Last news in Fakti

12 Юни, 2019 20:30 4 563 31

Гоце Делчев: защо Скопие провокира София?

  • северна македония-
  • българия-
  • гоце делчев

Защо Северна Македония продължава да робува на идеологеми от миналото?

Гоце Делчев: защо Скопие провокира София? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Датата 7 октомври, предложена от Северна Македония за общ празник на Гоце Делчев, е провокация, смята Петър Чолаков. България с право я отхвърли. Защо Скопие продължава да робува на идеологеми от миналото?

"Няма българин, който би приел да се отдава почит на Гоце Делчев на 7 октомври" - така българският външен министър Екатерина Захариева коментира отказа на България да чества заедно със Северна Македония паметта на Делчев на тази дата. Въпросното предложение на Скопие на пръв поглед изглежда се вписва в дипломатическия протокол. В действителност обаче става дума за добре калкулирана провокация.

Поглед назад

След преврата на 9 септември 1944 година комунистическа България, под ръководството на Георги Димитров, променя позицията си по т.нар. "македонски въпрос". Това се случва под натиска на СССР и СФРЮ. На 7 октомври 1946 година тленните останки на Гоце Делчев са предадени от София на Скопие, което тогава (а очевидно и днес) се намира под въздействието на Титовата пропаганда. По това време тече процес по формирането на "културната автономия" на Пиринска Македония. Целта на този политически експеримент, за който работи не само Югославия, но активно способства и НРБ, е промяната на националното самосъзнание на населението от българско в македонско. Тя е трябвало да доведе до изграждането на Обединена Македония, като част от СФРЮ.

Самият Георги Димитров е вдъхновител на експеримента. Димитров, който е ген. секретар на ЦК на БКП (1933-1949) и Коминтерна (1935-1943), както и министър-председател на България (1946-1949), насърчава комунистическата мутация на старата идея за "Балканската федерация". Според Димитров, само една комунистическа федерация на полуострова може да разреши македонския въпрос. Той вижда в Югославия основен партньор за осъществяването на тази цел.

Балканската федерация трябвало да бъде осветена чрез жертвоприношение - отказът от кръвните исторически връзки и национални идеи, в името на въпросната Социалистическа република Македония. В замяна България се е надявала да получи Западните покрайнини.

След Августовския пленум на БКП (1946) се създават специални училища, които преподават "македонска история" и новосъздадената "македонска езикова норма" в Пиринска Македония. Македонизацията на българското население обаче придобива не само "културен", а насилствен, жесток характер. Десетки хиляди жители на Пиринска Македония, които отказват да се определят като "македонци", са интернирани. Много минават в нелегалност и се включват в горянското движение.

През 1948 настъпва разрив между Югославия и СССР. Идеята за Балканска федерация е отхвърлена от югославския лидер Йосип Броз Тито, който в контекста на започналия конфликт със Сталин смята, че София може да се окаже троянски кон на Кремъл в проекта. Впоследствие София отслабва хватката на политиката на "културна автономия". Македонизацията на Пиринска Македония обаче продължава до 1958.

Всъщност още през 1948 България се връща към старата си теза, че "македонците са българи". Но злината е сторена. Югославската пропаганда определя Гоце Делчев (а и мнозина други, като братя Миладинови, например) за македонски национален герой. Твърди се дори, че в убийството му е замесена София. Очевидно и до днес официални лица в Скопие продължават да застъпват тази превратна гледна точка. Името на Делчев, като част от "македонския пантеон", се споменава и в химна на Северна Македония.

Кой е Гоце Делчев?

Кой всъщност е Гоце Делчев, революционерът загинал само на 31 години, за който Скопие и София спорят? Роденият в Кукуш водач и идеолог на българските македоно-одрински революционни комитети (които стоят в основата на ВМРО), който е възпитаник на военното училище в София, сражава се срещу Османската империя и загива в сражение с турски аскер, се самоопределя като българин. Няма как да бъде другояче, защото идеята за "македонска нация" възниква десетилетия по-късно.

"Гръцките свещеници и учители са пречка за нас. Дойде време да работим за България, понеже ние всички сме българи. Трябва да работим за България, защото тя ще дойде и ще ни помогне да отхвърлим османската власт", посочва той.

