Last news in Fakti

10 Юли, 2019 08:00 11 378 74

Инициатива на ФАКТИ: Гласът на българите в чужбина (част 1)

  • българите в чужбина-
  • гласът им-
  • факти-
  • инициатива-
  • проблеми в българия-
  • сравнение-
  • връщат ли се?

Първият от поредицата разговори на ФАКТИ е с Марин Ташков, българин живеещ в Германия

Инициатива на ФАКТИ: Гласът на българите в чужбина (част 1) - 1
Източник: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българите живеещи в чужбина са едно загубено богатство за страната ни. Някои са безвъзвратно загубени за евентуално връщане в България, други не. Те не само са загубени, но и в известен смисъл са заглушени, тъй като рядко някой търси тяхната гледна точка по редица изключително важни въпроси за настоящето и бъдещето на България. Важни са и въпросите: Защо не са в България? Разликите между тук и там, както и възможен ли е обратният им път към България? От ФАКТИ решихме да нарушим това неписано и негласно ембарго и днес Ви представяме разговора с нашия първи събеседник. Той се казва Марин Ташков и от няколко години живее в Германия.

Инициатива на ФАКТИ: Гласът на българите в чужбина (част 1)
Марин Ташков

- Г-н Ташков, какъв беше мотивът Ви да напуснете България в посока Западна Европа?

- Като на повечето българи, но не само. Всъщност, ако искаш да живееш достойно, просто нямаш място в България, където всичко е тотално объркано. Ако един човек на моята възраст остане в страната до момента на своето пенсиониране, той е обречен на жалко вегетиране и на мъчително изживяване на оставащото му, тъй като социалната система и здравеопазването са под всякаква критика. Дванадесет години съм си изкарвал хляба с пеене. Печелех повече от добре, включително за онези години преди 10.11.1989 и съвсем естествено държавата е отделяла нещо за моята пенсия. И изведнъж се оказа, че пенсионният архив се бил запалил, пък каквото не изгоряло било похабено от водата, с която гасили. И няма пенсии. За огромен брой хора. Държавата се ослушва, доколкото у нас изобщо има държава. Ала после разбрах, че архивът си е жив и здрав и е складиран в мазетата на Министерството на културата. Само че официално е унищожен. А вероятно си спомняте в каква мизерия си отиде един великолепен певец и артист като Борето Гуджунов. Та единият от мотивите ми е, че ако искам да живея като нормален човек, то трябва да отида в нормална държава, да работя и да се пенсионирам там. Изобщо и не коментирам факта, че отивайки на новото място започвам от нулата. Което е добре за млад човек, но не и за такъв на моите години. Това е в строго личен план. Ала той е повлиян и от общия, касаещ цялото общество и самата държава. България е безперспективна страна, потънала в корупция, банково разорение, в която липсва икономика, избягвана от чуждестранните инвеститори именно заради повсеместната и безогледна корупция и опитите да се отнемат части от бизнеса или целия такъв. Професията ми е такава, че непрекъснато съм общувал с чужденци, сред които имаше и инвеститори, разбира се. И хората казваха – Баща ми или дядо ми е създал този бизнес, борили са се цял живот, аз също, инвестирам във вашата държава и нейната икономика, а идва някакъв и директно ми заявява, че трябва да му прехвърля определен процент. Е как да стане? И инвеститорите си тръгват, но не спестяват истината, което спира другите. Но най-сериозният мотив да напусна е повсеместната глупост. Българинът се счита за много умен, но това изобщо не отговаря на истината. Няма умни хора, които 30 години да повтарят едни и същи грешки, без да си вадят никаква поука. Населението мрази да мисли. Наливат му нещо в главата отнякъде и то го приема абсолютно безкритично.Ето това е страшното. Няма друг такъв народ в Европа, а може би и по света. Много е специфична българската нагласа в мисленето. Там е важно да си „тарикат“ - да имаш пари, без да работиш, а такова мислене на практика оправдава всякакви престъпления, което е страшно и пагубно. За избирателната глупост дори не искам да говоря. Там дъното отдавна е издълбано.

- Трудно ли Ви беше да прибегнете към тази стъпка?

- Не особено. Живял съм в различни периоди зад граница и животът там не ми е непознат. При все това и на тази възраст човек има колебания. Оставяш дом, близки, приятели, не си първа младост, знаеш какво те чака.Само че оставането в България те обрича и евентуалният риск навън е много по-приемлив.Има и един чисто човешки момент – обидата, че трябва да напуснеш родното си място. Ето това тежи. Не носталгия или нещо друго. Обидата и огорчението, че си правил нещо, искал си да промениш нещо, но накрая си разбрал, че е невъзможно.

- Сведенията за реалността в България сравнена с тази в чужбина са различни. Вие какво можете да кажете по този въпрос?

