18 Юни, 2019 09:00 8 480 33

Кирил Илиев, историк, за ФАКТИ: Само България е приятел на Северна Македония

  • българия-
  • северна македония-
  • спор-
  • история-
  • гоце делчев-
  • историк-
  • кирил илиев

Просръбски и проруски кръгове в Северна Македония не искат страната да е в НАТО и Европейския съюз

Кирил Илиев, историк, за ФАКТИ: Само България е приятел на Северна Македония - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През изминалата седмица по оста България-Северна Македония възникна напрежение, а моментите на напрежение между двете страни определено бяха позабравено, но недалечно минало. Поводът за разногласията между историците на двете държави е предложение от македонска страна, България и Северна Македония да почитат заедно личността на Гоце Делчев на датата 7 октомври. На тази дата през 1946 година, като част от политиката по заличаване на българското самосъзнание на българите в Македония, Българската комунистическа партия предава на Скопие тленните останки на българския революционер Гоце Делчев. Външният министър на България Екатерина Захариева реагира остро на това предложение идващо от Скопие, а ние от ФАКТИ разговаряхме с историка Кирил Илиев, който отлично познава, и конкретно тази тема, и в цялост отношенията между България и Северна Македония.

- Г-н Илиев, провокира ли ни Скопие по казуса с българския революционер Гоце Делчев? Ако еднозначният Ви отговор е да, защо го правят?

- Със сигурност това, което се случва около личността на Гоце Делчев е провокация. Защо го правят? Целта е много е ясна, не е нужно човек да бъде твърде прозорлив, за да разбере, че определени сили в Северна Македония имат интерес да провокират България с цел да не се свърши работата на работещата комисия и това да провокира реакция от българска страна, а тя вече е факт. Тоест, да се бламира Северна Македония за НАТО и Европейския съюз. Според мен това се прави от хора в Македония, които са просръбски настроени и имат проруски чувства. Хора, които не желаят да видят интеграция на Република Северна Македония в НАТО и Европейския съюз.

- До този момент, аз поне нямам информация да има официална позиция по казуса на висшите държавници в Северна Македония, визирам министър-председателя Зоран Заев и президента Стево Пендаровски. Възможна ли е хипотеза, тези така наречени историци на Северна Македония, които участват в тази комисия за изчистване на историческите противоречия заедно с български историци, да изразяват позиция на своя глава, без тя да се съгласува с официалните власти в Скопие?

- Не вярвам. Не вярвам да е реална тази хипотеза, която споменавате. Смятам така, защото тази комисия бе сформирана по времето на Зоран Заев и той е наясно какво се случва по един от ключовите му въпроси касаещи неговата външна политика, а именно сключеният с България договор. България е онази движеща сила, която трябва да подкрепя, трябва да насърчава и да помага със своя опит, както е записано в Договора за приятелство и добросъседство, на Северна Македония в нейната европейска интеграция. Зоран Заев не се нуждае от провокации и лоши отношения с България. Не може пет-шест историка от Скопие на своя глава да рушат изградените мостове между България и Северна Македония. За мен това се случва със знанието и подкрепата на политическия елит в западната ни съседка.

- Това обаче е в противовес с някои официални позиции на Зоран Заев, в които той бе доста добронамерен към страната ни?

- Зоран Заев се показа като един конформист. Като един човек, който е изключително гъвкав. Едно мисли, друго говори, а накрая се случва нещо трето. Този човек е възможно да каже абсолютно всичко, стига към момента той да има изгода от това.

- България като че ли за първи път от доста години насам има адекватна и твърда позиция към думи или действия идващи от Северна Македония. Какво е мнението Ви за българската реакция?

- Не е достатъчно позицията да бъде твърда, тя трябва да бъде и разумна. Разбира се, компромисът с историята не е възможен. Това не е сделка на пазара. Факторът история е ясен и категоричен. Има документи, има писма от Гоце Делчев, които той е писал и се е заявил като като какъв се чувства, така че това не може и не бива да се променя постфактум. Позицията на България към момента е твърда но същевременно трябва да се търси и как да се преодолее тази ситуация, защото Северна Македония не бива да остава извън НАТО и Европейския съюз. Стратегическият интерес на България е, където членува България, там трябва да бъде и Северна Македония. Независимо дали става въпрос за външнополитически съюз, за военен пакт или пък за икономически съюз.


