Last news in Fakti

20 Юни, 2019 06:30 7 985 58

А, ако САЩ наистина ударят цели в Иран?

  • иран-
  • сащ-
  • омански залив-
  • ормузки проток-
  • персийски залив

Никой не иска ескалация в региона, но след последните събития тя едва ли може да бъде предотвратена

А, ако САЩ наистина ударят цели в Иран? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нищо чудно, ако скоро чуем новините, че в Иран са били бомбардирани ядрени съоръжения. Никой не иска ескалация в региона, но след последните събития тя едва ли може да бъде предотвратена, пише Удо Бауер.

Авторитетните израелски вестници "Маарив" и "Джерусалем пост" твърдят, че са научили от източници, близки до ООН, че в петък американският президент Доналд Тръмп възнамерява да се срещне с външния министър Майк Помпео, с министъра на отбраната Патрик Шанахан и с множество генерали. Темата на срещата им: възможни "тактически атаки" срещу ирански ядрени съоръжения като реакция след осъществените миналата седмица нападения срещу танкери в Оманския залив.

От американска гледна точка няма съмнение, че зад нападението стои Иран. Въз основа на представените от Пентагона доказателства е трудно да се направи друго заключение - колкото и Иран да отрича.

Позицията на Иран: обяснима, но неоправдана

Конструкцията и въоръжението на бързоходните бойни катери съответства точно на тези, които Революционната гвардия на Иран използва от години. Магнитните морски мини, използвани при нападенията срещу двата танкера, са част от стандартното въоръжение на персийските елитни части. Доказателствата, предоставени от Съединените щати, са по-убедителни от всичко, което бе изнесено преди войната в Ирак. Техеран очевидно е искал да демонстрира, че неговите войски са в състояние да препречат достъпа до Персийския залив, а така и - до арабския петрол.

Доналд Тръмп не би допуснал подобно нещо, макар досега нито един американски танкер да не е засегнат от атаките. Американският президент постоянно убеждава избирателите си, че вече не възнамерява да влиза в ролята на световен полицай, както и че няма намерение да участва във войни в Близкия изток. Но сега явно се готви да постави граници на Иран. Всеки американец би се съгласил с това, особено ако Техеран заплашва световната икономика с подобни удари, а в бъдеще вероятно и с по-сериозни военни акции.

От друга страна недоволството на иранското правителство е повече от разбираемо. То се придържаше стриктно към всичките си задължения в международното ядрено споразумение, но САЩ въпреки това се оттеглиха от него. Наложените от Америка икономически санкции са брутални и от тях страдат обикновените хора. И все пак: това не дава на иранците правото да се държат като пирати в залива и да възобновят ядрената си програма. Тази стратегия е обречена на неуспех, тъй като Иран е до голяма степен в изолация в региона, а във военен план е слаб. А и сега САЩ решиха да изпратят още 1000 войници в Близкия изток.

Военен удар е възможен всеки момент?

Така че не би трябвало да се изненадваме, ако някой ден чуем в сутрешните новини, че в Иран са били бомбардирани ядрени съоръжения. Американците едва ли биха започнали голяма война, но и един "ограничен удар" би имал сериозни последствия, които определено биха предизвикали страх. Европа би трябвало ясно да посочи на света и особено на Иран следното: ако Техеран не прекрати веднага провокациите си, военната реакция няма как да бъде избегната. И тогава европейците ще застанат на страната на САЩ, на арабските им партньори и на Израел.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    119 14 Отговор
    Има ли президент на хамерика който не е започвал война ,и имало ли е война по света изобщо където те да не са замесени ,защо ?

