27 Юни, 2019 12:30 9 699 39

Мартин Димитров пред ФАКТИ: ГЕРБ продадоха мача, нямаме нужда от ''Белене''

  • мартин димитров-
  • чез-
  • белене-
  • тец ''варна''-
  • доган-
  • система за гласуване

Всички партии, които сега са в парламента, не искат висока активност на избори

Мартин Димитров пред ФАКТИ: ГЕРБ продадоха мача, нямаме нужда от ''Белене'' - 1
Източник: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво вещае сделката за ЧЕЗ? Кой трябва да осигурява студения резерв в държавата? Какво ще донесе на България едно евентуално осъществяване на проекта АЕЦ ''Белене''? По тези и други теми, от ФАКТИ разговаряхме с икономиста и политик от обединението ''Демократична България'' Мартин Димитров.

- Г-н Димитров, какво е мнението Ви за предстоящата сделка между ''Еврохолд'' и ЧЕЗ, с която първата трябва да придобие бизнеса на ЧЕЗ в България? По-добър ли е профилът на ''Еврохолд'' от този на ''Инерком''?

- Аз намирам ситуацията за много обезпокоителна, защото електроразпределителната мрежа е национална сигурност и за мен собственик на тази мрежа трябва да бъде някоя утвърдена компания, която има необходимия опит и познание в управлението на такива системи. Някоя голяма европейска, световна компания. Сегашният купувач за мен няма необходимия опит в управлението на такива дружества и това само по себе си е риск.

- Почетният председател на ДПС Ахмед Доган притежава ТЕЦ ''Варна''' от едно известно време. Как гледате Вие на този факт? Държавата оторизира ТЕЦ ''Варна'' да осигурява студения резерв, за което ТЕЦ-а получава 27 млн. лева. През месец май се оказа, че от ТЕЦ-а не са се справили с тази задача и са глобени със скромните 2 млн. лева на фона на преди това получените 27 млн. лева?

- Ситуацията е скандална. Това е така, защото когато български политици се окажат собственици на подобни големи предприятия е ясно, че има нещо дълбоко нередно в цялата тази работа. Това се случи в мандата на ГЕРБ, тоест знакови фигури от ДПС станаха мега собственици в управлението на ГЕРБ, в десетгодишния мандат на ГЕРБ, това хората трябва да го знаят, да е ясно на българското общество, че това е толерирано от тях. Колкото до студения резерв, за мен правилното решение е държавният ТЕЦ ''Марица-изток 2'', който има необходимия капацитет, необходимите мощности, който наистина има много солиден студен резерв, за мен там трябваше да бъде договора на държавата за осигуряване на допълнителна мощност. ТЕЦ ''Марица-изток 2'' през годините се е доказал като много добър в осигуряването на студен резерв. Това също като сгрешена политика се случва в мандата на ГЕРБ, отговорността за всяко едно от тези решения е на министъра на енергетиката и на цялото правителство на ГЕРБ. Интересно е, че по-малкият коалиционен партньор ''Обединени патриоти'', те твърдят, че са в тежка война с ДПС, само че в тази война, ДПС добива все по-голяма и важна собственост в България, което трябва да покаже на обществото истинските лица на тези хора.

- Свидетели сме на поредно подновяване на проекта АЕЦ ''Белене'', мнението Ви?

