28 093 50

Морската градина във Варна - тъжна приказка за глупост и корупция

След всичко случило се през последните десетилетия в парка е утопия да се очаква, че автомобилният трафик там ще бъде спрян

Морската градина във Варна - тъжна приказка за глупост и корупция
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тези дни Варна е разбунен кошер. В събота румънски шофьор уби на място невръстно детенце на паркинг в Морската градина. Трагедията за пореден път постави въпроса за автомобилното движение в парка. В социалните мрежи се надигна огромно недоволство, в неделя пред сградата на градската управа се проведе протест. Общинските ръководители предприеха стъпки към ограничаване на достъпа на коли. Всичко това, като изключим трагедията с детето, e стар филм. В края му се оказва, че публиката е гледала безсмислен екшън. Този филм е част от мръсния български преход, петната от който така и не може да се изчистят.

Протестът в неделя събра не повече от 200 души. За цената на бензина 7 месеца по-рано демонстрираха 2000. За дупките по улиците 9 години по-рано - 3000.

Паркингите на плажа и в самия парк са пълни

“Ужасна трагедия, но навсякъде може да се случи, не бива да се намесва автомобилното движение” – и подобни коментари има във Фейсбук. В такава среда трудно политическата воля би била в полза на пешеходците. Затова и след прегазени хора наскоро общинската управа реши да премахне пешеходни пътеки, вместо да санкционира трафика. Затова и прокарването на околовръстен път сред квартали (новия булевард “Васил Левски”) срещна одобрение. Най-големият ужас за българина (и варненеца в частност) е да го накараш да слезе от колата си. За да сe случи, трябва да се провежда екополитика - с условия за вело и пешеходно движение, удобен транспорт, а и високи данъци за МПС. У нас обаче

няма политици, които отстояват непопулярни решения

“Екото” е само средство за усвояване на еврофондове.

Всичко това е общ пейзаж с днешна дата. За Морската градина коренът на бедата е в близкото минало. Мръсната приказка е тъжна смесица от корист, глупост, корупция и тарикатлък.

Идеята за Морска градина се появява малко след Освобождението. Началото слага поканеният от Карел Шкорпил чешки архитект Антон Новак. Стъпка по стъпка паркът се разширява през десетилетията. 10 ноември 1989 г.

заварва Морската градина като огромно пространство,

простиращо се от басейните над южния плаж до местността Почивка. За половината от парка обаче се появяват реституционни претенции. Пристъпва се към “връщане на имоти в реални граници”. Вместо предоставяне на парични обезщетения или компенсиране със земи вън от парка, половината от Морската градина става частна (малко сгради и много зелени площи). Така тази зона, известна с турското име Салтанат и 50 години ползвана от варненци като парк, е раздробена на десетки парцели; собствениците им, логично,

не планират върху тях салтанат на населението,

а се грижат за своя – заложен е неминуем сблъсък между индивидуален и групов интерес.

От днешната гледна точка решението изглежда неправилно, като това е най-слабата дума. Но то напълно съвпада с духа на времето, с надписите по плакатите по митингите в началото на 90-те години. Доминиращата част от българското общество не се замисля кое от старата държавна система да се запази и кое да се реформира, иска да се срине всичко. 30 години по-късно ще изпитва носталгия, но това е иронията в събитията. А животът в Салтанат след средата на 90-те тече прозаично: един си продава имота, втори го преустройства, трети тръгва да строи, четвърти само го огражда; даже и простори с бельо се появяват. Към 2005 г. мнозинството се сепва изведнъж, чуди се какво точно се е случило… То иска поляни, пейки, алеи, гледка. Не е скачало по площадите, за да се отнемат блага. Но частникът отсича:

“А, не, късно е, господа

Имотът си е мой, ще правя с него каквото поискам, както вие с вашите!”.

Така е до днес. В другата половина от Морската градина никога не е имало проблеми. Там реституция (с 2-3 изключения за сгради, не на терени) не е извършвана. Бедите, които винаги се стоварвали на Морската градина, касаят именно Салтанат.