    Коментиран от #2, #23, #51, #52

  • 2 гост

    21 107 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    За да може такива мижитурки като тебе да седят на топло и удобно зад компютъра и да ръсят дебилщини , вместо сега да бият по пет пъти на ден главата в земята за кеф на аятолласите !!!
  • 3 360

    50 9 Отговор
    ТАМ НЕИЗБЕЖНО ЩЕ ИМА ВОЙНА. НИКОЙ В РЕГИОНА НЕ ОБИЧА САУДИТИТЕ А ПЪК И РУСИЯ И КИТАИ ЩЕ СЕ ДОКАЖАТ АКО СЪЩ ДРЪЗНАТ ДА НАПАДНАТ ИРАН

    Коментиран от #9, #58

  • 4 Jacques Yves Moineau

    72 7 Отговор
    В тази статия се изхожда от гледната точка, че иранците наистина са взривили танкерите. "Представените от американците доказателства" могат много лесно да бъдат сътворени. Американците искат война, и си я подготвят. Схемата "Ирак" се повтаря...макар и да го отричат в статията............и въобще Тръмп действа като слон в стъкларница.

    Коментиран от #10

  • 5 Цанко

    53 8 Отговор
    Ако го направят , краварите ще си счупят зъбите. И без това вече лека полека се изолират от останалия сват. Ще останат само евреите и пиратите да ги подкрепят.
  • 6 наблюдател

    64 7 Отговор
    Америка не влиза в ролята на световен полицай, а на световен господар! Всичко, което не отговаря на "американските интереси", бива подлагано на репресии и унищожение! Предвид, съшитите с бели конци "доказателств", които се използваха за претекст за удари по Сирия, и сега вероятно е същото. Иран пречи на САЩ, и по-точно на Израел, като заплашва хегемонията им в региона. Но една война там лесно би се превърнала в края на цивилизацията ни.
  • 7 5kof

    48 7 Отговор
    Хамериканците слагат всички държави от Близкия Изток и Залива под един знаменател. Очакват еднакво поведение и послушание. Но в случая с Иран мисля, че ще ядат бахура. Изключително горд народ, с много високо национално самосъзнание. Няма да допуснат дътжавата им да стане нито втори Ирак, нито втора Сирия. Колкото и да рият САЩ с помощта на евреите.

    Коментиран от #16

  • 8 Анти Америка

    40 12 Отговор
    От както съществува Йдиотизма наречен САЩ.....КОЯ тяхна война е оправдана.?!?! То небеше Виетнам.то не бе Либия.то небе Сирия.Сега Иран и Кореа са в изчаКване....А после,после пак Балканите.Тази Самоизолираща се напоследак държава много е обичам,защото е много Миролюбива. / Тук вобще не казвам за нападението с Атом над Япония и намесата на Американското НАТО .у Сърбия.

    Коментиран от #17

  • 9 СссереМ

    8 39 Отговор

    До коментар #3 от "360":

    Русваците казаха че категоречно ще са пас,те имат интерес от високи цени на петлола след евентуален конфликт,а китай най-много страда от удрянето на танкерите,така че си свали каскета и почвай да мислиш!

    Коментиран от #13

  • 10 куку руку ку

    68 7 Отговор

    До коментар #4 от "Jacques Yves Moineau":

    Японски танкер е нападнат в същият ден, в който японска делегация посещава Иран за подписване на договор за доставка на петрол?!?!? Направена е пробойна над ватерлинията, така че да не потъне и лесно да се ремонтира. Това да звучи познато? Точно като "химическите атаки" на Асад в деня, когато има международна комисия, която да проверява Сирия за химически оръжия. Краварите толкова са нагли в лъжите си, че просто няма накъде. Такива провокации и такава пропаганда и по време на соца не съм виждал.
  • 11 Цанко

    35 5 Отговор
    Иранците вече свалиха един безпилотник нарушил границата им. Бе не бяха ли невидими тия безпилотници ?!!

