7 Юли, 2019 09:00 8 472 23

Борисов като Живков - има ли заплаха от Втория

  • бойко борисов-
  • тодор живков

След раздялата на върха в ГЕРБ в партийните среди върви мълвата – ще прави ли Цветанов партия, ще цепи ли ГЕРБ, ще си взима ли структурите? Не! Нищо от това няма да се случи

Борисов като Живков - има ли заплаха от Втория - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Луканов беше предател, Лилов – Господ го дарил с много ум, но беше кабинетен човек, Петър Младенов – беше лековат, нямаше качества за лидер, Чудомир Александров – пишеше доноси срещу жена си, Георги Атанасов – имаше организационни качества, но не ставаше..."

Такава оценка дава Тодор Живков на най-близките си сподвижници, когато се е е оглеждал за своя наследник. И, претегляйки качествата им, до последно не посочва никого. А всичките те в различни периоди се радваха на благоразположението му и влизаха в ролята на Втория.

Но никой от тях не стана Първи.

Само да усетеше в някого аспирации за мястото му в историята, Живков взимаше веднага крути мерки – пращаше ги посланици, създаваше им институти, които да ръководят... разчистваше терена около себе си така, че никой да не го засенчи.

Многократно се сещах за тези примери след като Борисов рязко и безкомпромисно изненадващо се раздели с Цветанов. Не му предложи нищо – нито посланически пост, нито компенсаторна работа.

И оттогава в партийните среди върви мълвата – ще прави ли Цветанов партия, ще цепи ли ГЕРБ, ще си "взима" ли структурите?

Не! Нищо от това няма да се случи.

Българската политическа история е доказала, че силата ти е, когато си в отбора и че напуснеш ли го – ставаш Никой. Тази максима трижди повече важи за Цветанов, който няма никакви шансове да направи свой политически проект, докато Борисов е на политическата сцена.

В началото вероятно Его-то му го заблуди, опитвайки се да оспори лидерството на Борисов с обяснението, че "една партия не може един човек да я управлява".

После обаче, също така изненадващо, дойде вторият публичен шамар от Борисов в стил: „Мислете за Цветанов като за Виденов и Местан”. И Цветанов повече не гъкна.

Дори и за непросветените би трябвало да е станало категорично ясно, че бившият Втори окончателно е извън пъзела на ГЕРБ
Конгресът на ГЕРБ в неделя трябва да официализира този факт.
Някои очакват интрига. Няма да има.


В решението на Борисов няма емоция. Самият Цветанов признава, че е усещал от половин година промяна в доверието към него. И „Апартаментгейт” е бил само върхът на сладоледа. Дали това е станало по внушение на нови „приближени до Борисов”, дали самият Борисов дълго е обмислял решението за раздялата с най-близкия си съратник и просто е чакал удобния момент – историята все още не разкрива тези тайни.

Но че сетивата на Борисов за случващото се в партията - за феодализацията на структурите, за самозабравата, за обграждане с послушковци, са проговорили, е повече от ясно. И това се съдържа в репликата му: "Ще режа до дъно", "искам да изградя партията наново".
Всъщност под носа му Цветанов бе изградил своята империя вътре в ГЕРБ, чрез корупцията в структурите се разпределяше огромен финансов ресурс и пълно подчинение на бизнеси и администрация.

Борисов не може да не носи вина за това.
Натоварвайки го с абсолютното си доверие, той беше дал на Цветанов неограничена власт – в партията, в парламента, в секретните структури и службите, дори и в медиите – власт, чрез която водеше войни в държавата на гърба на ГЕРБ и на самия Борисов.

Остави го прекалено дълго време да акумулира чувството за недосегаемост, да демонстрира задокенски връзки, да шантажира с тях, да разходжа жена си по Закуски, за които няма никаква заслуга, да раздава правосъдие, да налага собствени норми на външна и вътрешна политика и на морал.

За да се стигне до онзи миг на самовъзвеличаване и самозабравяне с признанието си: „Мен няма кой да ме накаже”, след което да полети със собствения си асансьор към благополучието на властник, над когото няма съд. А после не само да си помисли, но и да тръгне на поход с цел да "открадне" партията от Борисов.
В същото време в съзнанието на масовия българин отдавна е легнала оценката, че ГЕРБ на Цветанов купува избори, че притиска опоненти, и че изправиш ли се срещу него – си свършен.