- Това, че хората на Запад са възпитани и деликатни не означава, че не знаят какво точно е у нас. И си личи по докладите на Европейската комисия. Но на Запад хората държат на демокрацията и спазват нейните принципи. Те ти показват грешките и ти дават възможност да ги поправиш, ако имаш желание, но не те принуждават, защото това си е твоята къщичка и ти трябва да си я подредиш. А докато не си я подредиш, стоиш пред прага и гледаш как те влизат и излизат в уютния си дом, поздравяват те, питат те как си със здравето, но стоиш отвън, защото си неблагонадежден, кален и мръсен. Другата истина е, че от нас никой не се интересува, а и ние не умеем да се представим. Имаме сервилно отношение към силните, а същевременно си я караме с тарикатлъците по нашенски. И онези го знаят. Първоначално са ни приемали като хора в нужда, помагали са ни, но когато сме започнали да злоупотребяваме, домакините са ни сложили на място. Тук нещата са прости – живееш по правилата и си добре. Стъпваш накриво и Законът се задейства. Просто има правила и те се спазват. От всички. Затова и хората живеят добре. А и държавата си е на мястото.

- Има ли някаква много фрапираща разлика между действителностите, която се е запечатала във Вашето съзнание?

- Разликата винаги е много фрапираща. Язък ни за природните дадености, но когато влезеш в България и попадаш в един изключително мърляв и неподдържан свят. Изцяло. През инфраструктурата, та до частните имоти.У нас се движиш по пътищата и наоколо е диво и неподдържано. Сградният фонд е в окаяно състояние абсолютно в цялата страна и тук нещата не опират само до държавата, а до всеки отделен човек, защото в Германия, където живея в момента, няма олющени фасади, няма запуснати дворове, няма прораснали с растителност тротоари, няма висока трева – хората поддържат, а ако някой се прави на хитър или е просто мързелив, общината изпраща фирма да свърши онова, което ти не си свършил и след това получаваш фактурата, която просто няма как да не платиш. Всичко си е на местото и всичко работи, но това е така, защото хората са умни и разбират, че редът и спазването на правила улеснява живота им.

- Чувствате ли се добре приет там, бързо ли свикнахте?

- Да, определено. За да съм честен, навсякъде по света съм бил приеман добре. Когато си сърдечен, когато уважаваш хората и техния начин на живот, те ти отговарят със същото. Въпрос на възпитание и култура. Не можеш да отидеш в чужда държава и да искаш да пренесеш в нея пороците от твоята страна.

- Идвате ли си в България? Ако отговорът Ви е положителен, какво заварвате на всяко свое прибиране? Забелязвате ли някакви промени, било то положителни, било то отрицателни?

- Не, не си идвам и признавам, че нямам никакво желания да го направя. Напуснах България през 2015 година и досега не съм се връщал. Нямам никакво желание. Вече описах и причините.

- Наскоро в пространството се завъртя нещо, което ангажира вниманието ми. То е твърдение, че все повече българи се завръщат обратно на българска територия. Вие имате ли сведения, впечатления, че наистина се наблюдава такъв процес?

- Тази новина подлежи на някаква цикличност при различните управления през годините. Спомняте си Костов и Proud to be Bulgarian, нали? Същото беше и при Симеон, но там наистина някои хора се върнаха. Друг е въпросът кои бяха тези хора и защо се върнаха, ала това всеки по-смислен човек го знае. В момента ГЕРБ прибягва до същия похват. Това е един вид реклама и отклоняване на вниманието от безизходицата, защото звучи някак оптимистично, че хора, които навън имат всичко, се връщат, за да живеят в мизерни условия. Разберете, дори парите на такива хипотетично завърнали се хора да са добри, те няма да живеят в нормална среда. По причините, които вече неколкократно изредих. Какъв е смисълът да изоставиш нормален и перспективен живот в спокойна и уредена страна и да се върнеш на място, където могат да те пребият и ограбят на улицата, в общината, в Топлофикация или някой джигит да размаже теб или твой близък. Спомням си срещата на Борисов с българите в Лондон. Той оттогава не е правил други подобни срещи и за това си има основателна причина. И хората, които тогава са му казали истините в очите и са накърнили дълбоко егото му, сега да се върнат? Не звучи много реалистично, нали? Има и още нещо, което ще спре хората да се връщат - дивата русофилия и невъзможността България да скъса синджира, на който е завързана за Русия от почти век и половина. Неспособността поради различни зависимости на политиците да се прекъсне един път завинаги тази вредна връзка, неминуемо ще тегли страната надолу, а хората ще я напускат.

- Какво може да Ви накара да се върнете в България?

- Тоталната смяна на порочния и продължаващ повече от седем десетилетия модел, но аз съм реалист и зная, че това няма как да се случи в обозримо бъдеще.

- От друга страна кое е нещото, което може да Ви откаже безвъзвратно от връщане на родна земя?

- Всичко онова, което вече описах. И най-вече повсеместната глупост. Никой смислен човек не може да издържи да живее в среда от глупаци. Това е пагубно.

- Моля, направете една прогноза за финал. В бъдещите 5-10 години по-скоро ще намалее или по-скоро ще се увеличи разликата, която съществува в развитието на България и Германия?