Днес там постоянно живеят хора. Има хотел, заведения, офиси. Никнат трафопостове. Дори в най-ново време се ограждат терени, за които до момента никой не е предполагал, че са частни. Налице са и обществени институции като детска градина, метеорологична служба и т.н. Така

логично се появява и нуждата от автомобилно движение –

живеещите искат да паркират в личния си гараж; ресторантьорите настояват клиентите им да спират до заведенията; татковците не щат да носят на гръб малчуганите до забавачницата; делфинариумите (до държавния се проектира частен) искат автобуси с туристически групи; индустрии като брокери на имоти, доставчиците на заведения и т.н. също са “за” колите. Собствениците в Салтанат не са хора, които тайно са придобили или вършили нещо. Институциите са им съдействали, плащат данъци за имотите си. Имат лобита, пари – не е срамно да се признае. И именно те, след като многократно през годините общинската управа опитваше да ограничи трафика, успешно контрираха решенията в съда.

Осигуряват си и политически застъпници

Няколко пъти сегашният евродепутат Радан Кънев и ДСБ се обявяваха в полза на автомобилния достъп, както и за реализиране на строежите с издадено разрешително. Този политически пример е дребен само на пръв поглед. Повечето от лидерите на недоволството сега са изявени активисти на “Зелено движение” и “Да, България”. Има нещо нечистоплътно в партийните връзки, защото излиза, че една политическа сила – “Демократична България”, е и враг, и адвокат на собствениците.

Целият този легален, естествен и силен частен интерес в Салтанат движи механизма “паркът да не е парк”. В общия устройствен план на града територията е зелена площ подобно на другата половина от Морската градина, но това нищо не значи – зелена площ е и цялата крайбрежна територия до резиденция “Евксиноград”, а върху нея има стотици частни имоти. Най-нормално е собствениците да правят каквото си искат в тях и го правят (ОУП пропагандно е сътворен така). Строежи и коли в Салтанат биха били спрени с

Подробен устройствен план, но не е гласуван –

защото местните обитатели са против, общината не знае на кого да угоди – на тях или на мнозинството. Според едни закони цялата Морска градина си е градина, според други не е цялата – тази енигма също е следствие на мощния интерес “паркът да не е парк”. Този частен интерес обективно днес няма как да бъде заобиколен.

Преди два дни зам.-кметът на Варна Тодор Иванов направи шокиращо признание за жилищните сгради в парка – всички по документи били за обществено ползване, тоест функционират незаконно. Но незаконността не пречи да ги има и да се увеличават – пълен институционален абсурд.

Именно това последвало през годините беззаконие

е аргумент за мнозина варненци да твърдят, че не в раздаването на земи през 90-те е бедата, а корупционната среда впоследствие. Казват също така, че общинската власт нарочно твори лесно отменяеми решения в интерес на собствениците. Надяват се, че ако избираме честни политици и и “си оправим държавата”, нещата ще се подобрят. Нищо подобно за парка! Авторите на такива твърдения не разбират, че строежите, колкото и парадоксално да изглежда, са морално оправдани след вече стореното. Нима, след като общественикът Иван Станчов се радва на вила след реституция в парка, други хора, да кажем, предприемачи, нямат право на вила там – не чрез реституция, а чрез покупка и строеж?

След като той има право, всички трябва да имат –

това е политическата дреха на процеса. Тя е с по-голяма морална стойност от закони, забраняващи строителството, защото, ако приемем, че ги има – означава, че са написани за такива като Станчов (той да има къща, а други да нямат). Тази базова философия повлича градежите, а корупционната среда - с всичките ѝ властови проявления – е следствие, не причина. Единственото пълно решаване на проблемите сега би настъпило с отчуждаване, но е невъзможно. Компенсациите биха коствали космически суми, пък и насилствено отнемане на собственост е укоримо. Във връзка с това как биха били спрени автомобилите в Салтанат ли? Никак. Най-много да бъдат ограничени в определeни часове, като се допускат поне стотина (за социалните заведения, ресторанти, живеещите). Точно защото не може, и досега не бе сторено.

