17 Юни, 2019 16:00 5 895 40

САЩ имат над 19 пъти повече бедни от Китай

  • сащ-
  • китай-
  • икономика-
  • бедност

Само за десетилетието между 2002 и 2012 г. средните доходи на домакинство в Китай са се увеличили 4 пъти. А през 2013 г. вече са 5 пъти повече в сравнение с 2002 г.

САЩ имат над 19 пъти повече бедни от Китай - 1
Протест пред Капитолия Снимка: ЕPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Васил Проданов

Според линията на бедност на Световната банка бедна е онази част от населението, която разполага с по-малко от 1,90 долара на ден. През 2015 г. в Китай само 0,7 % от населението са под това равнище. Или 9,9 млн. от 1397 млн. души. За сравнение, през 1981 г. бедните в Китай са 88 % от населението. Оттогава 850 милиона души са извадени от бедността. Никога в историята на човечеството такова гигантско количество хора не са излизали за толкова кратко време от бедността.

Каква е ситуацията с основния конкурент на Китай – САЩ, водещи днес търговски, технологични, финансови, информационни, кибер и какви ли още не войни, за да направят „Америка отново велика“? Според най-известните данни там 13,5 % от населението живеят под равнището на бедност, което е повече, отколкото 40 години по-рано – през 1975 г. Това са 43,1 млн. човека от 321-милионното население на САЩ. В същото време там живеят най-много милиардери в света.

В абсолютен брой, в САЩ в бедност живеят близо 4,5 пъти повече хора отколкото в Китай. Относително обаче, като се има предвид процентното съотношение, в САЩ има над 19 пъти повече бедни, отколкото в Китай – в Китай са 0,7 %, а в САЩ – 13,5 %.

Две системи с различни стратегии на развитие, с различни базисни характеристики, които са постигнали коренно различни резултати по отношение на бедните и бедността. Първата е на САЩ, известна у нас като „демокрацията“, а на Запад – като неолиберален капитализъм. През изминалите 30 години тя бе и нашето ново виждане за „светло бъдеще“ , преследвано в много по-екстремни крайности, тъй като доведе до разрушаване и разграбване на национално богатство в размери, непознати в 1300-годишната ни история. Втората е на Китай, която самите китайци наричат „социализъм с китайски характеристики“, развивал страната със скорост и в мащаби, непознати за нито една друга система в световната история.

Само за десетилетието между 2002 и 2012 г. средните доходи на домакинство в Китай са се увеличили 4 пъти. А през 2013 г. вече са 5 пъти повече в сравнение с 2002 г.

Ние някога имахме система на съветски социализъм. Делът на бедните тогава, през 1988 г., беше 2 % от населението. Ентусиазирано, с крясъци „Демокрация“, „Кой не скача е червен“ и „Времето е наше“,направихме преход към американски неолиберален капитализъм, наричан от системните леви и десни партии у нас „демокрацията“. Този модел увеличи дела на бедните около 11 пъти.

За това време Китай e намалил броя на бедните от 213 милиона на 9,9 милиона, т.е. около 22 пъти. Според стратегията, която е приел, Китай трябва да сложи край на бедността през 2020 г. Само след година да няма повече нито един китаец под равнището на бедността.

У нас няма внушаваща оптимизъм стратегия за премахване на бедността и не се вижда перспектива тя да изчезне. По пътя на американския неолиберален капитализъм, маскиран като „преход към демокрация“, стигнахме до 11 пъти повече бедни в сравнение с времето, което се наричаше „реален социализъм“. Превърнахме хиляди хора в клошари и просяци. Създадохме стотици гета.

От началото на 80-те години на миналия век насам Китай е намалил броя на бедните си между 80 и 90 пъти. Само след година там повече няма да има изобщо хора под равнището на бедност. А какво обещават нашите политици на родените в годините на българския преход към американизиран неолиберален капитализъм?

В САЩ днес делът на бедните е по-голям, отколкото преди 40 години, и не се вижда перспектива те да изчезнат в обозримо бъдеще. Може ли някой от нашите политици, които три десетилетия ни обещават какво ли не, като същевременно увеличават непрекъснато дела на бедните, да каже кой път е по-верен?


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БКП ТН HD

    45 6 Отговор
    В България има 73.7% бедни! :(
  • 2 Китай

    47 5 Отговор
    Китай е номер едно в света.
  • 3 Така така

    56 4 Отговор
    Кашонаджиите под моста в Америка не са мит!
  • 4 Готин ама не съвсем

    34 7 Отговор
    Чакам коментари от соростутките!

