Last news in Fakti

24 Юни, 2019 14:00 5 057 32

Имат ли място стадиони в Борисовата градина и с какви очи претендира ЦСКА?

  • цска-
  • стадион-
  • борисова градина-
  • подробен устройствен план-
  • българска армия-
  • гриша ганчев

Няма нищо страшно в това клубът да се премести, напротив

Имат ли място стадиони в Борисовата градина и с какви очи претендира ЦСКА? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нов стадион в Борисовата градина е дъвка в устата на всички бивши собственици на ЦСКА. Покрай влизането в клуба на Гриша Ганчев и обсъждането на ПУП на Борисовата градина темата отново се раздвижи. Позициите са предимно крайни, а варианти за решения има достатъчно.

От една страна са архитектите, изготвили плана на Борисовата градина. Не е ясно как на тях им е хрумнало, че стадион „Българска армия“ трябва да бъде покрит с леки конструкции, демек козирки. Всеки, който, следи поне малко тенденциите в спортната инфраструктура, знае, че на този стадион това би било като на свинче звънче. „Българска армия“ би следвало или да се премахне от това място, или да се построи изцяло наново. Стадион, построен върху насип, вече няма никой претендиращ за съвременност европейски клуб.

Възмутително бе изказването на собственика на ЦСКА Гриша Ганчев и адвоката, представител на клуба, Станислав Трендафилов, според които ЦСКА бил на това място от 1923 г. И няма как да се говори за преместването му. На това място от 1923 г. е клубът АС-23. Клуб, създаден от царски офицери и претопен след насъпването на комунистическия режим. Някои от създателите и шефовете му са убити, други осъдени. Чрез бутафорни сливания се появява „Чавдар“, за да се стигне и до Септември при ЦДВ през 1948 г., днешното ЦСКА. Ако толкова претендират от ЦСКА за наследници на АС-23, защо не уважават този клуб и по други начини? Например да ползват черно-белия му екип като резервен на червения или пък да внедрят лъвчето от емблемата в своята. Подобен опит на Валентин Михов през 90-те години на миналия век завършва с неуспех. „Армейските“ фенове държат много и на петолъчката си. Много добро впечатление би направило ако от сегашното ръководство на клуба се разграничат от соцсимволите и използват историята на АС-23 не само да придобият ултра апетитен терен в центъра на София.

От друга страна са феновете на ЦСКА. Крайно субективни и дори фанатични. Имам усещането, че голяма част от тях са готови още n на брой години да посещават това архаично и дори опасно съоръжение, само защото „единствено там му било мястото“ и това е „червеният“ храм. Много по-големи европейски отбори от ЦСКА промениха локацията на съоръженията си – пример е Атлетико (Мадрид) и „Уанда Метрополитано“, на който се игра финалът на Шампионската лига този сезон. Практиката е модерните футболни съоръжения, които са цели комплекси, включително и търговски, да са в близост до летища и входно-изходно артерии на градовете. Такива парцели в София има. Както министърът на спорта Красен Кралев заяви, Столична община е предложила три терена за нов национален стадион. Един от тях може да се използва от ЦСКА.

Всички сме наясно с нивото на болшинството футболни фенове. Парковете са място за почивка, връзка с природата, спокойствие. Няколко хиляди превъзбудени запалянковци не са най-добрата среда за подобно нещо. На стадионите се провеждат и други събития освен мачове. Концерти например. В тази връзка трябва да се припомни убийството на Яна Кръстева през 2011 г. след концерт именно в близост до стадион „Българска армия“. Неосветените алеи, неподдържаните храсталаци, със сигурност не са удачно място за струпване на много хора особено през тъмната част на денонощието. Неслучайно наскоро районният кмет на „Средец“ Мария Ачкова спомена, че хората, живеещи около Борисовата градина не одобряват наличието на стадиони там. И с право.

Впрочем абсолютно същото важи и за стадион „Васил Левски“. Там дори се добавят и задръстванията, които всяко събитие на този стадион образува. Независимо дали става дума за мач от елитната група, който събира 100 човека посещаемост. И „Българска армия“, и „Васил Левски“ могат да се рекултивират и да станат естествена част от парка. Стадионът на „червените“ пък може да послужи като така нужното разширение на „червената“ школа, с което държавата да компенсира клуба за терените на 4-и километър, където бе построена „Арена Армеец“.

Адмирации за Гриша Ганчев за намерението да построи стадион, който чакат поколения фенове. Той неведнъж е доказвал, че е от малкото футболни собственици в България, които са готови да инвестират в спортна инфраструктура. Разбира се, всичко е свързано и с бизнес, стадион плюс търговски комплекс в парка биха били златна кокошка. Това обаче не означава, че е най-доброто решение и за обществото. По-скоро не е. Затова ако подобно нещо се окаже невъзможно, това не би трябвало да се приема като край на темата, а като възможност ЦСКА да поеме по нов и наистина европейски път. Със стадион извън Борисовата градина. И феновете трябва да разберат, че в това няма нищо страшно.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само ЦСКА

    32 32 Отговор
    Я марш! Що не си сложиш снимката цървул да те видим колко си компетентен!!!
  • 2 Шаолина

    24 17 Отговор
    Коя гербераска подлога се крие за псевдонима Христо Борисоф?

