Last news in Fakti

15 Юли, 2019 10:00 4 094 22

Sputnik: Турция каза „сбогом“ на Запада, купувайки руските С-400

  • c-400-
  • с-400-
  • турция-
  • русия

Вашингтон планира да обяви санкции срещу Анкара в края на следващата седмица

Sputnik: Турция каза „сбогом“ на Запада, купувайки руските С-400 - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След продължилото месеци противопоставяне между САЩ и Турция заради решението на Анкара за закупуване на системи за противовъздушна отбрана в Русия, първите компоненти на С-400 пристигнаха в страната. Защо Турция ги е купила за 2,5 милиарда долара, въпреки ожесточената критика от страна на НАТО и провъзгласения „стратегически партньор” САЩ, кара коментаторите да гадаят, коментира руската агенция Sputnik.

Трудно е да се разбере дори от експертите по сигурността, защо турският президент Реджеп Тайип Ердоган толкова много иска руската система за противовъздушна отбрана „С-400“ „на всяка цена“, пише Борис Калноки в статията си за немския медиен сайт Die Welt. В статия, озаглавена „С руските ракети Ердоган се разделя със Запада”, германският журналист твърди, че фактът, че Анкара е решила да продължи с тази сделка, може да се разглежда като „точката, от която няма връщане” за Турция, след което ще напусне редиците на съюзниците.

Според изданието, Турция е реши да се придържа към сделката въпреки критиките към НАТО и САЩ, тъй като третира Русия като партньор в преговорите в Близкия изток, докато за Москва се твърди, че има повече влияние в региона, отколкото в САЩ.

Друго вероятно обяснение, според кореспондента на Die Welt, е, че турският президент иска да стои далеч от САЩ, тъй като системите С-400 могат да бъдат разположени близо до столицата на страната. Както се посочва в материала, при опита за преврат през 2016 г. турският парламент е бил атакуван от въздуха, така че ръководителят на страната може да бъде обезпокоен, че ако разположи там произведените от САЩ ракети „Пейтриът“, Вашингтон ще може да ги изключи дистанционно, ако те станат необходими в подобна ситуация.

За отбелязване е, че ангажиментът към споразумението С-400 се подкрепя дори от опозиционната турска републиканска народна партия, като нейният лидер Кемал Киличдароглу подкрепи усилията за гарантиране на сигурността на страната и разкритикува САЩ за отказа им да продаде ракети „Пейтриът“ на Анкара.

"Ако на предишното желание на Турция да закупи американските системи за противоракетна отбрана „Пейтриът“ не е било отговорено позитивно, разбира се, турското правителство ще търси други възможности, за да гарантира сигурността си", каза Киличдароглу, цитиран от Anadolu Agency.

Неотдавна Доналд Тръмп обвини за американския отказ да продаде на Турция ракети „Пейтриът“ тогавашния президент Барак Обама и заяви, че Турция не е била третирана справедливо. Преди няколко месеца САЩ финализираха с Турция сделка за 3,5 милиарда долара за ракетни комплекси „Пейтриът“, но Анкара все още не е приела офертата, като казва, че предложените от САЩ условия не са толкова добри, колкото споразумението с Русия, което тя подписа през декември 2017 г. Министерството на отбраната съобщи на 2 юли, че първата пратка от ракетните системи С-400 е кацнала в Анкара.

Турция, която е страна-членка на НАТО, многократно е заявявала, че системата не представлява никаква заплаха за Съюза. Но НАТО и САЩ остро критикуваха сътрудничеството на Турция с Русия, твърдейки, че системата С-400 е несъвместима със системите на НАТО за противовъздушна отбрана, докато Вашингтон настоява Анкара да закупи ракетните системи „Пейтриът“ и заплашва да замрази сделката за придобиване на самолети F-35 от Анкара.

През уикенда Bloomberg съобщи, цитирайки източници, че Вашингтон планира да обяви санкции срещу Анкара в края на следващата седмица, като екипът на американския президент Доналд Тръмп вече е взел решение по въпроса.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 гавазин

    37 15 Отговор
    "Западът" преди това се раздели с Ермангал, като му спретна преврат. Пък Путин зададе шах с пешката, като го спаси. И то след като Ермангал по внушение от "запада" пак, свали руския самолет.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 фактиte

    20 21 Отговор
    турция трябва да бъде изгонена от нато.Сега
  • 7 Хрониките на кравария

    27 9 Отговор
    Някой да напои кравите , че много жално мучат.

