването на подобни настроения допринесе и фактът, че системните партии се дистанцираха от допитването, сякаш много се страхуваха от Слави и от резултатите. Системните партии дума не казаха по предложенията в допитването, докато течеше кампанията, където всеки можеше да изрази гледната си точка за или против. Не казаха нищо и от ГЕРБ, към които основно бе насочен гражданският протест в урните. Сега, внезапно, партията и нейният лидер демонстрират огромна решителност да претворят в дела народната воля. Нима и те протестират? Срещу кого? За какво? Наказват себе си? Или може би нас?

Истината е, че сегашните партийни субсидии са безобразно високи в държава, която заема всички последни места в европейските класации – доходи, доплащане за здравеопазване (до 40 на сто!), продължителност на живота, социално неравенство. Страна, която на последните европейски избори постави антирекорд по участие, което е показател за масово отчуждение от политическия процес, апатия, вероятно дори – отвращение от политически елит, демонстриращ ненаказуемост, високомерие и тотално неразбиране за задълженията си на публични и държавни постове. Те смятат, че на тях им се полага лукс, на нас – послушание, независимо че ги финансираме с данъците си.

Партиите, особено тези с достъп до властови ресурс, трябва спешно да преосмислят поведението си според обществения договор, който се сключва в утвърдените демокрации. И да скъсат този, който задкулисно са сключили с олигархичните и бизнес кръгове. Реализирането на формулата „един лев за един глас“ не е стъпка в посока на освобождението от съществуващите зависимости, а в посока на законодателното им бетониране.

Не бива да има никакво съмнение – при драстично орязване на държавните субсидии рязко ще се увеличат даренията. Често пъти – от самите членове. Де юре, не де факто. Практиката е позната – сума, чиито „дарител“ трябва да остане неизвестен (освен това анонимните дарения са забранени), се разпределя в партийните финансови отчети по списък – Марийка Стоянова – десет лева, Иван Иванов – сто лева. И така – сто пъти! Вратички винаги е имало и винаги ще се намерят. Години наред заобиколните пътища за финансовото осигуряване на партиите бяха обект на обществена дискусия, за да си стигне до сегашните 11 лева за един глас. Вярно е, че са много, защото не доведоха до нищо друго освен до партийно самозабравяне и арогантност. Те трябва да се редуцират, но не трябва целият дебат да бъде хвърлен в коша и да стартира от самото начало.

Има различни модели за справедливо и безрисково финансиране на политическите партии, така че да работят прозрачно и без ярки зависимости. На представените в Народното събрание и в Европейския парламент може да се отпуска базисна сума с разумен бонус за тези, които са спечелили повече избиратели. Може да се въведе горен таван. Може да се наложи още по-строга отчетност, да се намали субсидията поне наполовина и сумата ще бъде напълно достатъчна в глобалната ера, където добрите идеи в обществена полза бързо печелят привърженици. На европейските избори един независим кандидат без ресурс и с онлайн кампания (Минчо Христов) взе повече гласове от управляващите „Атака“ и НФСБ.

Накратко – добри решения има, но допълнени с два задължителни елемента – почтеност от страна на политиците, институционален и граждански контрол. Да, трябва пълен контрол и непримиримост към антидемократичните рефлекси.

Последните думи, съзнавам, звучат клиширано, надуто, превзето, но има прекрасен пример, който илюстрира верността им. Въвеждането на преференциите и ниският праг на валидност (както и запазването му след промяната преди два месеца) бе добро решение за ограничаване на диктата на партийните централи и внасянето на желания от гражданите мажоритарен елемент в изборите. Години наред журналисти и експерти се борихме за това и успяхме. И какво от това?! На последните избори преференциите се използваха за маркиране и отчитане на купения вот. В България очевидно практикуваме някаква перверзна форма на демокрация, улеснявана от гражданско примирение и нежелание за контрол върху процеси, които са фундамента на едно демократично общество – честните избори.

От предупреждението, че „купуването и продаването на гласове е престъпление“ няма никаква полза. То е като уточнението, че България е член на Европейския съюз.

