Last news in Fakti

19 Юни, 2019 12:21 5 641 2

Екстрадирането в Китай в светлината на прожекторите

  • китай-
  • хонконг-
  • тайван-
  • кари лам
Екстрадирането в Китай в светлината на прожекторите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Въпросът за екстрадирането попадна в центъра на вниманието наскоро, тъй като законодателите от Хонконг обсъждат промени в законопроект, който ще позволи екстрадирането на престъпници в Китай. Главният изпълнителен директор на специалния административен район Хонконг Кари Лам прекрати безсрочно този законопроект на 15 юни, но не успя да спре втория мащабен протест на 16 юни.

Критиците смятат, че законодателството ще постави жителите на Хонконг в риск да бъдат хванати в капана на съдебната система на континентален Китай, където политическите опоненти са обвинени неправилно в определени нарушения на националната сигурност или икономически престъпления. Протестиращите дадоха своите гласове на недоверие на съдебната система на комунистическата Китайска народна република.

Едновременно с това обаче Испания екстрадира тайванци, които са заподозрени в престъпления срещу Китай.

Китайските и испанските власти работиха заедно, за да разкрият заподозрените в Испания за телефонни измами, в резултат на което бяха арестувани 237 заподозрени през декември 2016. Тъй като всички жертви бяха жители на континентален Китай, правителството в Пекин през 2017 г. поиска екстрадиция на заподозрените от Испания. След повече от две години съдебни процедури испански съд се съгласи да предаде всички заподозрени на Пекин. Досега Испания е екстрадирала 225 заподозрени, включително 218 от Тайван.

Поради лошото състояние на човешките права в Китай Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека издаде изявление на 18 май 2018 г., призовавайки Испания да спре екстрадициите в Китай, страхувайки се от риск от малтретиране, изтезания или дори смъртно наказание за заподозрените.

Пренебрегването на Мадрид на този съвет значително подкопава усилията на ЕС да се ангажира с партньорите си от Азиатско-тихоокеанския регион в насърчаването на общите ценности, които представлява ЕС. Това изпраща тревожно подвеждащо послание, че държава членка се съгласява с авторитета и отчетността на китайската съдебна система.

Испанското външно министерство вече излезе с изявление на 17 януари 2019 г., изразявайки загриженост, че китайското правителство гарантира, че двама канадски задържани „получават справедливо, прозрачно и безпристрастно отношение в съответните си правни процеси“.

На 6 юни 2019 г. обаче испанските власти, които показват противоречива позиция, решават да екстрадират голяма група от 94 тайвански граждани в Китай и то в момент, когато хората в Хонконг категорично се противопоставят на екстрадирането.

Тайванското правителство изрази сериозна загриженост относно двойните стандарти на Испания и дискриминационния му акт за екстрадиране на тайвански граждани в Китай, когато властите в Тайпе вече демонстрираха липса на доверие в китайската съдебна система другаде.

Предвид резултата от консултациите за правата на човека между Тайван и ЕС и в съответствие със съответните членове на Европейската конвенция за правата на човека, ние призоваваме държавите членки на ЕС да изпълнят ангажиментите си и да се справят с тези въпроси, свързани с правата на човека, като започнат двустранни и многостранни консултации с Тайван.


Автор: Евгения Юн - пресаташе на представителството на Тайван в Гърция


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джамбаза

    2 2 Отговор
    Драма!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.