    Коментиран от #4

  • 3 Кок

    33 15 Отговор
    Борисов хайде да отидем нещастнико до Копенхаген да видиш къде се намира стадиона на Копенхаген. Но аз ще ти светна в най-хубавия парк на датската столица. Да отидем и до Берлин и Хамбург да видиш и там къде се намират стадионите.

    Коментиран от #5, #17

  • 4 1234

    25 7 Отговор

    До коментар #2 от "Шаолина":

    Крие се соросоиден трансджендър гейпарадчик!
  • 5 Шаолина

    18 5 Отговор

    До коментар #3 от "Кок":

    Подлогите тези работи не ги знаят!
  • 6 mi ta ka

    12 15 Отговор
    стига бе стигабе ,,, ебахте майката на природата .... !!!!

    Коментиран от #10

  • 7 Хосматия Дик

    5 1 Отговор
    НЯКОЙ ДРУГ ПЪТ!
  • 8 1232

    24 9 Отговор
    Що изобщо пишете за този плебейски спорт? Вместо да пишете за лостове и успоредки в междублоковите пространства, само се чудите как да поощрявате този чалга генератор. Няма по-долна отрепка от футболния фен.
  • 9 Лекар БГ

    25 10 Отговор
    И двата стадиона са за преместване извън Центъра,респ.Градината.
    Терени извън София.На комуникативни места,където да се изградят инфраструктура,паркинги,лесен и бърз достъп на феновете.
    Особено на фона на тежкото БФС малоумие,да се назначават възлови мачове в работен ден от 18ч.и целият град да полудява.
  • 10 Аполон

    20 0 Отговор

    До коментар #6 от "mi ta ka":

    Ох знам що за еколози сте където сте би ли след това мизерия и боклук
  • 11 историята

    18 10 Отговор
    Знае ли авторът на статията, че Офицерския спортен клуб (АС-23) и Централен дом на войската/армията (ЦСКА) са едно и също нещо??? Централата на този клуб се намира срещу градинката Кристал, в красивата жълта срада. Независимо кой е на власт, там се е намирал военния клуб, а стадионът му е в Борисовата градина.

    Коментиран от #28

  • 12 bbb

    10 5 Отговор
    Ице да вземеш да се прегледаш мойто момче щото нещо ти хлопа дъската
  • 13 ас23

    8 13 Отговор
    "Армейските фенове държат много и на петолъчката си"

    Глупости. Потомствен цесекар съм, мразя комунистите, зная историята на АС-23 перфектно и ти гарантирам, че искам ЦСКА да премахне петолъчката. Имаше опити за ебмлема с черно лъвче, но шумкари не я харесват.
  • 14 31231231231

    21 17 Отговор
    Махай стадионите от парка! В Борисовата няма място за тея маймуни скъсани, с шалчета от китай...
  • 15 ас23

    8 11 Отговор
    Първо, авторче, българските офицери отпреди болшевизирането на държавата не се наричат "царски" а български офицери! "Царски" ги наричат пренебрежително комунистите, какъвто скрит такъв си ти! Второ, повечето офицери за щастие не са избити, но много от тях са принудени да работят 5-10 години в комунистическия режим като преподаватели, преди шумкарите да си създадат собствени кадри. Отделно, АС-23 директно става Чавдар, а на членовете на клуба им бият един печат на членските карти. ЦДВ е името на спортния клуб, но и на сегашния Воненен клуб на ул. Цар Освбодотеил. ЦДНА е следващото име на военния клуб и тн. Приемствеността, до колкото може да се говори за такива, понеже е насилствено всичко е в пъти по-голяма от тази на "Левски" напрмер. Единственото, което трябва да направят от сегашното ЦСКА е да махнат петолъчката и да ползват резервни черно-бели екипи и да образоват малко простолюдието за истинската история на клуба от 1923 насам. Клубът не създаден 1948 г!
  • 16 Вън от борисовата!

    12 8 Отговор
    Надрусани и пияни отайки-не мерси! Благодарим
  • 17 1914

    18 11 Отговор

    До коментар #3 от "Кок":

    Хайде да сравним и публиката на Копенхаген с червените лумпени които ходят мъртво пияни и дрогирани из парка сред майки с малки деца???? Какво мислиш по въпроса?

    Коментиран от #20, #21

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ботев

    9 6 Отговор
    Ами то 90 процента от стадионите в България са във паркове и какво трябва да ги съборим а пък за чужбина да не говорим.
  • 20 Аполон

    8 1 Отговор

    До коментар #17 от "1914":

    Ох сега еко талибанин се прави на фен на Левски.
  • 21 Петко

    5 3 Отговор

    До коментар #17 от "1914":

    Еко талибанин като знам що за стока сте ми се повръща

    Коментиран от #29

  • 22 1233

    7 6 Отговор
    И колко деца ще отидат примерно на околовръстното да тренират ,господин платен лизач.

