Last news in Fakti

8 Юли, 2019 08:59 13 528 36

Арх. Янита Тарабанова пред ФАКТИ: От днес „Горубляне“ блокира „Цариградско шосе“ в 18.30 часа

  • арх. янита тарабанова-
  • янита тарабанова-
  • горубляне-
  • протест-
  • земя-
  • софия

Подготвя се нова национализация на имоти за жълти стотинки

Арх. Янита Тарабанова пред ФАКТИ: От днес „Горубляне“ блокира „Цариградско шосе“ в 18.30 часа - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
От днес жителите на столичния квартал „Горубляне“ ще блокират „Цариградско шосе“ в 18.30 часа. Това заяви в интервю за ФАКТИ арх. Янита Тарабанова, която е част от Инициативния комитет „Горубляне”. Причината е, че въведеното в момента изменение на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавната собственост се отваря вратичка държавата да влиза във владение на имота, без да е платено цялото обезщетение.Арх. Янита Тарабанова пред ФАКТИ: От днес „Горубляне“ блокира „Цариградско шосе“ в 18.30 часа

Допълнителен бонус в този закон е, че до момента принудително можеше да се отчуждава имот за неотложни държавни нужди или на обществото, които не могат да бъдат задоволени по друг начин. Става дума за магистрали и трасета на газопроводи. С две думи това са големи инфраструктурни обекти.

В момента арабски шейх, който иска да строи в България, може да се спазари с правителството да получи частни имоти за жълти стотинки, предупреждава арх. Тарабанова. Тя припомня, че не може законът да погазва конституцията и частната собственост да се отнема. Това е абсолютно противоконституционен закон. Това си е национализация.

Защо искате отмяна на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавната собственост?

Въведеното в момента изменение на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавната собственост се отвори вратичка държавата да влиза във владение на частен имот, без да е платено цялото обезщетение. Ще се плати обезщетение, което властта сама си е определила. Например експерти от министерството определят 10 лева за квадратен метър. Изплащат тази сума и твърдят, че така се изпълнява конституцията. Все пак Основният ни закон казва, че трябва пълният размер на обезщетението да бъде платен. За това е нужно да имаме влязло в сила съдебно решение, което да посочва точната сума на това обезщетение. Освен това тя трябва да бъде приведена по сметка на собственика и едва след това да започва строителството. Този процес обаче се прескача в момента. Когато общините или държавата овладеят имот, те никога не плащат пълната цена на имота, защото аз не мога да ги принудя да платят. Не мога да си извадя изпълнителен лист срещу държавата. Изпълнителен лист мога да извадя срещу физическо лице или фирма. И така мога да ги принудя да платят. Когато срещу мен е държавата няма как да го направя. Единственият ми шанс е да ходя в Страсбург. Нелепо е все пак за всяко нещо да се ходи до Страсбург.

Допълнителен бонус в този закон е, че до момента принудително можеше да се отчуждава имот за неотложни държавни нужди или на обществото, които не могат да бъдат задоволени по друг начин. Става дума за магистрали и трасета на газопроводи. С две думи това са големи инфраструктурни обекти. В момента законът позволява за всяка нужда на общината, например за паркоместа или за паркинги, да се заграбват частни имоти. Още по-скандално е, че от новите промени ще могат да се възползват частни инвеститори. Това вече е нелепо. Не може да се отчуждава частна собственост в полза на частни инвеститори. Например пристига арабският шейх, който иска да направи затворен комплекс в поляната на Горубляне и Младост. Той решава, че ще му е по-евтино, ако отиде Министерски съвет и там да се спазари. И правителството решава да отчужди земята ми срещу 10 лева за квадратен метър. И така Министерския съвет му подарява земята, за да си направи техпарк, голф игрище и каквото му хрумне. Не може така законът да погазва конституцията и частната собственост по този начин да се отнема. Това е абсолютно противоконституционен закон. Това си е национализация.

Какво трябва да се направо, за да се гарантира частната собственост?

За да се гарантира частната собственост, когато държавата реши да прави магистрали, правителството трябва да намери пари за отчуждителните процедури, оценя имота или най-добре е да предложи замяна на имотите. Държавата има достатъчно държавни и общински имоти. Например взема моите 100 или 500 кв. м., които попадат на магистралата и ми дава други 100 или 500 кв. м. в съседство.