Впоследствие идеите на Делчев се променят. Той се обявява за създаването на автономна "Македоно-Одринска държава" (на това именно залагат привържениците на югомакедонизма). Но само защото се е опасявал, че активната роля на България в революцията ще накара останалите балкански страни да попречат за освобождението на българите в Македония и Одринско. Според неговите думи:

"Ние, българите от Македония и Одринско, не трябва да изпущаме изпредвид, че има и други народности и държави, които са много заинтересовани от разрешението на [македонския] въпрос. Една намеса на България ще предизвика намесата и на съседните държави и може да доведе до разпокъсването на Македония. Ето защо народите, населяващи тия две области, трябва сами с общи усилия и жертви да извоюват своята свобода и независимост в границите на една автономна Македоно-Одринска държава, като разчитаме само на материалната и морална подкрепа на България и на Великите сили."

Защо Скопие избра тази дата?

Малодушното решение на БКП, белязало датата 7 октомври, не е и не може да бъде повод за празник. В този смисъл категоричната позиция на външния министър Захариева, която отхвърли въпросния "дар" на Скопие, е разбираема. Това, което буди недоумение, е защо, въпреки множеството добронамерени жестове от страна на София, въпреки подкрепата за членството на Македония в ЕС и НАТО, въпреки подписания на 1 август 2017 Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество, Скопие продължава да робува на идеологемите от миналото. Тези остарели мисловни конструкти обслужват македонския национализъм, но също - съзнателно или не - работят в интерес на държави като Русия, които искат да видят Балканите разделени и нестабилни. Докато носталгията по македонизма не бъде изоставена, не е възможен истински диалог и партньорство между България и Северна Македония.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професора

    17 5 Отговор
    Провукират защото така ни послаха нашите управници!!!

    Коментиран от #29

  • 2 Краси

    24 1 Отговор
    Провокират защото сърбите са им промили мозъците за толкова много години...
  • 3 Овче зеле

    23 6 Отговор
    Преди 2-3 години помня една статия от овче зеле побликувана тук. Беше уж интервю с македонка, която плюеше България колко и било гнусно да иска нашенски паспорт, ама от зор искала да ходи на запад да работи. Имаше и нещо за църковните празници колко неприятни и били и по това съдя че беше фалшиво интервю щото все пак сме една религия. Та, хората инстиктивно започнаха да плюят македонците. Заради такива, като овче зеле и спонсорите им, които очевидно ги има и в Македония, ние сме разделени. Но проумейте че обединението зависи от всички нас. Ходете в Македония, близо е, евтино е, храната е супер, говори се на български. Говорете с хората там, и без това повечето са.с.българско самосъзнание. Само така може да се сближим и обединим. Срамота е да се плюем щото някой ни насъсква едни срещу други и да се гледаме през.оградата все едно сме.чужди.
  • 4 300

    23 1 Отговор
    Ако България ги отреже като Гърция и чакат за НАТО и ЕС макетата ще запеят друга песен!

    Коментиран от #6

  • 5 Фен

    1 2 Отговор
    Айде пак почна пропагандата!
  • 6 Няма да запеят

    19 5 Отговор

    До коментар #4 от "300":

    Говорих си с един човек от Охрид, каза че 98-99, когато имаха проблеми с албанците, са искали да разделят държавата и да се обединят с България, а да оставят албанците да се обединят с Албания. Обаче тогава на власт беше костов, който мислеше само за кражби, приватизации и т.н. и сме изпуснали момента. Онзи болкук александър йорданов, дето иска да подарява реактори все едно са му бащиния, беше дълги години посланник там и нищо не е правел да се сближим двете държави, само гърци, сърби и албанци да си засилват влиянието. Няма държавна политика за Македония, всички чакат новите господари от запада да наредят нещо. Ама те не мислят за нас. А медии като дойче веле ни втълпяват че Русия искала да ни раздели или че макетата ни мразят. Ами не е Русия, не те пускат провокативни репортажи, не те дърпаха конците 90-те. Да, комунягите са осрали работата 40-те, ама каква файда само да гледаме в миналото без идея за бъдещето. Просто в Македония има политици сърбомани, но са малцинство, а и.много години темата за България е била табу. Да, трябва да им затворим устата на наглите сърбомани, но само с лошо няма да стане. Трябва македонците пак сами да поискат да се обединим, да почувстват че единия народ, разделен в две държави, сме близки. Имам приятел грък, казвал ми е че сме прости за дето нищо не правим да се обединим.
  • 7 Иванов

    15 1 Отговор
    Провокират ни за да ни подсетят каква вина носи бкп. Голяма е вината на комунделите, голяма и непростима. Но аз се обръщам директно към северно македоните, знаят ли те какъв бе създателят на тази прокълната партия Д. Благоев? Македонист, сърбоман мразещ България и в червата. Е, сега се сърдете и на себе си. Никакви отстъпки на тези глофърци, никакви!!!