Всъщност това, което варненци познават като Морска градина, включва и крайбрежната алея. Но тя документално никога не е била част от парка, затова спорове за там почти няма вече. Отдавна “Алея първа” е шосе с тук-там тротоар.

Любопитно е как точно заповедите за спиране на колите в Салтанат падат в съда. Няколко пъти кметът Кирил Йорданов слага бариери, Темида ги маха. През 2013 г. в предизборната кампания и след встъпването в длъжност Иван Портних категорично обещава да спре движението. Както става ясно после, било е груб популизъм.

През ноември 2013 г. Портних издава две забрани на движението – едната за Историческото ядро (зоната, в която никога не е имало проблеми) и граничната със Салтанат алея до ресторант “Хоризонт” (днешната трагедия се случи на паркинга на заведението); втората заповед е за цялата местност Салтанат. Първата е атакувана от девет юридически и физически лица, собственици на имоти. Тя пада на две инстанции.

По втората жалбоподателите са 22-ма

Тази втора заповед, припомням, е за цялата местност Салтанат. Но варненският административен съд не бърза да се произнася за нея, а чака да приключи друг казус – същата заповед е отменена от областния управител Иван Великов, кметът я обжалва. Великов твърди, че общинските действия са незаконосъобразни и нецелесъобразни, накърнили са огромен обществен интерес. За протокола - Великов е бивш шеф на правния отдел на общината по времето на Кирил Йорданов, кабинетът на Орешарски го е назначил за губернатор.

Кметът се проваля и на двете инстанции в борбата с областния управител. Така едната заповед пада заради жалбите, а втората – след намесата на губернатора. И в двата случая съдебните състави констатират, че паркът си е парк, алеите – алеи,

коли не бива да има, но общината е сгафила

процедурно при издаването на забраните.

Но това не е всичко. Отделно собственици обжалват и самото поставяне на ограничителни знаци и действията на Общинската полиция по съблюдаване на реда. Жалбата им пада във Варна,

но ВАС обезсилва първата инстанция –

пътните знаци са премахнати. Всичките тези казуси приключват до около 2016 г., когато местната управа предприема нови действия по ограничаване на МПС. За пореден път следва дружна контраатака на собственици, образувани са две отделни производства в Административния съд – Варна. И двата магистратски състава се застъпват за свободното придвижване на автомобили. Общината обжалва. В едното дело има успех. По другото обаче - не, тъй като съдът изменя ответника (не кметът, а шефът на общинската полиция трябвало да е). Така жалбата на Портних не е разгледана, а автотрафикът в Салтанат оцелява.

Междувременно се случва нещо много любопитно. В един февруарски ден на 2016 г. екологични организации

окичват с гнили ябълки местния административен съд,

защото по едно от делата съдия е дама, съпруга на адвокат на един от бизнесмените в парка (собственика на “Хоризонт”). И се произнесла срещу забраната на автомобилите. В отговор съдия Евелина Попова възмутено се защитава пред медиите, че незаслужено е набедена – действала съобразно закона, съпругът ѝ имал в миналото делови отношения с бизнесмена, но не по въпроса за автомобилите; не била в конфликт на интереси.

Да обобщим юридическата сага. Доста гнили ябълки се забелязват, но след многото дела нито може да се заключи, че съдът е единствено виновен за автомобилите в парка, нито общината, нито ГЕРБ, нито Великов – БСП – Орешарски. Единственото изцяло сигурно е, че забраните винаги срещат мощен отпор, който успява да експлоатира законите в своя полза.

Така стигнахме до днес, когато детето бе прегазено, настана възмущение, а община Варна тръгна да променя генералния градски план по пътна безопасност. Надява се документът да има тежест в бъдещите дела.

