Last news in Fakti

21 Юни, 2019 20:30 3 770 18

Разминахме се на косъм от война в Персийския залив

  • иран-
  • сащ-
  • ормузки проток-
  • доналд тръмп-
  • ядрена сделка

Дали пък операцията срещу Иран не е била само отложена?

Разминахме се на косъм от война в Персийския залив - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След ожесточена дискусия със съветниците си в Белия дом, Доналд Тръмп е отменил военен удар по цели в Иран, когато самолетите вече били вдигнати във въздуха. Дали пък операцията не е била само отложена?

След като Иран свали един американски разузнавателен дрон над Ормузкия проток, президентът на САЩ Доналд Тръмп първоначално е разрешил предприемането на ответен удар, но по-късно е променил мнението си, пишат Ню Йорк Таймс и Вашингтон Поуст. Първото издание се опира на сведения, получени от множество високопоставени правителствени служители, които или са участвали в дискусията, или са били информирани за нея.

Според тези данни, в четвъртък вечер се предвиждало атакуването на няколко ирански цели от типа на радарни инсталации и ракетни системи. Но планът бил отменен още в "начален стадий". Самолетите вече били във въздуха, а корабите в готовност, но не се е стигнало до нападения. Засега не е известно поради какви причини е бил отменен ударът, освен това не е ясно дали акцията просто не е била отложена.

Ню Йорк Таймс съобщава, че в Белия дом е имало ожесточена дискусия между президента, неговите най-високопоставени съветници по сигурността и лидерите на Конгреса. Но нито Белият дом, нито Пентагонът са се съгласили да коментират плановете за нападение в отговор на запитването на изданието. Не е имало обаче и опити за възпрепятстване на публикацията.

Първоначално Тръмп изрази предположение, че атаката срещу дрона може да е човешка грешка. "Не мога да повярвам, че това е било умишлено", заяви американският президент пред журналисти във Вашингтон. Запитан каква би могла да бъде възможната реакция на САЩ, Тръмп казал само "Ще видите".

Кой казва истината?

Двете страни съобщават противоречиви данни по въпроса къде точно е бил атакуван дронът. Иран твърди, че разполагал с "неопровержими доказателства", че летателният апарат бил нарушил въздушното пространство на страната. Според Тръмп пък, било "научно доказано", че дронът се намирал в международното въздушно пространство.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф оповести координатите при извършването на атаката - пред крайбрежието на провинция Ормузган, но извън иранските териториални води. В Туитър той написа следното: "Ние открихме останките на американския дрон в НАШИ териториални води".

Според разпространена от Пентагона карта, мястото на атаката е доста далеч от бреговете на Ислямската република - на 34 километра. Върховният главнокомандващ на американските ВВС в региона, генерал-лейтенант Джоузеф Гастела, нарече атаката "опасна" и "безотговорна", представляваща опасност за "невинните цивилни граждани".

Забрана за прелитания

Междувременно американските власти предупредиха пътническите авиокомпании да избягват района. До второ нареждане американски пътнически самолети не бива да преминават през контролираното от Иран въздушно пространство над Персийския и Оманския залив. "Повишената военна активност и изостреното политическо напрежение" представляват риск за гражданската авиация, се казва в документа. Предупреждението важи за всички регистрирани в САЩ авиокомпании.

Иран обяви, че възнамерява да се оплаче в ООН от "агресивното използване на дронове" от страна на САЩ. Позицията на Иран е, че не желае военен конфликт в Персийския залив, но няма "да се колебае и секунда" да защити границите си "срещу ирационалните американски нападения".

Този конфликт не е единственият

Напрежението между Съединените щати и Иран се изостри значително в последно време. Неотдавна Вашингтон обвини ръководството в Техеран за атаките срещу два танкера в залива на Оман. Иран отхвърли обвиненията. Но и споровете около иранската ядрена програма се задълбочават. Преди една година Тръмп оттегли САЩ от постигнатото преди това споразумение с Техеран и наложи нови санкции срещу Иран.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кравария

    34 5 Отговор
    е свинарник, където лочат разреден раундъп, друсат се като ненормални и постоянно ходят пияни като свине! Жените им са класически мастии - грозни, алчни, необразовани, невежи, интелектуално скопени, но пък с претенци за висша раса! Нещастници!
  • 2 Бог да

    27 9 Отговор
    прости нещастните Кравари!
    Хората вече свалят високотехнологичните им дронове с прашки и въздушни пушки!
  • 3 Дони

    24 6 Отговор
    Краваря изяде иден дълъг извит и рязан персийски меч!

    Коментиран от #18

  • 4 Тръмп

    6 22 Отговор
    Без удари,няма да мирясат терористите и техния вожд Аятолаха!!!:):):)
  • 5 Хасан

    27 2 Отговор
    Не се наситиха на кръв ..Сирия беше единсвената светска арабска държава в региона , християните имаха най много права и участваха в управлението ,но това не им помогна да ги разбият ,разорят,убият и да ги разпикеят по света ...иранците уж са фанатици и пак същата участ ..пак ще има милиони бежанци към Европа

    Коментиран от #7, #8

  • 6 Тръмп

    4 16 Отговор
    Първо ще намерим дупката на Аятолаха и после ще пуснем Дакелите да го изровят!!!:):):)
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Тръмп

    5 12 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    За Нов Възродителен Процес ли си мечтаеш???:):):)Давай в същия дух и ще си ходиш при братята терористи!!!:):):)
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гледач

    7 1 Отговор
    Е ТОВА Е мач за титлата за Сащ. Но Иран ще победи както Руиз нокаутира афроангличанина Джошуа
  • 12 Пешо

    4 1 Отговор
    И колко невинни цивилни граждани са били яхнали дрона? 😂 😂 😂
  • 13 хи хи

    9 1 Отговор
    А бе, май мошетата са усетили дебелия и са дръпнали юздите на рижко.
  • 14 Фактолог

    4 1 Отговор
    Вероятно не са събрали верните си съюзниио – Англия и Франция с които мятаха томахавки в Сирия, от далеч – от неутрални води в Средиземно море. НАТО също не иска да се меси извън Европа... Сега ще събират коалиция.
  • 15 Боцко

    2 3 Отговор
    Ние пък за к'во сме се разминали ?
  • 16 Лично мнение

    8 1 Отговор
    Косъмът е бил много, ама много дебел. Защо? Дрон във въздушното пространство на Иран управляван от разузнавателен самолет с екипаж извън въздушното пространство на Иран, Какво сваля ПВО на Иран? Дрон-а, естествено! Разузнавателният самолет над Ормузкият проток завива и си отива "по-живо, по-здраво". Иранците в тяхното "въздушно" пространство и "шестокрил херувим" ще свалят, камо ли дрон за 130 милиона долара!
  • 17 ивеко

    2 0 Отговор
    СТРАХ
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.