- В качеството си на историк, Вие имате ли поглед над тази комисия, които обсъжда общата ни история със Северна Македония? Ако имате впечатления, то спорът около личността на Гоце Делчев, единственият ли е?

- Да, имам поглед върху самата комисия. До момента тя успя да реши ключови проблеми от Средновековието. Знаете, че имаше дебати около личността на Цар Самуил. В момента вървейки и спазвайки една хронологична линия, мина се Възраждането, там дискусии имаше относно Григор Пърличев. Сега в момента сме на революционерите като Гоце Делчев. Той е една от фундаменталните личности на българските македоно-одрински революционни комитети, както е името на организацията тогава. Неговата личност се яви ябълката на раздора, но ако човек си направи труда да погледне книгите и трудовете, които е писал Драги Георгиев, а той е ръководител на македонската страна в спомената съвместна комисия, той е много добър специалист по Османската империя. В неговите документи и в книгите, които е публикувал, ясно и категорично пише, че четата, която е унищожена край село Баница, е българска. Това е документ на Османската империя, публикуван под формата на книга от Държавна агенция архиви в Северна Македония, всеки може да го прочете. Според мен тези хора знаят много добре за какво става въпрос, но към момента, или се страхуват да кажат истината, или така им е наложено. Ако те кажат истината, а именно, че Гоце Делчев е българин, разбирам какви трусове и сътресения би донесло това на Северна Македония в един много ключов момент от нейното политическо развитие. Въпреки всичко не мисля, че тази едностранчива позиция, която са заели, е правилна.

- Гърците бяха непреклонни в своите преговори с вече именуващата се Северна Македония държава. Споменахме и текущата твърда позиция на България по казуса с личността на Гоце Делчев. Трябва ли според Вас България да постави под съмнение членството на Северна Македония в НАТО и Европейския съюз, ако те продължават да следват наложените от ВМРО-ДПМНЕ опорки?

- Това, което се случва, конфликтът между Гърция и Македония, всъщност е прякото продължение на продължилия повече от 100 години конфликт между България и Гърция на територията на днешна Северна Македония. Гърция може да има подобна позиция, защото македонците не са техни братя по кръв. Хората, които живеят в Северна Македония са наши братя по кръв. Те са свързани с българското национално тяло, но към момента много от тях се страхуват да го кажат. Аз обаче мисля, че в даден етап от развитието на тази държава, те ще имат достатъчно свобода и смелост да го изразят гласно. Категорично заявявам, че България не бива да пречи на Северна Македония по пътя на интеграцията ѝ в структурите на НАТО и Европейския съюз. Мисля така, защото по този начин ще се намали сръбското и руското влияние в Северна Македония и смятам, че дори от тази сложна ситуация има изход, той трябва да бъде намерен, противоречията трябва да бъдат изгладени, но не базата на компромис, а на базата на истината. Комисията трябва да продължи своята работа, може би след това ще разгледат Илинденско-Преображенското въстание и личността на Дамян Груев. Пак ще го кажа, не трябва да пречим на Северна Македония относно нейната интеграцията в НАТО и Европейския съюз, но това не трябва да става за сметка на историческата истина.

- Как според Вас може да се стигне до разбирателство и решение?

- Нека колегите историци в Скопие да не се страхуват, а да покажат оригиналните и автентични документи от Османската империя по отношение на Гоце Делчев и по отношение на Яне Сандански. Нека не се страхуват да покажат оригиналните писма писани от Гоце Делчев. Той ясно и категорично заявява в едно свое писмо до Никола Малешевски, който е пунктов началник на ВМРО в Дупница: ''Какво да правим, брате, като всички сме си българи и страдаме от старата гръцка болест - колкото капи, толкова и капитани''. Нека видят какво е написал Гоце Делчев в оригинал, това ще е достатъчно.

- За финал нещо, което е извън споровете за историческите личности. Известно е, гледали сме няколко филма по тази тема, а именно, че в днешна Северна Македония, тогава само Македония, определящите се за българи са подлагани тормоз. Имате ли информация или впечатления дали такава репресия има и в момента?

