11 Юни, 2019 20:30 2 070 28

В Русия ударно строят черкви, а закриват болници

  • патриарх кирил-
  • русия-
  • владимир путин-
  • църква-
  • руска православна църква

Руската православна църква открива ударно нови православни храмове в страната

В Русия ударно строят черкви, а закриват болници - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Русия се откриват средно по три нови черкви на ден. На някои места те са дори повече от магазините за хранителни стоки. В същото време детски градини не достигат, а броят на болниците намаля наполовина.

Провалилите се плановe за изграждане на православен храм в централен парк в руския град Екатеринбург - след масови народни протести - не е единственият подобен скандал в Русия. По подобен сценарий се развиха и събитията в Москва през 2015 година, където гражданското недоволство спря изграждането на църква в парка "Торфянка".

Руската православна църква (РПЦ) открива ударно нови православни храмове в страната. В края на май патриарх Кирил съобщи, че на ден се освещават средно по три нови храма. "Но не защото имаме много пари и се чудим как да ги похарчим, а защото след години, в които хората бяха обречени на атеизъм, с умовете и сърцата си разбраха, че без Бог нищо не става", уточни той.

Мрежата от православни интернет издания Prihod.ru подкрепи думите на патриарха с конкретни цифри: към началото на 2019 г. в страната е имало 38 649 действащи черкви, като през последните 10 години броят им се е увеличил с над 9 хиляди. Това означава, че на ден са отваряли врати средно по три нови храма.

Дякон Андрей Кураев не вижда нищо изненадващо в ударното изграждане, по стахановски, на нови черкви в страната. В тази връзка той припомня, че това се случва след дълги години на застой по време на съветската власт. "Също като в икономиката е: ако някоя недостатъчно развита страна започне да постига високи темпове на растеж, това съвсем не означава, че изведнъж тя е изпреварила другите. Просто изходната база е много ниска. Затова и тези цифри не са изненадващи. Все още не сме се възродили напълно", посочва духовникът.

През 2011 година в Москва беше приета специална програма за ускорено изграждане на черкви. Документът, наречен „Храм 200", предвижда изграждането на 200 нови черкви в руската столица. Тогава кметът на Москва Юрий Лужков обеща на патриарх Кирил, че в руската столица "няма да остане място без храм в непосредствена близост". За 8-те години оттогава насам са построени 48 нови черкви, а 29 други са в строеж. Парите за тяхното изграждане се събират от дарения, а градските власти помагат с терените и комуникациите.

"Не съм против храмовете, но няма детски градини и поликлиники"

Скоро в московския район Ростокино ще се появи още един православен храм. За много от жителите на квартала той ще се окаже по-близко, отколкото най-близкия магазин за хранителни стоки. Земята, върху която той се изгражда, е част от защитена територия, в която попада и най-старият мост в Москва - над река Яуза – изграден още по времето на Екатерина Велика.

Руският богослов Константин Михайлов смята, че изборът на мястото в Ростокино не е никак случаен: "Изграждането на храм в парка е много удобно - земята е общинска, а общината с желание я преотстъпва на църквата. Това е много по-лесно, отколкото теренът да бъде изкупен от собствениците на земята. Освен това една черква в парк е много по-атрактивна, това я прави по-привлекателна", казва той за ДВ и допълва, че за Руската православна църква е важно да демонстрира присъствие в ключови точки на руския мегаполис.

След протести на жителите на Ростокино, строителството временно беше спряно, но по-късно бе възобновено. "Нямам нищо против изграждането на храма, но се притеснявам, че в района няма достатъчно детски градини, а неотдавна закриха и местната поликлиника. До нея имаше център за физиотерапия, който също затвори врати", казва Елена, която не желае да назове фамилното си име. Според държавната статистическа служба Росстат, от 2000 до 2017 г. броят на болниците в Русия е намалял наполовина - от 10 700 на 5 300.

Има ли дефицит на черкви?

71% от руските граждани се определят като православни. Това обаче не означава, че всички те редовно ходят на черква. Според авторите на изследването от американския център Pew Research, за много руснаци православието е свързано с националната идентичност. От руско изследване на общественото мнение, направено от ВЦИОМ, става ясно, че само 9% от православните руснаци спазват всички религиозни обреди. А още по-малък е делът на онези от тях, които ходят редовно на черква - по-малко от 5%.

Според сайта "Приходы.ру", на всеки 5540 руснаци днес се пада по един православен храм. Много или малко е това? "Не можем да твърдим, че в страната има сериозен проблем с недостиг на черкви. Вярно е, че за Великден много хора посещават литургиите и не всички успяват да си намерят място в черквите. Но така е само на големите християнски празници. По-скоро вижте колко хора посещават неделната служба", казва богословът Михайлов.

Тези думи се потвърждават от гледката в откритата през миналата година черква в московския район Отрадное: на последната неделна служба присъстваха 75 души. А черквата, вдигната по програмата "Храм 200", предлага място за 500 богомолци.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Атеист

    28 28 Отговор
    Религиозната напаст няма да остави човечеството да поумнее , продължава забавянето на еволюцията , кой знае още колко века
  • 2 СссереМ

    17 27 Отговор
    ГРЕШКА,повече джамии отколкото болници.
  • 3 Атеист

    26 23 Отговор
    А и закриват болници , ще ги лекуват като в средновековието , ще дишат тамян и ще се пръскат със светена вода
  • 4 Meganoob BG

    21 8 Отговор
    А в България се закриват всички културни учреждения и на тяхно място, банки, болници, офис сгради, чалготеки и новите домове за гости(публични домове).
  • 5 соросоидни кърлежи

    11 20 Отговор
    Много добре,колкото повече толкова по зле за сорос и компания с предплатени нпо паразити.