- Хората, които искат да строят ''Белене'', всъщност те не го казват, но те искат да затворят половината българска енергетика. Вашите читатели трябва да знаят, че България в момента, средногодишно, използва около половината производствени мощности и ако бъде построена ''Белене'', то тя няма пазар, нито в България, нито в съседните страни има пазар за ''Белене''. Пак казвам, хората, които искат да построят ''Белене'', всъщност възнамеряват да затворят половината българска енергетика, за да отворят място за такава централа. Мен ако питате, това е безобразие. Аз винаги по тази причина съм бил последователен и малко останахме тези, които казвахме и казваме истината за ''Белене'' през цялото време. Второто важно нещо е, че ''Белене'' би удвоил цената на тока, защото проектът е изключително скъп, става за въпрос за над 20 млрд.лева, сметката е проста. Тези 20 млрд. лева кой ще ги плати? Ще ги платим българските граждани, които плащаме ток. Другото са празни приказки и празни обещания, това е истината. Цената на тока ще скочи поне два пъти, ако тези хора успеят да построят ''Белене''. На трето място, най-притеснителното, БАН има доклад от началото на 90-те години, в който се казва, че на тази площадка ядрена централа не трябва да се строи заради сеизмичните рискове. Разломът Вранча е недалеч от централата ''Белене'' и именно поради това строежът на ядрена централа толкова близко до разлома Вранча е неразумно. Това е едно решение, което може да ни постави всички нас българите, а и не само нас българите, но и цяла Европа, в много сложна ситуация. По тази причина ние от ''Демократична България'' уведомихме Европейската комисия по този въпрос, поискахме ''Белене'' да бъде считан за нов проект, получихме това уверение от Европейската комисия и именно от там очакваме да дойде разума и там да бъде поискано проектът ''Белене'' да бъде съобразен с новите изисквания за безопасност след ''Фукушима''. Знаете, че има нова директива на Европейския съюз за ядрена безопасност след ''Фукушима'', ние искаме това да видим, този тест да бъде направен. Простият и честен отговор от мен пред българските граждани е, че на нас ''Белене'' не ни трябва, защото е много скъп проект, защото ще увеличи цената на тока и защото сеизмичните рискове са абсолютно неприемливи.

- Всичко това се случва отново в управлението на ГЕРБ. На официалното си посещение в Русия тези дни, председателят на парламента ни Цвета Караянчева покани ''Росатом'' да участва в конкурса за избор на стратегически инвеститор по проекта ''Белене''?

- ГЕРБ очевидно продадоха мача. Помните, че те наричаха ''Белене'' гьол. Казваха, че има сеизмични рискове, всичките тези неща ги казваха от ГЕРБ, но в един момент се извъртяха на 180 градуса и казаха, че едва ли не това най-важният проект, който искат да реализират. Те подведоха хиляди десни хора и въобще многократно си промениха позицията по тази тема. Показаха, че тяхното мнение очевидно е конюктурно, а не е принципно.

- Машинното гласуване е нещо, за което Вие се борихте. Компрометираха ли го на проведените през изминалия месец евроизбори?

- Нямаше необходимата подготовка за провеждане на машинно гласуване и за мен това беше абсолютно целенасочено. Ние с колегата Петър Славов имаме много ясна концепция. На първо място тя включва въвеждане на дистанционно, електронно гласуване, което е от компютъра вкъщи. Машинното гласуване е някакъв негов заместител, защото най-ценната реформа, която я има вече законово, това е между другото наше предложение, а именно да можеш да гласуваш през компютъра от вкъщи и по целия свят. Това го има в закона, но очевидно ЦИК не желае да го въведе и приложи. Очевидно и сегашните партии в парламента, всичките парти, и ГЕРБ, и БСП, и ДПС, и така наречените патриоти, и останалите, не искат да има дистанционно, електронно гласуване, защото това ще увеличи много сериозно активността и близо 2 милиона българи в чужбина ще могат да гласуват. Като видяхме, че стоят така нещата, ние им предложихме: ''Добре, машинното гласуване ви плаши, не искате и гласуване от компютъра вкъщи, въведете тогава гласуване по пощата, което го има в много европейски страни, изпитана практика е. Във Великобритания сега тече процедура по избор на нов председател на Консервативната партия, всички членове на тази партия ще могат да изберат измежду двамата кандидати с гласуване по пощата. Връщайки се в България, като не искат машинно, като не искат електронно гласуване, да кажат защо да не въведем гласуване по пощата? Не искат едното, не искат второто, не искат третото, просто защото искат ниска активност. Не искат българските граждани да гласуват, защото в ниска активност нещата се решават от твърдите ядра на тези партии.

- Борисов се захвана за едно от предложенията на референдума иницииран от Слави Трифонов, а именно партийната субсидия да е 1 лев. Защо обаче не се обсъжда и темата за мажоритарния вот?

