Last news in Fakti

15 Юли, 2019 12:56 3 109 19

Ататюрк е контрапункт на Александър Македонски

  • ататюрк-
  • александър македонски-
  • турция

Някои размисли по повод „Александър Велики“ от Никос Казандзакис

Ататюрк е контрапункт на Александър Македонски - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Препрочетох книгата „Александър Велики“ от Никос Казандзакис. Веднага отбелязвам: с нищо не ме впечатли Александър Велики, чийто живот и дейност се свежда само до военни авантюри. Само това!!! Защото не искам да подчертая разочарованията си от него (не от автора). И вместо да вляза в режим да обяснавям мнението и впечатлението си от живота и дейността на Ал. Македонски, ще си позволя да цитирам няколко реда от моята книга „Ататюрк, България, Балканите“, издадена през 2002 г.

Мустафа Кемал Ататюрк, основател и пръв президент на Република Турция, изтъкнат реформатор и държавник, всепризнат военачалник, радетел за мир и разбирателство между народите, е контрапункт на авантюриста Ал. Македонски.

На един прием в Анкара френският посланик Конт дьо Шамбру напомня на Мустафа Кемал, че е роден там, където се е родил преди векове Александър Македонски. Лидерът на Кемалистката революция му отговаря, че тук свършва всяка прилика: „Александър Македонски покори цял цвят, а аз не извърших такова нещо. Когато Македонски е тръгнал да завладява света, той е забравил отечеството си, а аз никога не бих го направил.“

Въпреки че е бил велик военачалник и е участвал в много сражения и войни, Ататюрк мрази войната. По повод заплахите на италианския министър-председател Бенито Мусолини в Рим, където нарича Средиземно море „Маре нострум“, Ататюрк казва: „Аз се страхувам от войната, защото знам какво е война, а Мусолини не се страхува, защото няма понятие от война… Тоя човек ще ме принуди отново да обуя военните чизми… Ще дойде ден, когато Мусолини ще бъде обесен от собствения му народ“. Гениалният Ататюрк го оприличава на артист, който се опитва да играе ролята на военен и се перчи с униформата си; нарича Хитлер „пътуващ тенекеджия“. Когато прочита „Моята борба“ казва, че му се повдига от грубия език и налудничавите мисли на автора ѝ.

Мустафа Кемал Ататюрк изключително много се дразни от намеците на италианците за претенции към Анталия. На един прием италианският посланик отново споменава това искане. Ататюрк го изслушва внимателно; после иска извинения и излиза от залата. След малко се връща с маршалска униформа, облечен така за първи път след обявяването на републиката.

– Сега можете да продължите – обръща се той към посланика. Посланикът предпочита да мълчи и гузно напуска приема.

Мустафа Кемал Ататюрк:

„Нечовешка и в крайна сметка достойна за съжаление е системата, при която се заставят хората да се хванат гуша за гуша, за да се направят уж щастливи.

Истинско щастие за обществото е възможно само в условията на световен мир, ако се множат и постигат успехи от привържениците на този висш идеал.“

В тази насока е работил до края на живота си Ататюрк.

Александър Македонски не е мой пример….


Поставете оценка:
Оценка 4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 УНИКАЛЕН

    13 19 Отговор
    САЙТ,ВСЯКА ВТОРА СТАТИЯ ЗА МУРЗИЛКИ,ВСЯКА ТРЕТА ЗА РЕЗАЦИ.!!!

    Коментиран от #2

  • 2 Аспарух

    10 5 Отговор

    До коментар #1 от "УНИКАЛЕН":

    Нормално,шефове помаци
  • 3 гост

    11 7 Отговор
    Тоз писач да ни напомни какво направи Ердоган от кемалистка Турция, пък после да сравнява с Ал.МАК. А като гледам между Мусолини и Ердоган-разлика никаква.Иначе чичката цитира... себе си -да умреш от смях.

    Коментиран от #10

  • 4 Bahti

    7 3 Отговор
    Ататюрк. Явно ердоган си е платил за тая статия. Ататьорк не е ислямист, а Светски Човек. И война ще има на Балканите. Защото не помним Историята. А сме слуги и роби. ОТНОВО.
  • 5 Генерал

    9 17 Отговор
    Намерете книгата - "Епохата на Кемал Ататюрк и трагедията на България" на Веселин Божков и ще разберете много...

