3 976 20

С проверките на офшорки Борисов ще разчисти хора на Цветанов

Службите ще питат премиера - за този да даваме ли, преди да предадат информация на прокуратурата, твърди бившият секретар на МВР проф. Николай Радулов

С проверките на офшорки Борисов ще разчисти хора на Цветанов
Снимка: БГНЕС
СЕГА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Проф. Николай Радулов е бивш секретар на МВР (1997-1998) и експерт по национална сигурност. Той е професор в Нов български университет.

Интервю на Мартин Георгиев:

Проверките по "Апартаментгейт" се точат повече от два месеца. Очаквате ли резултати по тях, тоест да бъдат повдигнати обвинения?

Резултати при всички положения ще има. По-важното е да видим какъв ще е резултатът. Защото, ако той е една индулгенция за по-нататъшно време, това е отрицателен резултат. Хората искат да видят как когато не може да се обясни едно състояние, държавните институции правят проверка и стигат до справедливо заключение. През последните години държавните структури загубиха доверието на хората, защото при всяка проверка на очевидни богатства се оказва, че съвсем законно са ги придобили. Макар че доходите на тези хора са такива, че цял живот да не са ги харчили, пак не могат да придобият имуществата, които имат.

Бащите им подарили пари, майките им имали апартаменти и ги прехвърляли... Историята на необяснимото забогатяване се прехвърля на близки роднини и приятели, които са дарявали. Забележете, че разследването спира до проверяваното лице, а не до свързаните лица, а е очевидно, че всеки, който е имал идеята, че ще бъде проверяван, е направил така, че поне формално да покаже източници на ресурс, които са обясними. Цветанов заявява, че всичко е законно - имал няколко луксозни апартамента, заменил ги за един, в който няма нищо, и доплатил. При тази история обаче с шестте апартамента, които се трансформираха в един луксозен, има много неизяснени неща. Този, който правеше проверката, в крайна сметка стана депутат от ГЕРБ, избран от една машина, за която отговаряше Цветанов.

Главният прокурор изиска информация от службите за офшорни сметки и имоти в чужбина на лица, заемащи висши публични длъжности. Ще бъдат ли открити нарушения, според вас?

Несъмнено е, че ще има нарушения, но въпросът пак опира до свързаните лица - близки познати, братовчеди, които никой не е виждал от години. Резултат от тези проверки ще има, но той вероятно ще е свързан със стари проучвания. Ще излязат например Баневи, ще излезе отново разследването "Панамагейт", в което се споменаха няколко имена. Проблемът с тези сметки не е труден за решаване. Ние сме член на едно общество, което в себе си е концентрирало информацията от 7000 банки в ЕС. То е организирано от данъчната организация на Швейцария. Така че остава само да попитаме.

Ако службите имат сведения за данъчни престъпления или пране на пари, защо те вече не са предадени на прокуратурата, а трябва главният прокурор да ги изисква?

Службите са инструмент на изпълнителната власт. Когато се появи тази информация, те не действат, както законите го изискват. Ако имат информация за дадено лице, че има сметка в някоя държава за 10 млн. лв. и това не е обяснимо, те не го предават автоматично на КПКОНПИ. Председателят на ДАНС прави доклад до Министерския съвет и оттам му се казва как да постъпи. Въпреки че има легитимен път, по който да се действа, специалните служби в България се достатъчно реполитизирани, така че, когато възникне проблем, първо да се отнесат до изпълнителната власт. Това е така, защото изпълнителната власт ги е назначила често въпреки липсата на съответните компетентности.

Можем ли да кажем, че информацията, която службите ще предадат на прокуратурата, обществото няма да научи в пълния ѝ вид?

Това ще е тази информация, която им е разрешено да предадат. Те отново ще отидат при министър-председателя и ще го попитат: "За този да даваме ли?"

Да очакваме ли, че тези проверки ще бъдат използвани в компроматна война?

Това е едно от очакванията. Другото е свързано с ловката политическа природа на премиера. Аз съм сигурен, че когато той получи тази информация, няма да отдели политическия противник от своите изцяло, защото това би работило срещу него. Хората ще кажат, че КПКОНПИ, ДАНС работят срещу политическия противник.

