27 Юни, 2019 06:30 3 917 15

Това ще позволи на Кремъл да шантажира Европа

  • кремъл-
  • русия-
  • ес-
  • пасе-
  • парламентарна асамблея на съвета на европа

Завръщането на Русия в ПАСЕ ще даде възможност на Москва да шантажира и заплашва Европа, нарушавайки нейните ценности

Това ще позволи на Кремъл да шантажира Европа - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Кремъл тълкуват това решение като своя победа. И не без основание: завръщането на Русия в ПАСЕ ще даде възможност на Кремъл да шантажира и заплашва Европа, нарушавайки нейните ценности, пише Иван Преображенский.

Депутатите от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) разрешиха на руската делегация да се върне в организацията и да участва в нейната работа. За пет години поддръжниците на завръщането на руснаците почти се удвоиха (118 депутати) в сравнение с броя на онези, които смятаха, че за анексията на Крим трябва да има поне символично наказание.

Приемането на промени в регламента позволява на Русия да участва в заседанията на Асамблеята още от 25-и юни, т.е. тя може да гласува и за избора на нов генерален секретар на Съвета на Европа на 26-и. Това е "изход от задънената улица", казват страсбургските "миротворци", докато украинските участници в Асамблеята наричат случилото се "триумф на Кремъл".

Умиротворяването на агресора

Съветът на Европа е организация, която си поставя за цел да защитава правата на човека. В него членува и Русия. От една страна това членство поне формално би позволило да се влияе на руските власти. Или пък, чрез Европейския съд по правата на човека, да се оказва формална правна помощ на руските граждани, когато не им останат други средства, с които да защитят правата си от родната държава.

От друга страна - самата възможност да се влияе на Русия осмисля съществуването на Съвета на Европа. Членството на страната там пък създава допълнителен авторитет и на ПАСЕ. Ако Москва изведнъж излезе от Съвета на Европа, както руските официални лица са заплашвали неведнъж през последните пет години, Съветът на Европа ще се свие до регионална правозащитна организация, чието значение ще намалее.

Една от основните причини за сегашното решение в полза на Русия е меркантилна и това са парите. Ежегодната вноска на Русия от 33 милиона евро съставлява повече от седем процента от общия бюджет на Съвета на Европа. След като руската делегация бе лишена от правото на глас през пролетта на 2014-а, като наказание за анексията на Крим, Москва постепенно започна да съкращава вноските си, докато накрая изобщо спря да ги плаща.

Този шантаж имаше една-единствена цел - завръщането на руската делегация в ПАСЕ при пълно възстановяване на правата. Всичко, което иска Кремъл, е да участва и да гласува – от негова гледна точка не е толкова важно, че в разни декларации и резолюции могат и да го осъждат. И Москва успя да издейства именно този вариант.

Русия и смъртното наказание

Трябва да е ясно, че определени сили в Русия се бореха за това решение на ПАСЕ, но не само заради очаквания "геополитически престиж". На първо място, колкото и да е странно, са чиновниците и дипломатите, които искаха страната да остане важен играч в системата на международните отношения, а не да изпадне в системна изолация. Те работеха за прокарването на това решение отвътре, противопоставяйки се на онези, които крещяха, че няма да позволят на някакви си европейски правозащитници да се месят в руските вътрешни работи.

Втората група, чиято позиция бе много по-важна за решението на ПАСЕ, са руските правозащитници. Всички големи организации, с изключение на "Мемориал", настояваха, че руснаците трябва да запазят правото си да се обръщат към Европейския съд по правата на човека (EСПЧ). Освен това членството в Съвета на Европа спира Русия да върне смъртното наказание.

Ясно е, че политзатворниците няма да излизат на свобода и след завръщането на руската делегация в ПАСЕ, властите няма да започнат да разрешават митингите и няма да спрат да потискат политическата опозиция. Но руснаците поне ще запазят правото си да доказват, че са били осъдени незаконно, и даже да получават компенсация от руския бюджет, в съответствие с решенията на ЕСПЧ.

Компромис или капитулация

Очевидно е, че решението на ПАСЕ има своите плюсове от гледна точка на защитата на човешките права. Но е безсмислено въпросът да се разглежда извън неговия политически контекст. В крайна сметка, Кремъл ще е прав, определяйки случилото се като своя победа. Той ще продължи да оказва натиск над Европа чрез шантаж и заплахи.

Мнозина сега се опасяват, че отмяната на санкциите на ПАСЕ е само първата стъпка, и че след нея Европейският съюз ще започне постепенно да отменя и много от по-важните икономически санкции срещу Русия. Някои наблюдатели дори смятат, че това е първата крачка към нова война с Украйна.

