Last news in Fakti

25 Юни, 2019 08:00 6 066 9

Димитър Байрактаров за ФАКТИ: Субсидиите отиват във фирми на партийни босове

  • димитър байрактаров-
  • субсидии-
  • партии

Димитър Байрактаров подкрепя рязкото намаляване на субсидиите

Димитър Байрактаров за ФАКТИ: Субсидиите отиват във фирми на партийни босове - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Хората трябва да знаят, че само една определена малка група партии получават субсидии към този момент. Те са осем на брой.

Така, че по никакъв начин не можем да говорим за демократичност или равнопоставеност на партиите по отношение на развитие на партийния живот и даване на възможност на дадена партия да направи достъпни своите програма и политики.

Моето мнение е, че партиите не трябва да получават субсидии. Като разследващ журналист не един и два пъти съм доказвал, че партийните субсидии в повечето случаи пътуват към определени фирми на партийни босове, а през дивидентите и към джобовете и на самите босове.

Мога да бъда почти убеден, че ще се заеме средно положение и най-вероятно ще бъде приета субсидия от 5 или 6 лева, което не отговаря на обществените настроения.

Това заяви в интервю за ФАКТИ журналистът и бивш народен представител Димитър Байрактаров. Той коментира разговорите за намаляване на партийните субсидии в парламента.

Какво смятате за разговорите за драстично намаляване на партийните субсидии? Подкрепяте ли тяхното ограничаване?

Като народен представител аз съм внасял предложение за драстично намаляване на субсидията. Давал съм и своите аргументи за тези предложения.

Нека започнем с неща, които според мен са важни за обществото и говоря за манипулацията от страна на партиите от статуквото. Можем да ги наречем и фирми и няма да сбъркаме.

Хората трябва да знаят, че само една определена малка група партии получават субсидии към този момент. Те са осем на брой. Тоест всички останали партии в България на практика не получават субсидии. Съгласно закона те се издържат от членски внос от своите членове или от дарения на физически и юридически лица, които са в определен размер.

В случая говорим, че само една малка бройка партии получава субсидия или финансиране от държавата. В същото време една огромна бройка не получава финансиране от държавата.

Така, че по никакъв начин не можем да говорим за демократичност или равнопоставеност на партиите по отношение на развитие на партийния живот и даване на възможност на дадена партия да направи достъпни своите програма и политики. Поради тази причина и партийните субсидии дадоха възможността да се създаде порочния модел на едно статукво, което от години управлява държавата. Резултатът е, че България е най-бедната страна в Европа, с изчезващо население и изчезващи населени места.

Дали партиите получават или не получават субсидия, за нас гражданите е равнозначно на това, че ние трябва да ги платим. Моето мнение е, че партиите не трябва да получават субсидии. Те могат да получат възможност за финансиране от физически или юридически лица, но в определен размер. В противен случай това ще произведе порочен модел, който и сега съществува. Една огромна част от партиите в момента се управляват от олигарси и сериозни играчи в икономиката.

Тези играчи усвояват обществените поръчки и е публична тайна, че една не малка сума се връща под масата.
Според мен един лев партийна субсидия е напълно достатъчна. Като разследващ журналист не един и два пъти съм доказвал, че партийните субсидии в повечето случаи пътуват към определени фирми на партийни босове, а през дивидентите и към джобовете и на самите босове.

Смятате ли, че въобще ще бъде прието такова изменение? Сякаш и сега нещата се отлагат, за да се постигне задкулисно споразумение?

Това е политическото статукво, за което говорих преди малко. То разиграва различните сценарии сред обществото. Мога да бъда почти убеден, че ще се заеме средно положение и най-вероятно ще бъде приета субсидия от 5 или 6 лева. Това по никакъв начин не отговаря на обществените настроения.

Не може едни политически субекти всяка година да получават десетки милиона от най-бедния народ, а в същия момент деца да умират, заради липса на средства за лечение. 30 или 35 млн.лева са много пари за българското общество и с тях могат да бъдат спасени много животи или да бъдат построени не малко детски градини. Недостигът на детски градини в София отвлича ресурса на млади хора, които са принудени да не ходят на работа, за да могат да си гледат децата.