- За мен най-добрата и честна мажоритарност е преференциалното гласуване без праг и със задължителна преференция. В такава система водачите не са защитени, а последните могат да станат първи. Ако изберем чистата мажоритарна система, представете си, че има пет партии в даден район, това означава, че ние с вас като избиратели може да изберем измежду тези пет партии. Всяка от тях издига един кандидат и кандидате са общо пет, докато при преференциалното гласуване без праг, всяка от тези пет партии издига по двадесет кандидата, тоест ние с вас като избиратели вече ще може да избираме между сто кандидата. Аз искам да избирам измежду сто кандидата, а не измежду два, три, пет кандидата. В този смисъл трябва да се вземе предвид и това, че партиите често грешат в избора на кандидати и когато има възможност кандидатите да са 20, 30, 50 или 100, това е много по-добър вариант от това да са само няколко. Ако са няколко е възможно всички да не ми харесват и по този начин аз да нямам никакъв избор. Практиката в годините показва, че най-работещите кандидати трудно намират подкрепа в партийните ръководства да ги издигат на подходящи позиции. Поради това те обикновено не са на първите места. Аз искам като избирател да имам възможност да направя така, че последният да има възможност да стане първи.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Секира за Изтока и Запада

    73 31 Отговор
    Знаех си, че и тези са спонсорирани от ВЪН. Стратегията е да говориш 2-3 популистки неща и после да свършиш 10, които не са от национален интерес. След 10 г ще внасяме ток от Турция, ако не сме станали до тогава първата "Глобалистична държава". Тези ни ги гласят за следващите 10 "демократични години" !!!

    Коментиран от #29

  • 2 Тоа мартин димитров

    67 38 Отговор
    ..е политически мъртвец от вече мъртвото костоварско дясно, затва кво мислят такива като него е без значение. Белене ще е модерен и мощен АЕЦ, няма да се молим на турция за ток, ще си имаме наш ток, български.

    Коментиран от #30

  • 3 Маутинчо

    63 28 Отговор
    Като затворим сега действащите блокове след 20-на години, ти ли ще носиш ток с кофи от Америка?

    Коментиран от #11

  • 4 Божкеййййй6767

    56 27 Отговор
    Политически труп ръси мозък???????Тоя фъфлю да си затваря фъфлялника защото ги видяхме какво могат и що за стока са...Мизерници.

    Коментиран от #31

  • 5 мнение на гражданин

    50 25 Отговор
    Този човек е лобист на чужди интереси. В ролята на какъв се изявява по енергийните проблеми на страната?
  • 6 Амтъни Джошоа

    31 38 Отговор
    Прав е г-н Димитров. И така като се замисля, голяма част от проблемите идва от разрива между закони, идеи, конституция и стратегии сътворени в началото на 90те и неподновявани от десетилетия. Сега в бгто има под 5 млн. души, пълно обезлюдяване. На бгто не му трябват 240 депутата, трябва му дигитализация и яростна реформа на държавния апарат - малко ядро от компетентни хора с тлъсти държавни облаги, но яростно следени за корупция. На бгто му трябва малко ред и съблюдаване на тоя ред, ама няма кой. На липсваща икономика не й трябва нова атомна централа, няма да има купувачи на тоя ток и няма да има кой да я изплати!!
  • 7 новинар

    38 9 Отговор
    По добре си върнете надвзетите пари а след това си дрънкайте глупостите!

    Коментиран от #9

  • 8 Znnaesht

    29 37 Отговор
    България няма пари да плаща 30 милиарда лева за централа, която не се знае дали някога ще излезе на печалба, след като вече се хвърлят толкова много пари за измислянето на енергия от всяко едно нещо. България има нужда от по-малко държава, по-активни хора с бизнес начинания. България има нужда от съдебна реформа. България има нужда от нов икономически модел. България има нужда от повече родолюбци и по-малко русороби.