    Коментиран от #10

  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 3 Отговор
    Порочния лозунг "Македония на Македонците" измислен от коварния английски политик Гладстон и възприет от "ДАСКАЛСКОТО" ВМОРО съсипа Българската идея за Македония и е в основата на всичките беди. Толерантността на ВМОРО (ВМРО) в Македония бе равносилна на самоубийство, довежда до неописуеми страдания и днешната антична шизофрения.
  • 9 Първо

    16 1 Отговор
    от лицето на земята трябва да бъде изтрита сръбската кочина, след това в македония всичко ще си дойде на мястото. Сръбските тикви-шовинисти са виновни за всичко случващо се сега, и трябва да си платят веднъж за винаги
  • 10 Да но не това е важно

    10 2 Отговор

    До коментар #7 от "Иванов":

    Да, държат да ни обяснят за пореден път колко виновни са комунистите. ОК, така е, това е нац. предателство. Но и се опитват да ни манипулират, че Русия е виновна за поведението на Македония спрямо България и т.н. Това е лъжа, Русия май само за латиносите, дето налазват САЩ, не са я обвинили. Но всичко това цели само да ни раздаличи още повече с Македония. Хората инстинктивно скачат на нож срещу тях, а самите макета са като нас - манупулират ги яко. И в крайна сметка и.ние и те сме играчки в международната политика. С това разделение какво се постига, освен да се плюем едни други и да се отчуждаваме? Казва ли дойче веле че България няма никаква политика спрямо Македония? Толкова години демокрация какво по-различно направи от сътвореното през.комунизма? Казва ли че трябва да вземем решение дали искаме Македония или не? И ако я искаме, че ни трябва дългосрочна политика за това. Нищо такова не се казва, ПОСТАВЯТ НИ ВСЕ ЕДНО ПРЕД СВЪРШЕН ФАКТ, че Македония не е българска, имаме проблеми, ама оправяйте се и междувременно може да обвините Русия. А НИЕ КОГА ВЗЕХМЕ РЕШЕНИЕ ЧЕ МАКЕДОНИЯ НЕ Е БЪЛГАРСКА? Освен да се плюем, какво правим? Е това трябва да се каже - че трябва да вземем решение искаме ли си Македония или не и ако да, да почнем да водим добронамерена политика в тази посока. А усилията за да се сближим, зависят от всички нас, не само от политиците.

    Коментиран от #11

  • 11 Иванов

    12 1 Отговор

    До коментар #10 от "Да но не това е важно":

    Уважаеми, ще ти кажа истината. Сърбизацията на тази част от България бе проведена под вещото сатанинско ръководство на москалските хазари, които са чистокръвни българи, чистокръвни, но сега се барат евреи. Но има Бог, ИМА!!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 бай Даньо

    8 1 Отговор
    Днес Поморавието е окончателно загубено (с изключение на западните покрайнини) следва Македония с поредната партида "мъдри" български политици които не знаят какво правят.

    Коментиран от #15

  • 14 Иванов

    1 8 Отговор
    И не я искам Македонията, тукашните байгани са ми предостатъчни. Нека си живеят както могат, щото са двулики лопати, бие ти ножа в гърба и око му не трепна!!!

    Коментиран от #20

  • 15 Иванов

    1 3 Отговор

    До коментар #13 от "бай Даньо":

    Докато не се приеме от двете страни, че сме един народ траки и то с генетически изследвания които македоните засекретиха и скриха, това дето го хортуваш са празни приказки и софистики. Истината трябва да достигне до всеки, а тя е, че кръвта ни е еднаква!
  • 16 Иванов

    8 1 Отговор
    Власите също са траки, но романизирани. Северна Италия, Северна Гърция, Хърватия, Словения. Сърбия не, това са диво племе съюзници на Византия. Ние сме огромен народ разпокъсан от врагове.

