9 Юли, 2019 22:00 1 427 6

Цифровизация и консумация

  • цифровизация-
  • дигитализация

Липсват нахъсани управленци с опит, способни да мислят перспективно

Цифровизация и консумация - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Политиците и журналистите говорят често за дигитализацията. Това си е в реда на нещата – работата и на едните, и на другите е да обсъждат със сериозни лица теми, от които си нямат понятие. Технологичната революция, която с тежка стъпка гази белия свят, не може да се побере в рамките на дискусиите, водени у нас, за това колко жени се занимават с разработването на програмно обезпечение, или в закупуването на изчислителни машини с голяма мощност.

Цифровизацията е не само автоматизиране на процесите в производството, сферата на услугите и бита. Тя, естествено, се крепи на информационните технологии, но в същината си представлява изменение на логиката на ръководство, контрол, взаимодейтствие, на всичко.

Потребителите имат своите нужди и предпочитания и свикват с удобството, предоставяно от цифровите услуги. Производителите и търговците си дават сметка, че за да бъдат конкурентноспособни в новите икономически условия, са длъжни да променят своята система на управление и да предлагат качествени и печеливши продукти. Властта пък изисква прозрачност на администрирането, възможност за надзор и т.н. В определена степен страните имат сходни интереси и там, където те работят заедно, се появяват любопитни решения и нови възможности. Така че цифровизацията е комплекс от действия, който води към качествено ново равнище на ефективността, отношенията и развитието на обществото и държавата. Случващите се промени са част от еволюцията и не може да бъдат спрени.

Един от главните въпроси пред нас е как да участваме в технологичната революция и да използваме преимуществата ѝ. В това отношение ние се сблъскваме с определени трудности. Не е възможно да се изгради нещо ново и невиждано с ограничено мислене и бандитски похвати.

Често се работи "на парче": проектът бива изпълняван и след изтичането на гаранционния срок системата блокира.

Не винаги специалистите предлагат качествени продукти. Нужни са не просто програмисти, а инженери, познаващи особеностите на обекта и системата, към която той принадлежи.

Липсват нахъсани управленци с опит, способни да мислят перспективно.

Властта се е отказала от задълженията си за развитието на икономиката и обществото.

Проблемите са разнородни. За тяхното решаване трябва да се подготви и изпълни национална програма за научнотехническото развитие.

Еволюцията не може да се спре и ние най-вероятно ще намерим начин да се приспособим към нея. Ала държавите, които владеят технологиите, си осигуряват богато настояще и бъдеще. Освен това те определят законите и стандартите в новите условия и ги диктуват на целия свят – на тези, които са се самообрекли да бъдат никому ненужни консуматори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИЗИОНЕР

    2 1 Отговор
    Липсват хора с визия поне за 30-50 години напред. Отделно външни фактори като /западна европа и други/ пречат на България да бъде богата и просперираща. Още по отделно е че народа се скапа от толкоз простотия и се разбяга. И още - Бг ще цъфне ама когато му дойде времето.
  • 2 Нали виждате

    2 0 Отговор
    Депутатите не искат електронно гласуване. За каква дигитализация говорим?

    Коментиран от #4

  • 3 Преди 40 години,

    3 0 Отговор
    Роботизация, Научно-техническа революция, тази година полупроводници , на година цели, ефективност и качество-качество и ефективност... алабализми, за млади и наивни! Висока принадена стойност? Е, какво е това животно, като цената се определя , от търсене и предлагане?! Наместо да произвеждаме суровини и материали , за леката промишленост, а от там и тежката, младите работят в Кол центрове?? А храната поскъпва... Ще ядът...
  • 4 Какво ще промени,

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Нали виждате":

    Електронното гласуване? Нищо! Едни пари, ще бъдат изхарчени! Гениялното, е в опростеното! Колкото повече електроника, толкова повече грешки и дефекти! Ако спре тока? Кво правим? А елките?
  • 5 Чекиджи бен Ружди

    2 0 Отговор
    Целта е да се набутат тълпите във блатото. Масовите медии работят от много години за това да начукат в кухите кратуни на тълпите идеята за това, че са уникални, специални и велики. И после им го начукват грозен и четвъртит без упойка.
  • 6 Един

    3 0 Отговор
    АКО НЯКОЙ ОТ "ДИГИТАЛИЗИРАЩИТЕ" МОЖЕ ДА ОБЯСНИ КАКВО Е ТОВА "ДИГИТАЛИЗАЦИЯ" !? Това е просто поредния термин мотаещ се из устите на некадърните алчни политикуващи!