19 Юни, 2019 06:30 8 044 29

Ракетите С-400: eгоистичният ход на Ердоган

  • редежп ердоган-
  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • ракети-
  • с-400-
  • русия-
  • нато

Турция показва характер: купува руски ракети през главите на партньорите си от НАТО

Ракетите С-400: eгоистичният ход на Ердоган - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Турция показва характер: купува руски ракети С-400 през главите на партньорите си от НАТО. Този курс обаче е опасен за Северноатлантическия съюз, предупреждава Петер Щурм от ФАЦ.

Какво представляват алиансите и за какво служат? Най-простият отговор на този въпрос е - за да могат членуващите в тях държави да имат взаимна полза и да предотвратяват конкретни заплахи. Или поне да бъдат готови да се противопоставят на потенциалните опасности.

За нуждата от компромиси

Само че ролята на алиансите все повече бива поставяна под въпрос. Защото големият брой участници трябва да постига компромиси в съвместната игра. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обаче очевидно е изключил от речника си думата "компромис" след несполучливия опит за преврат преди три години.

Проблемът в отношенията с Ердоган е там, че той поставя собствената си полза наравно с интересите на държавата. И понеже си е наумил, че САЩ трябва да му предадат ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, когато смята за инициатор и организатор на опита за преврат, е готов на всичко, за да накара американците да приемат неговите условия.

Това, че Турция - само благодарение на доброто желание на западните страни - е член на НАТО, вече не е от значение за Ердоган. Той търси собствен път за страната си. И се превръща в брат по дух на Путин. На руския президент интересите на Турция са му безразлични. Но ако става дума за отслабването на НАТО, с желание се включва в процесите.

От гледна точка на Москва е напълно естествено на Турция да бъдат доставени ракети системи С-400. Тъй като по този начин Русия не само вбива клин в западния военен алианс, но и получава информация за НАТО. И ако турското правителство уверява, че това няма да се случи, то това или е непростима наивност, или е обикновена лъжа.

Ще се вразуми ли Ердоган?

Макар партньорите в НАТО - САЩ и Турция - още да водят преговори за продажбата на американски противоракетни системи "Пейтриът", очевидно става дума за поредния егоистичен ход на Ердоган. Гаранция, че той може да бъде убеден с разумни аргументи, няма. А ако това не се получи, американците непременно ще наложат нови санкции на Анкара. Което ще се усети от всички турски граждани. По този начин Северноатлантическият алианс няма как да си спечели приятели край Босфора. От което следва, че НАТО ще се окаже в патова ситуация.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    6 3 Отговор
    Представляват Картел ?
  • 2 СссереМ

    23 52 Отговор
    Началото на края на Турция започна,да му мисли ердогрух,бай Дончо не се шегува.

    Коментиран от #6

  • 3 Госあ

    67 17 Отговор
    Ердо най добре да влиза в съюз с Русия и Китай и НАТО да се разпада. ЕС да се въоръжава за собствена сметка и така. По добре ще бъде за света. Хамерите няма да заливат целия свят с оръжие и със спечелените пари да правят войни.
  • 4 Госあ

    50 13 Отговор
    А тази наистина купена медия,защо не разясни как така само американците вдигат толкова много шум за тея ракети от целия алианс ? Това едноличен картел ли е ?
  • 5 Пак ще има ред сълзи два

    33 12 Отговор
    Сополи и памперси натежали за за оаканите американофили
  • 6 Рошко

    44 14 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Началото на края на краварското еврейско англоезично поробващо модерно робство,дай боже да е по скоро ,а ти джендъре бегай се крий в някоя соросоидна миша дупка докато е време и имаш още малко мозък да мислиш да пишеш глупости
  • 7 Румяна Костова

    45 7 Отговор
    Да, по тона на Дойче Веле става ясно, наистина е обеспокиил Ердоган наглите янки. Не съм фен на турският политик, но че има смелост е без съмнение. Дойче Веле призовава за компромис. САЩ не правят компромиси, те са притежатели на долара, чрез който цял свят е обвързан, за сега те диктуват правилата и те казват кое е демократично, добро и лошо.

    Коментиран от #15

  • 8 Биоробот

    17 39 Отговор
    Ердо хапе ръката която го храни и гали по главичката толкова години. Затова сега ще изпита на гърба си и сопата държана от същата тая ръка. Преференциите ще секнат, а на тяхно място ще дойдат санкциите. Новата лира ще стане супернова лира - 1 млн.% инфлация, като за начало.
  • 9 пак ли

    27 6 Отговор
    Дойче шайзе Веле ? много добре че още от самото начало знаем кой е автора, затова през оная работа ни мнение на тези соросоидни кърлежи..
  • 10 ЕХА

    52 10 Отговор
    Може да мразят Ердоган, но трябва да признаем не е кукла на конци ,както нашите управляващите.Затова Турция ще е фактор, а ни все ще имаме оправдание -комунизма виновен...Питам за последните 30години кой изрод съсипа България и армията...свине мръсни.
  • 11 Ай стига бе

    37 9 Отговор
    Велик е Путин, велик. Успя да разцепи НАТО като презряла диня. Сега с С400 ще заснеме профила на Ф35 и той ще е ясно видим и на радарите на другите системи. Милиарди долари хвърлени на вятъра за невидимост.
  • 12 Тия

