Last news in Fakti

16 Юни, 2019 18:48 8 853 23

Македония - прелъстена и изоставена

  • македония-
  • северна македония-
  • нато-
  • европейски съюз-
  • брюксел

Западната ни съседка няма да получи дата за преговори през юни

Македония - прелъстена и изоставена - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През последните две години Македония се съгласи да сключи договор за добросъседски отношения с България и да сложи точка на спора с Гърция, като промени името си. И всичко това в името на членството в НАТО и Европейския съюз. Първото вече е факт, но за второто изглежда югозападната ни съседка ще трябва да почака, въпреки дадените от Брюксел обещания.

Обещанието, че през септември Бундестагът ще даде зелена светлина на началото на преговорите за македонското членство в Европейския съюз и поздравления за резултатите на правителството. Това са посланията, които министър-председателят Зоран Заев, според македонската делегация, е приел от канцлера на ФРГ Ангела Меркел на срещата в Берлин, която се състоя в четвъртък.

Германия обаче не е единствената, която бави процеса. Лидерите на Общността изглежда възнамеряват да отложат началото на преговорите за членство с Албания и Северна Македония, въпреки предупрежденията, че по-нататъшното забавяне може да подкопае продемократичните усилия за реформи и в нестабилния регион на Балканите.

Очаква се на срещата на върха в Брюксел следващата седмица европейските лидери да обсъдят кандидатурите на Албания и Северна Македония, но председателят на Европейския съвет Доналд Туск сигнализира по-рано тази седмица, че не всички страни искат да започнат преговори в момента.

„През последните две години Вашата страна даде всички правилни политически сигнали, които ЕС очаква от кандидатите”, каза Туск на среща с президента на Северна Македония Стево Пендаровски. „Но искам да бъда честен с Вас: не всички държави-членки са готови да вземат решение за започване на преговорите през следващите дни“, добави Туск.

Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Федерика Могерини предупреди миналия месец, че Европа е на кръстопът, когато става дума за разширяването на Балканите. „Винаги казваме, че това е процес, основан на заслуги, така че когато заслугите се оценяват като положителни, трябва да бъдат признати“, каза тя.

„Неуспехът да се признае и да се отговори на обективния напредък ще навреди на доверието в Европейския съюз“, подчерта Могерини, добавяйки, че това може също да „подкопае стабилността и сериозно да обезкуражи по-нататъшните реформи“.

Не всички в ЕС обаче са срещу македонците. Президентите на Австрия и Словения Александър Ван дер Белен и Борут Пахор изразиха подкрепа за продължаване на процеса на разширяване на ЕС и за започване на преговори за присъединяване с Македония и Албания.

„За доверието към ЕС би било добре, ако в този случай предприемем мерки и не разочароваме хората в тези страни“, посочи ван дер Белен на съвместна пресконференция със словенския си колега във Виена по-рано тази седмица.

Резултатите от визитата на македонската делегация в Берлин даде повод на опозицията в страната да поднови атаките си към правителството на премиера Зоран Заев. От ВМРО-ДПМНЕ поискаха от министър-председателя да престане да манипулира обществеността и да напусне властта. „Република Македония за съжаление не получи дата за начало на преговорите през юни тази година, точно както не успя да получи и миналата година, когато Зоран Заев и неговите сътрудници го обявиха в правителствения самолет. Република Македония не получава дата, защото няма реформи, а престъпността и корупцията имат епидемични размери. Докато Зоран Заев е на власт, Република Македония ще търпи неуспехи. Зоран Заев трябва да излезе от властта, за да може Македония да продължи напред“, бе казано в изявление от ВМРО-ДПМНЕ.

Малко по-късно министърът на отбраната на Северна Македония и вицепредседател на управляващия СДСМ Радмила Шекеринска разкри, че партията ще обсъди възможността за провеждането на предсрочни избори на среща в Охрид, която ще се състои в неделя, 16 юни.