Най-вероятно драстичното намаляване на субсидиите няма да се приеме във варианта, защитаван чак сега от ГЕРБ. Сигурно ще се намери компромис, тъй като останалите партии в Народното събрание не са склонни да подкрепят внезапни хрумвания.
Но с подобен акт темата за почтеността в българската политика, черните каси, корупцията, липсата на върховенство на закона, личното облагодетелстване от властта, непрозрачността на обществените поръчки и схемите, по които се реализират, не бива да приключва.

Парите, които търговците на гласове раздават, са от сивата икономика, те имат престъпен произход и занапред могат да генерират само престъпност.

Не мислете, че олигархията и закулисието финансират и купуват само големите партии. Те създават и техните сателити. Финансират и нововъзникващи партии.

Граждани, ядосайте се най-накрая!
От имитациите, от начина на живот, от популизма и лесните решения, с които ви (ни) залъгват.
В противен случай на граничните пунктове спокойно можем да сменим табелите и поне честно да обявим: „Добре дошли в Пунта мара – член на Европейския съюз“.
Вход – един лев.

България
Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 20 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • русенец
  Отговор
  1 19:22  11.06.19
  Защо? При сегашната тарифа няма ли връзки между партии и олигархия. Иначе казано няма ли мафия?:) По този начин поне по-малките партийки ще отмрът. Не са нужни. За съжаление и големите не стават.
 • onq s konq
  Отговор
  2 19:32  11.06.19
  Да каже "Лицето от снимката" - Мисли ли,че СЕГА Олигархията и Бизнеса НЕ СУБСИДИРАТ ЗДРАВО ПАРТИИТЕ?А СЪЖАЛЯВА ЛИ ГИ това "Лице",че след като се приеме тоя 1 лв Субсидия,Партиите ще изпаднат в Безкрайна бедност,защото ...друго си е да "сучеш от 2 майки!И последно:Наистина ли си мисли Госпожата,че в момента поради Високите партийни субсидии и благодарение ЕДИНСТВЕНО на тях Партиите са абсолютно независими от Бизнеса ?!
 • А стига бе
  Отговор
  3 19:35  11.06.19
  Колкото и да са парите за партиите-все няма да им стигат и ще са обвьрзани с криминала и бизнеса...Затова решението е едно-лопатата у главата за всички политици...- и следващите ще си помислят дали да са като предишните...

 • промяна
  Отговор
  4 19:54  11.06.19
  Публикувано във факти.бг: ¨Граждани, ядосайте се най-накрая!¨ - И като се ядосат, какво трябва да направят? Въоръжена революция ли? 3,5 милиона българи гласуваха на Референдума за промяна! Гражданите от години изразяват отвращението си от сегашния начин на управление и гласуват с протестен вот. И какво? Сменят се БСП и ГЕРБ - две партии-сестри рожби на БКП! Партиите не изпълняват предназначението си - те не представляват интересите на големи групи от обществото! Те служат само на елитите си и на олигархичните структури, които ги финансират незаконно! Затова - сусидии 1 лв. е добре! Без субсидии - още по-добре! Нека закрият всички партии, които нямат обществена подкрепа! Които останат, нека да се борят за повече членска маса, за да могат да се издържат! Тогава може да се сетят и различни политики да предлагат! Партии в сегашният им вид не ни трябват! Те са паразити на гърба на данъкоплатците!
 • Антисоциалист
  Отговор
  5 19:55  11.06.19
  Господа, четем безсъдържателна статия с празни приказки. Полезно би било редакторите да отхърлят такива статии, но явно споменатите в текста олигарси плащат за публикуване на празнословия.
 • Другия с коня
  Отговор
  6 20:01  11.06.19
  Много ги заболя Червените Приватизатори...Ами сега.....Малко официален Приход...Много Разход....Разликата Откъде е Ясно.....Червени Олигарси ДАВАТ,обаче и Искат в замяна закони,разпоредби,облекчения....Искат,защото сме в Капитализъм,а ТЕ са Капиталистите...Членовете на БСП/БКП....Нашите Другари и Другарки....И как да стане това сега.....И кво прайм ...Кво прайм Другари и Другарки....