    Коментиран от #8

  • 8 Петър

    35 6 Отговор

    До коментар #7 от "Хрониките на кравария":

    Така е,тежко е да се окажеш на грешната страна.! Един трол с ник „Българин” и той беше много отворен и драскаше наляво и надясно че бас хващал че С-400 нямало да пристигнат в Турция щото САЩ нямало да позволят. А сега е по-нисък от тревата и „забрави” бързо какво е плямпал тогава. И както става обикновенно с малките момченца които много говорят а като им опре зора отзад и се посират така стана и с тоя. Сега само мълчи и чете.. ха..ха..! Чети,чети...да ти дойде акъла ти 500лв нямаш и насън явно а това че си тролче го разбраха всички..!
  • 9 тъжно соросче

    11 2 Отговор
    Е ся га са оплача на чичко Шорош...
  • 10 Ред сълзи

    7 7 Отговор
    Два сополи за оаканите туркофоби кахахс
  • 11 Истина

    26 2 Отговор
    НИКОЯ ДЪРЖАВА ОСВЕН АНГЛИЯ,ИЗРАЕЛ И АВСТРАЛИЯ НЯМАТ ДОВЕРИЕ В САЩ ИМА И СКЪРЦВАНИЯ В НАТО ЗАЩОТО Е СЕВЕРОАТЛАНТИЧЕСКИ ПАКТ ВСИЧКИ ДРУГИ ЧЛЕНОВЕ НА НАТО СА БРОЙКИ.
  • 12 Гледач

    9 9 Отговор
    Е руснаците нали ни бяха БРАТЯ?Но за 5 лв ни станаха ВРАГОВЕ.ХА ХА
  • 13 пфффф

    2 13 Отговор
    ама дали летят тия цъ400? :) все пак да припомня, че са модифицирани! няма да е обсега 400км ... нимойти си гу пумисля!!!
    а и си трябва обучение! сума стрелби ще направят докато се научат, а това се плаща :) скъпо им излезна, ама турчетата да си му мислят и плащат... и внучетата жа ги платат тия тръби! установките хуб'о, ам' ракети колко закупиха?! т'ва излъчва сигнал кат' ненормално и е лесно да бъде прихванат! някой да не си помисли, че пускал сигнала откъслечно, за да не бъде прихванат :)
    пуска се ракета примамка и т'ва цвъ400 почва да облъчва, за да прихваща и го намират къде е, а после му мятат ракети, и хопалянкааа - нямате вече цвъ400 цвъ500 и тем подобни... ние имаме ц300, но най ми било ц200 ... моднати са! имат и срок на годност горивата! дали са им със сигурност със стари радари и т.н.
    който гушна милиардите долари - добре! който има да ги изплаща - зле! после ги гледате богатите руснаци по яхтите :)

    Коментиран от #21

  • 14 onq s konq

    8 5 Отговор
    "Покупката на С-400 НЕ ОЗНАЧАВА ПРОМЯНА НА ПОРИТИЧЕСКАТА ОРИЕНТАЦИЯ НА ТУРЦИЯ" - думи на Хулуси Акар-министър на Отбраната ,отправени към САЩ.В статията обаче се твърди обратното.И възниква въпросът:ДОКОЛКО НАДЕЖДНА е Информацията на Агенцията "Фокус" и възможно ли е така "безстрашно" да тълкува ПРЕКИТЕ ДУМИ НА ВИСШ ТУРСКИ ДЪРЖАВНИК в Обратна посока?А има ли хабер въпросната Агенция какво означава "Запада" за Турската икономика и може ли Турция ИЗОБЩО ДА СЪЩЕСТВУВА без Западните банки,Безмитна търговия и Западни инвестиции?Странна Агенция,с претенции да бъде четена...!
  • 15 пфффф

    6 18 Отговор
    и да ви светна, че сирийският проблем ще бъде изместен именно към турция и ги чака война... след това тя ще се казва кюрдистан!
    и никакви цвъ400 и тем подобни няма да ги спасят... ще бъдат изритани от нато! ще загубят и кипър! русия ще си мълчи кат' пукал както винаги!
    всичко това до 2-3години! засичайте! пускайте таймера! голям купон се задава! юдейо-кръстоносен поход му се вика! за незнаещите :) някой ако си мисли, че тия ми ти походи са приключили, то е в огромна заблуда! путин еврейчето и другите евреи винаги застават от двете страни и се пишат на приятели :) туркя м/у чука и наковалнята :) големи шамари ше ядат алахакбарците!
  • 16 Хасан

    12 4 Отговор
    Ами Русия си взема парче от Молдавия и ЕС само забрани продажбата на сирене , взема си парче от Грузия и забрани продажба наколбаси ,взема си парче от Украйна и Сирия и ЕС забрани продажба на немско свинско и френски вина ...и Пуитин си го премести в другия крачол...и сега се питат защо Турция купува от Русия С 400
  • 17 Морков

    14 1 Отговор
    Ние няма ли да си купим C-400?

    Коментиран от #18

  • 18 Шабан

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "Морков":

    пара ойк! :)
  • 19 Четете

    0 0 Отговор
    Няма символика в тези събития,но има много реализъм в казаното от пророк Данаил,четете!!!!
  • 20 Матей

    0 0 Отговор
    Ето на,всичко се потвърждава,Ердо на ще Пейтриът защото пулта за изстрелване няма да е в Анкара ,ами във Фашингтон и когато американските бомбардировачи литнат натам,ракетите ще дадат сбой.С РУСКИТЕ РАКЕТИ ТАКЪВ ПРОБЛЕМ НЯМА.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.