Трябва да отбележим, че държавата изключва имотното обезщетение като опция. В момента тя се прилага за хора, които имат по 50 дка по трасето на магистралата. Сами можем да се досетим за кои хора става дума. 50 дка по трасето на магистралата може да притежава човек, който си пие кафето с хора от парламента. Например хора, които имат имот по трасето на АМ „Хемус“ могат да бъдат обезщетени с общински имот в центъра на София. Това няма как да е нормално. В момента го въвеждат с новите промени.

Арх. Янита Тарабанова пред ФАКТИ: От днес „Горубляне“ блокира „Цариградско шосе“ в 18.30 часа
Снимка: БГНЕС

Вие от месеци протестирате срещу политиката на общината да използва общински имоти за строителството, а частните за озеленяване? Има ли промяна в намерението на общината в София?

Последният подробен устройствен план (ПУП), който се разглежда за ж.к. „Дружба“ предвижда всички частни имоти да бъдат за озеленяване, а всички общински – за строителство. Когато един частен имот е предвиден с градоустройствена процедура за озеленяване, то той подлежи на принудително отчуждаване. Това също е ненормално. При условие, че квартал „Дружба“ по този начин постига озеленяване от 25%. По закон минимумът е 15%. „Дружба“ постига 25% озеленяване, защото си заграбва чужда собственост. Няма как това законно да бъде обосновано, а те го правят. В Столичния общински съвет ние сме пуснали доста жалби срещу това заграбване. Столичният общински съвет трябва да гледа този ПУП вероятно лятото. В момента не знам за кога е насрочено заседанието, но не вярвам, че общинските съветници ще се съобразят с нашите възражения. СОС се съобразява с възраженията на общинските съветници, но не с тези от гражданите. В момента ПУП-ът на „Дружба“ е абсолютно незаконен. В същото време ПУП-ът, който се правеше за парк „Изток“ в „Младост“ е спрян. Ние пуснахме за този ПУП 1200 възражения и СОС се съобрази с тях.

В момента не мога да кажа, че политиката на Столична община се съобразява с протестите на „Горубляне“. Един път се съобразяват, друг път – не.

Какво липсва в Общия устройствен план на София?

Общият устройствен план на София е абсолютно икономически неосъществим. Той не може да бъде реализиран в близките 100 години. Това е признавала и кметът Йорданка Фандъкова. Казва го „Визия за София“, главният архитект на София. Предвидените мероприятия за публични пространства за над 100 млрд. евро, ако не се лъжа. Няма как да се изпълнят тези неща. Голяма част от тях са паркове. Ако трябва обществото да направи референдум, на който да се пита: Какво предпочитате – улици, училища, детски градини или паркове?

Смятам, че обществото желае тези милиарди евро да бъдат похарчени, за да може човек спокойно да стигне до дома си, детето му да учи в училище, което е санирано и с нормални тоалетни. Всеки предпочита детето му да отиде в детска градина нормално. В това трябва да се влагат средствата на общината, а не в гигантски, в огромни по размерите си паркове, които няма никъде в Европа. Ако се направи проучване, ще се види, че такова чудо, което се предвижда в София няма в никой европейски град. Това е при условие, че имаме Борисова градина, планината Витоша и воден парк Искър. Това е безумие. Ако разумни хора се заемат с новия устройствен план на София и направят една икономическа обосновка на всички зелени терени. Ще се установи дали има средства за всички тези паркове или те ще бъдат редуцирани до най-необходимото.

Не трябва да се забравя, че тези паркове, които са изградени, трябва да се поддържат. Всичко би било чудесно, ако имаше пари за всичко замислено. Знаем обаче, че София не е най-богата столица в света. Ако нашата столица притежаваше бюджета на Москва, би могла да си позволи тези паркове. За съжаление не е така.

Вместо да се предвижда нов парк „Изток“ е много по-добре да се пусне лифта до жк „Младост“. Така столичани ще могат от блока си да хванат лифта и да се качат на Витоша. Това е много по-разумно и много по-евтино. Самите еколози казват, че почвата под бъдещия парк „Изток“ не е годна за растения. Тя трябва да се изгребе и да се насипе нов хумус, за да имаме устойчив парк. Там няма и вода. Дърветата трябва да се поливат. Вие вярвате ли, че някога това ще се случи. Това няма да се случи. Просто заблуждават хората, за да гласуват за тях хората. Подобна е ситуацията с „Парка на таралежите в Дружба“.