Но междувременно се появи и контравъзмущение

“Всички партии, особено десните, трябва да защитят неприкосновената частна собственост, правото на поминък и хората, които плащат данъци за имотите си” – такива призиви се четат от вчера в социалните мрежи. Половината филм все още предстои, но вече е прожектиран.

А накрая още за иронията и човешката глупост. През 2012 г. се провежда мощен протест срещу строителството в Салтанат. Спонтанно знаме на негодуванието става реститутът Станчов. Присъединява се към множеството, хората му се радват, ръкопляскат. Веднага след реституцията той е дарил част от имота си за социално заведение (“Карин дом”), за което заслужава признателност. Но в същото време е забавно да се наблюдава

как притежател на сграда в Морската градина е понесен от борците

срещу сградите там. Пак тогава в града се обсъжда зоопаркът да бъде преместен някъде край имота на Станчов, защото отдавна на животните се търси по-подходящ дом. По този повод общественикът казва (Дарик радио): “Изведнъж ми казват, че тука вместо военен музей ще има лъвове и мечки, което малко ме учуди. Как така, ние всички подписахме ли? Вие попитахте ли хората, които живеят тука, дали искат лъвове или вълци? Моите кучета ще лаят цяла нощ...”. Не е ли смешно? Протестът иска Морската градина да е за всички, а човекът знаме не ще зоокът, тъй като се притеснява за кучетата си. Примерът сочи какви огромни беди не само за сгради и коли са заложени в бъдеще.

Всичко това не е мръсна приказка за частната собственост. Това е история за казус, при който тя се е появила където не трябва. И днес се сърба обща попара.

Автор: Диян Божидаров

Източник: "Сега"

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 43 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 ДЕТСКИ СПОМЕН

  111 4 Отговор
  Много точна е тъжна статия. Преди повече от 50 години всяко лято с родителите ми почивахме в морската столица на България. Прекрасни хора, чисто ,красиво и спокойно. Сега от алчноста и безхаберието българско нищо не е останало от Перлата на България!

  Коментиран от #14

 • 2 горан

  32 32 Отговор
  днес ме глобиха в морската градина на варна с 100 лева защото съм разхождал кучето без намордник, обяснявам на полицаите че то не хапе ама те казват че е териер и трябва да ме глобят поне с минимума , аз пак им казвам ама то е е йорки ама те териер ли е, аз казвам да, а те е за това ти слагаме минимума

  Коментиран от #7, #20, #25

 • 3 Гост

  53 4 Отговор
  За кого се хабиш авторееее.... Българина това не го интересува, за жалост!
 • 4 ДЕТСКИ СПОМЕН

  46 4 Отговор
  Горане, не се жали! Едно време там се е разхождал елитът на обществото. Във Варна освен българи е имало и богати евреи,както и арменци , дори белогвардейци, или наследници. Висше общесво–дами, кавалери, та дори и някое дребно кученце да ги е придружавало, било е позволено. Аристокрация, но истинска!

  Коментиран от #15

 • 5 Преминаващ

  44 1 Отговор
  Парка не е жилищна зона. Пълно и окончателно овъзмездяване на реститутките Никой не иска да се разхожда из Морската и да гледа "прани гащи".
 • 6 Бермудския триъгълник

  48 0 Отговор
  Кмет,Областен,Кадастър.Това е триъгълника на смърта.Преплетени са като свински черва.Всичко се прави с подставени лица и те ни лук яли ни лайна мирисали.