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Комуниста

    44 7 Отговор
    1989г. Забравиха да ни кажат че в САЩ в светлия капитслузам се разхижда 20 000 000 скитници които спят в канафките с кучетата. Даваха само по филмите къщи с бели оградки и комбита отпред.
  • 7 Бесен Язовец

    16 3 Отговор

    До коментар #4 от "Готин ама не съвсем":

    Няма да пише спрели са му нета в кашона!
  • 8 СссереМ

    17 46 Отговор
    Едно време и нас така ни къпеха,а какво излезе-сега поне 80 процента от хората не искат да си спомнят за мизерията през комунизма,абе общо взето поредната ком. пропаганда в действие,то защото американците са много бедни китайци,руснаци и всякаква друга паплач се тъпче по границите на САЩ да влезе вътре.

    Коментиран от #36

  • 9 Обикновен човек

    45 7 Отговор
    Еми истината колкото и да е прикриват рано или късно изплува в този свят покрит с л.йна .За пръв път съм склонен да дам най голяма оценка на Български коментатор :Васил Проданов не знам кой си ,но се гордея че все още има НОРМАЛНИ хора в България евала ти ПИЧ!!!!

    Коментиран от #12

  • 10 Само питам

    10 34 Отговор
    Факти, "публикуването на мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати" не означава да публикувате писанията и мненията на доказани доносници от ДС като лицето Проданов /доносник Иванов в периода 1979-1988 от 6 отдел на ДС/ или тези на доносник Димитър-Кеворк Кеворкян. Нужно е да схазнете съвсем елементарна морална хигиена и да не допускане подобни недоразумения като автори в сайта. Ще се превърнете в медия подобна на Блиц и пик.

    Коментиран от #11

  • 11 Обикновен човек

    27 8 Отговор

    До коментар #10 от "Само питам":

    А защо трябва да се по ликуват мнения на агенти на ЦРУ?като теб?????

    Коментиран от #14

  • 12 Само питам

    10 28 Отговор

    До коментар #9 от "Обикновен човек":

    Да обявиш за нормален гнусен доносник като Проданов е всичко друго, но не и адекватна оценка на обикновен индивид. По скоро е възторжено русофилска реакция на примитивен автиамериканизъм, който е обида да нормалната аудитория. Автора със сигурност е нещаел в миналото гибелта на капитализма и победата на комунизма.

    Коментиран от #19, #20

  • 13 кумчо вълчо

    6 5 Отговор
    стига с тези фалшиви новини. да го видя, пак няма да повярвам. аз не съм чел или чул в нито един наш вестник или телевизия за такова зловеща новина, нито пък Борисов или друг уважаван политик не е казал такова нещо - значи не е вярно. че то какво излиза, че сме ги стигнали американците, пък това изначално не е възможно.
  • 14 Само питам

    7 17 Отговор

    До коментар #11 от "Обикновен човек":

    Болен мозък си ако действително смяташ, че съм агент на ЦРУ.

    Коментиран от #17, #18

  • 15 Garrincha

    27 4 Отговор
    Нормално, едната държава има 5000 години история и трудещо се общество, а другата - 200 години история и общество на консуматори !
    Интересно, какво ли е общото тегло на хората в двете държави и средната стойност на човек ?

    Коментиран от #21

  • 16 Пътешественик

    31 4 Отговор
    Тези, които обичат америка, никога не са ходили там, само са гледали много филми , за нея, а и много телевизия също.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Наблюдател

    9 4 Отговор

    До коментар #14 от "Само питам":

    Прав си ! За това се иска поне малко мозък !
  • 19 Обикновен човек

    28 4 Отговор

    До коментар #12 от "Само питам":

    Виж Какво нормален в България е всеки без да е доказано противното! Не може ЧОВЕК който казва истината подкрепяна с 100 процента факти да се линчува като агент на ДС само защото тази ИСТИНА не се харесва на тези дето ни "управляват" Ти си агент на ЦРУ защото си предател по душа ДОРИ ДА СИ НЯМАШ ПРЕДСТАВА ЧЕ СИ ТАКЪВ, ТИ НЕ СИ НОРМАЛЕН ЧОВЕК !!