    Коментиран от #15

  • 12 Госあ

    30 2 Отговор
    Жалко че няма политици в ЕС. На човек направо му идва да стане путинист.
  • 13 нервен ( разбивача на тролове )

    3 15 Отговор

    До коментар #9 от "СссереМ":

    И с какво ще почне да мисли ?? Като е безмозъчен как подяволите да мисли ???
  • 14 AFSM

    22 2 Отговор
    ХАХАХА юден веле вече сами се верват на лъжите и пропагандата
  • 15 нервен ( разбивача на тролове )

    8 4 Отговор

    До коментар #11 от "Цанко":

    Не не бяха ...видими са и с просто око и с съветската апаратура и с китайската
  • 16 нервен ( разбивача на тролове )

    3 15 Отговор

    До коментар #7 от "5kof":

    Тук въпросът е да падне сега действащия режим не унищожаването на държавата което дефакто се случи с Ирак и Сирия

    Коментиран от #18, #20, #26

  • 17 нервен ( разбивача на тролове )

    1 26 Отговор

    До коментар #8 от "Анти Америка":

    Еми избрани са за международен полицай/ арбитър и си вършат работата хората...
  • 18 падналия ангел

    24 0 Отговор

    До коментар #16 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    Дефакто в Сирия се получи точно обратното на това, което твърдиш! Режима си стои, държава няма!

    Коментиран от #22

  • 19 Дърваря

    20 2 Отговор
    Иран не е Сирия... ако щатите дръзнат, ще стане интересно....
  • 20 5kof

    21 1 Отговор

    До коментар #16 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    Не мисля, че сте прав. Хамериканците не ги бреда кой е на власт в Иран. Само да могат да контролират петрола и газта, добиван от там. И да наложат тяхната "демокрация". Конкретно в случая с Иран моллите колко са вредни и спират прогреса на държавата, толкова и я предпазват от нашествието на задокеанските скакалци. Такова е моето впечатление след многото ми посещения ( служебни) в тази държава.

    Коментиран от #24

  • 21 Blackthorn

    14 3 Отговор
    Ако ударят този път ще гризнат дръвцето!
  • 22 нервен ( разбивача на тролове )

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "падналия ангел":

    Аз нали това ти казвам че Сирия и Ирак бяха разрушени като държави
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 нервен ( разбивача на тролове )

    9 6 Отговор

    До коментар #20 от "5kof":

    Не е заради петрола кравите държат по един или друг начин ⅔ от световните залежи ...ще ги смачкат просто защото не искат да им играят по свирката и защото го вадят голям ...в същност най- основната причина е за да се стимулира военната индустрия/отрасъл

    Коментиран от #27

  • 25 злобар

    9 4 Отговор
    Ето го момента в който Иран и Китай трябва да си подадат ръка във военно отношение тогава и САЩ и Русия ще са в мат .

    Коментиран от #29, #35

  • 26 Батиста

    13 3 Отговор

    До коментар #16 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    И кой ги докара моллите на власт ? Мохамед Реза Пахлави господства над Иран цели 25 години, подкрепян активно от Вашингтон. Вътре в страната той е диктатор, а външнополитически - марионетка, направлявана отвън. По времето на неговото управление социалното разслоение и пропастта между бедни и богати придобиват абсурдни измерения. Милиони иранци в селските райони живеят под границата на бедността, докато малък елит около шаха тъне в богатство.

    Коментиран от #32, #56

  • 27 Точи и Меси

    19 1 Отговор

    До коментар #24 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    Държат 2/3 - дръжки ! Минаха ония времена ! За това сега ръчкат земята за шистов петрол. Оказа се че "замразените" нефтени полета в обора са си жива бутафория. Там нефт няма. За това наред сега е шистовия.

    Коментиран от #31

  • 28 outlander

    1 17 Отговор
    Любителите на и въздишащите по чалми да се запасяват с памперси. Блъскането на рога в пода върху молитвените килимчета пред портретите на ботоксовия монголоид, с платформите и аятолаха са препоръчителни.

    Коментиран от #30

  • 29 нервен ( разбивача на тролове )

    0 3 Отговор

    До коментар #25 от "злобар":

    Как като ударените петролни танкери в залива са китайски ??