- Германия и България се движат в противоположни посоки, като Германия се движи напред. Германия е най-силната икономика в Европа. Ще си спестя коментара за България като икономика. А икономиката определя и състоянието на страната.Знаете ли, че тук и в най-малките населени места има индустрия? Има живот и работни места. Няма го това, населението да се е забило в няколко града и навсякъде другаде да пустее. Тук няма етническа престъпност. Гражданите са равноправни. Всички, в добро и лошо. И основното – в Германия има политици, които мислят за държавата и хората, администрацията е в услуга на хората. Всъщност, общественият договор на хората на власт с избирателите се спазва. Много е просто. Ще бъде просто и още по-добре, и след 5-10 години. У нас няма да е така.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 61 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    56 162 Отговор
    И какво работи този? Колко пари изкарва? Абе, я у лево бе, нито те знам, нито съм те чувал, ще ми даваш наклон на ...., че и съвети и коментари как да се управи страната! Били сме глупави българите, ми ти какъв си, бе? Или в Германия рязко поумня? Аааа, местя...

    Коментиран от #16, #30

  • 2 Николов

    23 16 Отговор
    България може да е навсякъде, щом има шкембе чорба и ракия. Дтранно че шкембе се намира.
  • 3 нервен ( разбивача на тролове )

    30 50 Отговор
    Някъде през средата на 90-те години се появи една песен ..младите сигурно не я знаят ..та текста гласеше :
    "няма да вървя с наведена глава, нали съм тук - не съм избягал...
    "Няма, да вървя с наведена глава,нали съм тук , не съм избягал ....ще намеря смисал да остана"

    Коментиран от #4

  • 4 гост

    72 8 Отговор

    До коментар #3 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    Това май Камен Воденичаров го пееше :) Иначе да , много е лесно да избягаш. И дават за пример гърците. Ми като излезнахме на площата Боко веднага клекна. Просто 30 години не са достатъчно на Българите да се изградят като общество. Остава ни да се научим да протестираме. Докато всеки казва няма смисъл.. ще сме си така.
  • 5 Оптимист

    119 31 Отговор
    Абсолютно точно казано.И аз живея в чужбина и не искам децата ми да живеят в клоаката България.От всичките ни познати и приятели никой не иска да чува за връщане в Бг.Децата ни се раждат в чужбина и още едно поколение и връзката съвсем се прекъсва.Но те мутрите в Бг това и целят.Лек ден на всички.

    Коментиран от #13, #25

  • 6 Див селянин

    68 19 Отговор
    Човекът е абсолютно прав за всичко, което каза. Най - лошото в България са ГЕРБ и русофилите. Но тази метастаза не може да бъде изрязана и за това сме обречени на гибел.

    Коментиран от #11, #14

  • 7 среднощен

    52 7 Отговор
    За жалост голяма част от казаното е истина..! Тъй като и медиите в България са изцяло обвързани с обслужване на интереси външни за Родината ни и истината представена от тях придобива "друг смисъл"..! Има твърде много "повредена народопсихология" в България, но тук е моментът да назовем причините - "комунистическата идея"!!!
  • 8 Дядо Йоцо

    40 62 Отговор
    Тези които са напуснали страната си ("скапаната" според тях) за да се уреждат материално да си останат там където са и да не се правят на много загрижени, едва ли им пука толкова, а тук имаме нужда от родолюбци които желаят и те, и техните деца да живеят и да работят в България, и да бъдат българи.
  • 9 ехе

    79 6 Отговор
    Ето така мисли всеки нормален, но не го казва. А това, че ненормалните са много в тази държава, го доказват изборите. Най-големият проблем в държавата са лакомията и простащината. Точно както го е опитал Алеко Константинов. Жалко, че и той не е избягал.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Димов

    14 17 Отговор

    До коментар #6 от "Див селянин":

    Ама ГЕРБ са еврофили. Значи, според тебе, най-лошото са и еврофилите.

    Коментиран от #42

  • 12 Гост

    50 12 Отговор
    Българинът, който "не е избягал" е наивник и мазохист. Струва си да излезеш, да видиш, за да го разбереш! Но, ако се върнеш, винаги ще се питаш ЗАЩО!

    Коментиран от #19

  • 13 Гост

    14 8 Отговор

    До коментар #5 от "Оптимист":

    Ама четеш и пишеш тук. Лек ден.
  • 14 Гост

    26 5 Отговор

    До коментар #6 от "Див селянин":

    Ами то като махнеш герб и русофилите, кои останахте, бе - групата от гей парада?
  • 15 Гост

    25 1 Отговор
    Някой нещо да каже за ДЕМОГРАФСКИТЕ ни проблеми????
  • 16 ЕвроЗона

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "123":

    ...си помислил глиста след като се наситил с оредното родно ла.но!
  • 17 Шаран БГ

    63 3 Отговор
    "Пази Боже от критикари, като наш,то магаре!" така завършва баснята , в която магарето критикувало песента на славея. ОБАЧЕ, в случая, КОЕ НЕ Е ИСТИНА, КАКВО НЕ Е ТАКА , както го е казал М.Тошев. Много ни е лесно да критикуваме и обвиняваме. Близо 2 милиона млади хора в трудоспособна възраст напуснаха България. И са някъде по света. Кой бяга от хубавото и какво хубаво у нас остана освен природата? Поне 90% са напуснали страната поради глад !! Няма работа, няма препитание за семействата. Изхвърлени на улицата, след като са работили месеци, че и години, без да им се плаща. Дивият капитализъм се развихри с бясна сила и политиците от страни гледаха , и все още гледат, с наслаждение. Те не са от този народ, от тази държава. Цели села опустяха, училища се закриват, заводи и фабрики се разрушават, раздават се на "наши" хора, които ги фалират и изнасят за скраб. Грабежът е норма на поведение, лъжата и измамата властват на всички нива.Няма образование, няма и здравеопазване. 30 /тридесет/ години няма желание и воля за ред и дисциплина.Основният закон на Републиката не се спазва от най-отговорните хора начело с т.н. Конституционен съд. В КАКВО М. Тошев не е прав ? И на мен не ми е хубаво, като ни вадят "кирливите ризи" на показ.... Няма значение кой- чужденец или българин. Но вземаме ли си поука? Правим ли нещо да се подобри състоянието ни ? Само плюем и....сме щастливи !? Азвинаги като излизам от населено място се оглеждам встрани. Кое е това село или град, коет
  • 18 Шаран БГ

