Last news in Fakti

26 Юни, 2019 22:30 2 224 11

Протестите в Чехия: все една и съща загадка

  • андрей бабиш-
  • чехия

Съмненията относно личния морал на премиера Андрей Бабиш датират още от началото на политическата му кариера

Протестите в Чехия: все една и съща загадка - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Чехите се надигнаха на втора революция. Съмненията относно личния морал на премиера Андрей Бабиш датират още от началото на политическата му кариера. А това поставя една голяма загадка, пише Райнхард Везер.

Обвиненията срещу чешкия министър-председател Андрей Бабиш тепърва ще се проверяват от съда. Но и основателното подозрение, че може да е замесен в измама за милиони, е толкова тежко, че той би трябвало да се откаже от всичките си публични постове и политически функции - до окончателното изясняване на случая.

Почтеността, зачитането на съдебната власт и уважението към гражданите изискват именно това. Ако той действително се окаже невинен, както сам твърди, би могъл, разбира се, да се завърне обратно в обществения и политическия живот на страната. Средства за това не му липсват.

Силните съмнения относно неговия личен морал не са от вчера – те го придружават още от самото начало на политическата му кариера. Напук на всичко, Бабиш беше избран.

Защо толкова много хора, и далеч не само в Чехия, са готови да прощават всяко безчестие на хората от този сорт - си остава пълна загадка. Ако тя бъде решена, това навярно ще помогне за спирането на популистката вълна в западния свят.

А дотогава е ясно: масовите протести в Прага показаха, че е много чехи разбират демокрацията значително по-добре, отколкото човека, който е начело на правителството.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИМПЕРИАЛИСТ

    12 8 Отговор
    1. Чеха си гледа само келипира.....

    2. Червената петолъчка, върху бившиия хотел "Интернационал" в Прага си стои непокътната.

    3. Паметникът на маршал Конев, близо до "Площада на Героите"/"Витьезне намести"/ в Прага си стои непокътнат.
    4.Паметникът на "Освободителите", на който чешки партизанин поднася цветя на червеноармеец,намиращ се в градинката пред централната ЖП гара в Прага си стои непокътнат.

    5''''''

    Коментиран от #4, #6

  • 2 Сух

    7 0 Отговор
    Ако се случи това, в нашето парламентче, то ние ще останем без управляващи и депотати.
  • 3 Дойче веле

    6 2 Отговор
    Сайта за фалшиви и манипулирани новини.
  • 4 Браво

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ами предложи да ги изгонят от НАТО и ЕС като са такива гадове!
  • 5 Docenta

    4 6 Отговор
    Да отбележим ,че този премиер е от червените или левите.Така че е нормално да бъде изритан с камъни от народа
  • 6 ДОЧЕВ

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    ЧЕХИТЕ НЕ ГИ МИСЛИ ДРУЖЕ....СРЕЩУ ТЯХ ДА БЯГАМЕ,НЕ МОЖЕМ ГИ СТИГНА....АКО И ДА ИМА КОМУНИСТИ И ТАМ.....ВИЖ У НАС КАКВО СТАВА.....ВИЖ У НАШАТА КОЧИНА КАКВО ЧУДО Е....ПЪК ТОГАВА КОМЕНТИРАЙ....
  • 7 НАТО ВЕЦ

    0 2 Отговор
    Тяхната "Свобода" дето "води народа" не е с гола цица като нашата. Соросоидна му работа.
  • 8 Шаран БГ

    5 1 Отговор
    Чехите са един изключително мъдър народ.На времето Масарик отдава живота си за обединението със Словакия. Сегашните безмозъчни алчни словашки политици се дистанцираха от чехите и се хапят, дето не се стигат.Чехите си почитат историята и не им правете Вие сметката, кой ,къде, какъв паметник или петолъчка държи. Ако Вие от Балканите желаете чехите да направят паметник на Конрад Хенлайн или на четиримата бандити скалъпили Мюнхенския сговор от септември 1938 год -- е-е-е, няма да стане!!! Както няма да курдисат някъде и паметник на Брежнев !!! Кой освобождава на практика Прага и цяла Чехия от фашистите на Хитлер в началото на май 1945 год. Хубаво е, че някой познават Прага. Посетили ли са "Терезин" и Лидице ??

    Коментиран от #9

  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Шаран БГ":

    Томаш Масарик е полковник от английската армия...Живее в Америка-Масачузетс....ПОСТАВЕН е за президент от КОЙ?
  • 10 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Мисля, че знам доста добре биографията на Томаш Гариг Масарик. В Англия е бил близо две години професор по Славянска филология в Кралския колеж. Не ми е известно да е произведен като ПОЛКОВНИК ОТ АНГЛИЙСКАТА АРМИЯ ! Много по-вече контакти има със САЩ. Съпругата му е американка. Дори независимостта на новата Чехословакия я обявява през 1918 год в Америка. Не помня града..... Дори да му е съдействано от САЩ да стане президент на Чехословакия, той е работил преди за това по-вече от четвърт век. В 1917 год е ходил и в Русия, да моли за помощ срещу Австро-Унгария. А във 1920 год е избран от Чехословашкия народ за Президент. Само няколко години преди Мюнхенския сговор на Даладие, Чембърлейн,Мусолини и Хитлер напуща политиката по здравословни причини и почива предната 37-ма година. Бил съм на гроба му в 1986 год.Бил е изключителна личност, въпреки сиромашкия си произход !!

    Коментиран от #11

  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Шаран БГ":

    Е да, ама в Прага си имат военен музей и там може да видиш много снимки на Масарик в английски мундир, но обаче на паметникът е цивилен...