Last news in Fakti

17 Юли, 2019 06:30 3 381 24

Стремглавата кариера на Урсула фон дер Лайен

  • ек-
  • ес-
  • урсула фон дер лайен

Сега политическият маршрут, който майката на 7 деца следва, я води към Брюксел

Стремглавата кариера на Урсула фон дер Лайен - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тя вече е постигнала твърде много: Урсула фон дер Лайен бе министър в четири правителства, последното от които на отбраната - до днес. Сега политическият маршрут, който майката на 7 деца следва, я води към Брюксел.

По ирония на съдбата тя е родена преди 60 години именно в Брюксел, където, водена от своя политически маршрут, сега тя би могла да се завърне. Урсула фон дер Лайен може да стане първата жена начело на Европейската комисия (ЕК). Стига, разбира се, Европейският парламент да гласува за нея. А там срещу Фон дер Лайен се надигна сериозна съпротива, особено в редовете на ПЕС и на Зелените, които нарекоха номинирането ѝ "неприемливо" и "дълбоко разочароващо".

Първите 13 години от живота си германската политичка прекарва в Брюксел. Баща ѝ Ернст Албрехт, който по-късно става премиер на провинция Долна Саксония, заема редица ключови постове в Европейската икономическа общност и в Европейската общност – предшествениците на днешния Европейски съюз (ЕС). Тъкмо благодарение на тази предистория, и за разлика от много свои колеги-министри в Берлин, Урсула фон дер Лайен говори перфектно английски и френски, а на международната сцена се чувства като риба във вода.

Майка на 7 деца, министър в четири правителства

В правителствата на Ангела Меркел тя заема различни постове. Но всеки път се хвърля с една и съща стръв в новата работа, поставя под въпрос статуквото, разклаща сложилите се структури, а с обичайната си пробивност понякога дори предизвиква глух ропот в правителствените фракции.

Майката на седем деца най-напред пое Министерството на семейството, възрастните, жените и децата, където в периода 2005-2009 година успя да поставя необичайни и силни акценти. Тя стартира новите помощи за родители и успя да мобилизира много средства от държавния бюджет за отглеждането на деца. Във втория кабинет на Ангела Меркел през 2009 година дипломираната лекарка пое Министерството на труда и социалното дело, а четири години по-късно стана министър на отбраната. Този пост тя запази и в последния коалиционен кабинет на християндемократите и социалдемократите - до днес (понеделник, 15 юли), когато тя обяви, че ще подаде оставка.

Урсула фон дер Лайен е лоялна към Ангела Меркел и винаги е стояла като нейна здрава опора - както в правителството, така и в партията. Мнозина дори я смятаха за възможна наследничка на канцлерката.

В Министерството на отбраната Урсула фон дер Лайен се захвана с многобройните проблеми на Бундесвера. Германската армия вече от доста време се мъчи поради остарялата и дефектна техника, поради недообмислените оръжейни проекти и острия недостиг на специалисти. Министърката упражни силен натиск, включително и чрез медиите, и съумя да се пребори за увеличаване на бюджета. Друга нейна инициатива успя да спре стопяването на армията: за пръв път след Обединението на Германия, под нейно управление Бундесверът увеличи своята численост. Фон дер Лайен успя да превърне отбранителната политика във видим елемент от германската външна политика. А това добре се вписа в международната борба срещу терористичната организация „Ислямска държава” – борба, към която Бундесверът дава сериозен принос.

„Обстановката около сигурността се промени, така че за Бундесвера се появиха много нови задачи – от Сирия и Ирак, през Мали и цялата мисия в Средиземно море, та чак до помощта за бежанците и опазването на източните ни граници", каза министърката преди две години.

Избледняващ блясък

Но по имиджа на Урсула фон дер Лайен се появиха и много драскотини – както заради нейни спорни персонални решения, така и в резултат от редица скандали. Важни оръжейни проекти продължиха да буксуват и под нейното ръководство. „Ситуацията с оборудването на Бундесвера едва ли дава най-добрите препоръки за поемане на най-високия изпълнителен пост в ЕС", коментира Омид Нурипур, експерт по отбраната от партията на Зелените.

По време на мандата на Фон дер Лайен като военен министър се разчу за прояви на десен екстремизъм и за издевателства над млади военнослужещи в Бундесвера. Тя самата побърза да се отграничи от армията, и то много по-рязко, отколкото който и да било неин предшественик. С което пък изгуби доверието на военнослужещите.