    18 0 Отговор
    ........което не е в покрайнините си СМЕТИЩЕ !!??
  • 19 Гост

    20 7 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Върнал съм се и знам защо. Подарявам..., впрочем не - за такива като вас - продавам австралийски паспорт.

    Коментиран от #65

  • 20 стоян

    13 22 Отговор
    А най важното никой не казва =кой я направи тази наречена от мнозина избягали за пари емигранти (клоака) .Че това е последица от руското комунистическо русофилско робство 50 години плюс 15 преходни
  • 21 Гост

    12 1 Отговор
    За ДЕМОГРАФСКИТЕ ПРОБЛЕМИ питах????
  • 22 гощо

    36 8 Отговор
    И аз като един от многото тъпаци се прибрах в БГ и не минава ден в който да не съжалявам!
  • 23 Аврора

    28 3 Отговор
    Германия е била в подобно състояние по време на ваймарската република. После дойде човека и свърши работа. За всички свине
    идва Коледа.
  • 24 Гербераси долни

    33 2 Отговор
    За жалост истината е такава и нас ни боли ,но това беше целта на управляващите да изгонят можещите и знаещите ,тук им трябват заблудените който под всяка статия казваща истината за корупцията ,престъпноста ,здравеопазването образованието и икономиката веднага те определят за комунист и лош спрямо вождовете ,същите тези вождове на които ние осигорихме " евтини кювтета "в парламента и охолни жилища с отстъпка (визирам повечето партии)и никои от сега защитаващите власта не се замисля че тези депутатски блага са от нашия залък ,човека им го казва правилно тук е прието да си тарикат да получаваш без да даваш ,по лошото е че те "вземат" прекалено много и докарват Българина до прага на оцеляването и мизерията.
  • 25 върнал се

    13 10 Отговор

    До коментар #5 от "Оптимист":

    А защо четеш български новинарски сайтове?
  • 26 Мунчо

    15 51 Отговор
    Няма по-големи помияри, и джендъри от тези, които са напуснали България за пари.

    Това е най-долната измет, и добре че няма да се върнат, а ще оставят вмирисаната си мърша там, където ще ги изколят, защото при гражданска война, първо си заминават мигрантите, а с този наплив, няма да се прави разлика кой кога и от къде е пристигнал, а ще минава под ножа превантивно.

    Тогава ще бъде кански вой, но като вой в пустиня.
  • 27 Uflat

    29 5 Отговор
    Всичко се свежда до едно- Отнемане на правото за гласуване на лица не завършили с диплома поне 10 -ти клас на средното образование. Край на циганизацията и колонизация от цигански фамилии в комбина с кметове . Край на самонастаняването където им падне и маймунското им нагло държание идващо от самочувствието ,че са незаменими заради продажния си глас при избори. Тогава само политиците ще разберат и ще трябва да се вслушат в Народа ,колкото и малко да е останал. България се превръща в цигански резерват и точно за това са вързани ръцете на полиция и жандармерия . Обогатяват се шепа хора за сметка на изчезваща нация. Територия резерват в който да се отлъчат всички недобросъвестни западноевропейски боклуци и да се изживява в условия на Апартейд администрация и политици. Крива сметка ще затрие и тях в големите градове. Това нещо е циганско политически тероризъм и геноцид над нормалния трудещ се . Каква сигурност ,какво бъдеще ? Хайдушки отряди ли трябва да правим за защита на населението . За какво ни дерете с глоби,акцизи и данъци тогава ? Защо сте толкова богати с една мижава заплата от 4-5 000 лв ? Само обувките и ризите са Ви толкова . Добре ,че не плащате гориво и сте на държавни разноски ,че иначе ще умрете от глад ,хеле пък с пенсия от 1600 лв. какво ще правите след време ?
  • 28 Чужбинец

    14 21 Отговор
    направих яка пачка и се върнах с кеф в БГ. купих си бял Х6 и не мога да се отърва от агресивни селски пръчки, такива свирки в чужбина няма, там и купон няма, и далавера няма, карам пиян и като ме спрат 100 кинта и ме пускат, не ме е страх от закона защото имам кешовица, ядене и пиене на корем за нищо пари, въртя и далавери и всяка година си удвоявам парите, да не съм луд да стоя в чужбина да им работя като вол. в БГ всичко е 6, никъде не мога да съм такъв баровец

    Коментиран от #70

  • 29 Гошо

    22 8 Отговор
    С цялото ми уважение към човека, според мен мнението му е доста крайно и абсолютизиращо обстоятелствата около България. Някои неща са така, но по отношение на други не изглежда да е много запознат. Истината е някъде по средата.

