26 Юни, 2019 19:00 3 300 33

Нека цялата истина влезе в учебниците - и за пребоядисаните комунисти

  • учебници-
  • тоталитаризъм
Нека цялата истина влезе в учебниците - и за пребоядисаните комунисти - 1
Снимката е илюстративна
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Искрен Вълчев

Кампанията “да разкажем истината за комунизма” не цели цялата истина, а част от нея. Тя е политическа акция, затова и хората от образователните среди не ѝ обръщат внимание, откликват само силно политизирани лица. Акцията цели чрез овладяване на миналото да се определя настоящето. Прозата е смесена с водевил. Защото за “цялата истина за комунизма в учебниците” настоя и Цветан Цветанов. Найс, а?

Един призрак обикаля българското медийно пространство – на бутиковия антикомунизъм. Роптае срещу начина, по който периода на Тодор Живков е представен в учебниците по история. Телевизии, сайтове, радиа и социални мрежи преливат от сърцераздирателни вопли за “спестената истина”, а в същото време електронната петиция за промяна на учебниците е събрала едва 3000 души подкрепа.

Зад недоволството стоят изследователят на ДС Христо Христов, проф. Евелина Келбечева от Американския университет в Благоевград, с мнение се пришиха Александър Йорданов, Вили Лилков, не останаха назад дясно-либерални политолози и икономисти, а най-отгоре изгря политическата коалиция “Демократична България”. Преди да разгледаме какво точно настояват, следва да се цитира класика Йорданов. За периода преди 9 септември той каза:

“Как уж има фашизъм, пък Вапцаров си издава книжката "Моторни песни"!?”.

За нормалните хора темата спира дотук. Намесването на разстреляния поет може да предизвика единствено презрение.

Темата обаче няма да затихне на медийния фронт, а образованието не е лесна система, макар всички да са убедени в обратното. Затова е необходимо подробно да се разкаже как точно се преподава тоталитарния период в училищата и какво конкретно настояват тези хора. “Борбата за истина” е съчетана с изричането на много неистини.

Периодът след Втората световна война се изучава в училище два пъти. Първият е в 7и клас, вторият в 10-и. Така е отдавна (по едно време досегът на децата дори бе в 6-и клас). Старият рефрен “Комунизмът да влезе в учебниците” винаги е бил лъжа, защото не ги е напускал.

Недоволството сега касае учебното съдържание в 10-и клас. То е ново след поредните “реформи”, учебниците всеки момент ще бъдат в школата. Инициаторите на кампанията твърдят, че за първи път сега комунизмът е представен в раздел – затова било важно как точно ще бъде изучаван.

Отново не е вярно.

В 7-и клас темата също е обособена в раздел (7 урока в учебника на едно от издателствата). На масовата публика се спестява и самия факт, че разделът в 10 клас не е първата среща на децата с темата. Ползва се същия трик, до който прибягват “патриоти”, недоволни от представянето на османското владичество. Те тръбят: “Левски е разказан само в един урок, ужас, подмяна!...”. А истината е, че Левски е разказан в много повече уроци през годините, но “патриотите” обръщат внимание само на учебника от четвърти клас, когато е нормално поради детската възраст информацията да е представена кратко. Така и с комунизма – учи се в два класа чрез около 15 урока, упражненията и преговорът са отделно.

Преминаваме към същността – какво точно пише в учебниците. Следват огромни изненади за всеки скорозреен антикомунист. Ето какво пише в учебник за 7и клас: “На 9 септември 1944 г. е извършен преврат”…“Т.нар “Народен съд” започва физическа разправа с реални или възможни противници на новия режим.

Хиляди българи са избити без съд и присъда.

Смъртни присъди получават 2730 души. Сред тях са регенти, министри от военновременните правителства, депутати, царски съветници, банкери, журналисти, военни. В края на 1944 г. е взето решение за създаване на лагерите – т.нар. “трудовъзпитателни общежития за политически опасни лица”, в които се затварят хора без съдебен процес”… “След 1947 г. се установява тоталитарен режим от съветски тип. БКП бързо се сраства с държавата”… “Партията ликвидира свободата на словото”… “Работещите задължително членуват в единствения профсъюз”…”Извършват се вътрешнопартийни чистки”…”Унищожена е частната собственост в града и селото”…

“Номенклатурата е новата класа”… “Режимът на Тодор Живков, пътят на едноличната власт – с поредица от ловки ходове той отстранява съперниците си…”.