„В неделя Централният съвет ще проведе среща в Охрид и ще обсъди ситуацията след срещата с канцлера (на ФРГ Ангела) Меркел. Казахме, че се грижим за общото положение в страната. Имахме възможността да проведем парламентарни избори заедно с президентските, но не искахме да даваме алиби, казвам, че ги отложихме, защото искахме да видим какво ще се случи. В неделя в Охрид това решение ще бъде обсъдено от партийните органи“, обяви Шекеринска в предаването „Пътят към", излъчено по телевизия „Алсат-М“.

Така Северна Македония, която получи статут на страна-кандидат за членство в ЕС под името Македония през 2005 г., ще трябва да почака още за началото на присъединителните преговори. Колко точно остава неясно засега.

Редакция: Тереза Герова

Източник: "Фокус"


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Хуй

    60 4 Отговор
    То такава държава няма, че да я приемат в ЕС
  • 2 До македонските урви

    44 9 Отговор
    Ей, недорасли македонски к*урви, никой не ви иска, ни в НАТО, ни в ЕСл
    Тъй че надувайне кавала!
  • 3 Тези катили

    47 7 Отговор
    ако не спрат да лаят срещу България ще ядат големия български ..... Да не забравяме, че имаме право и на вето.
  • 4 !!!!!!!!!!

    36 2 Отговор
    Аааааа... а сега обяснете на Меркел Гоце наш ли е ваш ли е или сите сме българи.
    Шъ го дъвчете на опарки да е*ба в коминтерновските боклуци...
  • 5 Гоце

    10 8 Отговор
    Я па си сакам па у Рисия. Там се най убаво
  • 6 Гурбетчия Ханко брат

    7 2 Отговор
    Айде са некой да ми преведе какво значи АЛСАТ-М....на мен ми личи като...албански сателит - Македония..или..?
  • 7 Ставрю

    14 2 Отговор
    Макетата си мискят че са центъра на вселената. Хахаха.
  • 8 Българският парламент

    24 2 Отговор
    трябва веднага да блокира присъединяването на Македония към ЕС до решаване на всички спорове между двете страни, но продажните ни политици няма да го направят. Незабавно трябва да се анулира договора между България и Македония подписан от Боко, като засташаващ националната ни сигурност.
  • 9 Балу

    12 1 Отговор
    Тия не са държава, а племе.Изостанало и фанатично!А фанатикът е винаги прост, с промит и полиран мозък!
  • 10 ТОЧКАТА

    19 2 Отговор
    КВА ДЪРЖАВА са тия???!!!Само с краварски натиск...ВИНАГИ са били гръцка провинция и българска земя....Трябваше да се казват Западна България....Но пак посланици диктуват на винету.....
  • 11 някой

    11 1 Отговор
    В ЕС такива нагли идиоти не им трабват. Тях може да ги прегръща само българското правителство.
  • 12 Trayan

    7 13 Отговор
    Голяма работа сте братя българи!До вчера бяхте със руснаците а днес ближите Таш...те на американците и сте велики няма що.

    Коментиран от #13, #15, #19

  • 13 Тъпкача

    10 3 Отговор

    До коментар #12 от "Trayan":

    Трайче...ще захапеш бардука ти, северномакедонско поср@но копиле....
  • 14 Имаме ли отговорни политици?

    15 1 Отговор
    Тия били съгласни, а ония не, за СМ в ЕС .
    А какво е мнението на БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО?
    Още ли мисли "големият политик", че ж.п. линията до Македония е най-важното относно тая измислена страна?
    Няма ли да каже по НТ ТОЙ ЛИЧНО КАКВО МИСЛИ ПО ВЪПРОСА, ако въобще се е замислял? После ще последва да им дадем и Д. Талев. И Яне и Даме и всички подред.
    Г-н Борисов, Вие българин ли сте? Или чакате РАЗРЕШЕНИЕ от Брюксел, Вашингтон и Анкара?