- Може би е по-подходящо да попитате хората с българско самосъзнание в Северна Македония. За мен лично, все още е много рано да се преодолеят онези страхове и натрупани чувства от времето още на режима в Сърбия, режима в Югославия, а след това и този на Груевски. Мисля, че се направиха някои неща, които смекчиха поне антибългарската реторика, следейки пресата в Северна Македония, поне антибългарската реторика за момент бе намалена. Надявам се да продължават да вървят по тези стъпки, тъй като единственият приятел, който Северна Македония има на Балканите - това е България. Само България може да помогне на Северна Македония да стане част от голямото европейско семейство.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    43 7 Отговор
    Тук ревем и се правим на патриоти ,а когато нашите ГРОБАРИ подменят историята в учебниците тихомълком с някакво любовно Турско присъствие мълчим
  • 2 Иван

    46 3 Отговор
    Никакви ЕС и НАТО за северомакедонците, докато не изчистим спорните въпроси! България не се опитва да им вземе територийката, но е важно истината да се каже, не оттук-оттам да се чува, че да, те знаели, ама...
  • 3 ДДРОнег

    39 2 Отговор
    НИЕ МЕ ЕДИН НАРОД, но това трябва да се признае час по-скоро, защото има достатъчно много интереси на други страни, които не желаят това !!! ........ Трябва някой от Бъгарска страна да постави РЕБРОМ този въпрос и докато не се признае - никакво НАТО и никакъв ЕС !!! ...... Както направиха гърците с името на тази БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА !!!!
  • 4 Диамантената ръка

    26 5 Отговор
    Цялата работа е елементарна сръбско-руска уйдурма. А и македонците със сигурност ще изберат Нато и ЕС пред Гоце.
  • 5 Citizen X

    34 5 Отговор
    България, дори с цената на много компромиси, въпреки сърбизацията, е единствената държава на която Македония и е присърце. Защото, съществуваме като две държави, но сме един народ!
  • 6 Радилов

    26 5 Отговор
    Не трябва да правим никакви компромиси с "македонците" по отношение на историческата истина! Сега е моментът да ги прекараме на тясно и докато не си признаят, че са българи - никакви НАТО и ЕС!!!
    Сигурен съм обаче, че сега управляващите ни нямат нито кураж, нито патриотизъм, нито големи топки, за да го направят, твърдо и безкомпромисно! Защото ще се объркат сметките на Чичо Сам Сев. Македония да бъде вкарана час по скоро в НАТО, а българите - кучета ги яли! За съжаление, такава е реалната ситуация - няма го българският Орбан да защитава интересите на народа си!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 7777777

    30 4 Отговор
    КАКТО КАЗВАШЕ ПРОФЕСОР БОЖИДАР ДИМИТРОВ НЯМА НИТО ЕДИН ИСТОРИЧЕСКИ ДОКУМЕНТ ПРЕДИ 1945 ГОДИНА КОЙТО ДА ДОКАЗВА, ЧЕ Е ИМАЛО МАКЕДОНСКА ДЪРЖАВА. НИЕ СМЕ ЕДИН НАРОД И ТРЯБВА ДА ПОМНИМ ИСТОРИЯТА И МИНАЛОТО СИ!

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Лекар БГ

    21 0 Отговор
    За голямо съжаление,антибългарското говорене и чуства на омраза,отново са на дневен ред в Скопие.Ето какво публикува голям вестник в неделя-"Какво се получава от изкъпан българин?-чист македонец и леген с много мръсна вода."
    Още редица публикации завладяха тяхното медийно пространство.Коя от коя по-агресивни и нелицеприятни.
    Крушка си има опашка-прибързаха нашите"политици"с прекалено многото метани и доверие към С.Македония./под диктовка,естествено./
  • 11 стоян георгиев

    22 2 Отговор
    тва момче не е лошо в намеренията си ,но за съжаление не едобре запознато с реалната ситуация в македония.македонското ръководство е напълно лицемерно към българия.целта му е влизане в ес и нато ,но без промяна на македонизма като идентичност.реално сега като ножа опря до колала и маските им падат една по една.лошото е че процеса си върви и накрая ще се окаже че сме ги пуснали в кошарата без никакви промени в тяхната антибългарска идеология!

    Коментиран от #33

  • 12 Ясен месец веч изгрява!