Цирковете, които ще се разиграят в парламента за съжаление само ще нагнетят омразата на българското общество към политическите формации, но това е реалността.

Смятате ли, че това решение може да доведе до разцепване на коалицията? Изглежда, че патриотите са твърдо против промяната?

Така наречените патриоти са само една притурка или едно приложение. Мога да ви припомня, че преди две години, когато се сформира новото народно събрание, ГЕРБ отново внесе законпроект, който касаеше въвеждането и на мажоритарна избирателна система. Те останаха сами в тази своя инициатива, знаейки много добре, че всички останали няма да ги подкрепят.

Сега ще се разиграе същия цирк. Така наречените патриоти много добре знаят, че с приключването на това народно събрание приключват и те. Номерата с купуване на гласове и фалшифициране на избори при следващи парламентарни избори трудно ще успеят да ги обслужат. В името на властта и келепира те ще продължат да подкрепят каквото и да е.

В програмата на Патриотичния фронт, която лично аз съм писал, е записано драстично намаляване на партийната субсидия. Ако тези хора изпълняваха собствените си програми, те щяха да са на съвсем друго ниво. Те просто не го правят.

Мисля, че Ботев го е казал най-добре в своето стихотворение „Патриот“. Това е реалността.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОКО

    25 5 Отговор
    ОСНОВНО ОТИВАТ ПРИ ТЕНЕРАЛ БОКО И ЦВИЧКО..ОПИ..КАСИЧКАТА СЕ ПЪЛНИ..
  • 2 Рангел

    3 26 Отговор
    Кой, кой ти диктува тая драска и а, Путин нали? Само под руска диктовка пишете
  • 3 бсп

    4 16 Отговор
    ЗА 20Г НА ВЛАСТ БКП СИ НАПЪЛНИ КАСАТА, КАСИЧКИТЕ, БАНКОВИТЕ СМЕТКИ И КАТО СИ НАПРАВИХА И МАСОВАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ С КОМАНДИРА, ТЕХНОИМПЕКСОВА И ДАНЧО МЕНТАТА СИ УВЕЛИЧИХА И ИМОТНОТО СИ СЪСТОЯНИЕ!ИМАТ ИМОТИ ДОРИ И В ЗИМБАБВЕ!А ЗА ПАЛАТИТЕ ИМ В БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ГОВОРИМ, ТО Е ЯСНО ЗА КОМАНДИРА, ТЕХНОИМПЕКСОВА, ДАНЧО МЕНТАТА, МИЛИОНЧЕВА, ХРИСТО БИСЕРОВ КОЙТО СЪДА НЕ ГО ОСЪЖДА ЗА МИЛИАРДИТЕ МУ ДАЛАВЕРИ, А ДОРИ МУ СЕ ИЗВИНЯВАТ ЗА ПРИЧИНЕНОТО НЕУДОБСТВО!ПЪК СОПОЛА И ЦЯЛОТО ДПС С БКП НИКОЙ НЕ ГИ ПИПА ЩОТО СА ХОРА НА КГБ!!!!!

    Коментиран от #4

  • 4 ха ха

    14 2 Отговор

    До коментар #3 от "бсп":

    Ти умствено недоразвит ли си!!!

    Коментиран от #7

  • 5 Мария

    19 2 Отговор
    Изключително точна и аргументирана позиция! Димитър Байрактаров е от малкото разследващи журналисти, които страшно много липсват на зрителите на малкия екран.
  • 6 До рангел

    2 1 Отговор
    Ранга, да та ва у тапото ко пе ле.
  • 7 бсп

    2 5 Отговор

    До коментар #4 от "ха ха":

    А ти много ли доразвит умствено?!Явно не си бил роден в годините на кпсс кгб!Поразвий се малко умствено от непознати хора по възрастни от тебе!Знам, истината когато се каже за кпсс боли!

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 бсп

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Иван":

    Не искате да вярвате на самата истина дете!!!