Last news in Fakti

25 Юни, 2019 15:07 10 060 30

Иран се готви да обърка сметките на САЩ

  • сащ-
  • иран

На пръв поглед САЩ имат силата да смажат противник като Иран. Всъщност обаче военните възможности на Техеран никак не са за подценяване. Редица сериозни анализи сочат именно това. Анализ на Керстен Книп.

Иран се готви да обърка сметките на САЩ - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Говорителят на иранското външно министерство обяви самоуверено, че Иран ще отблъсне всеки опит за нападение от страна на САЩ: "Няма да допуснем нарушаване на иранските граници и ще се противопоставим решително на всяка американска заплаха", казва Абас Мусауи.

Той направи това изявление само часове след като американският президент Доналд Тръмп отмени в последната минута военен удар срещу Иран. Ако загинат 150 иранци, каквито бяха очакванията в Пентагона, американският отговор няма да е „съразмерен" по сила със свалянето на безпилотния американски дрон, написа Тръмп в Туитър.

Неговата реакция, както и обстрелът на дрона и нападенията срещу два петролни танкера в Оманския залив в средата на юни показват недвусмислено, че Иран е противник, който САЩ не бива да подценяват. Поради няколко причини.

Давид срещу Голиат?

На пръв поглед една война срещу Иран не би трябвало да е кой знае какво предизвикателство за Вашингтон: САЩ имат 44 пъти по-голям брутен социален продукт от този на Иран, отделят 70 пъти повече средства за отбрана, броят на техните бойни самолети надвишава 15 пъти този на техния потенциален противник. Да не говорим за това, че бойната авиация на Иран е прекалено остаряла: тя се състои предимно от стари модели американско, китайско и съветско производство. Закупените някога от САЩ самолети F-14, например, са още от времето от преди Ислямската революция от 1979 година. Същото важи и за военноморските сили на Иран. Продължаващите вече 40 години санкции си казват думата.

В същото време обаче Иран притежава мощен арсенал от ракети с прецизно насочване, крилати ракети и бойни дрони. Дори и само заради тях една война срещу Иран може да се превърне в огромно предизвикателство за САЩ. В случай на война Техеран навярно ще ги използва не само срещу американски военни цели, а и срещу граждански обекти в региона – например срещу корабите, преминаващи през Ормузкия проток. "С този боен арсенал Иран би могъл да застраши движението корабоплаването в Персийския и Оманския заливи, както и в Каспийско море. Например чрез използването на подводници, интелигентни торпеда, радиоуправляеми или закотвени мини, както и противокорабни ракети, разположени на сушата, на острови или на кораби", пише във вестник "Arab News" военният експерт Теодор Карасик. Бойният арсенал на Техеран се допълва още от дистанционно задвижвани лодки, бързоходни катери, подводни торпеда и безпилотни бойни самолети. С тях могат да се атакуват танкери, пристанища и офшорни съоръжения. Ефективността на такива нападения може да се повиши значително с използването на отряди от камикадзета.

Техеран би могъл да използва тези оръжия и групирано, а с помощта на касетъчни бомби – да извади от строя и части от противниковата противовъздушна отбрана. А новите методи за водене на електронна война биха позволили на Иран да поразява също командните и комуникационни центрове на врага, както и неговите разузнавателни средства, допълва Карасик. С подобни средства Иран би могъл поне отчасти и поне за определено време да блокира глобалния транспорт на петрол: една пета от всички произвеждани в света количества от тази суровина се транспортират през Ормузкия проток. Ако тесният морски проток между Иран и Арабския полуостров се окаже несигурен за корабоплаване, това ще се усети много сериозно не само в САЩ, но и в редица други страни по света. Съответно голям ще е тогава и натискът над САЩ бързо да прекратят военните действия, или изобщо да не ги започват.

Една сухопътна офанзива крие непредвидими рискове

Освен това не е ясно как би изглеждала една евентуална американска победа над Иран: дали ще е достатъчно само да бъдат унищожени иранските бойни самолети и кораби, което не би затруднило особено американците. С това обаче те не биха постигнали кой знае какво, защото Техеран все още ще разполага със значителна част от своя ракетен арсенал, който навярно ще използва за поразяването на "меки" цели.

Тогава САЩ ще се видят принудени да навлязат и по суша, за какъвто сценарий обаче иранската армия се готви от години. Иран ще заложи на т.нар. мозаечна отбранителна стратегия и на воденето на партизанска война. „Това би изложило на многобройни заплахи всеки завоевателен поход към столицата Техеран и би осуетило потенциалната окупация на страната, се казва в изследване на корпорацията RAND.