Историята с възхода и срива на Цветанов е показателна за целия преход. Сравнението с Виденов, който съсипа държавата и с Местан, който искаше да продаде партията си на чужди интереси, вероятно звучи пресилено, но това е знак за това колко голям е разломът на върха в ГЕРБ.
И че отреденото за Цветанов място в историята е до Виденов и Местан! Жестоко!
Сега Борисов иска да си върне партията.
И ще се изправи пред проблема на Живков.
Кого да сложи за новия Втори.
И също като Живков ще разбере, че около него няма такъв с качества на Втори.
И няма да има Втори.

Конгресът ще направи промени в устава на ГЕРБ цел приближаване към демократичните механизми на функциониране.
Борисов ще остави Йорданка Фандъкова и Димитър Николов като свои партийни заместници. Но това е проформа. Те и досега не са показали тежест като партийни водачи. Без Борисов – слънцето за тях залязва.
Ще даде повече правомощщия на Изпълнителната комисия, която до този момент не е произвела нито един политически акт, документ или послание, извън волята на Борисов.
Ще се създаде орган за жалби и препоръки – да има къде хората да си изливат болката.
Ще се раздели вероятно с кметове, които не показват добри резултати.

Ще пренареди структури, които не работят по правилата.
И в това също няма да има драми. Никой няма да се противипостави на волята му.
Въпросът е ще успее ли да сложи ГЕРБ на нови релси?

Това е дълъг процес, който изисква много енергия и силни хора, с поглед в бъдещето. Властта износва до степен да загубиш ориентир, кога тя вече ти пречи и кога политаш към пропастта.

И ще му стигнат ли силите да бъде Първия в Партията, в Парламента, в Правителството - в цялата държава?

"Все пак аз носех отговорнст за подбора и равнището на хората, включени в Политбюро, но колкото и да се оглеждах не намерих подходящ човек. Това мое заключение бе своеобразна самокритика",каза ми Живков в интервю през юли 1997.

Оценката му беше много закъсняла. Фатално закъсняла.

Също като Живков след него годините на прехода нито един от партийните лидери не намери и не изгради подходящ свой наследник.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бумеранг

    86 12 Отговор
    Борисов е бледо копие на Живков, далеч е от качествата на истински държавник ... пълен нещастник, който унищожава България
  • 2 Будалата

    63 13 Отговор
    Тиквун е тръгнал надолу. Падне ли от власт ще го плюят и мамчат до девето коляно. А може и раирани одежди да му надянат.
  • 3 Бях от ГЕРБ

    37 22 Отговор
    Борисов се изгаври с Цветанов, използва го до последно (вкл. и на Евроизборите) и после го изрита ... Така постъпва този егоцентрик с всеки, който е работил с него. Сега ще видим как се печелят избори без Цветанов

    Коментиран от #6

  • 4 Centurion

    58 13 Отговор
    Да не сравняваме Живков с този крадец!

    Коментиран от #8

  • 5 Баба Вуна

    48 5 Отговор
    Цецко отива в икономическата стеуктура на ГЕРБ и тайно си купуват ЧЕЗ БГ! И след това мандръсание на електората с цени за ел. енергия! Честито на всички!
  • 6 Стадо овце

    50 8 Отговор

    До коментар #3 от "Бях от ГЕРБ":

    Спокойно. Пак ще купят изборите. Стадото отново ще бъде замотано и вече 30 години вървим към гибелен край на една вредна, прогнила и вече никому ненужна демокрация.
  • 7 Веско Маринов отритнатия

    35 7 Отговор
    „Тумбеста тиква – тиквано,
    я стани утре по-рано,
    вдигай се горе на плета –
    да ти се радват прасета.“

    /изпълнява Веселин Маринов/

    Коментиран от #9

  • 8 Тургай

    26 5 Отговор

    До коментар #4 от "Centurion":

    Бойко върви към своя финал. Въпросът е кой ще посочи за наследник или наследници. До колкото знам през 2024г когато Путин се оттегли смято да предаде властта на цяло поколение наследници създали политическа кариера именно по негово време и необвързани пряко с КПСС и т.н.
  • 9 Веско напри един дует с Люси Иларионов

