14 Юни, 2019 09:30 9 761 23

Директорът на ОП "Гробищни паркове" пред ФАКТИ: Ще има двуетажни гробове

  • задушница-
  • гробища-
  • гробове-
  • райна божичкова-
  • закон

Видеонаблюдение е поставено на Централни софийски гробища

Директорът на ОП "Гробищни паркове" пред ФАКТИ: Ще има двуетажни гробове - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Погребението е поредното изконно право, за което българският гражданин, в случая близките му, трябва да се борят. Липса на гробове, пазар на черно, набези на недоброжелатели, са част от проблемите. Междувременно държавата подготвя първия закон за гробищните паркове, гробищата, погребенията и погребалната дейност, внесен в парламента от Националното сдружение на общините, от който се очаква да подобри и регулира ситуацията.

Утре, 16-и юни, пък предстои Черешова задушница, втората Задушница за годината. Този ден традиционно е свързан с масово посещение на гробовете от близките на починалите. Това обаче е свързано и с неприятни гледки на на хора, които обират храната, оставена за мъртвите и по този начин се осквернява ритуала на близките.

За коментар по тези теми ФАКТИ потърси Райна Божичкова, директор на Общинско предприятие "Гробищни паркове".

- Г-жо Божичкова, в кой гробищен парк в София в момента има свободни гробни места за погребения?
- Във всички гробищни паркове в София се извършват погребения в наследствени гробни места, а Гробищен парк Банкя, местност “Полето“, има свободни нови гробни места. До месец трябва да започне и обособяване на парцели в разширението на Централни софийски гробища. Прави се и проучване за разширение в останалите гробни паркове.

- Какво се случва с гробове, чиито притежатели не са платили таксите за 15 год. или вечни времена и съответно правото им за ползване е изтекло?
- Правото на ползване се прекратява само за тези гробове, чийто 15 годишен срок е изтекъл. Процедурата при отнемане на такова място и предоставяне за нови погребения е следната: Уведомяване с писмо с обратна разписка на последен адрес или адрес на наследник в национална база данни. Списък с неплатени гробни места има обявен на видно място в администрацията на всеки гробищен парк. Към момента има отнемане само на неподдържани, без паметник и рамка гробове и неплатени над 15 години. Няма случай на платено за вечни времена гробно място да е отнето.

- Запозната ли сте с проектозакона за гробищните паркове, гробищата, погребенията и погребалната дейност? Какво е новото и важното в него, което хората трябва да знаят?
- Закона за погребалната дейност ще регулира обществените отношения, свързани с траурно-обредната дейност, управлението на парковете и статута на лицата, които могат да извършват траурно-обредни услуги.

- Предвиждат се многоетажни гробове, това ли ще реши проблема с липсата на места? Какво точно ще представляват тези многоетажни гробове?
- Двуетажните гробници представляват зидан гроб с покривна плоча и дават възможност полагане преди изтичане на срока от 8 години. Това ще се случва при желание от страна на правоимащите на гробното място.

- Ще се повишават ли таксите за придобиване на парцел за гроб?
- Не. Към момента няма такива тенденции, таксите не са променяни от 2011 от Столичен общински съвет.

- Предстои Черешова задушница. Напоследък зачестяват набезите на гробовете, предимно от роми, които обират оставената храна. Ще бъдат ли взети по-сериозни мерки срещу това?
- От 27 май на Централни софийски гробища е поставено мобилно видеонаблюдение. За периода от две седмици са предупредени 30 човека, които обикалят по парцелите. Това мобилно видеонаблюдение в момента показва добра посока, в случай на съмнение на недобросъвестни действия веднага се сигнализират органите на МВР.

- Какви задължения имат гражданите и какви гробищния парк относно поддръжката на гробовете?
- Гражданите да поддържат гробното място с прилежащите му части части (пътеките около мястото). Администрацията на гробищния парк – алеите и инфраструктурата в парка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Шиле

    30 1 Отговор
    Защо само на два етажа? Някои искат на шест и с асансьор.
  • 2 Хубава идея обаче.........