Освен това Иран е наясно, че САЩ ще се опитат на всяка цена да избегнат започването на сухопътна офанзива, се посочва в анализ на частната компания „5 Stones intelligenc", която консултира и американското правителство. В анализа се казва още, че широкомащабни военни офанзиви - като тези в Ирак или Афганистан - вече не са по силите на западните държави - най-малкото заради високите разходи за тях.

Извън границите на страната Иран би могъл също така да мобилизира различни милиции, които го подкрепят. Да припомним например включването на бойци от ливанската организация Хизбула във войната в Сирия. Да не говорим, че някои групировки в структурите на Ал Кайда поддържат близки контакти с Техеран. Така например за някои джихадистки акции на Ал Кайда се знае, че са били планирани и финансирани именно от Иран, допълват от „5 Stones intelligence". А за това, че Иран залага на воденето на асиметрична война, говорят красноречиво и изявления от рода на: "Врагът не трябва да знае, какво може да очаква от нас".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Монгола

    46 6 Отговор
    ДАВИД СРЕЩУ ГОЛИАД ама друг път! Иранците са на тяхна земе и имат безброй ракети, американците са на чужда земя и няма с какво да противодействат на безброй ракетите! Единствения вафиант е ядрен удър срещу Иран обаче Русия няма да гледа безучастно как хвърчът ракети на Изток и ще задейства автоматично ответе удър! Ситуацията е Патова!

    Коментиран от #9, #12

  • 3 България

    26 5 Отговор
    Да не се намесим ние сега с новите Ф16 дето още не са ги произвели никой не може да ни се противопостави ще ги опраскаме за секунди тези Американски колонизатори само дето ако пръднат веднъж и ще умрем ама ще си го мерим и ние ама с кого освен с някое племе по Амазонка.

    Коментиран от #4, #15

  • 4 Тити Кака

    52 5 Отговор

    До коментар #3 от "България":

    С тези Ф16 Борисов си купува благоразположени от САЩ! На някой не му ли е ясно още? За негово лично благоразполужение с нашите пари.

    Коментиран от #29

  • 5 Истината

    68 5 Отговор
    Целия свят трябва да се обедини и разруши до основи тези капиталисти и антикомунисти от фашистки сащ
  • 6 Коментар📝

    15 6 Отговор
    DW PROPAGANDA
  • 7 СссереМ

    7 47 Отговор
    Ами то остава само едно решение-Хирошима номер 2 и после нека си пускат ракетите пак,това ще е репетиция за вкарването в правия път на просия.

    Коментиран от #13, #28

  • 8 нищо ново

    3 24 Отговор
    Той и Ердоган много лянкаше.

    Коментиран от #18

  • 9 СссереМ

    4 36 Отговор

    До коментар #2 от "Монгола":

    Ще задейства таратанци,нови ядрени глави нямат от 88-ма,а с тия антики САЩ са ги унищожили преди да напуснат матушката ти.

    Коментиран от #16

  • 10 Сесесере

    5 31 Отговор

    До коментар #1 от "Шойгу":

    Брей ти голям познавач бре, да не си иранец? Май много ти се иска пак да караш Москвич и ли си малко лай....о и нищо не знаеш!

    Коментиран от #20

  • 11 да бе да

    25 3 Отговор
    дойче веле поддържа линията.Целта е леко и безболезнено да ни подготвят за поредната агресия!!!
  • 12 да бе да

    4 7 Отговор

    До коментар #2 от "Монгола":

    Кой е тоа ГолиаД????
  • 13 Orthodox

    23 5 Отговор

    До коментар #7 от "СссереМ":

    Хирошима 2 еднозначно ще е начало на WW 3.

    Май ти е отмилял животът, а?
  • 14 &&&

    29 1 Отговор
    Нали сте чували поговорката " Които копае гроб в чужда земя, сам пада в него " " В чуждото село и керемидите бият "
  • 15 Русев

    3 11 Отговор

    До коментар #3 от "България":

    Аааа онея имат много яки лъкове.И от онези тръбички, дето стрелят с отровни стрели.А и са доста по-слабички и във форма от нашите аскери.
  • 16 Ако баба ти беше мъжка

    18 1 Отговор

    До коментар #9 от "СссереМ":

    Да си прост не е беда.Да си прост и глупав ти е съдба.
  • 17 КОНСТАНТИНОВ

    24 4 Отговор
    Цял свят да се обедини и да унищожат проклетият агресор
  • 18 Опа тролчо

    21 3 Отговор

    До коментар #8 от "нищо ново":

    Бай дончо есеки ден тиутва и заплашва я ердоган, я Асад, я Кимчо, я Иран. И накрая какво? Ердо си купи руски ракети, Асад изби инструктурите ми и му свали пейтриътите, Кимчо го разиграва като клоун, а Иран му свали самолетчето и дочно си остана само с туитването..
  • 19 Ббб