    Коментиран от #25

  • 20 Стамат

    25 4 Отговор

    До коментар #12 от "Само питам":

    Ти от нормалната аудитория ли си бе соросоидче омекнало. Защото човека е поставил цифри и статистика в статията си. Можеш да пишеш каквито си искаш глупости но без факти оборващи неговите не струваш. Дори е забравил да напише че поне 200 хил. от от най бедните във великата демокрация са бивши военни страдащи от пост травматичен стрес. Като си нормален сети се от какво го имат това заболяване и защо и в коя друга държава го има този проблем.

    Коментиран от #23, #31

  • 21 Отегчен

    24 4 Отговор

    До коментар #15 от "Garrincha":

    Защо задаваш излишни въпроси ? В целия свят е известно , че САЩ са една огромна свинеферма !
  • 22 Тъп

    14 4 Отговор
    В оборо беше добре до към 2000 годинаОт там насам нещата зъзляват.Многото напечатана хартия вдигна цените на обикновенните талашитени бунгала до и над половин милион амерички лева.Та за оборолюбците ,кога и с какво ще си купите ДОМ в любимият ви Обор?Средната класа почти се загуби.
  • 23 Само питам

    7 6 Отговор

    До коментар #20 от "Стамат":

    Гнусния ДС доносник е далеч от понятието човек. Е ако има нещо омекнало, то е единствено сивото ти вещество поразено от руската хибридна пропаганда.
  • 24 Само питам

    3 13 Отговор

    До коментар #17 от "kkk":

    Ако си изкараш за миг главата от задника на Путин ще видиш една съвсем друго реалност различна от лъжливата руска представа за света.

    Коментиран от #26

  • 25 Само питам

    4 16 Отговор

    До коментар #19 от "Обикновен човек":

    Какви факти бе путлераст? Долноппобна антиамериканскй пропаганда в стил Работническо село от 60 тебе години. Това е обида за читателя. Но твоите критерии за истина са руски.....

    Коментиран от #29

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 outlander

    7 13 Отговор
    Не съм чул някой избягал в САЩ да се е върнал в кочината, от която е избягал, както и не съм чул американци да бягат другаде. В САЩ живеят над 3 милиона руслямистански примати, а китайцити са към 6 милиона, от тия 43 милиона бедни, за които се споменава в статията, ето ти ги 9-10 милиона от горе споменатите, останалите са от Азия, Африка, Латинска Америка и от бившите съветски колонии в Европа.
  • 28 jorj

    6 6 Отговор
    Световен идиотизъм е на легнал света!!!! Милиони дават пари и пак не може да ги огрее да отидат в П устата Америка и да станат бедняци!!!!
  • 29 Обикновен човек

    13 7 Отговор

    До коментар #25 от "Само питам":

    Американска компания за чипове за Айфон в Китай наема бедни отчаяни жители на КНР за свой завод нечовешки условия на труд и живот!На бедните китайци взело да им писва и се хвърляли от шестият етаж на общежитието което е построенно от "НАЙ ГОЛЕМИЯ ПРОИЗВОДИТЕЛ НА СМАРТФОНИ"?????
    Не само от целият свят но дори от американските правозащитници за човешки права постъпили оплаквания :вземете направете нещо променете условията на труд и заплащане ако искате вашата американска фирма да просперира в КНР ? И тази фирма знаете ли какво направила? Оградила с мрежи първият етаж на общежитието та като се хвърлят нещастните китайци не да умрат а да се чувстват като страната на "неограничените" възможности-САЩ! Вие мислите ли че ако сте ръководител на която и държава ще допуснете някой да се подиграва с вашите гласоподаватели освен в България????
  • 30 хахаха

    12 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Гледаийт новия документален филм на майкъл мУр за САЩ и всичко ще ви стане ясно. В САЩ са отровили водата на град Флинт, в България ще е на всеки град, като сега е наред София. Схемата за печелене на пари е като отровят водата и ще ви продават чиста вода. А защо са ни такива политиците, ще разберете от филма. Като го гледаш , се чудиш САЩ ли е или БГ. И последно - такъв тоталитаризъм не е имало и по времето на комунизма, като разликата с тогава е, че сега е тоталитаризъм на едрия капитал и няма конкретна личност, която като умре и тоталитаризмът да приключи. Сега е корпоративен фашизъм, а хората са тъпи, по тъпи от ОВЦЕ.
  • 31 гост

    3 13 Отговор

    До коментар #20 от "Стамат":

    Има само една маааалка подробност !!!! "Човека" от неграмотност или съвсем нарочно е забравил да уточни , че прага за бедност в Китай и САЩ се различава като Земята и Луната !!!! И "бедните" в САЩ имат доходи горе долу колкото китайската средна класа !!! Това , че не могат да си позволят средния стандарт на живот в САЩ изобщо не значи , че са бедни колкото средния китаец !!!! Помощите за безработни в САЩ , ако не ти е известно са по-големи от минималната заплата в Китай !!!! Да не говорим колко от тях умишлено си стоят безработни просто щото така им е по-лесно !!!!