Ако излезе информацията от работата на службите и бъде докладвана на главния прокурор, а той дължи на обществото да каже докъде е стигнала тази проверка, ще има доста шарена компания. В тази компания вероятно ще има хора от БСП, малките партии, от ГЕРБ, като най-вероятно тези хора от ГЕРБ ще са приближени до Цветан Цветанов. Вероятно Борисов ще разреши част от информацията да бъде публично огласена и по този начин да развърже тази чистка, която обеща.

Казвате, че до края на годината имотният регистър в Гърция трябва да бъде достъпен. Прогнозирате ли нов "Апартаментгейт", но принесен в съседната държава?

Това, че ще има един регистър, не води до нищо автоматично. Никой не пречи на властите да правят проверки на местата, за които знаят, че има българи. Например на о. Тасос, наемат един адвокат, който да прави справки. При една такава проверка ще видите колко хора от общинската администрация имат апартаменти и къщи там. Аз знам някои имена, но не е коректно да ги казвам, защото ще трябва да ги доказвам.

Какви грешки допусна МВР при издирването на Стоян Зайков?

Накрая трябва да се радваме, че не е имало трето убийство. Виждате колко куриозно става с тези случаи, че накрая сме щастливи, ако не е убит някой полицай. В цялото разследване има много грешки. Най-общо те се дължат на некомпетентно управление. И то е свързано с нещо, което е значимо за лошата работа на МВР - постепенната реполитизация на полицията. На всички възлови места са назначени хора, които изпълняват това, което им каже изпълнителната власт, без да се замислят за своите права и задължения и интереса на гражданите. Когато говорим за случая "Зайков", имаме некомпетентно извършена оперативно-издирвателна работа, която управляващите на МВР се опитаха да заменят с чисто охранителна дейност.

Опитът за залавяне на Зайков ми изглеждаше като охрана на мач. Много хора, КПП-та и в крайна сметка, ако той сам не се навре при някой от проверяващите, няма как да го разкрият. Без мрежа от информатори се отделя голям ресурс с несигурен резултат. Видяхте колко много хора бяха съсредоточени там. Това е ресурс, който ще доведе до огромни дупки в бюджета на МВР. Когато на министерството не му стига умствения и управленския капацитет да се управлява повече от една ситуация, гражданите губят при всички положения.

Кой трябва да понесе отговорност за обгазените полицаи с лютив спрей и ранените деца от граната при демонстрацията на МВР в Силистра?

В първия случай с лютивия спрей привидно е виновен началникът, който е разпоредил да се използва. Който е чел закона за МВР обаче знае, че когато става дума за използване на помощни средства, трябва заповед. Химическите вещества трябва да са изрично разрешени от министъра на здравеопазването. Никой не попита този спрей разрешен ли е, защото той не е разрешен. Има безкрайно много нарушения в тези случаи на наказателния кодекс, на НПК, на закона за МВР и всички се правят, че не знаят. По отношение на децата - невероятно глупаво е да ги вкараш в такава реална ситуация. Не знам с каква цел е направено това. И за двата случая е виновно лошото управление. Гражданите си задават въпроса: няма ли този министър да подаде оставка?

Предстои да бъде избран нов главен прокурор. Оптимист ли сте?

Винаги съм оптимист по отношение на възможността да има един нов главен прокурор. Знаете поговорката, че новата метла мете по-добре. Но аз бях такъв оптимист и когато Сотир Цацаров зае поста, имах най-прекрасни впечатление от неговата работа като ръководител на окръжния съд в Пловдив. За съжаление по-скоро не видяхме някакви крути мерки, каквито би трябвало главният прокурор да разпореди. Сега накрая на мандата си той направи нещо, което се приема добре от всички хора - тази поръка специалните служби да представят отчет. Разбира се, само разпореждането не е достатъчно, трябва да се провери как върви изпълнението.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Този коментар е премахнат от модератор

 • 2 Крайно време

  6 4 Отговор
  е да си изгребе, а не изгрее
 • 3 1234

  8 2 Отговор
  Е много ясно, , че няма да чисти своите хора! Само градовете.
 • 4 Bahti

  17 5 Отговор
  Най убавото е, че сме прости на Тиква!
 • 5 А какво става с парите

