3 627 21

Къци Вапцаров пред ФАКТИ: БНТ е безотговорна към зрителите си

Вапцаров коментира отхвърлянето на неговата кандидатура за директор на телевизията

Къци Вапцаров пред ФАКТИ: БНТ е безотговорна към зрителите си
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

БНТ не е обществена телевизия, защото не се финансира от такси, а е бюджетна телевизия, защото е на бюджет към правителството. Тоест тя е нещо като правителствена телевизия.

На всички нас е ясно, че това което в друга телевизия се прави от трима души, в БНТ го вършат поне 8. В Нова работят между 300 и 400, а в БНТ 1270.

Четох доста от предишните концепции и ако трябва да бъда честен, всички пишат горе-долу едни и същи неща. По-интересното е, че почти нищо от това което е написано, после не се изпълнява.

Това заяви Къци Вапцаров в интервю пред ФАКТИ. Той беше един от кандидатите за нов генерален директор на телевизията и коментира причините за отхвърлянето на неговата кандидатура.

Г-н Вапцаров коментира и последните новини за финансовото състояние на телевизията.

Как си обяснявате решението да бъдете изваден от конкурса за следващ директор на БНТ? Дали то до някаква степен не е знак, че следващият директор не е предварително избран?

Има един недотам ясно изяснен въпрос дали бъдещият директор на телевизията не трябва да има участие във фирми по време на встъпване в длъжност, или по време на кандидатстването. В закона за радио и телевизия категорично ясно е записано, че не може да изпълнява тази длъжност, ако притежава фирми. Друг въпрос е, кому е нужен директор който няма фирми и не е наясно как се управляват пари. За втората част на въпроса ви, няма как да знаем, всичко са само слухове.

Каква беше вашата концепция за телевизията?

През последните седмици излязоха информации за огромните дългове на БНТ. Не е ли това признак за слабия начин, по който е била управлявана телевизията? Има ли директор, който да има възможност да прокарва нови идеи в нея, след като ще трябва да работи в такива финансови условия?

Четох доста от предишните концепции и ако трябва да бъда честен, всички пишат горе-долу едни и същи неща. По-интересното е, че почти нищо от това което е написано, после не се изпълнява. Една типично българска картинка. Щедри на обещания, бедни на резултати. В моята концепция бях заложил на обновление лицата на телевизията, повече програми за деца и млади хора, повече сериали и филмопроизводство, спорт и музика. За да реши финансовият въпрос, един директор трябва първо да се запознае с него.

Аз няма как да знам точно ситуацията там, без да съм видял отчети за приходи и разходи. Със сигурност от БНТ изтичат безотчетно пари за външни услуги, но няма как да го знаем със сигурност, без да сме видели точните суми. На всички нас е ясно, че това което в друга телевизия се прави от трима души, в БНТ го вършат поне 8. Разбира се че е по силите на един директор и неговия управителен съвет да спре течовете. Просто започва да се разпростира според парите които има и не плаща аз скъпи външни услуги, щом няма пари. Просто е. Ако съвсем няма пари и има четири канала, закрива два от тях, ако работи с 1300 души, започва да прави телевизия с 600 и така… В Нова работят между 300 и 400, в БНТ 1270. Генералния директор може да се справи с този проблем, съвместно с финансовия си директор.

Има много противоречия около това как трябва да се развива БНТ. Според вас тя трябва да е твърдо обществена телевизия, която не се интересува от своята гледаемост ли трябва да е или да се насочи към по-търговски модел, който да я направи конкурентна на частните телевизии?

БНТ първо не е обществена телевизия, защото не се финансира от такси, а е бюджетна телевизия, защото е на бюджет към правителството. Тоест тя е нещо като правителствена телевизия. Ако е обществена телевизия, първата и най-важна отговорност трябва да е да работи за цялото общества, тоест да прави предавания за всички, стараейки се да са интересни и гледани. Ако не са гледани, то тя не изпълнява обществените си функции и не си заслужава дори и тези пари, които не ѝ стигат. В момента има 1% среднодневен рейтинг, или около 100 000 души. Това означава, че е безотговорна към зрителите и спонсорите си, в случая държавата. С този модел и 300 милиона годишно да ѝ дадеш, пак ще изчезнат по разни джобове и няма да има програма.

Затова първата и най-важна задача е да се запушат пробойните, да започне да се инвестира субидията умно и съвестно и тогава да се борим за повече пари. В момента там цари едно безхаберие. За мен тя трябва да се бори за рейтинг и качествена програма, но с професионални средства. Без чалга, неновини, евтини провокации и атрактивни папарашки глупости, за привличане на аудитория.