Според мен обаче това е преувеличено. Но пък е очевидно, че едва ли си струва да се договаряш с терорист, убеждавайки го да съблюдава правата на заложниците. В случая това са самите руснаци и украинци. Историята показва, че умиротворяването на агресорите обикновено не води до нищо добро.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 геополитика

    28 9 Отговор
    Че защо им на руснаците да членуват в организация харчеща пари и нищо неправеща ? За какви права на човека се "борят" тия и защо нищо не казват какво става в Донбас че укрите стрелят и срещу техни представители, стрелят и избиват цивилно население и разрушават инфраструктора това как се нарича ?Какво имат на очите че не виждат М, ма за Сърбия и Косово ма много бързо "видяха " ве че и ония от Хага и те същите а за тия какво имат на очите тапети ли, нали и тия са хора ?Ма и нашите медии едни "свободни" ма "свободни" ни ред за това какво става ни ред ни картина мдаа иначе ще си говорят за "свобода" на медии да ве !!
  • 2 Комуниста

    27 7 Отговор
    На тези статите им миришат всеки път ма реваншизъм за ВСВ. Фашиските наследници явно жалят за пропуснатите ползи!
  • 3 среднощен

    27 2 Отговор
    "...Една от основните причини за сегашното решение в полза на Русия е меркантилна и това са парите. Ежегодната вноска на Русия от 33 милиона евро съставлява повече от седем процента от общия бюджет на Съвета на Европа..."?? ; "ПРАВАТА НА ЧОВЕКА" - основен политико-икономически инструмент при международната манипулация..! Цинично лицемерие - това е съвременната политика..!!

    Коментиран от #13

  • 4 1944

    7 28 Отговор
    много им се ще на педерусийците да са някакъв фактор , ама с манталитет на бананова държава не става.
  • 5 геополитика

    10 3 Отговор
    Факти, стига ми цъкахте минуси ве, дайте и малко плюс ха ха, и вие като Дойче зеле ха ха.Ма много интересно що само от Дойче зеле ми пуснете малко и други ве, или щот Дойче зеле са само по "истината" ли що ли !!!???
  • 6 Оправданието

    23 0 Отговор
    да върнат Русия издиша. Защото руснаците предупредиха. Ако има нови опити за натиск, осъждане, намеса в руското правораздаване или други подобни, пак ще врътнат кранчето и ПАСЕ ще се прости с трийсете милиона евро годишно. Т.е. ще ги дават с условие. ПАСЕ само да папка и да слушка.
  • 7 Фен

    12 1 Отговор
    Платен репортаж. Или направо "хибридна война"
  • 8 Панов

    7 12 Отговор
    На руснаците не им е нужна демокрация.те разбират само от камшик,нуждаят се от камшик и си искат камшик.касае се за генетика и отклонение от нормалното
  • 9 НАТО ВЕЦ

    13 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Завръщането на Русия в ПАСЕ ще даде възможност на Москва да шантажира и заплашва Европа, нарушавайки нейните ценности - Публикувано във факти.бг: Ежегодната вноска на Русия от 33 милиона евро съставлява повече от седем процента от общия бюджет на Съвета на Европа. - Ей това са ви "ценностите";)

    Коментиран от #10

  • 10 Вашите са

    5 8 Отговор

    До коментар #9 от "НАТО ВЕЦ":

    Ценностите ви са алкохолизъм,кражби,агресия,аборти,сифилис

    Коментиран от #14

  • 11 Въпрос

    4 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Съветът на Европа е организация, която си поставя за цел да защитава правата на човека. В него членува и Русия"
    Та въпроса е това не са ли взаимно изключващи се факти и каква работа има Русия в Съвета на Европа?
  • 12 Реално

    10 1 Отговор
    Ами DW да не се страхува ,че в Русия ще вьрнат смьртното наказание-а да попита САЩ защо още го има там-нали америте са еталон за демокрация,хуманизьм и човешки права...-ама не пита-що така? И след тази констатация-писаниците на дойчовците губят всяка логика и смисьл...
  • 13 CCC

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "среднощен":

    Как защити правата на християните в Косово и Сирия,тази организации ПАСЕ и ООН поддържат тероризма за интересите на бившите колониални държави!!!Нима войните на САЩ и НАТО
    срещу Ирак,Либия и бивша Югославия(Сирия е също "Ислямска дъга") не бяха с мълчаливото съгласие,за интересите на своя лидер САЩ!!!Кой ще съди за милионите избити цивилни в Ирак за измисленото "химическо оръжие", за което си признаха!!!Тероризма сеподържа за страх на обикновените хора,от елита на Земята!!!Нима оръжията не са доставени от тези,които още през 1980г. въоръжаваха моджехидинити с "призив" за "свещена война",която се водеше за интересите за тази която ги въоръжаваше!!!Нима Авганистан сега е по добре,с тази помощ,сега тези дето снабдяваха с оръжие,я окупираха!!!
  • 14 НАТО ВЕЦ

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Вашите са":

    Това сбитото ти животоописание ли е?!
  • 15 сноу

    4 1 Отговор
    Тъй ли ,че аз от тия европейски ценности имам мазоли на ушите и пак не схващам, кое им е точно ценното.Гледам тия дни и на баб Шменкел ханъм май са дошли в повече, че здраво се разтрепери.То не че нещо, ама по Юропата ,много ценен боклук се изсипа в последните години.