    Коментиран от #31

  • 30 Аххх

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "123":

    Точно на теб е седнал някой да дава акъл...селски бек
  • 31 Гошо

    26 7 Отговор

    До коментар #29 от "Гошо":

    За протокола аз също съм живял в чужбина и се върнах в България по ред причини. Мога да дам подобно интервю, само че описвайки колко по-добре е в България, отколкото в Англия. Запомнете, че всичко е въпрос на гледна точка. Когато темата е чужбина срещу България, трудно можем да говорим за факти и обективност. 90% от мнението на човек по темата е чисто субективно, но малко са тези, които си признават. Повечето се опитват да цитират факти, за да се опитат да направят тезата си да изглежда по-обективна, отколкото всъщност е. Но дори и фактите често се преувеличават, както и специално се подбират такива, които да потвърждават тезата (confirmation bias).
  • 32 Бущата

    24 18 Отговор
    Както казваше Джоко Росич, лека му пръст. Ние които сме в България сме като врабчетата и през лято и през зима сгушени в снега не напускаме страната. Има обаче едни ревьловци, прелетни птици, които са готови да служат на чужди държави, защото в зимата им било трудно за това бягат в топлите страни. В държави където хората са си направили държавата и те на готово сядат на чуждата маса. Ако всички българи навремето бяха като този смотаняк, щяха да избягат по други държави по турско робство и нямаше да има държава България. Така, че наакано и хленчещо момченце не те знам чинии ли миеш или коли в Германия, да знаеш че там докато умреш ще те подритват като чуждо псе и да вярно все ще ти хвърлят остатъци и няма да умреш от глад.

    Коментиран от #40

  • 33 Бесен Язовец

    8 13 Отговор
    Къде ги намирате тези шекелопклоници кучияши!
  • 34 Бесен Язовец

    11 10 Отговор
    Бяла нво седесарче което е гулшало някое куфарче от тук и сега се прави на дисидент! Знаете ли колко ги има в чужбина с крадените парички и тук се завръщат само на гости! Правят се на успели и знаят да критикуват. Ходи там робе в Германия никога няма да те приемарт за равен.
  • 35 ЛЕТИЩЕТО В ПЛОВДИВ БЕ МАЙНА

    16 3 Отговор
    АЙДЕ ОТВОРЕТЕ НАЙ-НАКРАЯ ТОВА ЛЕТИЩЕ В ПЛОВДИВ НА ТОЛКОВА ХОРА ЩЕ ИМ Е ПО-УДОБНО ДА ЛЕТЯТ ДО ТАМ. В момента софиянци лапат яко пари и нарочно не пускат летището в крумово да работи. А ао някой се замисли това летище е в центъра на България и хора от сумати големи градове ще могат да се прибират по-лесно. Около софия почти няма толкова големи градове колкото са около Пловдив.
  • 36 Хасан

    18 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг:... , да знаеш че там докато умреш ще те подритват като чуждо псе и да вярно все ще ти хвърлят остатъци и няма да умреш от глад. " Друго си е тука да го получиш. Обидата у дома по-малка ще да е . От власт имащи ,от цигани обирджии или от мутри ако си с бизнес. Мисля ,че точно това кара хората да бягат. Не липсата на патриотизъм и обич към страната. Не всеки може да прежали деца и друго и да хване оръжие за да се защитава. А не е и това идеята ,защото трябва с това беззаконие да се защитаваш и от Държавата. Чии са правата и кои са най-пусканите без последствия за престъпления и елементарното -защо даден етнос масово управлява отвсякъде незаконни автомобили без шофьорски книжки ? Вечер пияни или друсани между села и градчета. Защо в техните магазини в махалите им никой не ходи на проверки и казва -там няма магазини . А в нелегалните кръчми и такива от превърнати къщи в центъра на село в публични домове и дискотеки без никакъв статут. Защо работят от 20 до сутринта . Къде е власт ,кмет и полиция. Защо трябва тъпия Българин да плаща всичко и да получи 200 лв пенсия ако е на основна минимална заплата ,като цял живот е бил до колкото може порядъчен човек с морал ? Циганизация и ние като тях или в чужбина е дилемата пред Българина ? Ако започнем да се държим всички като мутри политици и цигани по-добре ли ще е отколкото да си в чужбина ?
  • 37 Няма светлина в тунела

    19 7 Отговор
    Животът е един и всеки има право да живее където си иска и да говори каквото си иска. Това са едни от основните човешки права които ние нямахме. Това,че не се примиряваш с безумията в България, че искаш да не си обречен на мизерна пенсия и си потърсил спасение другаде , не те прави по-малко патриот или българин. Манталитетът на хората се променя за стотици години и в България скоро такива положителни няма да се случат. Народопсихологията ни е достигнала до невиждани изводи - ако в Блъгария не крадеш и не лъжеш си будала.
  • 38 Eleonora