 • 7 Иван

  21 19 Отговор

  До коментар #2 от "горан":

  Не знам дали си правиш майтап, но според мен полицай няма как да е компетентен по въпроса кое куче каква порода е. Обжалвай глобата и ще падне.
 • 8 ТОЧКАТА

  39 2 Отговор
  МОРСКАТА ГРАДИНА!!!!...БЕШЕ тя.
 • 9 Koi4o

  27 1 Отговор
  Tim
 • 10 Манипулация

  18 29 Отговор
  Е добре...морската градина, аз съм израстнал на 20 метра от нея 1989 година съм роден и от както се помня, коли там винаги има ,къде повече, къде по-малко , по едно време бяха наистина повечко около хоризонт посока комплекс Максим бяха наспряли навсякъде и в тревните площи . Това беше кофти.Инцидент нямаше въпреки предпоставките,а сега има паркинг колите са прибрани в него паркинга има вътрешно пътно платно нали така и въпреки създадените условия, да не забравяме, че детето беше погубено, не на пешеходна алея, а на автомобилен паркинг, който е там напълно законно, наистина много е нелепо със сигурност мъката е неописуема, даже нямаше нужда всичките сайтчета да натъртват колко била голяма трагедията на родителите и тн..... Но то си им е стил да ни поливат с кофи лай*а.... В резюме коли ще има и ще стават все повече къде на бензин къде на ток но ще има ...нищо не можем да направим колата е необходимост която използвана не правилно може да причини наранявания и да доведе до смърт.... Кофти ама факт Нали така факти бг, български факти...

  Коментиран от #12, #16, #27

 • 11 Бай Хуй

  16 8 Отговор
  Като беше Карето кмет , беше що годе добре. Сега Ванката се уля. Гарантирано от .....
 • 12 holek

  55 2 Отговор

  До коментар #10 от "Манипулация":

  Пич аз съм бил там 10 г. по рано и помня като нямаше коли.И да ти кажа беше 1000 пъти по приятно и спокоино! А това че коли ще има е ясно по две причини,първата е че има много лумпени като тебе и втората по сериозната бих я нарекъл е,че корупцията няма да позволи трафика да спре!!!

  Коментиран от #17

 • 13 vasik atanasova

  51 2 Отговор
  до 89 г беше хубаво да се живее във варна вече е много селяни гъсто населени на едно място

  Коментиран от #21

 • 14 vasik atanasova

  28 2 Отговор

  До коментар #1 от "ДЕТСКИ СПОМЕН":

  евала за коментара ти но да знаеш че много ме натъжи защото аз също знам кво беше виждам и сега и знам че никога това няма да се върне което е било

  Коментиран от #30

 • 15 vasik atanasova

  16 2 Отговор

  До коментар #4 от "ДЕТСКИ СПОМЕН":

  евала личи си че знаеш доста истина за моя роден град
 • 16 vasik atanasova

  38 2 Отговор

  До коментар #10 от "Манипулация":

  малък си не се обиждай нищо не знаеш от морската градина щом си роден 89 г ти си дете на прехода и чалгата стои си мирен

  Коментиран от #18

 • 17 Този коментар е премахнат от модератор

 • 18 Манипулация

  6 31 Отговор

  До коментар #16 от "vasik atanasova":

  Така си е ама стига носталгия по бай тошовото време...еее Няма да се върне, Стойте си мирно вие.... То така сте си възпитани И резултатите са на лице.

  Коментиран от #23

 • 19 Манипулация

  15 1 Отговор
  Ян Новак се обръща в гроба
 • 20 Басри

  29 5 Отговор

  До коментар #2 от "горан":

  ами купи му намордник на псето, какво сложно има?
 • 21 Басик Ватанасова

  13 18 Отговор

  До коментар #13 от "vasik atanasova":

  Че то и преди 89 си бяхте селяни ама се гражданеехте, бетер шопите
 • 22 Бай Ганю

  38 5 Отговор
  Цял свят вече знае , че част от морската градина / от Хоризонт до Почивка / не е пешеходна зона. Неразбирам малко ли им е на тези които искат да се разхождат необезпокоявани от зоопарка към басейна. И тия "разхождащите" се да не си мислят, че това им е бащиния и могат да нехаят за децата си, могат да пускат кучетата си свободно да бягат и притесняват другите хора. Ама било малко и не хапело. Ами страха който може да причини. Знам ли аз дали няма да ме гризне по кракът или да ми скъса крачола. Или да ми изплаши детето като се засилва към него. Тъпото българско население трябва да се научи , че никой няма право по какъвто и да е начин да притеснява другия и трябва да се съобразява с останалите.