    23 1 Отговор
    Води се война по-всички фронтове срещу България!
    Време е....
  • 13 Яне бело гърло

    19 2 Отговор
    Бе да му п...и..к.а..я на Ес и Нато. Македонците,ако ще да се нарекат не северно-македонци,ами северни патагонци са си българи.Никакви компромиси на историческа тема не трябва да има!!! Ако цар Самуил,Даме Груев,Гоце Делчев,Ванче Михайлов бяха живи и се разиграваше пред очите им тази срамна "дискусия"собственоръчно биха отрязали езиците и на Зоран Заев и на псевдо-историците,дето се опитват да казват на бялото...черно и на сладкото...солено.Бре! Проклети копелдаци! Неблагодарни и лицемерни!
  • 14 Горан Баев

    2 7 Отговор
    Вижте сега ! Първият "революционер",въстанал против божествената Власт и Авторитет е ...дяволът !!!!!!! Следователно...всички революционери са от...лукавия ! Ха сега ми слагайте минусчета,без да се замислите дори.

    Коментиран от #30

  • 15 Borislav Popov

    6 6 Отговор

    До коментар #9 от "БАЙ ХОЙ":

    Просръбски и проруски кръгове в Северна Македония, не искат страната да е в НАТО и Европейския съюз ! Те това е цялата истина и именно тези проруски и просръбски кръгове са поръчители на всичките тези статии, за Макеония и Гоце Делчев, които се появиха тук от преди 3-4 дена. Целта е да ни скарат с българите от Вардарска Македония !
  • 16 истината ви казвам

    14 3 Отговор
    няма как да са в ес, защото не са признати като държава от няколко страни членки на ес! църквата им не е призната също! това обаче е добре само за сърбите и руснаците :) макетата ще са си в тъча! това е добре за нас, защото е важно макетата да не биват признавани за каквото и да било! а също така да се редят на опашка за бг паспорт и така всички макета ще си станат отново БЪЛГАРИ! това работи в ущърб на сърби и руснаци, които винаги ни копаят гроба!
  • 17 чшертъу

    21 2 Отговор
    Ще падат правителства, ако не се наложи вето на приемането на БЮРМ в ЕС. Историята на БЮРМ започва от 1944год., ако комисията им подари историята ни ще спя пред парламента.
  • 18 истината ви казвам

    13 3 Отговор
    гърчулята нямат никакво влияние над макетата! никога не са имали, защото там винаги се е говорело на старотракийски и на старобългарски, и сега на развален български език! няма да чуете гръцка реч, няма да чуете разваленият български със сръбско звучене и техни си нови думички, но на кирилица :) няма да чуете там и руска реч, който руски език отново си е развален български език с българската азбука! който човек проумее какво съм написал, той е умен човек! другите са будали, които зорлен се тръшкат в угода на нацийки, които са нацийки благодарение на българия, закоту ний им дадохме писменност, култура и религия! ние потомците на древни траки и придошли монголоудни от най-великата империя, съществувала някога! амин!
  • 19 Бако

    11 3 Отговор
    Лани Путин каза ,че Кирил и Методи са македонци ,що не роптахте.
  • 20 археолог

    2 4 Отговор
    абе не съм сигурен, че за някой е добре България да му е приятел, щото историята учи, че всичките такива са се провалили. Вижте резултатите от войните, кво се случи с соц системата. сега чакам да видя до къде ще я докара ес, но не съм оптимист.
    проблема се крие в друго. самите макета не са единодушни какви аджеба са. българи ли са, българи втора ръка ли са, елини ли са, сърби ли са. такъв мътнеж им е в главите, че сигурно поне пет поколения трябва да минат, че нещо да им просветне под шапките. едно е сигурно само - що е маке, все е юнак.
  • 21 Гяура

    3 18 Отговор
    Никога не съм чувал някой БГнец да се казва Гоце. Стига сте спорили на празно Гоце Делчев е макинтош.

    Коментиран от #22, #24, #25

  • 22 Дани

    9 1 Отговор

    До коментар #21 от "Гяура":

    Прост до безобразие си ..... дядо ми така се казваше, от София съм и той от там и не съм северномакедон
  • 23 Край

    0 2 Отговор
    Просръбски и проруски кръгове не искат СМакедония в НАТО. А Проалбанските са готови на всичко за да влезе в НАТО защото САЩ и НАТО правят всичко за тях и винаги са готови да наритат православните християни на Балканите.
    България играе ролята на мюре за СМакедония - влее ли в НАТО ще я албанизират за 10-15г.
  • 24 onq s konq

    8 1 Отговор

    До коментар #21 от "Гяура":

    Бивш Президент на България се казва Гоце ,ти не си бил чувал такова българско име?!
  • 25 грешка

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Гяура":

