Last news in Fakti

9 Юли, 2019 20:30 5 549 24

Пак руска тояга. Този път по Грузия

  • русия-
  • грузия-
  • владимир путин

Тоягата е предпочитан метод на руската външна политика срещу непослушни съседи

Пак руска тояга. Този път по Грузия - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От днес няма никакви преки полети между Русия и Грузия. Владимир Путин не за първи път налага санкции. Тоягата е предпочитан метод на руската външна политика срещу непослушни съседи. Но от това губят самите руснаци.

Точно в разгара на лятото, Русия от днес спира самолетните полети до Грузия. По нареждане на руския президент Владимир Путин руските авиокомпании вече не могат да изпълняват директни полети до Грузия, а грузински самолети нямат право да навлизат в руското въздушно пространство.

Освен това Путин призова руските туристически агенции да не предлагат пътувания до Грузия, а руските туристи, които вече се намират там, незабавно да се върнат обратно. Мерките се налагали в защита на националната сигурност и на руските граждани от "криминални и други незаконни посегателства".

Поводът бе един инцидент от 20 юни, когато в грузинския парламент в Тбилиси заседаваше Интерпарламентарната асамблея по православие. Когато председателят ѝ Сергей Гаврилов - руски депутат от Думата - зае мястото на председателя на грузинския парламент, това предизвика масови улични протести - не само срещу Гаврилов, но и срещу грузинското правителство.

Гневът срещу руското държавно ръководство е породен от масивното военно присъствие на Москва в отцепническите грузински области на Абхазия и Южна Осетия. То нарушава постигнатото примирие, договорено от ЕС след руско-грузинския въоръжен конфликт от 2008 година. Специални части на руското вътрешно разузнаване ФСБ са издигнали мрежи с бодлива тел по граничната бразда, с което затрудняват живота на местните хора от двете страни на демаркационната линия.

Грузия ще понесе огромни загуби

Наложената от Путин забрана за полети може да засегне туристическия сектор на Грузия много сериозно. По данни на международния туристически съюз "World Travel and Tourism Council", туризмът създава почти 34 процентна от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. В този сектор са и 23% от всички работни места в Грузия.

През 2018 година страната е била посетена от 1,4 милиона руски туристи - 20% от всички чужди посетители. Руското ембарго може да докара загуби от 250 до 300 милиона долара на грузинския туристически сектор – това биха били около 10% от общите приходи на Грузия от туризъм, е изчислил грузинският мозъчен тръст "Банки и общество". А слабата грузинска валута междувременно се обезцени още повече.

Засегната е не само Грузия: представители на рускоезичното население в някои съседни страни също започнаха да отказват направени резервации, от страх пред евентуална "русофобска истерия". От друга страна старият военно-грузински път през Кавказ е много популярен сред руските туристи. Някои от маршрутите включват и междинни кацания в съседна Армения. Сега Грузия реши да заложи на масирана кампания за привличане на повече туристи от други страни.

Производителите на вино се пренасочват към други страни

Освен туризма, действията на руското ръководство могат да засегнат сериозно и още един важен сектор на грузинската икономика: от 24 юни насам осем водещи производители на вино от Грузия вече не могат да пласират продукцията си в Русия. А този грузински продукт е предназначен основно за руския пазар: през първата половина от годината страната е изнесла за Русия 40 милиона бутилки вино. Значително по-назад са вносителите от Украйна, Китай, Полша и Казахстан, които заемат следващите позиции в класацията.

Русия е пазар за евтини вина, но напоследък все повече на него се търсят и качествени продукти, за които платежоспособните клиенти са готови да плащат и високи цени. За разлика, например, от пренаситения пазар в Германия, на който през първото полугодие на 2019 са продадени едва 318 хиляди бутилки грузинско вино.

Русия не използва едно свое предимство

Едно по-сериозно руско ембарго обаче няма да завари неподготвени винопроизводителите от южнокавказката република, тъй като между 2006 и 2013 година руският пазар също беше затворен за тях. През 2013 година Москва предприе сходна мярка и спрямо Молдова, а през 2015 руското ръководство наложи забрана за полети и спря вноса на зеленчуци от Турция. Москва е предприемала или заплашвала с такива санкции също и Беларус и Украйна.

Земеделските производители и бизнесът в Грузия, както и в съседните на Русия страни, вече се пренасочват към други, по-далечни в културно и географско отношение пазари. При това отношението на тези страни към Русия и руските граждани е добро: русата музика, литература и филми са много популярни в Грузия, а и в повечето останали съветски републики. Русия обаче не използва този свой плюс за подобряване на междусъседските отношения. И твърде често залага на тоягата, вместо на моркова. От това губят и самите руснаци.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Комуниста

    54 20 Отговор
    Руската тояга е дълга може да заиграе и по далеч от съседите им! А така е, в Грузия се молят за Дървен Господ и го получиха.
  • 2 Ужас

    69 22 Отговор
    Какво губят руснаците бе??? Спряха туристите си за турция преди няколко години и туризма в турция беше пред колапс!!! Спряха туристите си за България и туризма е в колапс!! Русия има всичко и необятен пазар на изток, така че няма какво да загубят!!