    Коментиран от #17

  • 17 бай Даньо

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "Иванов":

    Иванов напълно съм съгласен че сме един народ генетически (въпреки че не сме точно траки) но това няма да ги направи българи макетата. Остават си сърбомански измекяри докато не се изчисти историята им от македонските глупости и поне едно поколение не израсне ако щеш насилствено с идеята че са българи , като се разпише в историята която учат в училище днес и се задължат с държавни договори да не се отклоняват от тая линия. В тоя смисъл момента е исторически друг няма да има след това Македония не е българска... Гените са едно а кутурата е друго, например съвремените поляци и руси са най-близки генетически но това не ги прави да се мразят по малко и с право. Не сме траки. И на мен би ми се искало най-малкото 4 траки са стигнали до императорския трон в Рим, но реалноста е друга. От нас тракийски гени са 3% , докато дори италиаците имат 6%. Ние сме почти по равно славяни , прабългари , кумани ( според някой източници 3-те династии на второто българско царство са кумани ) , печенеги, хуни, авари и да малко траки. Дълга тема. С румънците сме едно и също просто Дунав е голям географски раздел който разделя и нации. И при тях е тръгнал процес , когато не са били под вляинието на централната българска власт и църква с тая грандиозна държавотворна идея че са наследници на римската империя (а не някакви роби славяни) . Докато наши траки са били векове в Римската империя то Дакия е само 50-60 години. Кога са успели да стана римляни румънците!? Инак най-близки

    Коментиран от #21

  • 18 бай Даньо

    1 0 Отговор
    Инак най-близки в Европа генетически са ни унгарци, Северна Италия и Южна Франция и Южна Германия/Щвейцария (да няма майтап) Аз въпреки че съм любител имам обясннение за тия родства но ше стане дълго за тук.

    Коментиран от #19, #28

  • 19 Бъдещето е по-важно

    7 0 Отговор

    До коментар #18 от "бай Даньо":

    Прочети какво съм писал в пост №3 и №10 Ако.искаме да се обединим, това зависи от нас. Вместо да си навираш главата в миналото и да обясняваш как не Г.Димитов бил виновен ами Д. Благоев, и как трябва да умре и последния сърбоман за да се обедниним, вземи семейството си и отиди до Македония, може само с лична карта. Поразходи се, поговори с хората хем да ги видиш какви са, хем и те да видят българи, запознай се с хора, сприятели се с друго семейство, поканете ги на гости и така. Само не.им говори че са сърбоманск измекяри. Говорете си за ежедневието там и тук. Ще видиш че са същите като нас.
  • 20 Бъдещето е по важно

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Иванов":

    Първо казваш че не искаш Македония, но след това искаш да кажат че са траки и сме един народ. Добре, да оставим на страна дали са траки или сърбомани или марсианци. КАК МАКЕДОНЦИТЕ ЩЕ РАЗБЕРАТ КАКВО ИСКАШ ТИ? Трябва да ти четат мислите ли? А и има ли значение от какви точно племена произлизаме? Както казах и на бай Даньо, направи нещо за да разберат македонците кои сме ние, дето сега се наричаме българи и да разбереш и ти що за хора живеят в Македония. Разходи се до там, бе човек, нищо по хичубаво.няма от това да говориш лице в лице с някой, а не да.слушаш за него от друг или да четеш по форумите.

    Коментиран от #24

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 стоян георгиев

    5 1 Отговор
    за съжаление се случи тва дето очаквах.прогнозирах кво ще се получи още като се направи въпросната комисия.напълно се потвърдиха опасенията ми.няма как македонската комунистическа партия сега социалистическа ,която е изтрепала и прогонила хиляди българи да стане пробългарска.лошото е че борисов ,а и каракачанов се оказаха много ниска топка за външната ни политика.след костов нямаме премиер дето да разбира от външна политика особено от балканска такава.в македония де македонизация няма ,а като няма демакедонизация няма да има нормални отношения между нас и тях.сега тупат топката да ги приемем в ес щото зависи от българия както и в нато и после ще ни сервират всичката помия която спотаиват къммомента.само сравнете как реагираха гърците за името на македония,кви митинги бяха кви безредици ,а при тях проблема е много по-несъществен отколкото при нас.явно сме си племе не народ все още уви!

    Коментиран от #25

  • 23 стоян георгиев

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "бай Даньо":

    баи даньо чета с интерес постовете ти и ги приемам ,но не мисля че е вярно твърдението ти че димитров се отказал сам от влизането ни във югославската федерация.димитров е 100% марионетка на сталин,а през него сталин е искал да овладее югославия.тито се усеща и прави завои в отношенията си ,гони руснаците и изтрепва техните превърженици в югославия,при този процес загиват и много българи обвинени в просъветски слугинаж,само щото са били против македонизацията.сталин обаче за по-сигурно ,притесняваики се че и българия може да постъпи като югославия убива димитров и коларов и ги замества с ново свое протеже ,червенков.при чиските са прецакани огромна част от комунистите участвали в българската съпротива и са заменени с марионетки и агенти на кгб.комунистическа боклучарска работа.
  • 24 стоян георгиев

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "Бъдещето е по важно":

    тая мантра е наи-грешната.поразходи се незнам кво си...разходил съм се бая там и кво?а си казал че гоце делчев е българин ,а си го закъсал централно.гласуват за наи-сърбоманските отрепки и левите и десните там,а като идеш да си купиш кашкавал естествено ще кажат че сте си близки.българия 30 години вярва на тая мантра че в македония живеят едни добри българи ,които шепа гадове плашат и подтискат за да неможе масовката да обяви българското си съзнание.истината е диаметрално друга.там наи-големите герои са убииците на местните българи ,а всеки дето се обявява за българин го имат за предател или за ненормален,тва е масовката независимо от хубавия им кашкавал.