    Коментиран от #20

  • 15 Вие

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "Trayan":

    Вие до вчера бяхте в Югославия после Македония ,сега сте Северна Македония утре албанците ще ви кажат какви сте.Радвам се на хора като теб,вие ще заличите тази измислена държава.
  • 16 Българското ЦРУ Гестапо СС ДС ФБР

    7 3 Отговор
    До всички приятели които коментират тук без заплащане. Много от нас, като станем сутрин, си казваме ''я чакай да смачкам 5-6 руски шпиони русофили'' във факти и да се заредя с енергия за целия ден. Така си мислиме, но това не са никакви русофили, а още по-малко руски шпиони. Те са хора в неравностойно положение - куци, сакати, без крака, без ръце, слепи, инвалиди, неподвижни, тежко болни, повечето нелечимо и тук срещу жълти стотинки от НПО /а това е и единствения начин да имат някакви доходи/ възхваляват ''социализма'' на Русия, Венецуела и Китай. Това което не знаят тези нещастни хора е, че в Русия капитализма е върл и безпощаден. Там за да повикаш линейка и да дойде, трябва да се спазариш по телефона, какви пари ще им дадеш, иначе няма да дойде. Тези хора си мислят, че връщането на социализма е лечението на техните заболявания. Просто не влизайте тук и не коментирайте, защото влизайки в спор с тези болни хора, приемате негативизма им и кармата на болестите им, а и така ще ги оставите и без тези жълтите стотинки, които им дават.Не приемайте върху себе си нещастието, негативната енергия и божието наказание на тези хора, оставете ги без събеседници за спор.Оставете ги да си мечтаят, че някъде на планетата Земя има социалистическа система за която те бленуват, безплатно здравеопазване и безплатни помощници за гледането им, и придвижването им, мечтата е единственото което им остава, в малко оставащите им дни.Иначе сайта е приятен с интересни зарибяващи статии

    Коментиран от #21

  • 17 Иван

    8 1 Отговор
    Българската позиция трябва да бъде да не се започват преговори със Сев. Македония, докато не се изчистят спорните моменти от историята и не се види цивилизовано отношение от страна на македонските към българските паметници, светини и народ изобщо. Нямах представа за какво престъпление става въпрос, докато в Прага, Чехия, не срещнах македонци, които по разговора между тях определих като българи от Шоплука. Абе, абсолютно чист български, но с изрази като "Оти нема паре" и подобни. А те ми показват македонските документи... Друг македонец срещнах в бар една вечер. По говорихме, той се оказа от област, която е доста сърбизирана, но все пак "каща" (нашенско "къща"), а не "куча" като сърбите. На него му казах, че няма такъв език - македонски и северномакедонски, че говорим все на български и се разбираме като граждани на една и съща страна и този северномакедонец почна да разговаря с мен на чешки... Не трябва да ги пускаме в ЕС! Нека ни мразят, но да ни уважават! Не вярвам да има българин, който да ламти за днешни македонски земи, но съм сигурен, че повечето от нас биха искали македонците да признаят българския си произход. Нека продължават като самостоятелна държава, на никого това не пречи, но да се вдигне патърдия в Европейския парламент, да се обсъдят наличните документи, така че цял свят да види българската позиция, да стане ясно и на последния малоумник що за еничари са македонците и тогава да става каквото ще (за нас няма какво лошо да се случи, ние сме в
  • 18 Adolf

    4 0 Отговор
    Да мрът тея долни предатели!!!!
  • 19 АУУУУУ

    9 0 Отговор

    До коментар #12 от "Trayan":

    Не знам ние какви таш.. ци целуваме.... Но вие от Северна Албания... Опс извинявам се!!!
    От Северна Македония какви ще ги ядете следващите десетина години... Най-много да има вълна от македонски бежанци към омразна България... 🤔🤔🤔
  • 20 Разбира се

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Имаме ли отговорни политици?":

    Разбира се, че ще чака от западна Европа команди, нали са му братовчеди-робовладелци на ББ. А Македония е наша българска, кой каквото да прави и говори. Докога ще ги нататрузват албанците? Докато не признаят, че са горди българи !
  • 21 Психото

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "Българското ЦРУ Гестапо СС ДС ФБР":

    Още малко и ще дойдем да те приберем - наш си !
  • 22 Той ... !

    3 0 Отговор
    Сърбия, Албания, Гърция и България винаги са ползвали македонските прости.утки само за оргазъм, но този път и за тоалет.а хартия !!!

    Коментиран от #23

  • 23 Злобко

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Той ... !":

    Прав си приятелю винаги е било така и така ще бъде .😅😅😅😅