23 Юни, 2019 10:03 3 186 36

Антируски протести: Какво се случва в Грузия?

  • грузия-
  • русия-
  • напрежение-
  • политика

Темата за Русия продължава силно да поляризира грузинците

Антируски протести: Какво се случва в Грузия? - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Един политически протест се превърна в грозен изблик на насилие само за часове. Хиляди демонстранти се опитаха да превземат парламента. Полицията не успя да овладее ситуацията и реагира със сълзотворен газ и гумени куршуми. Ранените са стотици, сред тях има и журналисти. Кадрите с окървавени лица обиколиха света. Президентът и министър-председателят прекъснаха посещенията си в чужбина. Възникналата в четвъртък криза в Грузия отново постави на фокус дългогодишните напрегнати отношения с Русия.

Поводът - руска делегация

В основата на напрежението стои едно посещение на руска парламентарна делегация в грузинската столица Тбилиси, което е извънредно събитие самó по себе си. След руско-грузинската война през август 2008 г. кавказката република не поддържа дипломатически отношения с Москва и политическите контакти са рядкост. С руска помощ войната циментира откъсването на грузинските провинции Южна Осетия и Абхазия.

Оттеглянето на президента Михаил Саакашвили през 2013 г. доведе до предпазливо сближаване между двете страни на икономическо ниво, изразяващо се например в износ на грузински плодове и зеленчуци за Русия или пък увеличаването на броя на руските туристи в Грузия. Но нищо повече.

Сега опитът на Русия да ускори процеса по църковно-политическото сближаване заплашва да завърши с грандиозен провал. Малка групичка парламентаристи от Москва пътува до Тбилиси, за да присъства на заседание на така наречената Интерпарламентарна асамблея на православието. Малко известната асоциация съществува от началото на 1990-те години, като лидерството си оспорват Русия и Гърция. В момента неин председател е Сергей Гаврилов, член на Руската Държавна Дума и на Комунистическата партия.

Опозицията засилва натиска

Грузинската опозиция протестира още преди неговото посещение, тъй като стана известно, че той е пътувал няколко пъти и до Абхазия и Южна Осетия, които Москва признава за независими държави и е интегрирала в структурите на руската армия.

Срещата на православните политици в Тбилиси се състоя в пленарната зала на грузинския парламент. По време на срещата Гаврилов, като председател на Асамблеята, бе заел мястото на председателя на парламента, с което предизвика гнева на опозицията, която след това призова гражданите да излязат на протест. Гаврилов и колегите му трябваше буквално да избягат от Грузия. В петък те направиха изявление от Москва, в което говореха за "русофобска провокация".

Опозицията в Грузия ще продължи да поддържа уличните протести и призова за оставката на председателя на парламента, министъра на вътрешните работи и на шефа на разузнаването. Председателят на парламента на Грузия и депутатът, който организира спорната среща, подадоха оставки в петък.

Не са изключени предсрочни избори

Според Щефан Майстер, ръководител на германската фондация "Хайнрих Бьол" в Южен Кавказ, причините за протеста са както външни, така и вътрешнополитически. Вижда се колко силно темата Русия поляризира грузинското общество. Освен това тук става въпрос преди всичко за конфликт между управляващата партия "Грузинска мечта" и опозиционните сили на бившия държавен глава Саакашвили. Бившият грузински държавен глава живее в изгнание в Украйна, откъдето подклажда протестите чрез призиви в социалните мрежи. Пред Дойче веле той нарече последните събития в родината си "бунт" и предрече "падането на режима" в Тбилиси.

Вътрешният конфликт вероятно ще се засили преди парламентарните избори през 2020 г., смята Щефан Майстер. Но някои наблюдатели не изключват и предсрочни избори.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Комуниста

    36 16 Отговор
    Случва се тотално изпростеване на грузинската нация това се случва!

    Коментиран от #3, #10, #12, #19, #26

  • 2 отегчен

    34 8 Отговор
    Поредният опит за майдан, по света и у нас.
  • 3 ай де бе

    32 10 Отговор

    До коментар #1 от "Комуниста":

    Като при нас, и там сорош е развързал кесията.
  • 4 Рускопишкофил

    15 15 Отговор
    Ей тоя Сорос не се спря бе. Навсякъде мъти водата и насъсква всички срещу майка Рассия.

    Коментиран от #8

  • 5 "Грузинската мечта"

    30 10 Отговор
    Да мият кенефи на запад и да подскачат на гей парад в Грузия. Докато ги грабят и им рушат държавата.
  • 6 толерантен

    20 2 Отговор
    Ми, Бжежински още през деветдесетте години обяви Православието за новият враг номер 1 на "запада" след разпадането на СССР. Справка – Ливан (бяха повече от половината християни преди 1975г) Кипър, Сърбия, Македония, Украйна, Сирия, Грузия, Гърция, Армения, България... Русия, разбира се и най-вече. Ред е на Молдова. Да се готви Белорусия.

    Православието е разпространено в Сев.Африка, Близкия изток и Източна
  • 7 Само питам

    7 4 Отговор
    Още ли мислите, че Джугашвили го е било еня за руснаците ?