    Коментиран от #26

  • 25 Я ми кажи

    0 2 Отговор

    До коментар #22 от "стоян георгиев":

    Какво точно направи според теб ван костов във външаната политика? Еле пък александър йорданов като посланник там? Нещо да организира българо-македонски мероприятия, бизнес, култура...? Както казах, през демокрацията не направихме нищо по-различно от сътвореното през комунизма?

    Коментиран от #27, #30

  • 26 Я ми кажи

    0 2 Отговор

    До коментар #24 от "стоян георгиев":

    Прочети какво съм писал в десети коментар. И ти, като дойче веле, поставяш нещата като приключили, все едно не само комунистите преди години, а и ние, сега живеещите в България, сме взели решение че Македония няма да е наша. Кога се случи това, извинявай? Ако ти си взел за себе си такова решение, трябва ли да го налагаш и на другите? А ако решението ти е, че трябва да се борим да си върнем Македония, как предлагаш да стане това? Как да спрат да гласуват за сърбоманските отрепки и да не сочат с пръст ако някой се нарече българин?

    Коментиран от #31

  • 27 ВМОРО

    0 2 Отговор

    До коментар #25 от "Я ми кажи":

    Щото демокрацията ни се прави от комунисти. Костов, Бакърджиев, Софиянски, Надежда Михайлова, Екатерина Михайлова, Краус, Радев, Йорданов - все назначени "демократи". Следващите - също. По-следващите - тоже. Днешните - исто. На цяла България е пределно ясно какво се случва от 1989 година насам. На истинските дисиденти и демократи не бе даден достъп до трибуна. Проектирани бяха дисиденти, демократи ... Почти като "активните борци срещу фашизма и капитализма"... Цирк балкански.
  • 28 ВМОРО

    0 3 Отговор

    До коментар #18 от "бай Даньо":

    А аз пък си мислех, че най-близки генетично са ни волжско-камските българи...
  • 29 NikNay

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Професора":

    Професоре, предполагам, че си искал да напишеш "провокират" вместо "провукират" . . . . 😆😆😆
  • 30 стоян георгиев

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Я ми кажи":

    съветвам хора като теб да не коментират нациналната ни политика.не познаваш нито историята си нито съвременната си политика.александър иорданов не е бил посланник в македония при костов.костов обаче зададе параметрите на страната за да влезем в ес и нато.без неговите бързи и точни мерки в тази посока сега щеше да сме като македония и сърбия ама доста по-бедни.освен това костов е единствения български политик които подкрепи пробългарски македонски политик и при това успешно.македонския политик се казваше любчо георгиевски.костов не позволи въпреки американския натиск да влезат у нас албански бежанци ,даде танкове на македонците и подкрепи идеята за етническата подялба на македония ,която би могла да доведе до обединението и с българия.та тва направи костов.никои след него обаче не продължи твърдата му линия и потдръжка за определн тип македонски политици.комунистите са национални предатели и тяхната роля в македония е известна още от времето на димитър благоев .първия македонец и комунистически боклук!
  • 31 стоян георгиев

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Я ми кажи":

    македония е на македонския народ ,демек на населението дето я населява.нямам претенции да е наша макар лично аз да нямам друга освен македонска кръв във вените си.само че българия има национални параметри които няма как да позволим да бъдат потъпквани от сегашните македонски ренегати.няма как да сме добри съседи с тези които твърдят за нас че сме изроди или национални предатели и го правят напълно официално от името на наи-висшите си институции и държавни учереждения.та нормалното е да не позволяваме на македонците да го правят особено сега като имаме възможност да го сторим.тва трябва да се направи,а ако те искат да живеят в своята заблуда си е тяхна работа ,но ще го правят извън ес и нато и без добросъседските бонуси които сега им дава българия,като паспорти,търговия и т.н.тва би трябвало да е нормалната ни реакция към тях и техните учители сърбите,но уви не сме случили на политици,а и на народ.