Last news in Fakti

22 Юни, 2019 06:30 3 461 15

Европа не може да приеме всички бежанци на този свят

  • ес-
  • европа-
  • мигранти-
  • бежанци

Защото тогава онази Европа, за която всички тези хора си мечтаят, просто ще престане да съществува

Европа не може да приеме всички бежанци на този свят - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Няма как да поканим в Европа всички бежанци на този свят. Защото тогава онази Европа, за която всички тези хора си мечтаят, просто ще престане да съществува. Решението е друго, пише в коментара си Феликс Щайнер.

Германците свързват Международния ден на бежанците най-вече с два аспекта. Единият се отнася към техния брой. За другия ще стане въпрос малко по-нататък в текста.

Според официалните данни, представени от Върховния комисариат на ООН за бежанците, броят на бягащите от родните си страни хора продължава да нараства. В момента 70,8 милиона души по света са принудени да избягат в друга държава - заради война, насилие или преследване. А това е с 2 милиона повече, отколкото преди една година.

По-малко бежанци в Европа

На този фон броят на бежанците, които успяват да стигнат до Германия, изглежда по-скоро скромен: малко над 200 000 през миналата година. От началото на 2019 в страната пристигат дневно около 500 души, т.е. засега не се очертава покачване в сравнение с 2018. Междувременно в Германия живеят около 1 милион бежанци с потвърден статут. Други 750 000 са получили отказ и всъщност би трябвало да са напуснали страната, но това така и не се е случило - поради една или друга причина.

Въпреки че страни като Пакистан, Турция и Кения приемат значително повече бежанци, върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди оцени особено високо готовността на Германия да приема бежанци. Защото за богатите държави това изобщо не е нещо естествено - както проличава на границата на САЩ с Мексико, но и в поведението на редица страни-членки на ЕС. На този фон още по-голямо уважение заслужават усилията на значително по-бедните страни, граничещи с огнищата на напрежение по света.

Никога повече не бива да се повтаря онова, което през 2015 година предизвика огромната бежанска криза в Европа: тогава стотици хиляди се отправиха към Европа, след като Върховният комисариат на ООН за бежанците намали наполовина порциите храна в големите бежански лагери в съседните на Сирия държави - поради липсата на пари.

Така стигаме до втория аспект, с който германците свързват Международния ден на бежанците: през август 2015 година Ангела Меркел произнесе ключовото изречение "Ще се справим". И наистина: през лятото и есента на 2015 в страната бе свършена гигантска по мащабите си работа. Всички мигранти, които тогава бяха успели да се доберат до Германия, получиха покрив над главите си, бяха нахранени и прилично обгрижени. Междувременно обаче германското общество се промени драматично: вече във всички местни парламенти има представители на дяснопопулистките партии, а общественият дискурс беше отровен. Да не говорим, че за първи път в Германия се случва и това: един политик е застрелян в главата, най-вероятно защото се е застъпвал за бежанците.

Какво трябва да направят богатите?

А всичко казано дотук означава следното: когато едно общество поеме прекалено голяма тежест, по-късно то задейства съпротивителните си механизми, които всъщност никой не иска и които не помагат на никого. Бившият германски канцлер и по-късен лауреат на Нобеловата награда за мир Вили Бранд повдигна въпроса за "способността на нашето общество да приема други хора", която един ден просто бива изчерпана. За подобно изявление днес той вероятно щеше да бъде изхвърлен от редиците на Социалдемократическата партия, макар че е бил прав. Още древните римляни са казвали "Ultra posse nemo obligatur" - никой не е задължен да прави нещо извън възможностите си.

Пренесено върху ситуацията с бежанците днес, това означава следното: богатите държави от северното полукълбо на Земята трябва да дадат своя финансов принос и да помогнат на страните, граничещи с кризисни региони, да обслужват бежанците добре. Освен това те трябва да се погрижат и за друго: съществуващите конфликти да бъдат решавани, а нови въобще да не избухват. Онези, които си мислят, че всички нуждаещи се и преследвани хора на този свят могат да бъдат поканени безрезервно в Европа, се заблуждават. Защото тогава тази Европа, надеждата на толкова много бежанци, за отрицателно време би престанала да съществува. А това не би било от полза за никого - нито за европейците, нито за бежанците.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Илиян

    39 0 Отговор
    Тц тц, как бърза се променя света, щом и на тия от Дойче зеле започна да им влиза нещо в главите за сега не се знае какво.
  • 2 Реално

    43 0 Отговор
    Това го кажете открито на кухавелата Меркел-Макрон и либералните идиоти в Брюксел-шефовете на ЕС...И нестига,че у тях ги канят-ами и нас ни задьлжават да приемаме амуджи...Айде досега си траехме за шизофренията като щастливи прасета и прави краставици-ама за ордите от брадати терористи няма да има траене...
  • 3 среднощен

    32 1 Отговор
    "Пръчката и моркова"...! Въпросът е - с коя ръка Сорос държи пръчката и с коя моркова..? "Мигрантите" са основен инструмент за въздействие върху Европа, а както изглежда и регулатор за превеждане на пари от страна на богатите държави към по-бедните граничещи с военни конфликти. Парите ще минават посредством фондации "майки" към дъщерните им подразделения в тези "бедни страни"... Нека се досетим - чии НПО-та ще бъдат..?
  • 4 Тервел

    38 0 Отговор
    В ход е третото поред ислямско нашествие след арабското и османското, този път, обаче, под прикритие на "бежанци". Преди са ги финансирали венецианските търговци, сега уолстрийтските.
  • 5 Госあ

    25 2 Отговор
    Рижият престъпник готви още една бежанска вълна към Европа. А вие пасувайте. Олигофрени
  • 6 ропа

    0 1 Отговор
    мситравап
  • 7 Балканец

    5 0 Отговор
    ...., но се е наела да опита.
  • 8 TedyPetrova

    21 1 Отговор
    Факт, които мейнстрийм медиите крият: само 15% от бежанците и мигрантите са невинни хора, които бягат от войната в Сирия и се нуждаят от помощ. Другото е млади мъже от Афганистан, Ирак, Мароко и тем подобни кочини. Добре са руснаците, поляците, унгарците, сърбите и швейцарците, че не позволяват на тая измет да ими осере страните.
  • 9 Ироничен

    2 0 Отговор
    Отрезвяване или нова далавера, а ДВ?
  • 10 Неизвестен

    8 0 Отговор
    Ние българите станахме бежанци.Правителствата от 1989 ни принудиха да бягаме наван ,зада може да изхранваме нашите майки и бащи. Чужди държави изкупиха земите ни с помоща на продажните политици
  • 11 соросоидни кърлежи

    7 0 Отговор
    Всички бурки,чалми и шалвари не могат да дойдат в Европа, достатъчно поразии направиха техните талибански братя, затова най добре да съберат лични неща и обратно.Там откъдето идват тези орди отдавна избити всички христьяни , така че виждам причина тези убийци да ги пускаме в нашия дом.
  • 12 Jon

    0 0 Отговор
    4almi mrasni
  • 13 Баба Вуна

    4 1 Отговор
    Европа, с нагло буржоазно поведение към Изстина Европа! Но, циганите,ще ви разкажат играта! Беше Европа през 1997, сега е ислямска република! Тази Европа!
  • 14 чалма тв

    0 0 Отговор
    всичко свързано с исляма води до мизерия,милиард и половина са мюслимани, 90% живеят в мизерия.
  • 15 соросоидни кърлежи

    0 0 Отговор
    а арабски шейхове що не приемат милиони талибани,нали имат пари...защото знаят каква стока са техните братя-боклуци.