    Коментиран от #9

  • 8 евродебил

    17 5 Отговор

    До коментар #4 от "Рускопишкофил":

    Мъ не бе - Сорос е филантроп, демократ, правозащитник, хуманист... абе всичко най-.
  • 9 само ти обръщам внимание

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "Само питам":

    ЙОСИФ Джуга-швили("Юдов-син" от груз.)
  • 10 гост

    16 15 Отговор

    До коментар #1 от "Комуниста":

    Член на КОМУНИСТИЧЕСКАТА партия , превърнала 80% от църквите в Русия в обори или направо разрушила ги , застъпник на православието !!!!!!! По-голямо извращение и гьонсуратлък здраве му кажи !!!!! Само в Русия могат да виреят такива човекоподобни , че и да стават депутати !!!!! А когато в Грузия е имало християнство , миризливите ушанки са живеели още в пещери !!!!! И тоя кроманьонец тръгнал да учи грузинците на православие , боже опази !!!!!

    Коментиран от #11

  • 11 Кантемировска Танкова Бригада

    8 8 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Господ не им помогна на подлите грузи 2008г.!!!

    Коментиран от #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 гост

    12 10 Отговор
    За всички русконадупени неандерталци !!!!! Грузинската църква е ПО-СТАРА от римската !!!!! И НИКОГА не била подчинена нито на католическа , нито на православна патриаршия !!!!! Това е една от трите най-стари църкви в СВЕТА !!!!!

    Коментиран от #31

  • 14 ТАНК Т-90 НАЙ ДОБРИЯ ПРИЯТЕЛ

    10 6 Отговор
    Грузиците почбаха да играят мръсна игра и затова ще си плащат още дълго време!

    Коментиран от #16

  • 15 гост

    12 9 Отговор

    До коментар #11 от "Кантемировска Танкова Бригада":

    Подъл е бил презерватива на баща ти , че е спукал и си се пръкнал !!!!! Грузинците са горд народ и хиляда пъти по-достойни от крепостните селяни , дето се правят на "европейци" !!!! Ако не знаеш , когато в цяла Раша е било крепостно право , в Грузия такова нещо не е имало НИКОГА !!!! И никой грузинец не би го допуснал , за разлика от алкохолизираните прасета , дето до ден днешен са крепостни !!!!

    Коментиран от #20, #35

  • 16 гост

    9 8 Отговор

    До коментар #14 от "ТАНК Т-90 НАЙ ДОБРИЯ ПРИЯТЕЛ":

    Грузия до 5 -6 години ще бъде и в ЕС и в НАТО и ще бъдат десет пъти повече "братски" народ за нас от азиатските човекоподобни , наричащи се "руснаци" , а всъщност прости крепостни селяни !!!!

    Коментиран от #17

  • 17 Кантемировска Танкова Бригада

    10 3 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Затова са сложили противогази щото мирише на....... спарено натовско!

    Коментиран от #18

  • 18 гост

    3 7 Отговор

    До коментар #17 от "Кантемировска Танкова Бригада":

    Ами всъщност им мирише на спарено ушанковско !!!! Ама скоро ще го измиришат ЗАВИНАГИ !!!!! И ще забравят даже , че някога са го мирисали !!!!
  • 19 мда

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Комуниста":

    Да не забравяме ,че там има силно влияние на САЩ и военна тяхна база!Още преди 2008г и американски ,военни инструктори подготвиха и водеха военната инвазия на Грузия в Ю.Осетия ! Казвам ИНВАЗИЯ,защото бе нападната столицата Цвинхали и бяха избити 1500 мирни жители с руски паспорти.Това провокира Русия да отвърне на грузинците и тогава зареваха САЩ и всички подлоги и подлоги в Европа,Азия,Океания . Истината е,че говедата търсят конфликт на Русия с всичките и съседи и успяват.Така разчитат,че руснаците ще бъудат изолирани и поставени на 'колене" и да бъдат подвластни на САЩ.....не забравяйте ,че НАТО е САЩ !!!
  • 20 мда

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Така и така си почнал..почни да хвалиш и американците и британците,които са били замесени в най-големите робски дейности ! До 60години е имало закон,който е определял негрите за нечовешки същества,не забравяй и КлуКлусКлан,все още ги има,избили хиляди невинни....демокрация викате а?
  • 21 Хрониките на Евразия

    3 3 Отговор
    На грузинците им е чужд шовинизма и ксенофобията ..
    Щом си добър човек , за тях няма разлика руснак ли си , българин ли си , или друга националност .
    Ще те посрещнат братски и от мезета и пиене няма да се отървеш .
    Но да дойде някой си , за да ги учи как да живеят и да им накърнява достойнството , веднага ще му покажат пътя от който е дошъл ..
  • 22 Хрониките на Евразия

    5 4 Отговор
    Борис Немцов за Путин и Грузия:
    "Това е бешенство , с нищо не мотивирано , то е абсолютно нерационално, тази злоба към Грузия , е породена от това , че не успяха да я поставят на колена .
    За щастие , повечето наши граждани считат грузинците за приятели .
    Мисля , че грузинците също правят разлика между Путин и руските граждани .."