    Коментиран от #25

  • 23 Софиянец

    10 6 Отговор
    Няма по-тъжна и жалка картина от фен на ЦСКА, Левски, Лудогорец илк който и да било псевдо-футболен сбирщайн да лочи бира от 1.89лв преди мача в Борисовата. Ако царя беше жив, щеше сам да взриви и двата стадиона, като види в какво са се превърнали българите.

    Всички стадиони извън центъра веднага. София няма инфраструктура за подобни съоръжения.

    Онези мазни екоджендърчета затворят ли Орлов Мост по време на мач и тоя град приключва. Пълна простотия.

    Отворете си пияните очи и ЦСКА и Левски. Няма никакви наследници и никаква приемствебост. Базите и на двата клуба са придобити с репресия и сила. Ама като сте коне с капаци, цял живот ще си ходите така.

    Подкрепяйте посредствени алкохолици да ск купуват нови коли, докато Вие се трепете в Борисовата. Жалка паплач.
  • 24 Я внимавайте

    7 5 Отговор
    Първо, на стадиона не се играят само мачове, а се правят и концерти и достъпа до него е бърз и лесен, идвата хора не само от София. Като направите стадион някъде на майна си райна, до където ходи само един рейс, кой ще ходи там? Второ, няма кой да прави нов стадион, така че стария макар и с насип си е ОК като за нашето население. България намалява с 85 хиляди на година и няма хора, които да ходят по стадионите. Така че ще траете и това е.
  • 25 1234

    4 7 Отговор

    До коментар #22 от "1233":

    А защо да ТРЯБВА, което и да е дете изобщо да тренира ФУТБОЛ господин безплатен лизач? Ако му е толкова важна точно тази пародия на спорт, ще намери начин да ходи до околовръстното. Бездруго там вече го чака бъдещата му жена.
  • 26 Фактолог

    10 0 Отговор
    Националния стадион, също е там. Кортовете на "Левски" също са там. Автокъща "Капитолия" също е там. Пиячницата "Маймунарника", също е там. Кортовете на Банката на Цеко Минев, също са там. Ако погледнем в кварталните градинки – а, те вече ги няма – върнаха ги на собственици, някой от които са живели на стотици километри от столицата, но пък някой си спомнил как бай Цуре от село Горно Бустанище, имал в градинката на столичен кватал нива. Наследниците на бай Цуре, продават "нивичката" за няколко милиона на строител и... Така е днес в Столицата – имаш ли пари и на Черни връх ще си върнеш нива. И четем, че политиците дето приемат закони, били невинни, че имат палати с асансьори и псалми?!? А, де!?!
  • 27 Оле

    6 3 Отговор
    Този пасквил ли наричате статия изразяваща мнение !? Безкрайна дрисня от някакъв недоклецан джендър! Признавам, че не издържах да прочета цялото... нещо, но не разбрах защо изобщо е писана! Или е левскар и просто си плюе или е от видните разбирачи по всичко, които дори не са се съблича ли в час по физическо!
  • 28 гостгост

    5 5 Отговор

    До коментар #11 от "историята":

    АС-23 е отбор на царските офицери и всички те са избити от създателите на комунистическия тумор наречен цска.Така ли се присвоява история ? Една лъжа като я повториш 100 пъти ,става цска !

    Коментиран от #31

  • 29 1914

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Петко":

    Ми ходи повърни на Армията там повърнята е точно на своето място!
  • 30 Гост

    4 3 Отговор
    По този логика в София трябва всички стадиони да се изнесът на някое поле, защото не само в център се оплакват от публиката, а във всички квартали е така.Или в центъра са повече хора от другите.Предлагам на всеки каквото му пречи в София да се изнесе на някое поле.Банки,Парламент,Стадиони,Спортни зали всичко и да остане един парк.
  • 31 шумче

    5 3 Отговор

    До коментар #28 от "гостгост":

    Понеже дядо ми е един от тези "царски" офицери, ще те отворя по темата. "Царски" ги наричат комунистите, пренебрежително, а те са български офицери! Много малка част от офицерите са избити, за което има достатъчно информация в нета. Ако ЦСКА не е наследник на АС-23, то нищо в тази държава не е наследено от преди 1944г., нито армия, нито полиция, всичко започва на ново през 1944, така ли? Значи да се спрат всякакви сто годишни юбилеи на всичко.
  • 32 Иван Донев

    2 0 Отговор
    Кой е този автор на статията?! Някой дошъл от село в големия град и взел се насериозно, и започнал да дава акъл като всички други селяндури в София. От както се помня тези стадиони ги има там и от дете ходя на тях.
    Стадионите са си много добре в Борисовата градина, но трябва да се оправи и подобри инфраструктурата около тях. Има възможност и за паркинги на няколко нива(подземни и надземни), тунели за коли и пешеходци. Всичко е възможно. Да не се дават примери със стадиони някъде по света, които са извън града, защото пак по света има стадиони и в центъра на града, в паркове и къде ли не. Всичко е въпрос на организация и инфраструктура.
    Селяндурите в София да не дават много много акъл! Първо да заслужат това, а не да правят каквото си поискат, да си хвърлят боклука къде ли не и да наглеят!
    Всичко в тази държава цъфна и върза та се заеха и с Борисовата градина.