Last news in Fakti

11 Юни, 2019 15:05 7 588 11

Адв. Славов за ФАКТИ: Партийните субсидии не трябва да се ползват за почивки

  • адвокат петър славов-
  • бивш депутат-
  • закононарушение-
  • закон за държавния бюджет-
  • субсидии-
  • намаляване-
  • хаджигенов

Закононарушението в случая със завишените партийни субсидии е очевидно

Адв. Славов за ФАКТИ: Партийните субсидии не трябва да се ползват за почивки - 1
Източник: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нарушен ли е Законът за държавния бюджет с установеното раздаване на повече средства на политическите парти като част от партийната им субсидия? Популизъм ли е предложението на ГЕРБ за намаляване на партийната субсидия от 11 лева на 1 лев? По тези въпроси коментар за ФАКТИ направи адвокат Петър Славов, който освен адвокат е и бивш народен представител от 43-то Народно събрание. Той е вторият събеседник на ФАКТИ по темата с раздадените завишени суми на политическите партии след разговора ни през миналия месец с адвокат Николай Хаджигенов.

''Мисля, че това закононарушение вече стана очевидно. Доколкото ми е известно от медиите включително, данните са изпратени в прокуратурата, която ако не се лъжа излезе със съобщение, че включително има и данни за сериозни закононарушения, тоест за евентуално извършено престъпление, което се разследва в момента'', заяви пред ФАКТИ адвокат Петър Славов.

''Излиза, че са харчени неправомерно средства, публични средства на данъкоплатеца, като определената от Закона за държавния бюджет субсидия е с размер 11 лева на получен глас, подчертавам на получен глас от съответната партия, която има право да получава субсидия, а не от всяко трето лице. Очевидно е следвало да не се надхвърлят тези 11 лева на получен глас, а пък по методиката, която са използвали от Министерство на финансите, се е получило точно обратното и сумата е отишла на над 13 лева. От това става очевидно, че законът е нарушен'', констатира бившият народен представител пред ФАКТИ.

ОТ ФАКТИ попитахме адвокат Славов и на кой всъщност трябва да се търси отговорност по този случай? Финансовият министър, неговите подчинени?

''Във всички случаи трябва да се изясни чий е подписът под документа, с който на практика е одобрено превеждането на тези суми към въпросните партии. Това обаче по никакъв начин не извинява ръководителя на едно или друго ведомство, чието задължение е да следи за тези неща. Всеки министър трябва да следи какво се случва във ведомството му и да упражнява контрол'', сподели той пред ФАКТИ.

ФАКТИ не пропусна да попита бившия депутат за направеното от ГЕРБ предложение субсидиите да станат по 1 лев на получен глас и вижда ли той популизъм в това предложение?

''Темата не се обсъжда за първи или втори път. Аз много добре си спомням как в миналия парламент, аз и моите колеги Мартин Димитров и Методи Андреев внесохме едно предложение във връзка със Закона за държавния бюджет за 2016 година. Въпросната субсидия, която се изплаща на партиите да не надхвърля определен таван, тоест да има един праг, който да не позволява партиите да получават повече пари и то независимо от получения от тях брой гласове'', каза за ФАКТИ Петър Славов.

Пред ФАКТИ адвокатът допълни и аргументира направеното от него и колегите му предложение в 43-тото Народно събрание: ''Искахме и предложихме да има едни разумни граници, да се гарантира, че партиите не получават повече от това, което е разумно необходимо за една нормална политическа дейност. Под нормална политическа дейност аз разбирам явяване на избори, популяризиране на съответните цели, доктрина и идеология, но в никакъв случай не разбирам обаче купуването на луксозни автомобили и ходенето на почивки в Аруба или Куба за партийна сметка. Това определено не се вписва в понятието партийна и политическа дейност, а очевидно са харчове, които са неоправдани и е недопустимо те да си извършват със средствата от държавната субсидия. Очевидно щом партиите, особено по-големите от тях, са имали средства за такива неща, то и размерът, който са получавали е прекомерен. Всичките тези аргументи ние ги бяхме развили в законопроекта, който споменах, но той беше единодушно отхвърлен. БСП, ГЕРБ, ДПС, че и от някои по-малки формации го отхвърлиха, като с това нещата практически потънаха. Сега същите да ни убеждават вкупом как много били ''за'' намаляване размера на субсидията, как много искали да се съобразят.., както имаше една приказка: ''Много искали да се съобразят с вота на хората на референдума, ама нямали желание''. Да, това сегашно предложение отива в графата популизъм''.

''Има и друго нещо, което е важно и трябва да се каже. То е, че големите партии през годините натрупаха от получаване на тези прекомерни размери държавна субсидия, едни сериозни депозити и средства. Те в момента ги имат, разполагат с тях, тези средства биха им гарантирали години наред, само с тях да имат едно нормално функциониране и съществуване като политическа формация, включително биха им дали едно неконкурентно предимство пред по-малките партии, когато стане дума за избори, финансиране на предизборна кампания и участия в медиите'', каза още адвокатът пред ФАКТИ.

''Ключово е да се коментира и този въпрос, дали в момента не се злоупотребява със ситуацията от някои от големите партии, които по този начин целят за пореден път да са в едно доминиращо положение, по-изгодна позиция спрямо по-малките политически формации, които предлагат една или друга алтернатива на това сегашно управление'', добави още адвокат Петър Славов за ФАКТИ.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    14 2 Отговор
    Е как тъй нали трябва да има пари за гориво, за да може Боко да обикаля напред-назад :)

    Коментиран от #8, #10

  • 2 Питане

    20 1 Отговор
    А за купуване на гласове , може ли?

    Коментиран от #5

  • 3 Сатаната

    26 1 Отговор
    Да няма субсидия, да се издържат от членски внос.
  • 4 безпартиен

    25 1 Отговор
    И ако подписът на документа е на някой чиновник а не министър,то ще го отнесе чиновника?Тогава за какво ни е министър,след като няма да носи отговорност за престъпления на подчинените си?

    Коментиран от #11

  • 5 Хахото

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Питане":

    Нормална политическа дейност, популяризиране на съответните цели, значи можеее.
  • 6 народ

    11 0 Отговор
    Кьде е прокуратурата и ЦАЦАРОВ
  • 7 Николай

    7 0 Отговор
    Гледай сега как топката се върна при Влади Горанов. Преди изборите направи забележка на професорите от УНСС, че направили грешка която ще струва на бюджета 7,5 млн. Сега се оказа, че точно от неговото министерство са направили грешка за над 8 млн.
  • 8 Николай

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "El chochone":

    Той Бойко си има служебна кола със служебно гориво. Транспорта му е от НСО. Обаче другите които не са на държавна служба те се облажват от субсидията.
  • 9 Гост

    2 0 Отговор
    А защо е разрешено финансирането от чужди фондации? Срещу какво приемат тези средства? Май точно затова си играят театрото със субсидиите. Хайде да забранят финансиране от чужди държави, а след това да обсъждат останалото!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Черна точка

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "безпартиен":

    Много грешки станаха. Нарочни грешки, докато някой се осмели да пита.