    Коментиран от #33

  • 30 Станислав Стоилов

    14 1 Отговор

    До коментар #28 от "outlander":

    Ти като целува до сега снимката на перчема , да не си умрял.
  • 31 нервен ( разбивача на тролове )

    1 5 Отговор

    До коментар #27 от "Точи и Меси":

    Те си копат и от едното и другото

    Коментиран от #34, #36

  • 32 нервен ( разбивача на тролове )

    1 5 Отговор

    До коментар #26 от "Батиста":

    Еми да за това сега същия тоя Вашингтон ще ги махне
  • 33 въздух под налягане си

    13 1 Отговор

    До коментар #29 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    Ами китайците да потърсят сметка на краварите за провокациите.
  • 34 Точи и Меси

    10 0 Отговор

    До коментар #31 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    Копат - когато идил работеше за тях . Сега ша копат у собствения си двор.
  • 35 Балалайка куха

    6 11 Отговор

    До коментар #25 от "злобар":

    Сега ли е момента ? 😂😂😂 Балалайка ,от там минава петрола за Китай ,Япония ,Малайзия,Сингапур и др. Китайската икономика ще рухне ако тоя петрол спре ,но това ще предизвика и огромен икономически катаклизъм в световен мащаб.
    Американдките нефтени находища били празни 😃😃😃😃 Главата ти е празна -там е проблема . САЩ в момента са номер 1 по добив на петрол от 2 тодини насам и добиват колкото Русия и С.А. общо. Това известно ли ти е ?

    Коментиран от #37

  • 36 Точи и Меси

    16 1 Отговор

    До коментар #31 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    На всичкото отгоре се изкарват първи по добив на петрол ??!! Ама видиш ли - всичкия отивал за вътрешно потребление. Ама тъй като няма как да го докажат ! Също като спортистите им - били най великите ! И когато няколко държави поискаха контролните допинг проби - един чистач взе че ги изпочупи всичките !!!
  • 37 Точи и Меси

    13 4 Отговор

    До коментар #35 от "Балалайка куха":

    Да бе - когато смучеха петрол от Ирак , Сирия,Либия - бяха много напред ! Сега почнаха да ръчкат за шистов петрол . Какво стана с нефтените полета ? Набучени едни бутафорни сонди ?! И данните им лъжливи ! Много нефт ама отивал за вътрешния пазар !Бе тия толкова завишават лъжите си че се изкарват по голям потребител от милиард и половина Китай !!!
  • 38 Балалайка куха

    4 5 Отговор
    Πo oцeнĸa нa ЕІА, дoĸaзaнитe зaпacи oт пeтpoл нa CAЩ ca cĸoчили c 19,5% ( c 6,4 млpд. бapeлa) - дo 39,2 милиapдa бapeлa в ĸpaя нa 2017 гoдинa.
    А за 2018 данните още повече ще те шокират ,но още не са излезли. Откриха 2 супер находища в Аляска -2рото и 3тото най големи в света.
  • 39 бат Рамбо е гей

    10 1 Отговор
    Е щом е пo oцeнĸa нa ЕІА - нема друг начин !!! По мойта оценка и аз имам в градината една тиква два метра в диаметър !
  • 40 outlander

    3 12 Отговор
    Ако САЩ ударят цели в Иран, това ще е тъжна новина за родоотстъпниците и майцепродавци русофилистици. Ще има грухтене и жално скимтене. Само памперсите ще ги спасят от пълна излагация, че умират от страх.

    Коментиран от #41, #42

  • 41 Лука Мрази

    13 3 Отговор

    До коментар #40 от "outlander":

    Иранците тая нощ гътнаха един невидим безпилотник .Краварите що мълчат по въпроса ?
  • 42 неприятно

    10 1 Отговор

    До коментар #40 от "outlander":

    Малииии! А ма си се надрусал с двойна доза и си забравил да си подмиеш задника си от нощната игра с африканеца и миризмата тука сега е доста неприятна.
  • 43 Коментар📝

    6 3 Отговор
    ПРОЧЕТА ЛИ DW.СПИРАМ ДА ЧЕТА /ТОВА Е ПРОПАГАНДНА МЕДИЯ/
  • 44 По всичко личи

    4 2 Отговор
    Че краят на Израел е близо
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Балалайка куха

    0 3 Отговор
    Корекция ,че не съм го написал правилно . Доказаните запаси на САЩ са 264 милиарда барела - 2017,а са се покачили през 2017 с 39 милиарда.
    САЩ е на второ място в света по доказани запаси ,след Венецуела с 330 милиарда .