Това е теренът зад „Експо център“ и той е огромна денивелация. Там се предвиждат 11 блока в разломната зона. А пред тези 11 блока, на равния терен се предвижда „Паркът на таралежите“. Той ще е на частни терени. Това също е велика глупост, която не може да се измисли от архитект. Това е измислено от Лорита Радева. За съжаление тя оглавява комисията, която ще прави оценка за зелените зони в София.

По тази причина не очакваме нещо много хубаво.

Разбирам, че „Горубляне“ ще продължи с протестите?

Протестите досега бяха в неделя следобед като се надявахме, че правителството да се вразуми. Вместо това то направи тази промяна в закона, която да улесни национализацията на имотите ни, за да могат да влязат и строят, без да са обезщетили техните собственици. По тази причина ние взехме решение протестите ни да станат ежедневни. Те започват днес, от понеделник. Всяка вечер „Цариградско шосе“ ще бъде блокирано в 18,30 часа. По този начин се надяваме да ни чуят.

Всеки българин, който иска да си построи къща, първо си купува терен. След това подава искане за разрешение за строеж. Единствено държавата си позволява да каже- аз нямам пари за отчуждаване, но имам пари за строителство.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОКО

    60 3 Отговор
    ЗАСТАНЕТЕ В БАНКЯ ..ОТ ТАМ ИДВАТ ТИЯ ЧУДНИ МИСЛИ..
  • 2 Бай

    51 2 Отговор
    Застроиха цяла Витоша който е необходима за въздуха на София а после колите замърсяват!!!
  • 3 Истината

    56 20 Отговор
    Браво. Най после една истинска разумна гражданска позиция. Дано се намерят повече разумни хора да я подкрепят.

    Коментиран от #32

  • 4 Глупости

    35 18 Отговор
    Аргументите им са гола вода, Младост има нужда от парк, а не от презастрояване. Вече трудно се живее от сгради. Лифт от Младост до Витоша, газ ли са пили?
  • 5 Потърпевш

    30 20 Отговор
    Супер нагли горублянци заедно с тази архитектка. Първо искат ПУП-а за земите си до Младост 4 като искат да вземат над 350 евро на квадрат от тях. Според тях паркове не трябват на София, а искат да се налапат с пари. После искат да си вземат земята под блокове в жк.Дружба и да искат събарянето на блоковете, за да се построял нов в модерен квартал. А като ги погледнеш на протестите и обсъжданията им......80 годишен става и вика тази земя е от дядо ми :D

    Коментиран от #17, #34

  • 6 симбат

    38 3 Отговор
    Абе, може и да са алчни и да искат да се опаричат! Но какво дава право на държавата да "изкупи" частни имоти на абсолютна безценица. Като общината иска да прави парк, да плати на хората пазарната цена и да се захваща. "Имотът си е мой! Защо някой си мисли, че ще го подаря?"

    Коментиран от #12

  • 7 ГЕРБерските национализатори

    25 5 Отговор
    Газ си пил ти глупако!
    Винаги ще има жилищен интерес към Младост заради хиляди подробности! Но ако полето между Младост и Горубляне остане каквото е сега /защото парк да стане е много скъпо/ , то тогава Младост ще се презастрои до такава степен че буквално между всеки два панелки ще изникват нови килийки без паркинги! Докато , ако в полето се направи ПУП с разумно застрояване както от соц времето с достатъчни междублокови пространства , то тогава и Младост ще спечели като не се презастрои разбирай "сгъсти"! Така и двете страни ще са доволни и собствениците от Горублянското поле , и жителите на Младост. И най-вече България няма да бъде избягвана от всички инвеститори поради НЕспазване на конституцията и законите от ГРОБАРИТЕ!!!
  • 8 za bb

