18 Юни, 2019 18:04 8 307 28

Опозицията на Нинова каза „хоп“ преди да е скочила. И се преби

  • корнелия нинова-
  • бсп-
  • калоян методиев

Оттеглянето на Нинова би се превърнало в последния партиен ключодържател в джоба на Борисов и реално би оставило страната без опозиция, ерго - без коректив. Поне засега имаме запазване на демократичните стандарти в държавата

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Интервю на Таня Джоева с д-р Калоян Методиев.

- Г-н Методиев, на конгреса на БСП Корнелия Нинова постигна мълниеносна победа. Тя оттегли оставката си и битката с вътрешната опозиция на форума не се състоя. Правилен ли беше този ход и защо толкова бързо бяха сломени критиците?

- Да, ходът беше правилен. Тя разби мита, че няма задна скорост. Показа, че притежава и гъвкавост, която понякога е необходимо качество за управлението.

Битката се състоя, но приключи мълниеносно, след като се видя, че огромната медийна и олигархична машина, която се активира през последните две седмици успя да се ретранслира в патетично политическо и най-вече кадрово представителство. Вътрешната опозиция каза „хоп“ преди да е скочила и закономерно се преби. Но трябва да е ясно, че те още не са приключени. Сега ще се опитат да действат на ниво Национален съвет, където ще атакуват и ще влязат ви задкулисни договорки и схеми.
Струва ми се, че този орган в момента е апандиситът на БСП.

- Как си обяснявате цялата деструктивност, на която се отдаде БСП след европейските избори?

- Като жажда за власт и зависимости. Не знам дали широката публика си дава сметка, но това беше изключително драматичен момент за българската политика и държава, а не толкова за БСП. Оттеглянето на Нинова би се превърнало в последния партиен ключодържател в джоба на Борисов и реално би оставило страната без опозиция, ерго - без коректив. Налагането на национално ниво на този модел щеше да опустоши демократичната партийна система. Реално, поне засега, имаме запазване на демократичните стандарти в държавата.

- Ще има ли отражение сблъсъкът между Нинова и вътрешната ѝ опозиция върху местните избори?

- Разбира се. Първо, зависи колко са живителните сили и ресурсите на вътрешната опозиция за саботажни действия – за положителна политика нямат потенциал.
Второ, Нинова получи кредит на доверие, даде ѝ се енергия. Тя успокои местните си структури да действат по посока на изборите, което може да доведе и до добри резултати.
Трето, не е тайна, че тя има поддръжници не само вляво, но и в десния спектър и в патриотичния, което е резервоар за промяна.
Четвърто, местният вот има силен мажоритарен елемент - кандидатите за кметове са локомотивите.

- Очаквате ли наистина да има имиджови щети за Корнелия Нинова, както сподели самата тя в интервю днес?

- Не. Има едно старо клише, което мисля че в случая е релевантно - това, което не я уби, я направи по-силна. Щетите останаха за тези, които дори не отрекоха, че са купени, натискаха делегати да гласуват, ползваха мутренски подходи след дванадесет години членство в Европейския съюз. Олигарсите прекалиха с намесата си в политиката и забравиха, че никой не може да е по-голям от държавата и обществото. Мисля, че в този сегмент трябва преоценка. Видя се, че в партийната ни и икономическа система има цивилизационен регрес.

- На конгреса Нинова заяви: „Отворих кутията на Пандора. За две седмици видях как всички пороци на прехода, на бизнес интереси, на подмяна, на натиска и парите, срещу които се борим в държавата, мощно нахлуха в БСП”. На фона на това признание грешка ли беше решението на лидера на БСП да анонсира оттеглянето си веднага след евровота?