    16 7 Отговор
    Не е толкова сложно да се сравни България, в конкретния случай, с Германия! Но не ставайте смешни да интервюирате българи, живеещи едва само от 5 години в чужбина. Това е прекалено кратко време за да може да се направи истински реална и ТРЕЗВА оценка на чуждата държава. Господина е явно още в тази фаза от пребиваването си в странство, в която вижда "новата си родина" все още през розови очила и съответно украсява и преувеличава подобаващо изказванията си. Надявам се, не "анализира" ситуацията в България в цялата и "пъстрота" пред немците, тъй като те не гледат с добро око на такива, които "плюят" собственото си, колкото и да е зле...., тъй като това издава много за характера му.....
  • 39 minchominchew

    3 6 Отговор
    tosi-kelech-gowori-newerni-raboti-as-sam-germanez-iwsichko-mi-enared-a-tosi-idiot-sche-e-do-krai-sluga-i-nikoga-njama-da-ima-pari-iswoi-dom-ot-rabota-ne-se-stawa-bogat
  • 40 Сск

    18 6 Отговор

    До коментар #32 от "Бущата":

    И какво правиш за България повече от мен?Стоиш там?Откакто съм в чужбина съм вкарал повече пари в Бг икономиката,отколкото през жалкото си вегетиране там.Ти обаче си стой и плюй.

    Коментиран от #43, #45

  • 41 Отговор

    28 0 Отговор
    Интервюирайте някой работник със заплата от 600лв. в предприятието на бившия партиен секретар който той е заграбил с парите от куфарчето дадено му от Партията. С наведена глава той ще ви даде честно интервю. На изборите ще избере също напълно "убеден" поставеното от работодателя му лице. Може да интервюирате и някой циганин с десет деца и инвалидна пенсия източващ социалната ни система. Истината трябва да се казва на висок глас и навсякъде. Или Вие предлагате да го изпратим в Белене?
  • 42 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Димов":

    Абсолютно си поиграе! Най много обичат еврото! От там са еврофили, нали?
  • 43 От България

    3 8 Отговор

    До коментар #40 от "Сск":

    И какво се правиш на много важен. Стой си там, а парите си можеш да ги вкараш на едно място, след като правиш подобни сметки.

    Коментиран от #44

  • 44 Сск

    5 1 Отговор

    До коментар #43 от "От България":

    Ще стоя където поискам,капиш!Давай акъл на децата си ако имаш.Жив и здрав
  • 45 333

    16 9 Отговор

    До коментар #40 от "Сск":

    Не знам ти колко пари си вкарал, но неговите осигуровки покриват разходите и на твоите родители. Твоите осигуровки отиват да плащат пенсии на някакви чужди хора. Той плаща за пенсията на родителите ти и за здравното обслужване на родителите ти. Отделно 20% от всички пари, които печели, отиват в бюджета под формата на ДДС. Някои имат доходи, сравними и надвишаващи тия на средния европеец, та да казваш, че си вкарал повече пари от някой произволен е малко... късогледо.
    2 милиона сте извън страната, вероятно 80% работоспособни. 500лв средно месечно са данъци и осигуровки на един български работещ. Отделно плаща 200+ ДДС. И не е чудно, че парите не стигат, като няма кой да работи тук.
    Да плюеш някой, който е останал и плаща за твоите родители не е ли малко неблагодарно?

    Коментиран от #47, #48

  • 46 Айде бе

    12 2 Отговор
    Като цяло мнението на тоз човек е вярно с изключение,че нямало на етническа пристъпнос,па макар и привнесена.Оня ден няколко нашенски етноси изнасилили 18 годишна германка!

    Коментиран от #58

  • 47 Сск

    5 4 Отговор

    До коментар #45 от "333":

    Чети по- внимателно!Сравнението е с това ,което аз самия съм внасял.Работех в Бг като хиляди други по договор на мин.заплата,за да плащат шефовете мин.осигуровки,другото на ръка.Ти си шокиран и това го чуваш за пръв път,нали.Виж също кой е най- големия инвеститор в Бг - "предателите"

    Коментиран от #49, #53

  • 48 Гост

    14 1 Отговор

    До коментар #45 от "333":

    Само да ти кажа, че си в голяма грешка! Родителите му са дали своя принос за здравните и пенсионните си осигуровки като са работили дълги години! Това, че твоите "приятели" им откраднаха парите, не е проблем на хората, които достойно са работили цял живот! Така че, по-кротко с изказванията от този род!

    Коментиран от #52

  • 49 Десетка пика

    1 1 Отговор

    До коментар #47 от "Сск":

    Това най-накрая е много точно самоопределение.

    Коментиран от #50

  • 50 Сск

    2 1 Отговор

    До коментар #49 от "Десетка пика":

    Ще дам едно и за теб-заслепен(а) от злоба!
  • 51 Българин

    6 2 Отговор
    Та единият от мотивите ми е, че ако искам да живея като нормален човек, то трябва да отида в нормална държава. Това е истината
  • 52 333

    8 1 Отговор

    До коментар #48 от "Гост":

    Системата е разходопокривна. Тия, които плащат осигуровки в момента, плащат пенсиите на пенсионерите. И винаги е била такава. Та родителите ни са плащали пенсиите на техните родители тогава, сега ние техните, децата ни нашите, и така.
  • 53 333

    8 1 Отговор

    До коментар #47 от "Сск":

    Не съм шокиран. Факт е. Също така е факт, че много хора отказват да им падне дохода като им предложиш да плащаш реални осигуровки. Ако ти предложат 1000лв заплата с реални, друг ти предложи 1200 с минимални, кое ще избереш? За работодателя разхода е един. Факт е, че 2/3 избират по-високия доход. После като излезнат в болнични реват. Или ако ги съкратят. И пенсията ще им е ниска, ама кой ти мисли толкова напред. Не, не са само работодателите виновни.
    И никога не съм казвал, че сте "предатели" Да, има кусури в България, но кусури има навсякъде. Спестете някой лев, направете нещо с него. Бях в един хотел във Варна на един бивш емигрант. Малко хотелче. Човека спестил малко пари навън, направил си бизнес, и си е в къщи, и печели по-добре, отколкото в Западна Европа.