  Коментиран от #31

 • 23 гост

  34 2 Отговор

  До коментар #18 от "Манипулация":

  Пич, резултатите и от твоето възпитание да налице, съдейки по коментарите ти. Не давам оценка правилно или не, просто различно и характерно за заобикалящата те среда през житейският ти път. Да, хората изпитват носталгия, но не към бай ти Тошо, а към едно по-добро според тях време, което ти хем не познаваш, хем отричаш. Не се кори, отношениета и към твоята гледна точка ще е аналогично, когато те оценява нахакан някой "разбирач" от друго време, а това е неизбежно.... и не си мисли, че си обезателно прав ;)
 • 24 Шофьор

  18 1 Отговор
  Морската градина, отдавна е ж.к."Приморски парк".Никъде,повярвайте ми,никъде по света, няма Крайбрежна алея, по която няма тротоари, и коли,пешеходци и велосипеди, се изчаква за да си разминат! Като добавим и влакчетата,бусовете,които зареждат по всяко време,боклукчийските коли,моторджийте,тези с ролерите...Яко,а?
 • 25 Майка ви Природа

  32 0 Отговор

  До коментар #2 от "горан":

  Това, което човеците творят, Природата търпи до време. Всичко ще отиде в морето рано или късно. Безумието и суетата човешка никога не са довели хората до нищо добро. Алчността е достигнала неописуеми размери. Но Природата си знае работата! Новото на световния океан вече се надига...
 • 26 Радой неРалин

  27 2 Отговор
  Въвросът с застрояването на морската градина може да се реши лесно, ако има воля. 1.Вдига се данъкът на имотите и заведенията примерно петкратно. И на тази база всяка година се удвоява. Собствениците ще се принудят сами да почнат да премахват постройките си. Подобна практика има в Гърция срещу незаконното строителство. 2. Единствен купувач на частните имоти в градината може да бъде Общината. В Германия може частно лице да е собственик на гора, но при продажба единствено държавата може да я купи. 3. Морската градина по времето на кмета К.Йорданов умишлено не бе обявена за национален парк, за да се остави отворена вратата за частните строежи и реституционни претенции.
 • 27 Минка

  13 0 Отговор

  До коментар #10 от "Манипулация":

  Роденият 1989 г. ,от както се помниш, Морската е вече анархия.
 • 28 Минка

  21 0 Отговор
  Реституционните претенции,са още една от помиите на тъй наречения преход.Колко общинска земя беше реституирана чрез миризливи машинации,един Господ знае.
 • 29 ХХХ

  12 7 Отговор
  Инцидента с детето се е случил на паркинг, дали този паркинг е в морската градина или на друго място, няма никакво значение, защото това можеше да се случи на всеки друг паркинг! Колите в морската градина са отделен проблем, и няма защо да се бъркат двете неща, защото, потърпевшите също са били с автомобил паркиран на този паркинг, иначе не биха се намирали там (този паркинг се намира в страни от пътя, ограден е и има бариера и портиер, като достъпа до него е доста ограничен ) И аз не съм съгласен да има коли в морската градина, но ме дразни факта, че някои хора се опитват да манипулират. Аман от демагогия. Може да сме глупави, ама чак пък толкова!...

  Коментиран от #41

 • 30 ДЕТСКИ СПОМЕН

  28 0 Отговор

  До коментар #14 от "vasik atanasova":

  Написах коментара, защото и аз помня Варна до 90–та година. Помня пътуването с влака цяла нощ и стоенето на прозореца, за да зърна морето още преди да пристигнем. Помня и мириса на морето, както и едни пирожки, дето продаваха, сутрешните викове на рибарите,дето продаваха пресния улов. Доста носталгично, но като изчетох другите коментари, разбрах, че от моята Варна не е останало нищо. Явно селяците (не истинските селяни) като не можаха всички да се поберат в София, са щурмували и Варна. Тъжно и много жалко!
 • 31 Варналия