  22 0 Отговор
  Това ясно, че ще тегли ножа на някой за да замаже положението. Обаче как ще им гепи парите от офшорките? Ами много лесно - както гепи на ветко арабаджиев хотела. Ветко е следствен, по стар правораздавателен тертип ще го въртят с години, докато източат от него каквото могат и накрая ще го оправдаят или ще му дадат смешна присъда, колкото да покрие престоя в ареста - както маргините и сумати други герои. А ветко вече е продал.един хотел, официално собственост на офшорка, вместо държавата да му го конфискува. Едва ли го е продал на пазарен принцип, най-вероятно го е подарил за да си намали присъдата. Какво означава това? Тиквата ще граби от доскорошните си ортаци, щото е алчен а баничката му се струва все по малка за неговия апетит. И междувременно ще се бие в гърдите че бори корупцита. Надявам се да осъзнавате колко е важен избора на следващ главен прокурор.
 • 6 Обикновен човек

  30 2 Отговор
  Този прост пожарникар се изживява като римски бог (внимавайте да не ми изтриете коментара никого не обиждам това е България)

  Коментиран от #20


 • 7 Бай

  24 2 Отговор
  Всичко е пиниз за пред народа !!!
 • 8 Иванов

  13 3 Отговор
  Нека им проверят сметките, но екип на бърза помощ да присъства на събитието, щото баце ви Бойо да не скине конеца като разбере какви са ги правили неговите Ора зад гърба му!!! Те тогава ще разбере, защо читавите българи го мразят толкова много.
 • 9 Бастун

  16 1 Отговор
  Всички крадци и лапачи,всички ги знаем ,в затвора.Конфискуват се всичките им имоти .Остават по шорти и джапанки.В пандиза ще са на ол инклузив 24 часа.
 • 10 Акитс

  16 1 Отговор
  Пеевски не успя да вкара Цветанов в затвора, но успя да го изгони от ГЕРБ. Не случайно Борисов се спихна когато в Лондон го попитаха дали не вижда Пеевски в огледалото.

  Коментиран от #11

 • 11 то е ясно

  10 0 Отговор

  До коментар #10 от "Акитс":

  Ц...си ``кюта``.Оня му напълни джоба и толкова!?Има една дума``омерта``....И сега всички си траят!IСамо фасони.....

  Коментиран от #14

 • 12 Парите от офшорките

  11 0 Отговор
  ще стигнат за новите самолети и за целия външен дълг.
 • 13 шляпалника

  11 1 Отговор
  Ами то и негови хора няма да останат....начело с него. Всички са маскари, запомнете го!
 • 14 Старото

  6 0 Отговор

  До коментар #11 от "то е ясно":

  Няма Омерта в политиката. Там изгаряш по друг начин, и точно затова най-напред го свалят чрез медиите, а после го дават на прасетата. Наблюдавай Боко и Цвъко.
 • 15 Следовател Г

  2 4 Отговор
  Този Радулов е абсолютен неприятник , който бившите ченгета зарибяват.При офшорките щяло да има хора на Цветанов . Това е просто да разказваш легенди , и ако няма хора на Цветанов ,ще ги пришием към него.
 • 16 Борис Енчев

  1 3 Отговор
  Ау-у-у вестник СЕГА . Вестникът на другарчетата. И как да им вярваш . Хора на Цветанов и незнам си кво, офшорки . В-к СЕГА да се заеме с Офшорната Елена и най-накрая да разберем за какво става дума. Дерзайте другари.
 • 17 Само

  0 0 Отговор
  За ОИД, на МВР и тактиката е прав! За Офшорните фирми и банковите сметки, не е в час! Какъв Професор е този? Защо ли питам! Като болшинството!
 • 18 добро утро

  1 0 Отговор
  този откри топлата вода. ами на цецо хората ще бъдат я, кои други. то и за къщите за гости е същото. проверяват се кои неправилно са ходили на гости на цецо и съответно се проверяват. голям сеир ни чака.
 • 19 Лицемерие

  1 0 Отговор
  Премиера да покаже къде са неговите офшорки и тогава , да се прави на ощипана мома. Всичко друго е ташак от класа.
 • 20 обикновен въпрос

  0 0 Отговор

  До коментар #6 от "Обикновен човек":

  Какво значи "римски бог"...

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.