    Коментиран от #22

  • 9 Кестен

    25 8 Отговор

    До коментар #7 от "новинар":

    Скъп си на триците , евтин си на брашното батьо
  • 10 ивчо

    29 16 Отговор
    тоз не спря да лае. Що спря да протестира срещу монопола на горивата и цените. Щото му бутнаха една бала пари в устата но го префупредиха че може да му я изкарат изотзад
  • 11 Право куме..

    31 11 Отговор

    До коментар #3 от "Маутинчо":

    Американските централи ли са истинската причина да не искате АЕЦ ''Белене'' ?
  • 12 11ап

    28 12 Отговор
    В Унгария, Словения, Турция , Румъния МОЖЕ, а тук НЕ ! А защо ! Щом този Фъфлек е казал !
  • 13 gnom

    27 19 Отговор
    Един от многото национални предатели от котилото на псевдо демократите! От американските централи България губи по 500-600 милиона годишно! Ако бяха влагани в Белене, сега щяхме да имаме чисто българска АЕЦ която да произвежда ток за почти без пари! Този фъфляк, що не ми дойде да обяснява, януари и февруари месец, когато ми качиха тока с 60%. Дали щеше да излезе здрав от офиса или щеше да пикае клекнал?

    Коментиран от #16

  • 14 КОЧА

    23 13 Отговор
    АБЕ НЕЩАСНИК ТИ -ПРОДАДЕ ДЬРЖАВАТА - НЕ ТЕ ЛИ ЕСТРАХ ДА СЕ ПОКАЖЕШ И ТИ СИ НА МУШКАТА .....................................
  • 15 Експерт

    11 13 Отговор
    Те хората ги затвориха, ние сега ще правим един реактор. В Франция вече работи плазмен реактор, а ние ще пълни джобовете на политици.
  • 16 стоян

    12 6 Отговор

    До коментар #13 от "gnom":

    До 13 ком -Като чете май не си разбрал че тази централа ще струва около 20 милиарда лева =според теб тази цена от 20 милиарда, няма ли да е включена в цената на тока

    Коментиран от #19

  • 17 гост

    19 2 Отговор
    Истината е че каквото и да се построи и извънземна технология да имаме при сегашния модел на управление и корупция всичко ще е опорочено. Няма нито едно взето решение, което да не обслужва нечии финансови и политически интереси. Самолети, централи, магистрали нищо с умисъл за народа. А безнаказаните грабежи подтикват властимащите да стават все по нагли и по-нагли.
  • 18 анализатор

    13 5 Отговор
    Мартинчо, Мартинчо. Ако наистина сте се подвели от ГЕРБ, значи сте много глупави. Целият български народ още при първото правителство на Борисов го разбра що за лъжец е той и апашите около него и колко пъти на ден си сменят мнението, само вие не можахте да разберете. Смях в залата...
  • 19 критик

    15 10 Отговор

    До коментар #16 от "стоян":

    Кой ти каза тази цена от 20 млд. лв.? Според най-видните експерти при сегашните условия цената се очертава около 10 млд. лв., вкл. вече платените реактори и площадката. А ако я бяхме направили навреме, щеше да струва 4 млд. лв.!
  • 20 ТОК

    19 8 Отговор
    Ти кажи как Иван ни зароби с договора за американските централи и тройната цена на тока дето идва от там. Един ден трудов стаж нямате ,а сте тръгнали да оправяте държавата. В тази държава всеки знае всичко и само дава акъл, но никой не се захваща да свърши нещо съществено.
  • 21 Учуден

    7 3 Отговор
    А тоо кой беше?

    Коментиран от #23

  • 22 комбайнер

    7 3 Отговор

    До коментар #8 от "Znnaesht":

    Виждаш ли? Поставят ти минуси, а си абсолютно прав! Как да върви държавата с такива профани, слагащи минуси?