  12 0 Отговор

  До коментар #22 от "Бай Ганю":

  Ти от Варна ли си?Я ми кажи от къде започва Олимпийската алея и къде е Делфинариума дали там не се разхождат хора или няма велосипедна алея!!Май са между Хоризонт и Почивка ,няма значение че е местност "Салтанат"пак си е част от Морската градина ,тя не свършва до Акациите!!
 • 32 ОБЕЗЛЮДАВАНЕТО

  14 0 Отговор
  ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ЦЯЛАТА СТРАНА Е В ТАКОВА ПОЛОЖЕНИЕ УМНИТЕ ОТДАВНА ЗАМИНАХА ЦВЕТА НА ЗАВЪРШВАЩИТЕ СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ ЗАМИНАВАТ В ЧУЖДИ УНИВЕСИТЕТИ ЕДНОПОСОЧНО
 • 33 Калев

  3 17 Отговор
  Комунистите и този сайт ли налазихте бе? Спирам да ви чета. Когато в началото прочета "анализ", в който даже не знаят името на парка спирам да чета. Явно на някай му влиза доста анално факта, че Варна изглежда все по-добре. И докато за други населени места правят 10% от направеното във Варна и пишат по всички вестници колко е велико, за Варна е само оплюване. Варна е била и е и ще бъде изключително красив град, така, като и Пловдив е бил и ще бъде хубав град. Те не са станали от вчера такива. Народа е прост и го манипулират с тъпотии. Работи се на принципа наше село най-яко. В това отношение един работнически град, развил се през комунизма (преде това е бил доста по-малък от съседните се градчета) е най-изявен. Там има морска градина, а се нарича градина, защото е с малки размери. Във Варна е Приморски парк с национален статут. И понеже е парк има някои юридически специфики. И тези неща журналисте трябваше да опишеш, а не да създадеш пропартийна статийка, на която целта очевидно е да оплюем врага. Докато българин с българина е враг ще ринем в блатото л........а

  Коментиран от #35, #36, #42

 • 34 Хигиенист

  13 2 Отговор
  Една обществена система, която утвърждава частната собственост като върховно право на индивида, е система изначално сгрешена и несправедлива!
 • 35 потресен

  23 0 Отговор

  До коментар #33 от "Калев":

  Калев не се пъни толкова. Отдавна парка не е на варненци. Той си е на ТИМ. Вие балъци им трябвате само за да ви смучат. За това и ви отглеждат.
 • 36 Варналия

  7 3 Отговор

  До коментар #33 от "Калев":

  Прав си за комунягите,ама те още командват във нашият град само че се казват ТИМ даже имат първа частна алея ,което е много жалко!!
 • 37 Лазар

  21 1 Отговор
  Роден съм във Варна.Тук израснаха децата ми,изучиха се.И ?За мен това е вече един мъртав град.Никаква индустрия,а имахме.Никакви инвестиции,вижте какво става в другите градове.Жалко че един човек се самозапали,прозрял истината преди няколко години.Докато ТИМ владеят града,не ни чака нищо хубаво.Скоро ходих до Св.Константин и Елена.Ужас!!!Това вече не е онзи семеен курорт,безогледно строителство,навсякъде бариери 2лв. на час,ако искаш.Реват че нямало туристи.Няма да има,аз лично повече крака ми няма да стъпи там. Плажа в Аспарухово вече и той е превзет.Има платена зона която обхваща почти 90% от плажа.Останалата част-така наречена свободна зона е без спасител,пясъка е много мръсен,не се почиства.Е? Като ято скакалци превземат всичко.И всичко става с благословията на общината.Затънали са в корупция.Има ли изход?