- Не. Кризата с оставката ѝ се оказа полезна. Видя се кой на какви позиции е, колко струва. Това са много хубави моменти в живота на всяка организация и кариерата на всеки лидер – виждат се ясно предателите, приятелите, страхливци и смелчаци… Цената е нерви и безсънни нощи, но си заслужава. Всички се осветиха за тези две седмици и показаха кой на какви позиции е.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Куку

    38 39 Отговор
    Вече ще е само на задна хахахахаха смешнициии
  • 2 Божкейййййй6767

    38 34 Отговор
    Другарката Нинова и сие,а и нейнанта опозиция отдавна казаха и ХОП и ТРОП?Но накрая се получи ТРЯС и кой печели от това..............ГЕРБ.
  • 3 месара

    36 41 Отговор
    реално такава партия бсп вече нема, другаре, саморазпускайте се и напускайте, кво лапнахте, лапнахте, от тук нататък..... глад.
  • 4 Тях червеното знаме роди ги

    35 41 Отговор
    БСП не е партия а бизнес подразделение на БКП и съветските служби!

    Коментиран от #5, #25

  • 5 На всеки километър

    28 20 Отговор

    До коментар #4 от "Тях червеното знаме роди ги":

    ГЕРБ-също...............

    Коментиран от #9, #11

  • 6 Димитър Талев

    35 21 Отговор
    И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ... — из „На завой“
  • 7 Шалом

    6 19 Отговор
    „Болшевишката революция в Русия беше работа на Еврейски мозъци, извършена от Еврейско недоволство, чрез Еврейско планиране, чиято цел е да създаде Нов световен ред. Това, че беше извършена по такъв чудесен начин в Русия, е благодарение на еврейските мозъци и поради Еврейската неудовлетвореност и чрез Еврейско планиране. По същият начин, чрез същите Еврейски психически и физически сили, тази революция ще настъпи в целия свят.”
  • 8 1917

    9 16 Отговор
    Кланът на Ротшилд са главните спонсори и организатори. Те са включили в заговора и други банкери – Якоб Шиф – американски еврейски крупен банкер, който отпуска на Ленин над 20 милиона долара. Пол Уорбъргър – евреин, известен в Германия като Варбург, един от най богати банкери в Европа и верен съучасник на Ротшилд. Варбург както и еврейските банкери Рокфелер и Морган отпускат доста милиони долара по сметките на Ленин и на Лев Троцки, който е втори след Ленин в ръководството на партията. Олаф Ашберг евреин банкер в Германия и Швеция и Уйлям Томпсън–евреин, директор на Чейз Нашънъл Банк. Те дават също много милиони долара на Ленин за революцията.

    Но парите, които банкерите отпускат за революцията набързо са стопени. Тогава Ленин се обръща за помощ към президента на САЩ, Уилсън, който веднага изпраща 20 милиона долара от специалния си военен фонд. Това е записано в регистрите на Конгреса!

    Коментиран от #20

  • 9 коментар

    21 7 Отговор

    До коментар #5 от "На всеки километър":

    Дсб също отлетяха на някъде щото са """""антикомунисти""""" в коалиция с Бойкиклиеви заклети другари в кпсс!Като гледам така ГЕРБ никой не може да ги бие предимно на всякакви избори!
  • 10 ВЕК

    23 28 Отговор
    Народа ще ви покаже есента как се скача..:))))))
    И кой не иска да паднат субсидиите...:))))))
    И който не скача е червен...:)))))))
    И хоп..:) не на задна а със светлинна скорост към крушовица!!!
  • 11 Иво

    13 4 Отговор

    До коментар #5 от "На всеки километър":

    Дсб също..............дори още от Украйна в Кременчуг от тайните съветски служби!
  • 12 сикиш

    26 17 Отговор
    Гросмайсторски ход на Нинова. Всички делегати я аплодираха станали на крака. Това означава че, при прекия избор на председател Нинова ще ги размаже.