Разчу се и за действията на една нейна бивша съветничка, която Фон дер Лайен направи заместник-министър - най-вече за скъпо струващите консултанти, доведени в министерството. В момента с „консултантската афера" се занимава специална комисия на Бундестага, пред която Урсула фон дер Лайен ще се изправи през декември.

Блясъкът на министърката постепенно избледня, но въпреки това мнозина наблюдатели смятат, че тя ще има много предимства на брюкселската сцена. Например в областта на общата отбраната, където Фон дер Лайен с успех работи за изграждането на европейски отбранителен съюз. Тя подчертава, че този съюз не влиза в противоречие с НАТО – това са просто две страни на един и същи медал, убедена е тя. А в отговор на призива на президента на САЩ Доналд Тръмп към Германия да поеме повече отбранителни ангажименти в Европа, тя казва: „Мисля, че това е справедливо искане."

Посоката: Брюксел

В заключение: Урсула фон дер Лайен определено смята, че може да се справи с всяка задача. Когато през 2010 година тогавашният президент Хорст Кьолер неочаквано се оттегли, ХДС спешно трябваше да намери заместник – и тъкмо името на Фон дер Лайен излезе на дневен ред. Сега обаче политическият ѝ маршрут я води в съвсем друга посока.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хореографа

    5 3 Отговор
    Тази ще ли може да играе ганкиното, защото оня с ишиаса добре го играеше ха ха !?
  • 2 Гост

    10 4 Отговор
    Поредния ненормален хрантутник. Тази си живее е паралелен свят и е скарана с реалността. Скандалите преди 5-6 години с един от най-големите производители на оръжие Хеклер и Кох, показаха, че е пълна откачалка и лобистка. Пък раждането на 7 деца в момент, когато всеки се прави на много загрижен за планетата ни, я приравняват по интелект с циганките от Факултета!

    Коментиран от #3

  • 3 Eleonora

    7 7 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Елементарен и късоглед си! Тази феминистка пропаганда да спрат да се раждат деца поради грижа за планетата ни, е буквално от вчера, а най-малкото дете на UvdL е родено 1999г...

    Коментиран от #4

  • 4 Гост

    8 7 Отговор

    До коментар #3 от "Eleonora":

    Ей такива егоистични простотии ще затрият планетата ни! Само ненормална жена като теб и нея, смятат за нормално да имаш 7 деца! Що за идиотщина е да имаш повече от 3-4 деца - животински нагон ли е или пълна липса на здрав разум? Личи си кой е елементарен и кое е феминистка пропаганда, след като тази Урсула фон дер ЛАЙНЕ иска задължителна полова квота от 50% жени в управлението. Ето това е - най-ненормалните взеха властта и глашетаите като теб ги подкрепят!

    Коментиран от #5

  • 5 Eleonora

    7 6 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Кой си ти, че да поставяш норми кой колко деца да има?! Смятам за нормално всеки да има толкова деца, колкото иска и може. Дори и 7 деца, след като МОЖЕ да се грижи разумно и отговорно за тях! Да, женската квота в управленчески постове също е феминистка лудост, както и отказа от раждането на деца заради планетата ни....

    Коментиран от #6, #21

  • 6 Гост

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "Eleonora":

    Аз съм този, който плаща детски! Само циганка от Факултета може да разсъждава по такъв начин, че никой не може да определя колко деца да ражда! Липсата на разсъдък и отговорност в едно общество, създава подобни идиотски схващания, че всеки може да направи 10 деца и държавата да му ги гледа. И да не забравяме, че тази ЛАЙНЕ беше взела и сирийски деца да гледа - да ви имам ценностите! Ненормална работа!

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Eleonora

    6 6 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Ти май само "тряскаш" минусите на коментарите ми, без да ги четеш!!! Прочети още веднъж втората половина от #5. Говоря за РАЗУМНО & ОТГОВОРНО родителство...., а не 10 деца и чакане на държавата.....

    Коментиран от #9

  • 9 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Eleonora":

    Ти май не четеш какво пиша - защо трябва да имаш 7 деца, вместо 3-4?

    Коментиран от #12

  • 10 Ачо

    7 0 Отговор
    Като гинеколог бабата беше перфектен министър на отбраната.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Eleonora

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Ако родителите могат да се грижат за 7 деца разумно и отговорно и да им осигурят достоен човешки живот, не ми пречи...., a и по- добре например UvdL със 7 деца, отколкото да се внасят бежанци и те да раждат по 7- 8 деца, щото те наистина чакат само на соц.помощи....