  Коментиран от #38

 • 38 Роро

  4 0 Отговор

  До коментар #37 от "Лазар":

  Вече е ж.к. Конст и Елена
 • 39 ивчо

  3 4 Отговор
  стига си чесахте езиците, този паркинг е направен точно за да не влизат автомобили в градината. Случая няма нищо общо с са алеи те и градинките за отдих и разходка. Жалко за детенцето, за родителите коментар няма да правя, знам само че всеки си отговаря за детето, ако е с детската градина госпижата, ако е с майка си, тя бди над него. Сега са гракнали разни псевдо активисти, до предната седмица де бяха същите....
 • 40 zeza

  11 0 Отговор
  Баце, Варна и Бургас са мутро градове с кметове гербаджии фигуранти. Тимаджиските мутри владеят Варна , нарко мутрите от Несебър Бургас.Тия мутри Баце ще ти изядат глеата.....ако не се размърдаш ще го усетиш скоро..
 • 41 ивчо

  1 2 Отговор

  До коментар #29 от "ХХХ":

  много точен, браво
 • 42 Tovida

  5 1 Отговор

  До коментар #33 от "Калев":

  За съжаление това на което станах свидетел последните 7години във Варна,наистина съвпада с негативната и критична оценка на повечето хора дали мнение днес !Истината е една и всеки който живее и продължава да живее във града знае ,че тук важат други закони и Варна е държава в държавата!Неравноправието и шуробаджанащината е ярко засилена,никой не се интересува от никого ,освен ако няма за цел да клевети и наврежда умишлено!Толкова мъка и болка е събрана в този кървав град,аз самата и семейството ми, станахме жертва на системата и липсата на човечност!Във Варна всичко е пари ,а човешкия живот отдавна е без всякаква стойност!

 • 43 Здравомислещ

  2 6 Отговор
  Жалко за детето но да се обвързва случаят с казуса за автомобилното движение в градината е груба манипулация. Вярно ли е, че ако няма автомобили, няма да има и произшествия с автомобили. Тогава да забраним автомобилите изцяло. Ако ли не, то тогава ,,умните,, глави да измислят правилата за да могат и двете страни да са удовлетворени. За това им плащаме, НАЛИ!

  Коментиран от #45

 • 44 анализатор

  3 0 Отговор
  И за тази ситуация си има народна поговорка: Прост народ - слаба държава. А оттам и всичко останало. Като към думата прост добавим и алчен нещата съвсем логично се обясняват.
 • 45 Съвсем

  7 1 Отговор

  До коментар #43 от "Здравомислещ":

  не си прав. Защото тук не става дума за автомобилно движение по улиците, а в парка. Къде в нормалните държави можеш да видиш коли в парковете?
 • 46 Наблюдател

  2 0 Отговор
  То даже и осакатената и орязана Морска градина вече не можем да поддържаме. Бургаската морска градина е много по-посдържана, с по-малко заведения и без коли до морето. Какъвто народа, такава и Морската му градина!
 • 47 Фен на външния кенеф

  3 0 Отговор
  Българинът до външния нужник не ходи вече без кола, щото го мързи! А как ще ходи до заведенията по алеята без кола? А мръсните лихвари как ще си покажат лимузините, ако не там? Няма да спре трафика.
 • 48 Мелани

  2 2 Отговор
  Не оправдавам шофьора но защо не се потърси отговорност и на майката че е оставила без надзор 3 г си дете. На запад и го отнемат и глоба.
 • 49 гост

  1 0 Отговор
  Истината е че преди имаше малко вождове и много индианци и гаври със законодателството като сега оставаха по незабелязани. Сега много вождове малко индианци, дори редовия индианец като стане вожд обръща плочата на 180 градуса. Много тестостерон всеки иска да се докаже, на пътя, пред съседа, пред всички, че е по-голям вожд от другите и че законите не важат за него. С това мислене няма оправия, все едно зайците да казват какво ще стане в гората.
 • 50 Фани

  1 0 Отговор
  Морската градина в Бургас е в пъти по приятна, поддържана, а беше обратно.Варна от един красив град се превърна в мутри кочина. Жалко, но и хората изпростели.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.