    Коментиран от #24

  • 23 ооооооо

    2 4 Отговор

    До коментар #21 от "Учуден":

    той си е той, ама ти си цървул селски!
  • 24 Znnaesht

    10 7 Отговор

    До коментар #22 от "комбайнер":

    Много са ми ясни тези, които ми дават минуси. Те са тези с положителната оценка тука. Тези, които поговорката "Крадецът вика крадеца" ги описва перфектно. Те биха обрекли дори и децата си на робство, стига тва робство да идва от една Евроазийска страна с най-големите ресурси в световен мащаб, а хората живеят (извън Санкт-Петърбург и Москва) по-зле и от много Африкански държави. Жалко е, че такива хора ги интересуват само интересите на онази държава, която не е позната с никакъв технологичен прогрес (коли, компютри, роботи), а само с големите си ресурси нефт и газ.
  • 25 За пандиза

    6 6 Отговор
    Къде са истинските виновници за Белене сключвали заробващи договори за една морално остаряла и опасна руска технология
  • 26 Марк Енгелс

    2 0 Отговор
    В капитализмът няма ниска или висока цена. Има поносима цена. Ако намалиш данъци или субсидираш, или нещо друго, ПАК ЦЕНАТА ЩЕ Е ТОЛКОВА КОЛКОТО Е СКЛОНЕН ДА ПЛАТИ КУПУВАЧЪТ. Ако приватизираме енергетиката и с нула държавна намеса, ще бъдем с такова потребление и цени като другите с нашият БВП на глава и стандарт. Сега имаме 4 900 кв.ч на човек, а тези със свободен капитализъм и стандарт като нас, имат 2000 кв.ч. Поне 60% от селата ще се простят с токът въобще. Дори в Калифорния когато правят пазарна ел системата, тя рухва, потреблението рухва, после получава субсидии за хиляди милиарди.ПРОГРЕСЪТ-Социализмът е недоносче, нали. Белене е бил необходим за да запълни нуждата от ток за отопление. Но това отдавна не е така, масово отопление с достъпни цени на токът. Никой от господстващата върхушка не иска да прави евтини цени на токът и добри доходи, а точно обратно. Следователно никакъв АЕЦ, а само субсидии за частни гори, бърза дървесина от фермери.1985г.: квч на глава:България 4 678квч, Холандия 4 517квч, Обединеното кралство 4 826квч, Израел 3 485квч, Чехия 5 141квч, Франция 5 246квч, Чили 1 004 квч, Полша 3 260 квч, Гърция 2 666 квч, Турция 660 квч, Ирландия 3 114 квч, Испания 2 975 квч, Дания 5 351 квч, Италия 3 391 квч, Португалия 1 873 квч, Унгария 3 194 квч, Швеция 14 950 квч, Южна корея 1 340 квч, Сингапур 3 444 квч, Хонг-Конг 2 918 квч, ..България е свободна не солидарна пазарна плутократична държава, като от преди 1944та и дори като преди 1934та.
  • 27 Марк Енгелс

    2 1 Отговор
    България е свободна не солидарна пазарна плутократична държава, като от преди 1944та и дори като преди 1934та. В Колумбия или МЕКСИКО, имат два пъти по-големи цени на токът и над два пъти по-малко ток на глава, при нашият стандарт и продукт на глава, и доход на глава. 1985г?Турция 660 квч на човек, Чили 995 квч, България 4 680 квч, Гърция 2 666 квч, Швеция 15 000 квч, Норвегия 22 560 квч, Австрия 5 280 квч, Белгия 5 500 квч, Израел 3485 квч, - 1985 година - електропотребление на глава. СЕГА: Турция, Чили, Унгария, Полша, Кипър, Румъния, са имали по-малко от България през 1985г. и СЕГА - СЪЩО. СЕГА:Турция 2 850 квч, Чили 3 900 квч - СЕГА, България 4 700 квч - сега, Румъния 2 580 квч - сега, Румъния през 1988г. е 3 400 квч, Унгария сега
    3965 квч, Унгария 3426 квч 1990г. Полша 3970 квч - сега, 3568 квч - 1988г.
  • 28 Честито господин

    4 3 Отговор
    Димитров! Най-после разбрахте, че десните "продават мачове" Предстои да разберете, че те също са продавали и продават и държави, но... вероятно това ще стане след доста време
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Лъжливия трол стоян георгиев