    гоце е парамон бе. името му е георги.
  • 26 ГОСТ 1

    5 1 Отговор
    Не бих се учудил,ако тоя тъпанар наричащ се историк е завършил т.н. Югозападен Университет в Благоевград.Не може да има никакъв компромис с истината а тя е,че македонците са си БЪЛГАРИ.Всичко останало е измама и лъжи тиражирани от сърбоманите и македонстващите псевдоучени като тоя Драги Георгиев.А пък Зоран Заев не е конформист а пу.ка недо...на.Извинявам се за последните две думи,но не намирам по точен израз за него в момента.
  • 27 Зайко Байко многознайко

    5 2 Отговор
    Неблагодарници, първи признахме независимоста на Македония, Драгалевският индо-европеец им подари танкове а те не престават да с@рат по главите ни и да плюят срещу нас. Тази измислена коминтерновска бутафория най-добре да се закрие!Победителите, пренаписват историята. Истината се затрупва дълбоко, след което образователната система промива мозъците на подрастващото поколение и резултатът е налице, джендъри, чалгаджии и най-важното неграмотни, като Цв.Цв. Ушавият шлифер, които ни управляват! Оставете, Косово, Крим, Донбас и Каталуния , гледайте нас докъде ни докараха. Явно, че ни се налага да се съобразяваме с границите след ВСВ , сегашните управляващи и политическата ни класа ни водят на заколение. Не знам до кога търпимоста на народът ни ще издържи?
  • 28 Гарван Гарванов

    2 1 Отговор
    Тази комисия, в най скоро време ще приключи своята работа, без какъвто и да е резултат! Та нали родоотстъпника тиквун бански, съвсем скоро заяви , че безусловно подкрепя влизането на Македония в ЕС и НАТО. Това си е живо предателство на националния ни интерес. В момента в който започнат преговори за членство, макетата, ще ни турят на оная си работа.
  • 29 Фауст

    2 2 Отговор
    Сверенна макиедонииа - ,,Враг пред портата" на България и Европа!
  • 30 Историк

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Горан Баев":

    И за това станаха управници!
  • 31 бай Даньо

    3 1 Отговор
    Стига сме правили компромиси с националните си интереси от сиромаохомилство , "щото македонците са ни братя" . Да по добрия вариант за България е Македония в НАТО и ЕС , за да са по далеч от Русия и Сърбия. НО в никакаъв случай за сметка на нашия български интерес. Какви козове точно има Северна Македония в преговорния процес на историческата комисия!? Днес е време да се реши тоя спор за историята и всички козове са у нас . Няма причина да не го решим категорично в интерес на нашата кауза. Един проблем е че Бойко е идиот , който е напълно не наясно за какво е министър-председател на тая държава и колко исторически е момента.
  • 32 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 1 Отговор
    Много вярно и премерено изказване на младия историк Кирил Георгиев! Браво! Трябва да запазим Северна Македония с цената на всичко. Атаките, изолацията и нейното дискриминиране в действителност са срещу България. Прави се всичко възможно Македония да бъде обругавана, изолирана и задушена. Докато я има Македония има и надежда ширещата се там българофобия, спекулации, фалшивикации, кражби на история, някога да престанат и правдата за българската същност на тамошното не-мюслиманско и не-куцовлашко население да възтържествува. Една съсипана и банкрутирала Северна Македония, разпарчатосана със сигурност между Албания, Гърция и Сърбия, е безвъзвратно мъртва за БЪЛГАРСКАТА КАУЗА. За мъртвия, надежда вече няма. Целта е да се унищожи поредната Българска територия, подобно на Северна Добруджа, Южна Тракия, гръцка Македония, окупираните от Сърбия покрайнини и други за които вече е забравено. Не ни трябва да си присъединяваме Македония. Нека да се учим от чуждите грешки,.... ДА СИ СПОМНИМ, КОЙ, ЗАЩО И КОГА БЕ ПУСНАТА ТУРСКАТА АРМИЯ В КИПЪР?
    Смятам, че тактиката ни до сега е правилна. Ако имахме подобна и към Северна Добруджа и Южна Тракия, то те нямаше сега да са безвъзвратно загубени за БЪЛГАРСКАТА КАУЗА
  • 33 Сестрата на Стоян I Стоянка

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "стоян георгиев":

    Я кажи сега за Македонците които идват У Бългерия със страните прически.