    Коментиран от #23

  • 3 злобар

    44 15 Отговор
    " Да бе мирно седяло не би чудо видяло" ! Много хубава поговорка.
  • 4 Край

    55 3 Отговор
    То щото Америка като и засегнат интереса черпи с баклава.
  • 5 Кой68

    42 12 Отговор
    Но никой от запад не плаща както руснак на почивка......Много от тук драскащите ще подскочат но това е реалноста........😉
  • 6 Антисоросоид

    36 10 Отговор
    Абекато прочетеш само дойче веле и няма нужда да четеш статията от тозиСоросоиденПарцал
  • 7 СЕЗОН 2019 РАДОСТ ЗА НЯКОИ

    9 1 Отговор
    Вересията води да това, да ти наложат забрана.
  • 8 Румяна Костова

    29 10 Отговор
    Добро утро, Дойче Веле? Сега се сетихте, че Грузия ще понесе загуби от отказът на руснаците да ходят в тази страна, където псуват президента им и провоцират наново русофобията . Човек отива на почивка, за да се изключи и от политика и от работа. Е, та няма да им бъде приятно на руснаците по барове и други развлекателни места да бъдат гледани на криво и въвличане в политически спорове. Между другото, Дойче Веле трябва да си редуцира цифрите за процентите руски туристи, които са много повече в Грузия, съответно и загубите, които ще понесе са по-сериозни.
  • 9 Ernesto Guevara

    20 8 Отговор
    Тоягата е полезна за кухи кратуни
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 тръмпи

    12 7 Отговор
    Нас не ни интересува какво ще понесе Грузия или Усрайна.Нас ни интересува да ръчкаме Мечката,а друг да опира пешкира.
  • 13 Диди

    8 26 Отговор
    Руска простотия.С коя ли съседка са в добри отношения.Днес говорих с грузинец. Грузинците не искат да чуят да руснаците.
  • 14 Rusnak

    24 8 Отговор
    Дойче зеле са големи боклуци. Нормално. И немците ядоха тоягата след като се правиха на оборотни..
  • 15 соросоид дебил

    26 6 Отговор
    Даже учителя им Гьобелс би се изчервил, ако можеше да прочете повърнята на тази неонацистка медия дойче веле! " Специални части на руското вътрешно разузнаване ФСБ са издигнали мрежи с бодлива тел по граничната бразда, с което затрудняват живота на местните хора от двете страни на демаркационната линия." Що се отнася до това кой обича да използва "тоягата и санкциите" в своята външна политика тези боклуци никога няма да напишат нещо критично за тази страна.
  • 16 ???

    21 5 Отговор
    Е не е като да запалиш поредната война, по Американски. Или пък икономически санкции до дупка..
  • 17 ГОШО

    16 4 Отговор
    Е сега джорджовците ще видят у джамия пърди ли се и ходжа пезевенк вика ли се А като са такива умници да си насочат виното и водата към щатите и туристи да чакат от там
  • 18 Голям прос

    15 3 Отговор
    Защо недоволстват за руските войски в района? Те не привикват сигурно американски и натовски войски. Само от кумова срама не влязоха в НАТО. Ама като им дадат 5млрд. долара като на Украйна, сигурно и те ще посурнат подопашника към алианса. Те съответно ще им оправят икономическото положение на куково лято
  • 19 Един

    15 3 Отговор
    Е, че нали грузинците не щат руснаците!? К'ъв е проблема - не разбрах? Хем "не щем" - хем "ама защо няма"!!!
  • 20 El comandante

    1 6 Отговор
    Руска тоя има през вечер и в моя анал. През другото време е турска рязана карабина. Путин акбар сороси прости ХяХяХя
  • 21 Нин

    12 0 Отговор
    Ами, върволици туристи от близката им САЩ да компенсират загубите. Но, цялата патардия бе да се попречи на връщането на Русия в ПАСЕ.Това бе едно от мероприятията. Те затова вдигаха лозунги на английски при вътрешнополитически искания. Другото активно мероприятие бе опита да се възобнови делото за сваления малайзийски самолет. Отново в навечерието на гласуването. Но и там гризнаха дървото с изявлението на премиера на Малайзия.
  • 22 ТОЧКАТА

    4 1 Отговор
    а ВИЕ как искате???то си е казано---со кротце,со благо и со малце кютек.....Тако се возпитуят лапета....
  • 23 Димитърдд

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ужас":

    Пожелавам ти на гости да ти дойдат за дълго време руснаци. Една силна туристическа страна никога не е зависима от туристи само от една държава. В България руснаците никога не са били изгодни туристи. Мит е че са богати и плащат добре. Истинските богати руснаци не идват в България. Руските туристи се държат в родината ни нахално, невъзпитано и се държат като, че ли са у дома си. За да се случват всичките тези събития, основна вина имат всички управляващи, президент, правителство и парламент тяхната слугински политика е причина да се случват тези събития за сметка на българите и другите туристи. Заради това и броя на българските туристи за Гърция и Турция ще расте?
  • 24 Димитърдд

    0 1 Отговор
    Пожелавам ти на гости да ти дойдат за дълго време руснаци. Една силна туристическа страна никога не е зависима от туристи само от една държава. В България руснаците никога не са били изгодни туристи. Мит е че са богати и плащат добре. Истинските богати руснаци не идват в България. Руските туристи се държат в родината ни нахално, невъзпитано и се държат като, че ли са у дома си. За да се случват всичките тези събития, основна вина имат всички управляващи, президент, правителство и парламент тяхната слугински политика е причина да се случват тези събития за сметка на българите и другите туристи. Заради това и броя на българските туристи за Гърция и Турция ще расте?