    Коментиран от #59

  • 54 ВСИЧКО Е ВЯРНО

    3 3 Отговор
    ПРОЧЕТОХ . НЯМАМЕ НУЖДА ОТ ЖУРНАЛИСТИ И АНАЛИЗАТОРИ !!!!
  • 55 Нереална държава

    7 0 Отговор
    Няма реални условия за бизнес в България. Дори да направиш нещо със спестени пари в чужбина ще ти го откраднат или в най-добрия случай ще те рекетират от всички държавни структури до бандитските структури. Нормална пенсия никога няма да получиш ако ще да отчисляваш по една торба пари защото има таван на пенсиите който в покупателна способност ще е същият и след 50 години защото пенсионерите се увеличават а работещите намаляват. Бандитските частни пенсионни фондове, които още преди няколко години трябваше да изплащат пенсии отдавна са откраднали паричките ни е сега размахват само някакви хартийки. В чужбина дори минималната пенсия да хванеш пак ще си живееш царски в България. Каквито и да е сравнения на белите европейски държави с България в положителна посока са невъзможни.
  • 56 безпартиен

    2 1 Отговор
    Територия без народ,за народ без територия.Това ще остане от България!Всички т.нар."политици" го виждат и се правят,че такова нещо няма!Когато нещо се планува да стане,първо се проучват лицата които ще го извършат.След това се финансира процеса/митинги,стачки,гражданско неподчинение и т.н./.Само си помислете какви средства се дават по митингите за знамена,плакати и т.н.!От къде пари ако не плати някой който има изгода?И защо търсим този с изгодата само у нас?
  • 57 Порочна система без контрол

    10 0 Отговор
    В България ако не се докопаш до държавни поръчки или европейски проекти рано или късно ще фалираш. И в двата случая парите се раздават от структурата на правителството. Дарените европейски средства изопачават предприемачеството защото много честни предприемачи не могат да се доберат до държавни или европейски средства и фалират задушени от тотални некадърници, но близки до съответното правителство и получили подарени парички. По-простичко казано това е като къщите с гостите. Вижте кои са получили даром пари и как вие ще се съревновавате с тях ако теглите кредит от банката и направите същият бизнес.
  • 58 Eleonora

    5 0 Отговор

    До коментар #46 от "Айде бе":

    Ами именно, че има висока привнесена етническа престъпност, която господина явно не вижда и тук идва второто изключение в изказването му, като обяснява, че основното в Германия е, че има политици, които мислят за държавата и народа. Ако наистина мислеха за държава и народ, надали щяха да натресат на народа си милиони "диви" мигранти, които не само да издържа, но и да бъде брутално атакуван от тях....и още куп неща(визирам изказването му по последния въпрос), за които на интервюирания му липсва "стаж" в "новата родина" за да изказва наистина ТРЕЗВО мнение......

    Коментиран от #67

  • 59 Сск

    6 0 Отговор

    До коментар #53 от "333":

    Напълно си прав.Ти не си казал че сме предатели,но много го казват.Когато някой наш спортист,например живее и се реализира в чужбина,е герой,макар че физически не е в Бг,плаща данъци някъде си и т.н.Обикновените хора търсещи като него някаква реализация обаче са ..... За връщането-такъв е плана.

    Коментиран от #60, #63

  • 60 333

    3 0 Отговор

    До коментар #59 от "Сск":

    Успех! Само това мога да ти пожелая.

    Коментиран от #61

  • 61 Сск

    3 1 Отговор

    До коментар #60 от "333":

    Благодаря.Моето пожелание(не лично към теб)по-малко омраза от българи към българи.
  • 62 ффасфд

    5 3 Отговор
    Един разгулник като този човек никога няма да хареса България. Всъщност той казва верни констатации, но не показва с какво се е опитал да помогне нещата да се оправят. Отива в Германия и... консумира реда там. Но когато (и) в Германия такива като него станат повече дали ще има същия ред след години? Този човек е в същината си бохем уж, а реално КОН СУ МА ТОР на обществени удобства. Имал е лични трагедии жестоки, но всъщност и е цял живот пиене, секс, дрога, сладки лафчета и жени. Е повече има вкус от обикновен чалгаджия, ама реално съзидателен труд не е полагал. Много вероятно има и врейски произход. Поселдното е дотолкова интересно да се отбележи, доколкото тези хора ви на ги , винаги се стремят да очернят България и по подразбиране да доказват саааааааааамо негативити, често и преувеличени. И винаги да внушават как българите са кофти матрЯл... :-(
  • 63 333

    5 1 Отговор

    До коментар #59 от "Сск":

    Такива като тоя от статията, които плюят на общо основание не мога да ги харесвам. Като Христофор Петрович Белокровский от разказа на Алеко са ми. Пази боже сляпо да прогледа!