    8 1 Отговор
    Някой ако иска да се настани в мазето за да му е по-хладно.......... тогава кво правим ?
  • 3 КМЕТ 166

    14 2 Отговор
    В СОФИЙСКОТО ПОЛЕ ТЕРЕНИ БОЛ - И ЗА ГРОБИЩА, И ЗА НОВИ ЖИЛИЩНИ КВАРТАЛИ, И ЗА ВСИЧКО, НАЙ-ХУБАВАТА ЧАСТ ОТ СОФИЙСКОТО ПОЛЕ НЕ СЕ ИЗПОЛЗВА, ДОКАТО ПОД ВИТОША ЦЯЛА ЗИМА Е В ЛЕД, МЪГЛА И СМОГ В БОЖУРИЩЕ ГРЕЕ СЛЪНЦЕ И ТЕМПЕРАТУРАТА Е 5-6 ГРАДУСА ПО-ВИСОКА

    Коментиран от #6

  • 4 Нептун

    13 1 Отговор
    Директорът на ОП "Гробищни паркове" пред ФАКТИ: Ще има двуетажни гробове.
    А защо не и с балкон.
  • 5 гробар

    12 2 Отговор
    По лесно е да се направят гробища и на десет етажа /по обществена поръчка/ ,отколкото да се вземат мерки да се намали смъртноста!!! От това не се вземат комисионни !!!
  • 6 Друг път

    4 6 Отговор

    До коментар #3 от "КМЕТ 166":

    В Божурищ, може да е по-чист въздуха, но температурата е минимум 5-6 градуса надолу
  • 7 Безсмъртен

    6 2 Отговор
    Майка ми плати своя и на баща ми гробове за "вечни " времена . Предпочитам , като гушна букета , да ме изгорят и да разпилеят праха ми от някоя скала , високо в планината .

    Коментиран от #13

  • 8 Нито дума

    16 0 Отговор
    за мерките утре срещу ордите от роми, които обират всичко, водят и малки ромчета да се катерят по стените с урни. Накрая весели и доволни с пълни чанти и пликове напускат пред очите на омерзените близки на починалите. И утре ще е така. Поредното унижение от СГО и органите на реда, които гледат само таксите и паркирането. Срам.
  • 9 onq s konq

    10 2 Отговор
    НЕИЗБЕЖНО ще се появят и Небостъргачи
  • 10 Шопа със сопа

    8 2 Отговор
    Аман бре, къде че ги копаме, от цела България у Шопско че ми мрат...ай си-тир.
  • 11 Умно село

    8 0 Отговор
    Милите, колко са загрижени.
    Нали се гради НеБоСтЪрГаЧ - направете нещо по въпроса, сума народ може да побере, а и ще са по близко до баш НаЧаЛнИкА!
    Хем на едно място, хем Хасансьор между парцелите))))
  • 12 злобар

    9 2 Отговор
    Я по добре дупка да ги пускат прави вътре така още по малко място ще трябва. Абе бат бойко си знае работата.
  • 13 Тотю

    5 5 Отговор

    До коментар #7 от "Безсмъртен":

    Приготви 4000€, щото толкова ще ти струва кремацията. Имаше статия тука за гръцките покойници, дето ги горят в София, заради тях и цената е такава.

    Коментиран от #15

  • 14 Мигрантски неволи

    9 1 Отговор
    Ако погребвахте хората по месторождение места щеше да има за всички... Между другото гробищата са общинска собственост и хора дето си плащат данъка на колата в друга община е редно да ползват общинските услуги само във въпросната община. И детските градини също...
  • 15 Immortal

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Тотю":

    Е , до 100 години имам бая време да размисля , ако не падне цената !
  • 16 Мен ме ужасава факта че като умра

    5 2 Отговор
    Ше бъда сложен в гнусните гробища сред други човеци😂😂бих предпочел в планината далеч от всичко и не желая нито плочи нито кръстове нито нищо да си расте квото иска отгоре
  • 17 Студент

    10 0 Отговор
    Тая психария със забитите бетонени отпадъци е крайно време да се прекрати. Планетата Земя е осквернена до безобразие от претенциите на примитивните
  • 18 4321

    8 1 Отговор
    "Няма случай на платено за вечни времена гробно място да е отнето." Какво значи "вечни времена"? Питайте Тутанкамон, платил за спокойствието си за вечни времена с много повече от стандартната общинска такса, ама не се случила "вечността". А иначе "Гробищен свят" на Клифърд Саймък е разкошен роман...
  • 19 И това е част от живота

    2 0 Отговор
    Похвално е, че пишете и по тази тема. И това е част от живота и трябва да се обсъжда.
  • 20 Един

    1 0 Отговор
    Гроб - мезонет !!! Леле какво благо!
  • 21 В Христова

    0 1 Отговор
    За съжаление,нито гражданите поддържат гробните места,нито администрацията -алеите и инфраструктурата...Като имате мобилно видео наблюдение колко граждани предупредихте,за неправомерно замърсяване с какво ли не ? И крайно време е да се отнемат гробните места ,ако не се поддържат дълго време.И крайно време е да се вдигнат таксите за придобиване на гробно място,дори и за закупените за вечни времена преди години.
  • 22 Мемориум

    1 1 Отговор
    Всичко е лъжа
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.