    Коментиран от #8

  • 6 Емил

    15 5 Отговор
    Те и болниците всичките са с имена на светци - моли се и плащай!
  • 7 Иванов

    14 18 Отговор
    Цялото държавно ръководство на Москал е от евреи и бихте ли си задали въпроса- защо са им всичките тези нови църкви? Защото християнството е опиум за народа, затова!!!
  • 8 Атеист

    16 7 Отговор

    До коментар #5 от "соросоидни кърлежи":

    Аз например не съм соросоиден и никой не ми плаща и пак не разбирам кое е положителното на тая психария

    Коментиран от #24

  • 9 Вихрен

    5 6 Отговор
    Капитализъм и насадена простотия.
  • 10 outlander

    7 8 Отговор
    Усетиха се, че се превръщат в ислямска територия май 😆
  • 11 Госта

    19 5 Отговор
    По добре черкви отколкото джамии, както за съжаление стана у нас и в стария континент. И стига сте мачкали православието. Няма да го унищожите, колкото и да се иска на "шефовете на света".
  • 12 Лошия

    8 12 Отговор
    Айде и Русия глътна вода и се удави. Платените русолюбци да се кръстят и да се молят на Господ да им плати копейките.
  • 13 Хахаха

    6 3 Отговор
    Глупости. Изопачава са цялата реалност в Русия.

    Коментиран от #20

  • 14 onq s konq

    7 4 Отговор
    A в Америчка и ЕС джамии строят да се слагат на арабите за евтин петрол
  • 15 Docenta

    10 11 Отговор
    Руската православна църква е едно голямо търговско дружество,а директорът(патриарха)е второразрядно ченге от кгб ,който мрази България повече от всичко на света
  • 16 Бялата Златка

    4 3 Отговор
    Същият популизъм както и тук.
  • 17 681 БГ

    7 4 Отговор
    КГБ то Гундяев е долен комунист . А Комунистите са НЕВЕРНИЦИ И НЕГОДНИЦИ !!!!
  • 18 Белият Змей

    9 4 Отговор
    Могат - строят. Българите не могат - не строят.
  • 19 Не е вярно

    11 4 Отговор
    Ами просто е, погледнете у нас. В България ударно се строят аптеки, а хората са все по-болни. Там хората са здрави и щастливи и си строят черкви.
  • 20 Румяна Костова

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Хахаха":

    Дойче Веле са. написали статията си на принципа малко полуистина, останалото - лъжи. Проблемът в Екафинбург е реален. Да, там хората протестериха, но не срещу изграждане на самата църква, а за определеното и място,че трябва непременно да бъде в парка А това, че Дойче Веле се е захванало с православието, не е чудно, то си остава една от малкото духовни крепости срещу джендеризма. За закритите болници в Русия Дойче Веле безогледно лъже, затова и не са споменали нито една такава. А детски градини се откриват, въпреки че не толкова често колкото църкви.
  • 21 Хрониките на Евразия

    7 5 Отговор
    Наскоро патриарх Кирил обяви лозунга "Свобода, равенство, братство", за много опасен ..
    ___

    Свободата е възможност да правиш това , което не вреди на другите ..

    Равенството - всички са равни пред закона .

    Братството - не прави на другите това , което не искаш да се случи на теб ..

    ___
    Как само се страхуват поповете от този девиз !
  • 22 Усмивката

    0 4 Отговор
    Ние пък ударно строим магистрали.Щом и Папата ни похвали ,и то цели четири пъти ни топали по тиквата начи от църкви файда йок.Виж за джамиите не стои така въпроса.Опрощаваш дълговете на мюфтийството и си осигуряваш още един безметежен петилетем мандат и властова патерица.Анарода ,както казва един Балкански лидер , да го ду....а
  • 23 За чудене

    0 2 Отговор
    Чета само заглавията - пасквили - "закриват болници"; "но не откриват детски градини". Какво искате, апартаменти s VIP асансьори ли? А що се отнася до "църквите". Жалко, ако както тук не се изпълват с богомолци.
  • 24 Да да

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Атеист":

    А дали има изобщо соросоиди в сайта, както твърдят червените тролове? Те си мислят, че на тях като им плащат да лижат фамилията на Путин и на нас някой ни плаща да харесваме развитите страни и да викаме че Полуръста и Ердомуз са олигофрени. То трябва да си сляп, за да станеш ТРОЛ.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Хахах

    0 0 Отговор
    Май са взели на сериозно думите на диктаторчето, че при война ще отидат в рая хахахха ( то нали, не може два пъти да си в ада хаххаха)
  • 27 статистик

    0 0 Отговор
    Там където училищата и болниците намаляват, а църквите растат, не остават умни хора. В крайна сметка не остават никакви хора.
  • 28 Нестор Коимов

    0 1 Отговор
    Така е ,сега ще сложат иконите на Ленин,Сталин и Путин и ще се кланят доземи . А може и минарета да притурят нали през средните векове са се кланяли ина Христос и на Аллах едновременно.