    "В настоящата книга за пръв път се разглеждат мястото и ролята на първия турски президент Кемал Ататюрк в провежданата под негово ръководство изключително опасна и огромна по своите мащаби и активност подривна дейност срещу България. Той не само разработи турската разузнавателна, малцинствена и изселническа политика, в осъществяването на която МИТ и турските пропагандни органи и организации провеждаха непрекъснати подривни мероприятия, но имаше и дързостта да заяви по отношение на България: "Тези земи са наши и пак ще бъдат наши". Многобройни са документалните данни на полицията, военното контраразузнаване и други източници, които разкриват злокобната роля на Ататюрк в намеренията и дейността му за повторно завладяване на България, връщайки я към ужасяващите години на петвековния геноцид.
    Учейки се от Ататюрк, съвременните неоосманисти под ръководството на президента ислямист Реджеп Ердоган и с активното участие на ДПС и другите турски и мюсюлмански партии и организации у нас успяха да превърнат Родопите, Лудогорието и другите райони с компактно тюркоезично население и българи мохамедани в турски автономни области и етнорелигиозни мюсюлмански анклави. В резултат на продажната политика на всички български правителства през последните 25 години Турция и нейната пета колона у нас успяха да извоюват така мечтаната автономия. По всяка вероятност,

    Коментиран от #9, #16

  • 6 Генерал

    4 13 Отговор
    ... По всяка вероятност, когато пожелае в близките месеци или години, по указание на неоосманистите, ДПС може не само да обяви Турска автономна република, но и да я приобщи към "майката родина" - Турция."

    Коментиран от #14

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 C400

    6 4 Отговор
    Отидеш ли в Турция, и на навсякъде по един портрет на Мустафа Кемал Ататюрк на всеки квадратен километър. Та даже има блузи, чаши и други предмети с неговия подпис, като ходех в супермаркетите и по моловете там. Смятайте колко го хвалят там. Ама нормално да не се интересуват от Ал. Велики, щото нямаше да има такава държава Турция и нямаше да има латиница, турски език и български, немски турци и прочее.
  • 9 ОСМАНАГИЧ

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "Генерал":

    Ако беше прочел "Майн Кампф" на ефрейтора,щеше да станеш армейски генерал.😂
  • 10 Аз ще ти кажа какво направи

    16 2 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Вкара я в Г20, от предимно аграрна икономика я превърна е индустриална и експортно насочена, от длъжник на МВФ я превърна в кредитор. Произвежда от хеликоптери до подводници. Направи достъпно и безплатно образование и здравеопазването, направи минималната пенсия 400 евра и много други неща за които Ганчо само може да мечтае

    Коментиран от #18

  • 11 Дидо

    5 3 Отговор
    Модератора - що ми изтрихте коментара?Беше много над нивото ви и се почуствахте глупаво ли?Като ви се каже истина и ви боли!Аматьори!Преди не триехте толкова масово!Махам ви сайта от Speed Dial,а влизахме по 40-50 пъти на ден!!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Абсурдно

    7 3 Отговор
    и нелепо е сравнението между Александър Велики и Ататюрк . От къде му дойде тази идея на Мюмюн? Обяснението е едно - турската мегаломания, че са много велики. Кой в света се сравнява с Турция? С този подход този професор може да напише още 100 книги и да сравни Ататюрк с всички египетски фарони, римски императори и индиански вождове.
  • 14 Guest

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Генерал":

    Едно въпросче, гУсин-другарю генерал: как мислиш, дали Сокола ще позволи някой от югоизток да му контролира кръга? Че аз нещо ни га виждам!
  • 15 ЕДИН

    5 6 Отговор
    НЕЩАСТЕН ИСЛЯМСКИ УПАЛ, ОГРИЗКА, КОМЕНТИРА АЛЕКСАНДЪР ВЕЛИКИ ? И ГО СРАВНЯВА С ПУЕШКОТО ИЗПРАЖНЕНИЕ ататюрк ?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Адолф

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Аз ще ти кажа какво направи":

    И преди него беше така-само дето сега лирата се срина!
  • 19 Рязана карабина

    0 1 Отговор
    Македонски през живота си не е докосва жена освен коня си. Но може конят да е докосва него. А Ататюрк не е спирал да чука.