    5 14 Отговор
    АБЕ ЕРДОГАНЧО ПИСНА МИ ВЕЧЕ НЕ ВИЖДАШЛИ ВРАГОВИТЕ ТИ НЕ ИСКАТ ДА КЕПЕВАШ РАКЕТКИ ЗАЩО НЕ ГИ СЛУШАШ ЕЙ АМА ВСЕКИ ДЕН ЗА ТЕБЕ ГОВОРЯТ НА ГЪРЦИТЕ НЕ ПИТА ЛИ КАК С300 ГИ СИНХРОНИЗИРАЛИ НЯМА ДА СЕ НАУЧИШ ЕРДО ЦЪЦЪЦЪ КАТО ТУРУМП НЕ ИСКАШЕ ДА ТИ ДАДЕ ПАТРИОТ ТИ СЕГА КУПУВАШ РАШКИ НО ТУРП ВЕЧЕ СИ СМЕНИ МНЕНИЕТО ЩЕ ТИ ПРОДАДЕ
  • 13 Main Fürher

    14 21 Отговор
    Не знам русоробите защо толкова се радват,като с тези ракети Турция става опасна държава за България.Очевидно за русоробската сган Русия е пред България!!!ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ,ДА ЖИВЕЕ РАЙХА!!!
  • 14 Никой

    33 6 Отговор
    Браво Ердоган показа че имаш собствено мнение и не робуваш на чуждите приказки.
    ЕВАЛА!!
    Не може 3 педа.а да казват коя страна кво ше купува щото на тях им е изгодно.Турция си гледа интереса,а интереса клати феса..като са отворени Натовските педа.и и лиж.т дупе.о на дончо,ето Ердоган показа че дончо ще ли.е неговия и както се очертава и китаиски дуп..а и индииски..
    Аз съм за Съюз:РУСИЯ,КИТАЙ,ЮЖНА КОРЕА,ИНДИЯ СИРИЯ ИРАН...И ТО КВО СТАНА 2 ТРЕТИ ОТ СВЕТЪТ СИ ОСТАНАХА НАЙ СИЛНИТЕ И СА УМРЕЛИ ЗА внос от ония кравари дефакто те си произвеждат всичко и сега кравичките си го набив.т ама яката барабар със топ...те
    Стига сте давали акъл как съм писал...боли ма к..а как пиша,ае палете да ревете
  • 15 само че

    18 5 Отговор

    До коментар #7 от "Румяна Костова":

    все повече страни се отказват от долара и преминават на родната си валута,от именно страха,да не бъдат поставени под санкции
  • 16 Пияния Майстор

    27 2 Отговор
    ВъпросЪТ е, защо американците не продададоха на Ердо "Патриоти"? Предлагаха му само разполагането им в Турция, а кнопката да е в американците. Е, Ердоган излезе мъж, а на Турция и отива да е суверенна държава, колкото и да ме е яд. А земята на Ботев и Левски, отново е робска земя! Колкото и да ме е яд.
  • 17 Хасан

    15 0 Отговор
    С400 са просто една стока..купува качественото евтино
  • 18 999

    21 1 Отговор
    Краварите от начало не продаваха ракетите на турците сега искад даги продадат но недават технологията турция дори и даги купи неможе даги използва когато си иска понеже контрола е в краварите ако атакуват турците америка може да изключи ракетите и затова турците се насочиха на руските с400 понеже руснаците ги дават по евтино и с технологията турците ще имат пълен контрол нат ракетите доколкото неса съвместими с нато но половината от алианса претежават руски ракети защо тия ракети неса проблем за нато а турските са проблем и веднага излиза вапроса защо америка не иска турското въздушно пространство данесе пази с нищо и защо ?явно имат намерение да нападат турците но слет закупуването на с 400 това ще е много трудно
  • 19 Знаеш ли

    2 11 Отговор
    Да не вземе пак да моли след някой месец рязаният?

    Коментиран от #21

  • 20 Erectus Maxsimus

    6 1 Отговор
    Ние сме с най- ефективните ракети. КУР20 СМ.
  • 21 Че кога се е молил досега

    8 0 Отговор

    До коментар #19 от "Знаеш ли":

    Като гледам само на него се молят, недей това, недей онова :)

    Коментиран от #25

  • 22 Няма да мине и една година

    12 0 Отговор
    И краварите със сълзи на очи ще молят султана да им купи ефките както сега го молят да им купи патриотите

    Коментиран от #28

  • 23 как беше то

    1 1 Отговор
    Човекът ракета!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Реалист

    1 8 Отговор

    До коментар #21 от "Че кога се е молил досега":

    а зетя на колене във Вашингтон, а ердомуз в молитвена поза за среща с лудото дони??? Бързо забравяш
  • 26 Самата истина

    6 0 Отговор
    Не много още 3,4 лидера да има в ЕС като Ердо и край на $ край на долара = края на САЩ най- голямото им оръжие
  • 27 Феса

    1 0 Отговор
    Защо тъпанарина тук се пише за реалист
  • 28 Yavuz

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Няма да мине и една година":

    Напълно си прав, Ердоган излезе по хитър от целия екип на Белия дом. Турция иска да вложи парите отделени за Ф-35 в своя проект за изтребител от 5-то поколение. Сега каубоите като изтрезнеят ще се сбият.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.