    Коментиран от #14

  • 13 А чюститу

    5 1 Отговор
    работата става Усрала фон Лайнен.
  • 14 Гост

    3 4 Отговор

    До коментар #12 от "Eleonora":

    Ти четеш ли изобщо какво пиша? Точно тя е взела в дома си бежанци. Да не говорим, че си има учени, които са далеч по-умни от теб и са сметнали, че повече от 5 млрд на планетата ни е пагубно за следващите поколения. Та в тази връзка пак да те питам каква е логиката да имаш 7 деца вместо 3 например? Нали тази ще взема важни решения, а не е могла да се спре да ражда, точно както Хитлер е повелявал германските жени да раждат по 10 деца.

    Коментиран от #15

  • 15 Еleonora

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Не е взела бежанци, а през 2014г(преди голямата бежанска вълна през 2015) е приела временно в семейството си едно 19г.момче- без родители от Сирия, докато си намери място за обучение. Сега е пилот и за разлика от болшинството бежанци е добре интегриран.Какво лошо има в това да се помогне на един сирак? Лошото е да се пускат безконтролно, без мярка и без да се олрегулира превиваването им. А ти чувал ли си, че целта за ограничаването на ражданията заради планетата е само привидната причина за намаляване на населението, позаинтересувай се за истинската и какво се цели всъщност с нея! Приятен ден....

    Коментиран от #17

  • 16 Какво да я гледаме тая,

    7 3 Отговор
    Дъщеря на баща си - той сто години хрантутник тук и там, сега вече наредил и нея!!!
  • 17 Гост

    3 3 Отговор

    До коментар #15 от "Еleonora":

    Конспиративните ти теории не ме вълнуват. Фактите са изнесени от учени и всеки разумен човек трябва да се съобразява ако иска да живее в нормално общество. Така и не ми отговори на въпроса защо вместо 3 деца, трябва да имаш 7 в 21-ви век и 8 млрд души на планетата? То какво ли да отговориш де, като нямаш капацитета да го проумееш?!

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Eleonora

    5 3 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Това не са факти, а прогнози и предположения! На въпроса ти- защото именно в 21 век, човека е толкова вече деградирал, че почти не се решава и на 1 дете, а камо ли на 3- 4 деца. Така, че ако някои(да си признаем- това са малцинство, които имат 7 деца! Изключвам циганите в Бг, те са отделна тема) "компенсират" със 7 деца, не виждам нищо престъпно. И не разбирай погрешно- не казвам ТРЯБВА да има 7 деца, а който иска и може да им осигури необходимото в рамките на своята отговорност. И все пак децата са бъдещето на нашата актуално застаряваща планета....!
  • 19 ЗайоБайо

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Стига тая тема деца. Всеки да си решава сам. Обаче лафа "има 7 деца" автоматично би трябвало да означава "супер майка и една от нас"
    Истината е, че жената няма капчица понятие от работата си и по време на мандатите си е харчила милиони за съветници.
  • 20 Ужас

    2 1 Отговор
    УЖАС!!! Още една сдухана лелка от Германия която няма връзка с реалностите на днешния свят. Израстнала по имения и заобиколена от детегледачки.Дано да не е толкова гостоприемна като Меркел. Да ни е яко дупе....
  • 21 Ами при определени обстоятелства

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Eleonora":

    Ами при определени обстоятелства се налага да се регулира раждаемостта ... в случаите на намаляване и остаряване на населението държавите вземат мерки за покачване на раждаемостта - пример Унгария, Русия ... в случаи на пренаселеност и хиперраждаемост е наобратно - пример КИТАЙ , "Закон за едното дете".
  • 22 Гоуст

    0 0 Отговор
    Аз очаквах да иъберат нашия Тиквун банкянски за да просперира Европа
  • 23 Еффстати

    1 0 Отговор
    Не отива на добре този свят! Нищо добро не очаква обикновенния бял хетеросексуален мъж в близко бъдеще! Днес квоти за жени, утре за джендъри, вдругиден за травестити и накрая къде останали мъжете питат! Те като дойдат рязаните карабини, те ще ви оправят заедно с измислените ви права и квоти!

    Коментиран от #24

  • 24 Германец

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Еффстати":

    Тя е велика кадърна жена.Познавам я от 15 години.Тя е със потекло на графиня.Виждал съм и имението и децата.Има семейство за пример.Рядко успяла жена.Хората на Запад умеят да оценяват.