    Коментиран от #64

  • 64 Сск

    3 1 Отговор

    До коментар #63 от "333":

    И аз не съм съгласен с много от казаното,нито в България е толкова зле нито в Германия е толкова перфектно .А и аз съм си всяка отпуска в къщи:)
  • 65 Павел

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Кво продаваш бе след 10 години в австрия се върна и знаеш защо,смешка +
  • 66 Лудогорец8

    7 6 Отговор
    И аз живея в Германия и то вече почти десет години два пъти по-дълго от този! Печеля на 2000 евро заплата, но виждам нещата по друг начин. България с леки темпове се надига от дъното и то се вижда като сравним как беше преди 10 години и как е сега. Стига с това нищо не се случва, заплатите се вдигнаха доста откакто съм заминал за чужбина, магистралите неспират да се увеличават, а покрай добрата инфраструктура ще дойдат и големите инвеститори както се говори сега за Фолксваген така и други ще започнат да гледат към България, защото вече имаме магистрали, но трябват и още! И да аз ще се прибера в родината, защото я обичам и колкото повече стоиш в чужбина толкова повече осъзнаваш колко я обичаш. А това че има корупция и престъпност това го има на всякъде и то по много все пак мафията не произлиза от Бългатия и корупцията също!

    Коментиран от #72

  • 67 Автоцензура

    5 0 Отговор

    До коментар #58 от "Eleonora":

    Не,знае за етническата престъпност,но го е страх да говори за нея, защото е там.При равни други условия бивши престъпници/емигранти е по-вероятно да бъдат следени и сондирани чрез телефон/електронна поща/интернет трафик в държавата, където пребивават.Тоест умишлено пропуска емигрантските проблеми и дори ги отрича,знаейки,че ако говори истината ще му навредят така наречените "либерални НПО".
  • 68 Ми не разбирам

    1 2 Отговор
    Само не разбрах това с "дивата Русофилия" , щото от както 30 години сме американо-германска колония , когато дойдат големите началници , нашите поставени генерал- губернатори на колонията , целуват още топлата земя под техните стъпки.
  • 69 Adolf

    1 3 Отговор
    Г-н Ташков приличаш на евреин , кучеееееееее
  • 70 ЗайоБайо

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "Чужбинец":

    Браво, българино! Ей заради такива като теб избягах преди 20 години и нямам намерение да се прибирам. Не само парите са проблема. Много ей такива - Митьо Крушата, Тошо Суджука и Пена-Кристин Тясната . Останалото е резултат, не феномен
  • 71 Швеция е друга

    2 1 Отговор
    Много боли ,но е истина че" за да искаш да живееш достойно трябва да емигрираш , защото в България е невъзможно."
    Но как да го разбереш, когато не си живял навънка, трудна работа за мен няма глупави и умни България, има можещи и не можещи.
    Като такива спадат и тези ,които правят нещо и тези които гледат дали някъде се е случило нещо?
    Държавата е огледало на политиката която управлява страната.
    Премиера е мерило за пример какви трябва да бъдем.
    Такъв лидер ,такъв народ, заслужели сме си ги без да ги искаме.
    Винаги наивника ще бъде излъган от лукавия политик.
  • 72 дойдох видях и се отвратих

    3 2 Отговор

    До коментар #66 от "Лудогорец8":

    Свали си маската на електрожена, че скоро няма да прогледниш!
    Аз съм 40 години в Скандинавия, България след комунизма е нещо
    като люпило на схеми за корупция ,едната по-учудваща от другата.
    В момента ние налагаме тази схема успешно на северна Европа,
    с помаща на Румъния,Чехия,Унгария,Италия и Полша.
    Като се прибереш провери дали къщата ти и земите ти са все още на твое име.
    Знаеш ли закона за" констативката" в България?
    Заинтересувай се !
  • 73 Грую

    1 0 Отговор
    Ааабе Господин Ташаков, те не питат тука нас, където живеем реално в тази държава, а пък ти си тръгнал акъл да даваш от Германия и мислиш, че освен някакъв журналист и подобни драскачи , като мен ще ти обърнат някакво внимание.
  • 74 ФАКТ

    2 0 Отговор
    ТРЯБВА да има живот във всяко населено място във България !!!! Но КОГА ??? И преди всичко политиците да мислят и работят за хората и ДЪРЖАВАТА !!! ЗАЩО нищо хубаво не взеха от държави като Германия,Швейцария,Унгария дори !!!! ИМА примери,но нищо не се прави КАКТО ТРЯБВА във България !!!! МНОГО жалко !!!! Затова хората бягат,защото ги е яд,че нашите политици не ПРАВЯТ това,което ТРЯБВА !!! Ами погледнете блоковете,в които живеят хората още от 70-години!!!! Къде такива очукани и олющени сгради в Европа ???? А ИНСТИТУЦИИТЕ работят ли както трябва ???? Образованието какво е ???? Подготвят ли се младите хора за живота реално???? Аз не мисля,че във България се работи правилно с подрастващите поколения !!! И още и още.....!!!!!