Last news in Fakti

26 Юни, 2019 13:00 1 928 7

Жадни за власт спорят за Гоце Делчев

  • гоце делчев-
  • българин

Между игрище и стадион има разлика

Жадни за власт спорят за Гоце Делчев - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Създателят на Българската Социалистическа партия - Димитър Благоев е роден в село Загоричане, до Костур - Егейска Македония през 1856 година. Първата му статия е публикувана в "Македонски глас" в София. Гоце Делчев е роден през 1872 година в Кукуш - също в Егейска Македония. Отива да учи във Военното училище в София.

Припомням тези факти, защото спорът кой българин, кой македонец е напълно ненужен и вреден за всички! Лесният популизъм пречи на хората да мислят. Той ги прави слепи и глухи към фактите. Десетки, може би стотици хиляди са македонците, които тръгват към България да учат или работят. Много от тях участват в растежа и възхода на българската нация. Десетки са министрите от македонски произход. Казвал съм и пак повтарям: до фаталната 1945-46 година, разлика между българи и македонци няма!

Този абсолютно непродуктивен спор, със съответните претенции, заплахи и обвинения, се използва само за вътрешно политически дивиденти от жадни за власт хора в Скопие и в София!

Докато българи и македонци се дърлят за Пере Тошев, Даме Груев и Гоце Делчев, гърци и турци се хванаха гуша за гуша. Причината - са газовите залежи в морето пред Кипър. Турските сонди изпревариха гръцките и Ципрас вдигна шум до небето. Цяла Европа застана зад него и заплаши Турция със санкции.

Стадионите са за големите играчи. Там са прожекторите, танкерите и парите. Кварталните игрища - никой не пази. Там се играе на малки вратички с топка от парцали. Тях никой не полива.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Харамия

    31 1 Отговор
    Македомизмът е престъпна идеология, насилствено, налагана от сърбите и техните агенти - описано е и в романите на Димитър Талев. Това продължава и сега.
  • 2 все не разбрал

    10 0 Отговор
    Проблемите тръгват от по-рано. От войните. Сръбско-българска, Балканска, Междусъюзническа Първа и Втора Световни и други конфликти. Много вина и мъст се е натрупало, но това е вече история. Нека историците сискубят брадите, нека нормалните хора си живеят по нормален начин
  • 3 ми Чеков

    5 1 Отговор
    Чеков ти какво казваш съшност, че има разлика между македонец и българин ли?
    Стой си във Франция и пукай бузи и се прави на интересен!
  • 4 Твърдението на

    4 0 Отговор
    автора е спорно. Вярно е че този спор се използва за политическа употреба от двете страни, но той ни помага да разберем и реално оценим действията на нашите политици, които ни вкараха в режим договаряне на историческо минало, вместо ясно да заявят и посочат кое е наша история, от която никога няма да отстъпим. Сега се крият зад историците, които както винаги са в ролята на политически слуги и затова никой не им вярва.
  • 5 Сатаната

    9 1 Отговор
    Простичко и ясно, няма разлика между бай Теню от Харманли, бай Пенчо от Дуранколак, бай Марин от Врачеш и бай Илия от Скопие. Кое не е ясно.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 goce delcev

    1 1 Отговор
    koga magare bidne konj togas i makedonecot ke bidne bugarin