    3 2 Отговор
    Казва: „атомната енергия в момента е наи-скъпа и опасна и затова се минава на веи.; гледаи кво правят в европа и сащ по темата и повтаряи без да мислиш” (25-ти коментар https://m.fakti.bg/bulgaria/387279-db-davat-darjavni-garancii-za-aec-belene) НЕКА ГЛЕДАМЕ КАКВО ПРАВЯТ ЕВРОПА И САЩ И ДА ПОВТАРЯМЕ БЕЗ ДА МИСЛИМ:към 2019 в Англия, Франция и Финландия се строят по 1 нов реактор, в Украйна и Словакия 2 броя, даже в САЩ строят нови 2 броя, Беларус нови 2 броя. Ние ги имаме купени два броя и трябва да ги монтираме за да заработят, ако ще и в Козлодуй. https://www.statista.com/statistics/513671/number-of-under-construction-nuclear-reactors-worldwide/
  • 33 Б.б

    5 4 Отговор
    тук само простаци ли пишат четете и мислете Мартин Димитров е прав
  • 34 Опа тролчо

    8 1 Отговор

    До коментар #31 от "antimediator":

    Я кажи как стана цената 20 милиарда? Имаме купени два реактора, има ги и площадките им, трябва да се направи инфраструктурата. Ако я правят ГРОБ на.принципа 20% за работа, 80% да краднем, нищо чудно и 40 милиарда да стане. Тогава съм съгласен и че ще е опасна ъая АЕЦ, че като гледам магистралите и ремонтите на ГРОБ, колко му е със същото качество да направят и АЕЦ Белене. Ама ако не я правят ГРОБ?
  • 35 0000

    5 0 Отговор
    Реактора не е контейнер да се постави навсякъде и да се нивелира. Реактора се изгражда за точно определено място и не може да се постави другаде.Реакторите за Белене са предназначени само за Белене и аз никъде другаде. Ако се поставят другаде има опасност от авари.И аз не съм съгласен с втора АЕЦ но вече трябва да се направи иначе ще плащаме неустойки дори да изплатим реакторите след 30 години.АЕЦ Козлодуй има още живот при правилна поддръжка поне още 70 години ако не и повече. 1 и 2 реактор имаха живот 30години, 3и4 още 50 години и след това имат още поне 20 години да изстинат и чак тогава да изключат.А докато горивото не свърши те ще работят все едно автомобил на празен ход.Защо ги спряха като занаят това, само да се харесат на запада или има и друго. Тока от Козлодуй се продава на Вътрешния пазар за 19 цента, а на външния за 6 цента ЗАЩО?

    Коментиран от #36, #37

  • 36 Проблема не е в АЕЦ-а

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "0000":

    А в това кой и как да лапа пари при строежа, а и при експлоатацията му. Ако имахме държавници, мислещи за бизнеса, щяха да се стремят да имаме евтин ток за да е конкурентоспособен бизнеса ни и да сме привлекателни за инвеститорите. Вместо това тока за бизнеса постоянно удря нови рекордни цени, а и го забаламосват с търгове за ток, енеегийни борси и подобни лъжи, създадени с цел някой да се накраде: справка, фирмата дето запали БЕХ с 1 милион лева. КОой мислиш ще плати този милоион - граджданите и бизнеса. Трябва бизнеса да има сигурност и да работи, да се развива, а не да се чудим каква ще е цената утре и как да изкрънчим някой лев с разни съмнителни врътки. От там и стабилни заплати и стабилни приходи от данъци. Ама тъпите крадливи управляващи това.хич не го целят.
  • 37 Проблема не е в АЕЦ-а

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "0000":

    Ние ги имаме двата реактора, малоумно ще е да не си ги монтираме, ко ще е по-евтино дори и в Козлодул и да ползваме евтината атомна енергия за да се развива българската индустрия.
  • 38 Панов

    1 1 Отговор
    Коя община ще се съгласи да заравя ядрените отпадъци
  • 39 Националист

    1 0 Отговор
    ГЕРБ са партията на предателите!