    25 4 Отговор
    ГЕРБ = КОРУПЦИЯ!!!
  • 9 сектант

    6 7 Отговор
    само цска!
  • 10 Svetlinata

    15 11 Отговор
    Защо трябва да ставаме заложници на шепа хора. Да ходят пред парламента да стачкуват-там може да се промени нещо, а не на цариградско шосе.
    Общината им предлагала цена на изкупуване от 100 до 200 лева на кв.метър.-това са много пари, но за тях било малко.
  • 11 Глууууупости

    13 10 Отговор
    Колко бюджет трябва за поддръжка на парковете, ма? Вода трябвало, ами като се построят апартаменти, колко вода трябва за едно казанче на тоалетна? 6000 апартамента по 4 човека 24 000. Всяка сутрин по минимум 2 казанчета за тоалетна 48000 по 3 лита вода 144 000, ами душ, вана.... Пълни глупости, че нямало вода за парковете. Кой инвеститор ти плаща да говориш глупости?

    Коментиран от #27

  • 12 Сандански

    12 10 Отговор

    До коментар #6 от "симбат":

    Държавата изкупи земите за магистрала Струма и никой не тръгна на протести, ама хората мислят... Сега няма задръстване, трафикът се облекчи. Тези, за какво протестират? Законът един за всички. Някога Евлоги и Христо Георгиеви са дарили цялото си имущество, което се е изчислявало, колкото външният дълг на България, а тези за някакви копейки протестират

    Коментиран от #14

  • 13 Много е ясно

    14 0 Отговор
    С отчуждаванетона всички части имоти, които в ПУП-а са предвидени за озеленяване, ще се.нахранят наши хора. А с решението само общинските имоти да са предивидени за застрояване, се подсигурява строителната мафия и жените на новото строителство.
  • 14 симбат

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "Сандански":

    Само си представям как хората около Струма са си казали: "Дай да си продам имота почти за без пари, та да няма трафик"...

    А за Георгиеви, дарили са!, но в чужбина им е било малко по-добре от дедите на въпросните протестиращи. Сравнението е малко крайно.

    Коментиран от #15

  • 15 Сандански

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "симбат":

    Може и да не са били щастливи от това, ама - закон. Ама и Георгиеви са хора, като дедите на протестиращите. Тук въпросът е за “голямото сърце” и “тесногръдието” на хората. В Европа никой не са питали за строителството на магистралите и парковете.

    Коментиран от #22

  • 16 Jack Bauer

    13 1 Отговор
    Това не е "национализация" това си е пладнешки грабеж. Взимат земята на хората за стотинки, а от "арабския шейх" комисионната е милиони. При национализацията принципа беше "взимаш от един, и става собственост на всички", а не "взимаш от един и го продаваш на друг с милион печалба".
  • 17 Народа

    12 2 Отговор

    До коментар #5 от "Потърпевш":

    Незавиждай село аз нямам имоти като тях,но те са си прави щом земята е тяхна.Държавата трябва да се съобрази с тях както е в нормалните бели страни,искаш нещо плащаш.
  • 18 букова глава

    13 7 Отговор
    Арх.Трабантова изпуска миризливи газове! Ами пуснете града да се разраства в Софийското равно поле,концентрирана е цялата икономика във БГ във един град,ами това ще ви създава неудобства.Хем го сърби шопа хем го боли,майната ви!!!!!!!!
  • 19 Бай Шиле

    10 5 Отговор
    Много лакоми тези реститути, ве. Я да направят една ревизия на реституцията с по трима свидетели,и да видите как ще се снишат.

    Коментиран от #21

  • 20 Reptile

    7 2 Отговор
    Никъде не е писано, че цената ще се определя от Общината или Държавата - НИКЪДЕ. Спрете със спекулациите.
    По този начин ще е възможно да Ви вземем имотите и там да има паркове, паркинги, инфраструктура, а не да си реализирате правото на строеж с 20 етажна сграда...
    Виновен е Костов, който върна заемите в РЕАЛНИ ГРАНИЦИ и сега 200-300 имота рекетират цяла София с космически суми. Трябваше да си има зона с частни имоти - общетение за реалните и всичко друго да остане държавно.