И т.н. Нещо да е спестено? Не. И за репресиите учат децата, и за пакта Рибентроп-Молотов по-рано, и за култа към вожда, за горяните е разказано, пропагандата, позицията на БКП по македонския въпрос, за съдбата на Георги Марков… Дори репресиите срещу Лея Иванова са описани. Нищо не липсва. В същото време по медиите се обяснява, че истината за комунизма била спестена.

Стигаме до въпроса срещу какво точно роптаят недоволните. Накратко, недоволни са от: акцентирането на следвоенния период, а не върху социализма нататък, липсвала информация за фалитите, външния дълг, образът на Живков бил положителен, безчинствата на ДС - спестени, Лукановата зима я няма, скромно било разказано за зърнената криза при Виденов... Негодуват от всичките одобрени пет учебника, макар да признават, че критериите и изискванията за написването им са спазени. “Що си с шапка, защо без” е работата. И се пренебрегва фактът, че образованието не е наука.

То е процес, педагогика.

Важното е децата да бъдат научени на нещо, а не просто море от информация да им бъде стоварено. Пренебрегва се също, че няма как учебниците да съдържат цялата информация за битието, много неща после се учат в университети, а и човек сам се образова цял живот… С други думи, авторите на пет колектива са преценили, че точно такъв обем и данни следва да фигурират, но медийните антикомунисти са по-големи експерти от тях.

Но най-любопитно е, че хронологията на недоволството им спира във Виденов, макар учебното съдържание да не свършва. То продължава и с “реформите на Костов”, влизането в ЕС и НАТО, споменати са дори правителствата на Бойко Борисов и избирането на Румен Радев. Петър Стоянов грее като светъл образ по страниците. Уважаеми антикомунисти, след като сте принципни и искате децата да знаят пълната истина,

защо не настояхте да бъде разказано и за приватизацията при Костов – братовчедите, “Олимп”, “Агнешките главички”?...

Нима те не са следствие от комунизма? Защо не поискахте да се разкаже за пребоядисването на отявлени активисти и пропагандатори на БКП в демократи, за метаморфозата на агенти на ДС в политици от “демократичния сектор”? Именно те са спестени. Нима това не е история, която предопределя и днешния ден? Подобни искания няма. Защо?

Отговорът е прост. Кампанията “да разкажем истината за комунизма” не цели цялата истина, а част от нея. Тя е политическа акция, затова и хората от образователните среди не ѝ обръщат внимание, откликват само силно политизирани лица. Акцията цели чрез овладяване на миналото да се определя настоящето. Прозата е смесена с водевил. Защото за “цялата истина за комунизма в учебниците” настоя и Цветан Цветанов. Найс, а?


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bahti

    45 3 Отговор
    А за едно пожарникарче, шофьорче истината Кога? Че и тиквата е пребоядисан комуняга и не само!

    Коментиран от #3, #20

  • 2 TтТ

    17 23 Отговор
    Нека да не допускаме комунистите на власт!

    Коментиран от #8, #12

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 месара

    11 13 Отговор
    а за приватизаторката импексова няма ли да пише в учебниците?

    Коментиран от #7

  • 6 Давид

    30 6 Отговор
    Жан Виденов министър председател , Бойко Борисов - българоубиеца в затвора .
  • 7 Шопо

    17 3 Отговор

    До коментар #5 от "месара":

    Че напишат, споко бате! В раздела за оная къща в Барселона и гръчкото островче!
  • 8 Чичо

    29 4 Отговор

    До коментар #2 от "TтТ":

    Уточнявай кои комуняги - щото две трети от герб са такива, а Главната Мутра е с червена книжка от 1977 година та до днес!

    Коментиран от #13, #21

  • 9 Браво!!!

