Last news in Fakti

26 Юни, 2019 20:30 4 850 16

Най-изгодно е да харчат парите си в България

  • евро-
  • заплата-
  • ес

В България 100 евро имат покупателната сила на 213

Най-изгодно е да харчат парите си в България - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Който изкарва пари в Австрия или в Германия, получава за тях много повече, ако ги похарчи в България например, където 100 евро имат покупателната сила на 213. Но не всичко в страната е по-евтино, отколкото другаде в ЕС.

В източната част на Европа и в класическите средиземноморски курортни дестинации човек получава повече за същите пари, при това съвсем буквално, пише австрийският "Кронен Цайтунг" и дава конкретни примери. 100 австрийки евро например имат в Турция покупателната сила на 231 евро, а в България де факто са равни на 213 евро. Най-скъпо си остава в Швейцария, в северните европейски страни и в някои отвъдокеански земи. В Швейцария 100 австрийски евро се равняват едва на 73 евро, в Дания - на 78 евро, а в Швеция - на 88 евро.

И още числа

Много по-изгодно, но не толкова, колкото в България, е в следните европейски страни: в Румъния 100 евро имат покупателната сила на 191 евро, в Унгария - на 169, в Чехия - на 166, в Полша и в Хърватия - на 159, а в Гърция - на 131 евро.

Специално за германците ваканционното време предлага възможност да похарчат по-малко пари, отколкото вкъщи - заради различията в стандарта, пише германският "Ди Велт" и обобщава: Най-общо казано, ваканцията на север е доста по-скъпа, на изток - значително по-евтина. От старите държави-членки на Европейския съюз има само три, в които е по-евтино, отколкото в Германия - Гърция (с 16 процента), Португалия (с 13 процента) и Испания (с 8 процента). На другия полюс са скандинавските страни, сред които най-скъпо е в Дания - с 38 на сто повече от средното европейско равнище. Още по-скъпо е извън пределите на Европейския съюз - Исландия води с цени, надхвърлящи със 156 процента средноевропейските.

Най-изгодно е в България

В България за германците е най-изгодно - там цените са двойно по-ниски от средните в ЕС, пише "Ди Велт" и добавя: "А който търси още по-евтино, ще трябва да излезе извън пределите на Европейския съюз: в Турция 1 германско евро се "умножава" до 2,44 - не на последно място благодарение на слабата турска лира".

Изданието цитира икономиста Кристоф Шрьодер, според когото цените на стоки като лаптопи и фотоапарати, които в повечето случаи не са произведени на място, варират съвсем малко. "В България те струват само с 6 процента по-малко, отколкото е средното ниво за Европа. И само с 4 процента по-малко в сравнение с цените, които плащат благосъстоятелните граждани на Люксембург", посочва Шрьодер. Това обяснява и защо дрехите и обувките в Германия не са кой знае колко по-скъпи, отколкото в България, пише "Ди Велт" и добавя, че в Германия относително евтини са и алкохолът и цигарите. За сметка на това германците плащат сравнително много за ползването на обществен транспорт - цените надхвърлят с 19 процента средните за ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ceco

    11 6 Отговор
    Emi da celuvame li tikvata sega
  • 2 специалист

    30 3 Отговор
    Най-изгодно е да получаваш заплата в Швейцария , а да харчиш в България. А още по изгодно е да си богат и да си харчиш парите с кеф. И да сменяш яхтата всяка година.
  • 3 датчанина

    4 6 Отговор
    В Дания наемите са два пъти по евтини от Холандия. Само за сведение.Холандците са по тарикати.
  • 4 Behemoth

    4 6 Отговор
    Предполагам това е поредната класацията в която сме първи от зад напред...обаче по улиците е пълно с хора който нямат капка срам и всичко им е по 3.14...само дано не им забранят дизелите ,де...
  • 5 Пич

    17 1 Отговор
    В Германия наши циганки искат 5 пъти повече за сФирка.
  • 6 onq s konq

    6 9 Отговор
    Понеже "Ди Велт" твърди че в Германия цигарите и алкохола са "относително евтини",за сравнение ще кажа че СРЕДЕН КЛАС ЦИГАРИ у нас/"Карелия примерно- 5,20лв/ не само в Германия,а и в ЦЯЛА ЗАПАДНА ЕВРОПА са 12-13 лв!А не е зле да не се забравя,че ДАНЪКЪТ ТАМ Е 35-42%,докато у нас е 10%.За наемите е ясно,но ще споделя отговорите на въпросите ми към дъщерите на ,женени в Германия и дошли тук "за малко на гости":Относто цената на тока -50евроцента за КВЧ .Цени хран. продукти-"същите като в БГ,само че...В ЕВРО"!А ако прибавим и купищата им ТАКСИ за каквото се сети човек/справка статията "Колко глоби и за какво има да плаща посолството ни в Лондон"/,нещата стават доста по-различни отколкото ги описва вестника.
  • 7 Дойче веле

    14 5 Отговор
    Сайта за фалшиви и манипулирани новини.
  • 8 Kasapina

    11 8 Отговор
    Това са пълни глупости във България сичко е по скъпо от Европа и даже със ниско качелство купуваш пълни букуци и плаштат двапати по скъпо.

    Коментиран от #10

  • 9 Най-изгодно е

    12 1 Отговор
    Да не живееш в България тука взимаш ниски заплати нещата които си купуваш са скъпи а другаде взимаш високи заплати и нещата които си купуваш са много евтини смятай
  • 10 Чопи

    8 5 Отговор

    До коментар #8 от "Kasapina":

    Селски а ти си неграмотен 😂
  • 11 Стоян Димитров

    10 2 Отговор
    И за какво например да си похарчиш парите в България, едно нещо да споменете дето да си заслужава?
  • 12 Ernesto Guevara

    8 0 Отговор
    Кое му е изгодното?Да ядеш боклуци?
  • 13 NikNay

    12 3 Отговор
    До списвача на статията - какъв е днес курса на австрийското Евро спрямо германското, френското и италианското Евро ?

    Коментиран от #14

  • 14 Pompev

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "NikNay":

    :))
  • 15 Изумен

    5 0 Отговор
    Как стои въпроса с придобиването и поддръжката на жена? Какво е съотношението французойка / българка?
  • 16 стив

    0 0 Отговор
    До № 11
    Мисля , че българките си струват .От опит го казвам .