    Коментиран от #30

  • 23 ПЕНКО

    6 1 Отговор
    ЦРУ ЙЦИ -ДАЙТЕ СИ СМЕТКА ,ЧЕ ВЗИМООТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ СЪСЕДНЕТЕ НАРОДИ СЕ ИЗГРАЖДАТ НА ОСНОВАТА НА ВЗАИМЕН ИНТЕРЕС : " ТИ ИМАШ -АЗ ИМАМ ... ШАКА РАКА ДЕ " !?!? САМО СЕ ЗАМИСЛЕТЕ , КОЛКО ГРУЗИНСКИ КОНЯК КОНСУМИРА РУСИЯ ГОДИШНО !!! ПО -ТАЗИ ПРИЧИНА "СБОДЖА " ПРАВЯТ ПЛАТЕНИТЕ ОПОЗИШЪНИ НЕ МНОЗИНСТВОТО !!!!!!!!!!!
  • 24 no name no face no number

    7 2 Отговор
    Фък оф уса и техните подлоги
  • 25 Бесен Язовец

    5 4 Отговор
    Много тъп ход от страна на руския депутат-комунде, да отиде в Тбилиси, да влезе в грузинския парламент и от централната трибуна да се прави на проповедник на православните руски ценности. Който не е съгласен с мен, да си представи, какво ще му се случи на някой косовски ако отиде в Белград и в местния парламент, да започне на албански да говори за православните албански ценности.

    Коментиран от #34

  • 26 Ханс картечаря

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "Комуниста":

    Неграмотнико, пожелавам ти да поживееш доста време в руската кочина и после ще си говорим кой е изпростял.
  • 27 Хрониките на Евразия

    1 4 Отговор
    -Гоморджоба, генацвале!
    — А какво е това когнитивен дисонанс?
    — Как да ти обясня по простичко …?
    Например , когато си върл фен на грузинеца Сталин , а ненавиждаш грузинците , за това , че са грузинци ..
  • 28 Матей

    3 1 Отговор
    Майданец,бе,поредният.Очаква се щура ескалация,потвърждава се предположението ми за организирани и платени протести.Изплува и Саакашвили,ще се узнае и колко милки са му отпуснали ЦРУшниците.Засега русите само си изтеглят всички свои хора оттам,предстои преврат в Грузия и превръщането и във военна база на щатите.

    Коментиран от #33

  • 29 Kcaniba

    3 0 Отговор
    Парадокса в случае е!!!
    Русия уж ги е окупирала.
    А грузинският диктатор сталин(джугашвили), "дарява" въпросните провинции - северна Осетия и Абхазия на Грузия.
    Защо светавната общност мълчи???
    Кой е окупатора и кой е насилнка???
  • 30 Kcaniba

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Хрониките на Евразия":

    Немцов не га ли тепа некъв ревнив чечен, че му е турнал рога и на още редица бабаити???
    Инак забавен клоун беше, на разноските на народа!!!
    Най големият враг на Путин ли цеше, соросня?? ... 0.3% рейтинг...
  • 31 Хаха

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Хаха
  • 32 Напротив - овладели са ситуацията

    2 0 Отговор
    " Полицията не успя да овладее ситуацията и реагира със сълзотворен газ и гумени куршуми. "
    ---------------------------------------
    Това значи, че са овладели ситуацията ... поради сериозната опасност за обществения ред , просто се е наложило при овладяването на ситуацията да се използват специални средства с оглед на неподчинението на хулиганите или купените протестъри , ако предпочитате ...
    Ако навремето Янукович беше приложил специални средства със сигурност майдан и преврат нямаше да има и Крим щеше да си е още в Украйна ...макар, че на практика Украйна трябва да си е в Русия.
  • 33 Нищо такова

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "Матей":

    Нищо такова няма да стане ... по -скоро този път руските танкове ще влезнат в Тбилиси ... миналия път им се размина, но ... не дразни меца , че ш ти цепне ... панталонките.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Когато

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Когато в Русия е имало крепостно право , Грузия е била част от Руската Империя и то присъединила се по собствено желание с Георгиевския трактат от 1783г., а впоследствие с унията на Петер Багратиони от 1801г., като Русия е поела задължението да защитава Грузия от Турция и Персия / сега Иран/.
    Та ако не е била част от Руската Империя , грузинците сега щяха да са щастливи турци в рамките на Еродганооглу вилаета и третата най- стара християнска църква нямаше да има представители.
    Та така ...повече от 300 години , руснаци и грузинци са живели в една държава, като не са имали нищо един против друг , за да дойдат едни недоучили фъшни , като те и да ни обясняват кой кого бил поробил .
  • 36 Дедо Ванго

    4 1 Отговор
    А защо никой никъде не пише за атаката срещу руски журналисти при същите тези събития? Или, щом не са правилните пишещи, кучета ги яли. Повода за атаката срещу парламента е, че руския представител е говорил на руски. А повечето плакати на протестиращите бяха на английски. Интересно, кой е адресата? Може би вдъхновителите разбират латиница и посланията да са към тях.