    Коментиран от #27

  • 13 Мъртва България

    22 11 Отговор
    На бкп като им казвахме, че никога вече няма да бъдат на власт те не вярваха!Ето, че е факт на най-важните избори за ЕС и България!Сега ще бъде пак факт на местните избори!Накрая на парламентарните избори!
  • 14 Бля-бля-бля

    19 18 Отговор
    Поведението на Нинова беше класически пример за изкривен фалшив комунизъм и социализъм в главата на тази жена защото ако беше смела ако беше истинска Ако обичаш и истината щеше да скочи не избори и да спечели ако загуби да се оттегли и да приключа своя политически живот
  • 15 име

    19 16 Отговор
    нинова не може да реши какво ще яде на обяд , а ще става премиер . колко пъти бяга от сблъсък в пес ? а сега казва че , оставката не е това ,което е .жалка картина.
  • 16 Бойко

    17 10 Отговор
    Абе другари и другарки, мене ме устройва идеално този режим.Аз ви бия на избори ,а другарката Нинова ви бие на конгреси.
  • 17 тъй де

    16 12 Отговор
    Абе човешчинка . Другарката иска да поостане,още малко шеф на партията.Срам не срам.
  • 18 БСП ДПС Евророма

    6 10 Отговор
    До шия в 💩, но ще оправи положението Курнела :-))))))(
  • 19 695

    4 3 Отговор
    Дрогаре,в наште редици има ''къртици''.
  • 20 Истината

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "1917":

    Защото купуват гласовете на бедните ,неграмотни и не ориентирани цигани,затова печелят от престъпната ви шайка.
  • 21 ЗКПЧ

    8 2 Отговор
    От всички Красимир Янков е най губещ.Показа се без да е предвидил всичко.С този поглед отвисоко се пада бързо и болезнено
  • 22 Ганчо

    6 9 Отговор
    Само циркове в насраната до шия столетница.яжте се отровни змии, мръсни двулични комуняги.хаир да не видите партизани чумави.... рожби на Сатаната.убийци и терористи,това сте вие,бич на народа.
  • 23 None

    3 1 Отговор
    Явно катастрофите с такситата не са можли да я уплашат достатъчно и Борисов започна да купува хора от БСП но пак не му се получиха нещата и сега си иска парите обтатно!
  • 24 Прост народ

    1 0 Отговор
    И майкати скочи и хоп на иза са на дебелия
  • 25 13-34

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Тях червеното знаме роди ги":

    Заедно със герб соито са пълни до горе със дс маймуняци командвани от руското посолство . Баце , сега наричан хитър петър , е най боклучивия андрешко раждан и участващ във властта във всички времена на нашата територия . Ако Крум оживее ще му отреже всичко стърчащо от торса му .
  • 26 3333

    1 1 Отговор
    Тия се мислят за опозиция смешници. И децата знаят че са едно също.
  • 27 Ново

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "сикиш":

    На крака с песента на Васко :спри не си отиваи ще ни бъде тъжно_______. Много плюхте борисов но това което не го убива го прави по силен то се видя на изборите един социалист може ли да каже твърдо подадели оставка нинова или не
  • 28 анализатор

    1 1 Отговор
    Доста добър анализ е направил д-р К. Методиев. Лично на мен ми се струва, че К. Нинова предварително премислено и много добре отработи номера с оставката. Сигурно си е спомнила ленинското правило, че преди да се обединим, трябва да се разграничим. Изобщо добре е да се знаят класиците. Тя успя да направи разграничението ясно, да се види кой кой е, след което конгресът показа какво е обединение, и то насочено към правилната цел - успех на местните избори есента. С този перфектен политически ход развали плана на Б.Борисов и все още останалите в НС на БСП негови потенциални ортаци от средите на бившата БКП номенклатура и новите милионери на "прехода". Засега единствената им сила остава резервното им БКП - ГЕРБ. БСП засега беше спасена като лява, демократична и прогресивна партия и оставена на пътя на продължаващото развитие като такава. За да може наистина да убеди широките слоеве от населението, че именно тя е алтернативата на мимикриралата в ГЕРБ БКП, основната ѝ задача ще трябва да е да привлече повече млади и на средна възраст членове и симпатизанти, добре образовани и с добри позиции в обществото, които от своя страна да могат да отварят за истината очите на заспалия български народ.