    21 6 Отговор

    До коментар #7 от "Веско Маринов отритнатия":

    Песента ще звучи така.
    Песен за Бойко

    Край на свободата.
    Затвора те чака.
    Аз затворник ще яставам.
    И ще съжалявам.
  • 10 МНЕНИЕ

    14 32 Отговор
    ГОСПОДИН БОРИСОВ ВКАРА В МАЛКИЯ СИ ДЖОБ ВСИЧКИ АРТИСТИ В БЪЛГАРИЯ. ДАЖЕ СТОЯНКА МУТАФОВА МОЖЕ САМО ВОДИЧКА ДА МУ НОСИ. ЩЕ НИ УПРАВЛЯВА ДОКАТО СИ ИСКА.
  • 11 Гледач

    8 8 Отговор
    Путин, Ердоган,Меркел и лицето Бойко борисов играят в един ЦИРК. Нашия разбира се не знае точно какво се случва .Явно ГОТВЯТ голяма война защо ли ??? И 4 мата се иживяват като диктатори.А това не е случайно. За да стане война трябва силна власт .А властта МИНАВА през диктатура.

    Коментиран от #13

  • 12 ред код

    27 3 Отговор
    Борисов е поредната национална катастрофа, която се случва пред празния и безчувствен поглед на народа
  • 13 да да

    13 3 Отговор

    До коментар #11 от "Гледач":

    Ти пък, къде го нареди нашия търунгер сред тези големи иглачи в световната политика
  • 14 eustasio

    19 2 Отговор
    Ако Борисов е бледо копие на Бай Тошо,народа щеше да живее поне поносимо
    Очевидно Б.Б. не е присъствал на часовете ,от които би могъл да научи нещо от Бай Тошо.Слаб ученик!
  • 15 Roze може

    12 4 Отговор
    Простият народ има винаги прости водачи...
  • 16 Кашчей Безсмъртни

    7 2 Отговор
    По статията работи Курвелия Велева. Сикиджам дибидюз секиш по пантофи и тарлъци пред Соколи Ястреби и всякакви други народограбливи птици.
  • 17 Бойков Борисов

    9 0 Отговор
    Валерчето каква топла, сочна и наслаждаваща уста има самоооо......
    Създадена за върховна наслада и кеф
  • 18 Георги

    17 2 Отговор
    Социалистическа България беше 50 пъти по-мощна държава от сегашната - американската конструкция.
  • 19 Иво

    11 0 Отговор
    Г-жо Велева,прекалено елементарно.А иначе,слънцето,наистина залязва.
  • 20 Поредните

    4 2 Отговор
    нелепи сравнения с Живков.
  • 21 Docenta

    6 3 Отговор
    Бай тошо бе класически лицимер и подмазвач,безкруполен убиец и съдист.Заедно с дружките от политбюро бяха взели България на концесия и бяха си я парцелирали.Сега техните наследници правят същотото.Затова съд за децата им,внуците и пра пра внуците им,да не заемат висши постове ,да не могат да учат повече от основно,и да работят само като чистачи или като миньори
  • 22 наблюдател

    1 0 Отговор
    Това което прави Борисов е прекалено късно, нагласата в ГЕРБ е
    да репресираш с Полиция Прокуратура и СЪД, ВИЖ КАКВИ ГИ ГОТВИ ,
    Данаил Кирилов ,този е в състояние да съсипе държавата за 24 часа с безумни съвети и подзакони, помня че Борисов едно време каза че дребните хора на ръст са злобни и коварни и излезе прав...
    Всички в ГЕРБ треперят от Борисов, но това не ги спира да крадат
    до забравяне...
  • 23 схемата работи добре

    2 0 Отговор
    Абе голям артист е Борисо,в но и Цветан Цветанов не лъже, изритан като керлив фес, а стои послушно до Борисов като че ще основават нещо по върховно и ценно от Партия, мирише на номера на Бойко с Цветелина Борисова той сее и зарибява тя жъне и спестява страшен Премиерски тандем, сега е време и Цветанов да поработи в сянката на Делян Пеевски та и Борисов да се покрие , като Доган...