    Коментиран от #23

  • 21 Народа

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Бай Шиле":

    Айде ама не иска Фандъкова за да не и излезнат кирливите ризи.
  • 22 Национал

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Сандански":

    Ти,що бе вземеш да си подариш нивите на дядо ти,а ги стискаш и вземаш рента ит тях?!
  • 23 Национал

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Reptile":

    Никой не рекетира ,а си има пазарни цени,плащаш си по пазарни цени,и взинаш,а не по 30лв.квадрата,я си купи в София по 30лв квадрата,или ако имаш такава за продаване идвам да я купя,и даце по 35лв.ще ти дам на квадрат.
  • 24 Това са истинските комунисти от БКП

    4 1 Отговор
    Милиционерите от ГЕРБ.Сами си ги избираме избори след избори.Дали пък Бойко Борисов не е някой от братовчедите на ,,бай Тошо,,.Говори като него,надхитрява народа като него и хората пак го избират?Народа си иска комунизъм щом го преизбира.Защо да се сърдим нали е демокрация,пък и няма още 500 години.
  • 25 Raptor

    5 9 Отговор
    Мачкай горублянските селяндури!!!
    Ако общината се справи да им отчужди тъпите земи имат гласа ми навеки. Аман от алчни горублянски селяндури!!! Няма по-големи скапаняци и мизерници от тия от село Горубляне. Общината най-добре да премахне всички спирки на градския транспорт в Горубляне и да ги остави да продухат да ги видим после. Дейба и ненялите се говеда дейба!!!

    Коментиран от #28, #30

  • 26 кънтри

    5 5 Отговор
    наглите кънтрита искат да си продадат нивите 20-та категория за по 250евро квадрата и спират изграждането на продължението на булеварда. до сега имаха време, но не искаха да продават. сега - национализация било.
  • 27 Горубец

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Глууууупости":

    С това,, МА,, показвате колко сте отделил в обучение! Парите за казанчетата се заплащат от пускащите ги! Дали ще успеете да се сетите, кой ще плати за водата в парка. За залесяването, за алейте, за осветление, за охрана, за поддръжка? Предолагате ли, че богатата община Младост ще има бюджет? Или Столична община ще за дели пари...? 70% от жилищата на новите софянци в Дружба и Младост са от нерегламентирани заменки.

    Коментиран от #36

  • 28 Горубеца

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "Raptor":

    Ти от кое село каза, че си? Едва ли живееш без кредит! Вулгарността ти показва само средно образование и нисък соцялен статус. Дано успееш в живота повече!
  • 29 Синалоа

    5 1 Отговор
    Щото сте наведени мишки, роби с прегънати гърбове ! Ако ти вземат имота, гледаш чий е подписа най-отдолу, причакваш му отрочетата след училище, и им режеш главичките, така се прави ! Звучи брутално, но е много ефективно. Справка - мексиканските и колумбийските картели в любимите ви щати, от които полицията трепери.
  • 30 Национал

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "Raptor":

    Май от злоба ще се задавиш,еми имат си хората имоти,дедите им са кървави пари плащали за тях,и няма да ти ги подаряват,ти като си цървул и дядо ти е пропивал всичко в кръчмата кой ти е виновен сега да беснееш!
  • 31 Повръщащия

    2 3 Отговор
    Какво може да е по лошото от шоп - алчния шоп!
  • 32 Никой

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Истината":

    Каква според теб е цената на която държавата отчуждава имотите на гражданите? Някой въобще пита ли се? Никъде не се пише и никой не коментира докато дава интервюта..... защото искат да забогатеят с на баба имота, защото може би цените са средно пазарни за статута на съответния парцел..... Докато не излезнат и не покажат черно на бяло, няма да съм съгласен с това да блокират едно от най-натоварените трасета в София! Да блокират парламента... Ганьо винаги ще иска повече, без да даде нищо от себе си!
  • 33 Ами знам само

    3 2 Отговор
    Жителите на Горубляне са гадно и долно племе, което трябва да бъде изметено от София някъде към Сибир
  • 34 Земеделец

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Потърпевш":

    Ходи си на село и там имай претенции за чужди имоти.
    Напълни се с селтаци дошли у наше село. Ш..ни комунисти.
    Взеха ни земята и добитъка построиха си блокове на нея и стават все по нагли. Марш.
  • 35 Мария

    1 1 Отговор
    Горублянци, т.е. техните наследодатели са имали земеделски земи, защо претендират за цени на база най-скъпо градостроителкство? Това градостроителство не се дължи на тях, и земята трябва да им се заплати като земеделска.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.