България
Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 17 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 ВЕК

  27 41 Отговор
  Ама иначе се буташе за шеф на БНТ :))) И като те отхвърлиха, плюването да започне по стар бг обичаи :))))
 • 2 Тоя па смешник

  17 40 Отговор
  Къци,много години вече тънеш в забрава...Отивай в някое далечно село да водиш стадата на Лиииииииивадааааа.
 • 3 Хахото

  19 7 Отговор
  За да има гледаемост трябва да се продаде.
 • 4 Тръмп

  18 20 Отговор
  Къци се е опитал да хитрува скривайки фактите,че има фирми!!!:):):)Сашето Диков да не стане Директор,че чалгата и простотията ще ни завладеят!!!:):):)
 • 5 Петър Волгин

  9 7 Отговор
  Намалете бюджетът до 7 милиона, и под контрол на президентътттттттттттттттттът, и партийте, според гласовете за тях - да е и властта им и времето което да контролират. така и с БНР. Общо 10 милиона им стигат. С което артисват 100 милиона. За филми и музика. 300 филма по 100 000 всеки, 20 филма за по 1-милион всеки, 3 филма за по 10 милиона всеки. 10 милиона за наградни фондове и финансиране на музика - 3 конкурса награди за 5 милиона - първи награди по 1-милион, и 200 видиоклипа и записи, средно за по 25 000 лв. И два сериала за по 5 милиона лева всеки.
 • 6 Петър Волгин

  8 7 Отговор
  Намалете бюджетът до 7 милиона, и под контрол на президентът, и партиите, според гласовете за тях - да е и властта им и времето което да контролират. така и с БНР. Общо 10 милиона им стигат. С което артисват 100 милиона. За филми и музика. 300 филма по 100 000 всеки, 20 филма за по 1-милион всеки, 3 филма за по 10 милиона всеки. 10 милиона за наградни фондове и финансиране на музика - 3 конкурса награди за 5 милиона - първи награди по 1-милион, и 200 видиоклипа и записи, средно за по 25 000 лв. И два сериала за по 5 милиона лева всеки.

 • 7 koko

  14 4 Отговор
  Тайният му план всъщност е да върне супершоу невада и риск печели риск губи по БНТ и бих му предложил да си вземе и Гала..

  Коментиран от #8, #14

 • 8 да допълня

  11 1 Отговор

  До коментар #7 от "koko":

  И момичетата на късмета.
 • 9 тъй де

  5 5 Отговор
  Като го гледам Къци,се чудя се как Драго чая,не е кандидат за шеф на БНТ.
 • 10 Лопатата

  21 3 Отговор
  Оставяйки настрана личното си мнение за Къци, съм съгласен с абсолютно всичко, което той казва в това интервю. Освен това го поднася адекватно, културно и разбираемо - нямам против такъв човек да ръководи телевизията. Но ще му трябва и нов екип от ръководни кадри, защото такива промени ще срещнат сериозна вътрешна опозиция. Другият проблем ще е да се пребори със силното желание на управляващите да контролират БНТ.

  Коментиран от #12

 • 11 Спец

  5 9 Отговор
  БНТ е пенсионерска телевизия, само те я гледат!

  Коментиран от #18, #19

 • 12 преминаващ

  5 2 Отговор

  До коментар #10 от "Лопатата":

  И аз нямам нищо против,такъв да е бъде човека,ама това не е Къци.
 • 13 и още

  4 0 Отговор
  Кандидати-Петела.Кедер-а , Й.Ангелов и на капак Сашо Йовков?!Айдее и метла-общо вън от БНТ с шутове``.......

  Коментиран от #15

 • 14 Bubbles

  3 0 Отговор

  До коментар #7 от "koko":

  Е за какво му е Гала? Момичетата на късмета ли юе прави или бабетата на късмета?
 • 15 и още

  5 0 Отговор

  До коментар #13 от "и още":

  Драго-Чая.....

  Коментиран от #16

 • 16 ааа още

  2 0 Отговор

  До коментар #15 от "и още":

  ``Папионката``.....
 • 17 Баба

  1 1 Отговор
  Искам Къци , Гала и колелото на късмета по първа програма ...и рекламата с бай Ставри !
 • 18 Сериалка

  3 0 Отговор

  До коментар #11 от "Спец":

  Аз съм пенсионерка и гледам само бТВ и нова, не гледам БНТ, така че твърдението ви е невярно
 • 19 Сериалка

  3 0 Отговор

  До коментар #11 от "Спец":

  Аз съм пенсионерка и гледам само бТВ и нова, не гледам БНТ, така че твърдението ви е невярно
 • 20 младежът Радеф

  1 0 Отговор
  Язе съм пенсионер и гледам само медицински филми, нъл схващаш онези дето са само за над 18 годишни! обаче понякога като включа БНТ и попадна на спортните коментатори се чудя дали не съм попаднал в още по-голямо порно.

  Коментиран от #21

 • 21 Анонимен

  0 0 Отговор

  До коментар #20 от "младежът Радеф":

  А Гледате ли сериала хит Лекарите от Чикаго

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.