    30 9 Отговор
    Борбата срещу комунизма е свързана със страх на КАПИТСЛИСТИТЕ ОТ СОЦИАЛНИ РЕФОРМИ!!! Капиталистите не искат да има никакви социални програми за обикновенните хора. Те искат да измамят младите, че социалните политики водят до фалит! Така целят да премахнат възрастови и инвалидни пенсии, здравна помощ, майчински, плащания за безработица и прочие. Капиталистите искат държавата да взима огромни данъци от бедните (но не и от богатите) и да ги раздава като СУБСИДИИ на богатите. Много хубаво звучи думата СУБСИДИЯ! Бедните получават СОЦИАЛНА ПОМОЩ, а богатите получават СУБСИДИЯ! Така богатите все едно не са на държавна помощ както бедните и пенсионерите. По този начин много елегантно мамят хората, че социалните плащания към бедните трябва да се премахнат, но да се увеличат субсидиите към богатите! Ревът срещу комунизма не е нищо друго, освен борба на капиталистите срещу бедните и социалните подпомагания към тях! Целта е да станем като Африканските държави, в които няма нито пенсии, нито безплатно лечение, нито помощ за безработни, нито майчински. Борбата на капиталистите е да владеят всичкия бизнес, земя, въздух, вода, а държавата и народът да са техни подчинени, а не обатното, както е било нормално!
  • 10 Ванита

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Bahti":

    Пич, някои от коментарите ти искрено ме забавляват, особено онзи за "асансьора на Сараите"! Де да беше положението само забавно, а не трагично. Иначе, този Вълчев, хубав коментар е направил, ама не е разбрал една тъжна истина, а именно, че истината е деликатес за избрано малцинство и така ще е докато ЧОВЕК е това, което не трябва да бъде.

    Коментиран от #17

  • 11 Багерист

    18 0 Отговор
    Защо в учебниците,а и в медиите не се споменава за една култово забогатяла личност-Цветелина Бориславова?
  • 12 Присмехулник

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "TтТ":

    Е те са на власт.Или ти не знаеш какви са 80 процента от ГЕРБ,воглаве с Вожда?

    Коментиран от #23

  • 13 Царят е гол

    22 1 Отговор

    До коментар #8 от "Чичо":

    Задача:Колко проверен и верен на Партията трябва да си,за да те сложат личен охранител на Диктатора,управлявал 35 години държавата и знаещ всичките й тайни.
    За тебе въпроса е риторичен,но гледай колко банкянски дебили ще нацвъкат минуси.И смяташ,че с такива хора ще има България???

    Коментиран от #22, #32

  • 14 Ники

    9 8 Отговор
    Защо бъркат главите на простолюдието с комунизъм и социализъм .такива антициливизационни модели трябва да бъдат забранени със закон .не са донесли нищо добро нз човечеството няма и да донесат
  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 18 Отговор
    ПРОКЛЕТИ КОМУНИСТИ, най-много ви боли, че такива като ген. Борисов, Павлова и Цветанов скъсаха синджира с който ги държахте в послушание.

    Коментиран от #33

  • 16 България е мъртва

    8 3 Отговор
    Христо Ст. Христов е такова гнусно журналистче,на заплата е към нпотата,само му вижте дяволската козя брадичка
  • 17 Bahti

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ванита":

    А те ми откраднаха ника, герберастите. По известни като комуняги, които са си чисти идиоти. Сладка, сладка бг пумия!
  • 18 Батман Боко

    8 2 Отговор
    Имало ли е комунизъм в България?
    Този социалистически период ще се опише,що годе реално след 50-60години,когато няма живи свидетели или такива,които да го помнят.
    Като всяко нещо и това си има и добрите и лошите страни.
    Въпрос на гледна точка.За един преследван и репресиран човек този период е лош,но за Тодор Славков например е било супер период.
    За баба Кина е добро време,спокойно,има ред и дисциплина и други добри неща,но за чичо Митко е гадно,щото като се напил през 1966г. напсувал партийния,посегнал на жена му и цял живот в немилост,пропил се и пенсия няма.
    Примери много,но ще се осмислят трезво след 100години,до тогава,едни ще славословят,а други ще проклинат,нереализиралият се Комунизъм?Бъди мъдър,НАРОДЕ????
    А на децата не им пука,Ваканцуват ,Якооо!
  • 19 О, НЕРАЗУМНИ....