  Коментиран от #7

 • Реалност
  Отговор
  7 20:56  11.06.19

  До коментар #6 от "Другия с коня":

  Когато плюеш по БКП/БСП ЗАДЪЛЖИТЕЛНО добавяй и другата страна на същата монета-ГЕРБ.И не забравяй,че те дори задминаха по корупция дори Партията-Майка...
 • Батман Боко
  Отговор
  8 21:10  11.06.19
  Всички партии имат обръчи от фирми,да се намали броят на партиите и да показват,кои фирми и лица ги финансират.Това е достойно и честно спрямо избирателя.Да се въведе образователен ценз за гласуващите,а за тия които желаят да ни управляват да има и икономически такъв.Да се намали броят на партиите от 1до 7 ,така ще е много по-добре и за Бай Мангасарян,ще му е по-лесно по-изборите,защото при последните избори двуцифрените числа ,а и трицифрените много го затрудниха.Има случаи,в които с хикс са отбелязвали 1 и 2 или 1и 8,но най-често 1 и 2,тъй като са по познати,но проблема е,че са ги зачеркнали едно под друго в бюлетината,липсата на добро образование води до недействителни бюлетини и недействителна държавност,но това е то ,ОРИСИЯ.НАРОДЕ????
 • Николай
  Отговор
  9 07:10  12.06.19
  Само напомням на госпожата. Бенчо Бенчев общински съветник от БСП, Несрин Узун от ДПС, Митьо Очите и Аркус сигурност. Въпрос за 500 лева каква е връзката?
 • некойси
  Отговор
  10 08:04  12.06.19
  хаха ... заглавието на статията ми оправи деня :)
 • Усмивката
  Отговор
  11 08:31  12.06.19
  И защо трябваще да се изпише толкоз след като можеше да се започне с „ на политиците им липсва почненост”.От Бай Ганя очакваш почтеност.Култура?
 • Стига толкова!
  Отговор
  12 08:37  12.06.19
  Без субсидии! Само на заплати! И да върнат ВСИЧКО, получено НЕЗАКОННО! Ето откъде ще дойдат пари за болни, стари и немощни.Тогава ще видим кои наистина искат да работят за благото на народа, а не за себе си! 20-30 да останат, но да са истински "народни представители". И никакви хитрувания със замествания с хора, които не са избрани!
 • Давайте все така
  Отговор
  13 08:58  12.06.19
  Пишете си колкото искате, а в това време ТЕ ви готвят нови цени на тока и парното, окончателното ви загробване. Толкова малко ли нормални хора останаха в България, защо позволихме да ни докарат до това състояние?Къде е интелигенцията, къде са водачите, къде е всенародното възмущение и твърдото решение да се сложи край на безобразията, виновниците да получат възмездие? Не, страх и тъпоумие владеят и дават кураж на самозабравилата се върхушка.
 • 14 09:04  12.06.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Ацо
  Отговор
  15 09:28  12.06.19
  Партийната система е вредна и порочна и изчерпана поне у нас! За съжаление на младите умни и кадърни хора не им се занимава с политика или въобще не им се седи тук!Ние създадохме "професията" депутат която вече се наследява и парадокса в първия ти работен ден в трудовата ти книжка да пише "премиер"!Справка при Сергей Станишев,а че олигархията е в парламента отдавна го знаят и децата!

  Коментиран от #16

 • 16 10:11  12.06.19
  Този коментар е премахнат от модератор

 • 17 10:14  12.06.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Слави Славов
  Отговор
  18 12:31  12.06.19
  Всичко е пунта-мара,затова-закривайте я тая държава,която вече не е държава а Бойколанд!
 • патриотъ
  Отговор
  19 12:50  12.06.19
  Не знам с какво сегашните управници ще останат в историята,но съм сигурен,че това са гробокопачите на България!

  Коментиран от #20

 • ТОЧКАТА
  Отговор
  20 13:09  12.06.19

  До коментар #19 от "патриотъ":

  разбира се...Защото проблемът е неолиберализма и ,,отворено общество,, с наложените идеологии...Партиите се ,,подчиняват,, на глобалната идеология а ТЯ , конкурент сега НЯМА!!!.
 • ТОЧКАТА
  Отговор
  21 13:12  12.06.19
  Просто слушайте Доган...Той определи ситуацията с ,,обръчите от фирми...Просто наложена идеология и Вашингтонски бизнес..

Напиши коментар:


Публикувай