    9 3 Отговор
    А еврейте къде ги забравихте? Те първи ще помогнат на САЩ във война с Иран!
  • 20 Николай

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "Сесесере":

    Ами така е,знае човека...щото е чел и се интересува. Ти що не знаеш,а..? Да ти кажа ли...! Щото по цял ден висиш тук и трепериш да не изпуснеш да надраскаш някоя простотия,нали..? Това отговаря и кой е по-голямо лай...о...нали..?
  • 21 Петър

    18 1 Отговор
    Абе пичове,тоя най-голям дрон шпионски „Глоубул....” някакъв си,за 200 милиона долара нали е изпълнен пак по стелт технология като ония Ф-22 и Ф-35 ..! Чудно ми е как адже ба.. иранците с поостарялото си ПВО,успяха да го съборят. :) Нали уж е „невидим” бре.. :) Май се получава както през 90-те г.с Ф-117 над Сърбия,а.? И той беше най..най..супер,мупер невидим това,онова...и какво стана..бракуваха го набързо. Абе тоя „стелт” ще ги умори бе. Маниаци братче,искат да стрелят отдалече и да бягат без да ги застрашава нещо,ама ще си сърбат попарата май..!
  • 22 Sesko

    4 0 Отговор
    Nepodcenqvaite nito edna darjava to i Bg na shipka nqmashe mnogo armiq i orajiq no vodqhte rezultata!!!
  • 23 Така е

    8 0 Отговор
    Американците защитават интересите на Израел.Те се подкрепят взаимно.Къде ти, даже се сродиха.Иванка Тръмп е омъжена за мултимилиардера Кушер (май така му беше фамилията). Където САЩ са намесени, там са и евреите.
  • 24 sergo

    0 4 Отговор
    kakvi gidrınkate USA nikoga nema da vkara suhopıtni voyski dostaçna ye 48 çasova tşka bombandioka... a imalo bunkeri na 500 metra pod zemata şte srabotili tehnikata...sled tova a gladıt na 2 sedmitsa i 40 godini dikta...kolko normalni "voiyni" şte ostanat a Rusiya ili Kitay nikoga nema dfa se zabırkat... nişto çudno korabnite provokatsiyi da sa delo na SVETİ PUTKİN samo toy peçeli ot tova v Siriya ima 70-80 000 armiya (İranska) koyato lesno ne bi izlezla ot tam a tova e problem za PUTKİN...s evteno Kitaysko ili Rusko orıjiye İran nema nikakıv şans...nito edna religiozna diktatura nema şans da ojiveye

    Коментиран от #25

  • 25 Асан

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "sergo":

    Аркадаш, дои си овцете в анадола и не раздавай акъл, който го нямаш.
  • 26 Гледач

    6 0 Отговор
    Сащ нямат решение на евентуална война.Американците ще използват ЯДРЕНИ заряди но и това няма да има кой знае значение.Просто Иран ще натовари РАКЕТИТЕ си на камиони от там в неизвестна посока.Остава варианта САЩ по земя да влязат.Аз се надявам да се излъжат и да тръгнат по земя 80% от армията им няма да се прибере.
  • 27 СССРБарета

    9 1 Отговор
    Доньо дъртото намазана с фон дьо тен същество няма как да си прави сметката без Путин да му е разписал! във войната в Ирак имаше мълчаливо съгласие от страна на Русия! във войната в Югославия също имаше мълчаливо съгласие от страна на Русия! във войната в Афганистан също имаше мълчаливо съгласие от страна на Русия просто защото САЩ се правеха на приятели! но понеже вече не са войната в Сирия удариха на камък точно заради Русия! само ако Путин реши да подкрепя с оръжие и провизии Иран на краварника му е спукана работата каквото и да прави няма да успея пример е виетнамската война! тоест за да могат САЩ да се правят на световен полицай Първо трябва Путин да им разпише разрешителното!
  • 28 Просташките

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "СссереМ":

    ти коментари продължават.
  • 29 Пешо

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тити Кака":

    Дойче веле сайта за фалшиви и манипулирани новини.
  • 30 ASD

    1 0 Отговор
    Някой от тук пишещите виждал ли е карта на Иран или гугъл мапс? Сухопътна операция е НЕВЪЗМОЖНА! Иран е разположил десетки хиляди ракетни установки в естествени каменни укрития. Ако стане война, тези ракети ще унищожат американската флота и бази на 2000 км. САЩ няма да могат да унищожат ракетите, поради терена.

    При тази ситуация остава само удър с ЯБГ и начало на трета световна.