    Коментиран от #37

  • 32 Обикновен човек

    8 1 Отговор
    Абе САЩ в България са прочетен вестник тъпа нация?Ама колкова са по тъпи на толкова по велики се правят!!¡!!!
  • 33 стоян георгиев

    2 7 Отговор
    нова хибридна статиика.китаиците са добре ,а щатите зле!смях!интересно що обаче американците не бягат към китаи ,а обратното няма спиране.интересно що в бедна българия се напълни с китаици през последните 20 години и то бедни китаици ,а не някви богаташи?на комуниста му трябва обаче нов виц та да има на къде да вие и плаче.та сега е китаи,дето са много добре докато шият гащите на американците ,които са много зле щото са капиталисти!смях!

    Коментиран от #35

  • 34 В страна с милиард и половина население

    6 1 Отговор
    Има 5 пъти по малко бедни отколкото в страна с 300 милиона население😂😂😂иначе китаи бил догонваща икономика а саш наи големата в света😂😂😂😂
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Шляхтиц

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "СссереМ":

    Независимо какво мнение имаш, напиши го на що-годе правилен и приличен БЪЛГАРСКИ ЕЗИК. От написаното от теб заключавам, че си полуграмотен, изпълнен с омраза към целия свят, дефектен индивид.
  • 37 Бай хой

    0 1 Отговор

    До коментар #31 от "гост":

    Малоумен ли си или не можеш да четеш? Ха сега прочети още веднъж бавно и фнимателно.
  • 38 ема

    2 0 Отговор
    За съжеление нашите "много знаещи" сигурно не знаят че страна която е "рай" за тях " на всеки 30 секунди един обир на 45 сек. едно изнасилване на всяка минута едно убийство.(Не го казвам аз -това е официалната статистика можете да проверите.)
  • 39 Stoyan

    2 1 Отговор
    Този "аналитик" е пълен невежа или идиот... В статията се казва, че линията на бедност според световната банка е 1,90 долара на ден за човек. Средната надница в Америка е 200 долара. Аз като специалист вземам 350 долара на ден. Тези пари по-малко ли са от 1,90 долара??? А в Китай вземат 3-4 долара надница и били богати... Всички, които сте коментирали сте ИДИОТИ!!! По закон минималната работна заплата в нашия щат е 12 долара на ЧАС, или 96 долара надница. Но компаниите плащат много повече от минимума, за да си пазят хората да не бягат... В нашата компания най - ниското заплащане е 15долара на час, за завиване на винтове и гайки. И това е за начинаещи, а тези с опит и повече стаж получават 20-23 долара на час, Всеки извънреден час труд се заплаща по 150%, пак по закон. И така, ако работиш 8 часа и си на 22 долара на час, ще вземеш 176 долара надница, ако останеш още един час, ще си добави още 33 долара. Повечето хора остават да работят извънредно за да си докарат по около 250 долара надница. И това е както казах, за не специалисти. А спесиалистите вземат по 300-350 долара надница. А в Китай - 3-4 долара надница... И хвалите Китай? Само идиоти могат да сравняват заплатите на китайците с тези на американците. А тези дето спят под мостовете са бетер нашите цигани - не искат да учат, не искат да работят, а обичат само да просят. Това е техан избор, а не че държавата не им дава възможност. Пичове, от омраза към Америка сте се превърнали в идиоти. Оня с "80-те пр
  • 40 СИРИЛ

    0 0 Отговор
    Ако се използва американската методика за определяне броя на бедните в Китай,т.е. хората ,които получават по малко от 60 % от средната работна заплата около 1млрд ще са под прага на бедност.Но "писателят" ни гепи за бели риби и ни пробутва " Според линията на бедност на Световната банка бедна е онази част от населението, която разполага с по-малко от 1,90 долара на ден." по тази методика Китай има по-малко бедни........това прави 60$ на месец докато беден в САЩ 1200 $ НА МЕСЕЦ