    Коментиран от #48, #53

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 нервен ( разбивача на тролове )

    5 0 Отговор

    До коментар #46 от "Балалайка куха":

    Междудругото все ми е тая и за сащ и блядовете и за персите ...резнал съм си тука една карпуза и мятам облачета на една поляна над Бачково и ми е все едно за световния мир хахах си наздраве от мен и компанията
  • 49 ахахах

    0 1 Отговор
    ще гледам с кеф как ше фалират, но няма да посмеят да налеят още трилиони в иран, тва не са ти некви фашкии, онея могат да се трепят с хилядолетия, единствения начин е както индианците, но пак казвам не им стиска..
  • 50 Журналисти неграмотници

    1 0 Отговор
    В заглавието няма запетайка след "А", защото иначе все едно се чудите, а не задавате въпрос. Правописът се овладява най-добре, ако поне малко се замисляте какво искате да кажете.
  • 51 Дойче веле

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    Сайта за фалшиви и манипулирани новини.
  • 52 Реалист

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    Не му обръщай внимание на този .Тоя гост мно е прос неможе да си обърше задника ама инъче го слага където не трябва...
  • 53 Бай хой

    5 1 Отговор

    До коментар #46 от "Балалайка куха":

    Айнщайн сащисаните си доказаха запаси на дълбочина от която в момента не могат да добиват. В бъдеще ако открият технология вероятно добива ще бъде далеч далеч скъп и нерентабилен. Тия нпо партенки си ги закачи на задното стъкло. Сейчас подпалват война за да спънат икономиките на япония, китай и корея понеже те получават нефт през арабско море. А братушките са си взели пуканки и гледат. Разбира се при удобен случай ще се намесят.
  • 54 Груз 200

    0 8 Отговор
    За няколко седмици могат да прегазят, както направиха с Ирак. И Израел с голям мерак ще помогнат. Т. нар. революционна гвардия на Аятоласите ще бъде разкостена за норматив и някой брадат накрая ще увисне на въжето... Той и Саддам рака се зъбеше с хиляди руски бракми танкове, самолети и прочие и накрая се скри в землянката хахах... Такъв погром над чалмите ще настъпи, ако не слушкат... Само Тръмпи да даде зелена светлина...
  • 55 Зелена светлина

    5 0 Отговор
    1:0 за Иран !
  • 56 Пурко

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Батиста":

    То кат в България.
  • 57 Guest

    0 2 Отговор
    Колкото и русофилистиците и др. комунидоидни елементи да се надяват, че "краварите" ще го отнесат тоз път - е па нема как да ви се предостави този кеф! Щатската авиация превъзхожда руската и китайската взети заедно 2,5:1. Авиация към флота: положението на "бившите" комунисти е още по-трагично! Флот, вкл. самолетоносачи (много-много важно в региона) 10:1. Всички знаем какво могат Пейтриътите. Доказано! Не някакви С-найсе тип самовар на скица. Жив "кравар" никой няма да види по суша докато не е "разчистено"! Съмнявате ли се? Само гледайте русначета, китайчета и др. подобни нововелики как ша гледат, люпят семки и оплюват "световния джандар"! Всичко е изчислено.
  • 58 sergo

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "360":

    ot tazi voyna nay mnogo peçeli Rusiya...te ne iska da deli Siriya a za Kitay edinstven vrag e Rusiya...tova s USA sa samo drebni teatralni aktsiyi... nema da se uçude ako minite sa zadeystvani Ruski .."cpetsnats.." nişto ne e taka kakto izglejda..."..novinite ot vas voynata ot men..."