    6 4 Отговор
    Твърде рано е да се пише в учебниците за времето на тоталитарния режим. Голяма грешка е да се правят оценки в учебниците за този период. Място засега имат само фактите. Тоталитарният режим е просъществувал"Х" години, от- до, в резултат на така наречения "Народен съд" са изпълнени "Х" смъртни присъди, създадени са трудови лагери където са пращани и политически затворници, най- дълго на власт се е задържал Тодор Живков, през този период специалните служби са били под ръководството на БКП и са гарантирали ръководната роля на БКП. Извършена е национализация и колективизация- ТКЗС през този период гражданите не са плащали за образование и здравеопазване, но общото развитие е изоставало от това в западните демокрации, като страната се е намирала под силното влияние на СССР членувала е в СИВ и се е присъединила към Варшавския договор и т. н. в стил, който само да маркира фактите.

    Коментиран от #25

  • 20 Агент

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "Bahti":

    Тиквата не в пребоядисан, той е троянски кон, верен на ссср
  • 21 TтТ

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Чичо":

    Нямаш избор, всички са били партийци!
  • 22 ТтТ

    1 4 Отговор

    До коментар #13 от "Царят е гол":

    Много си тъБ!
  • 23 ТтТ

    4 3 Отговор

    До коментар #12 от "Присмехулник":

    Много сте обсебени, каквото ти кажат червените и ти им вярваш! Тая медия е да ви подържа в патология!
  • 24 Чопи

    9 1 Отговор
    Истината е че внуците на другарите са по долнопробни и от самите тех
  • 25 Опа тролчо фактите са по-различни

    7 2 Отговор

    До коментар #19 от "О, НЕРАЗУМНИ....":

    Лагерите са наследство от предишната царско-фашистка власт и там са се вършели същите неща, като след 44-та; а за общото развитие говори нивото на здравеопазване и образование и цялостния стандарт на живот -.24то място в света и пети по успех в образованието.
  • 26 Зайко Байко многознайко

    2 0 Отговор
    И тези, като онези. Помислете тези от къде произлизат? Тиквоций Едно клонинг на БКП, заслужил член! Цвъко КаунЬя отроче, не особено надарено на което началният старт е училището за бавноразвиващи се във Вършец. Този министър на кого е зет и за кого е работил преди, да ти напомня беше в извън работно време по съвместителство шофьор и пазвантин на Мето   Илиенски, който така и не можа да опази. Пред дилемата да избереме по-малкото или по-голямо зло , величината, която определя се оказва времето! Тъй, като човешкият мозък има едно добро и в същото време вредно качество, наречено ЗАБРАВЯНЕ! За индивида е добре спасява го от стрес и негативни емоции, но за обществото и " демокрацията" е изключително вредно. Сега и Маринов, ще ни връзва шарени пиленца, докато забравим и простим. КПКОНПИ , са зависими подлоги на власт имащите. Мерзки крадци, пладнешки разбойници обяздили народа ни и пият кръвта му без всякаква милост! Бъдете проклети!
  • 27 Гъчев

    1 0 Отговор
    Въчев, вчерашният ден не е история, той е част от настоящето. Същото се отнася и за времето след 89-та, когато втаса както трябва тогава трябва да влезе в учебниците. Много поздрави.
  • 28 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    А пък аз мога да напиша цял учебник за онези апологети на Б.Филов и Хитлер, които до 1950 година станаха върли комунисти и АБФК /за незнаещите - Активни Борци против Фашизма и Капитализма /... А в лето Господне 1956 - то , вече ръкопляскаха на Априлския пленум. Такова " животно " е ЧОВЕКЪТ !
  • 29 ДОКО

    2 0 Отговор
    НЕМА ТАКОВА ПОНЯТИЕ ПРЕБОЯДИСАНИ КОМУНИСТИ..УБЕЖДЕНИЕТО ДА СИ КОМУНИСТ ОСТАВА ЗАВИНАГИ..И ДОРИ ДА ДОПУСНЕМ ЧЕ Е ТАКА ПО ДОБРЕ БОЯДИСАН ОТКОЛКОТО НАВЕДЕН КАТО ПАРТИЯ ГЕРБ И ЧЛЕНОВЕ..
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 не само това

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Царят е гол":

    Боко-``Цар с магарешки уши``.....
  • 33 и още

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    ``генерал-менте``.....