3 278 30

15 юли: когато Аллах направи подарък на Ердоган

В нощта на опита за преврат турският президент е заедно със семейството си на почивка в Мармарис

15 юли: когато Аллах направи подарък на Ердоган
Снимка: БГНЕС/ЕРА
Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Прочистване" - тази думичка, която отеква само три часа след потушаването на опита за преврат, ще постави отпечатък върху цяла Турция през следващите три години. Джан Дюндар си спомня за деня, който промени всичко.

В нощта на опита за преврат турският президент Ердоган е заедно със семейството си на почивка в Мармарис. Когато чува новината, реакцията му е светкавична: веднага установява видеовръзка с телевизионния канал СиЕнЕн Тюрк. В импровизираното си обръщение Ердоган призовава хората да се противопоставят на превратаджиите. До този момент Турция е преживяла не един и два преврата, но такова обръщение не е виждала. В предишните случаи властниците просто мълчаливо сдават властта си.

Призивът на Ердоган дава ефект: под оглушителния вой на прелитащите изтребители, хората масово излизат на улицата и застават срещу превратаджиите и техните танкове. Над 300 души са убити през тази драматична нощ, но в крайна сметка страната си отдъхва.

"Дар от Аллах"

В момента на опита за преврат Ердоган е изнервен до краен предел. Дори го хваща страх, докато лети от Мармарис за Истанбул. „Моля ви, кажете ми честно: на чия страна сте?" - пита той пилотите на самолета. Когато пристига на летището, президентът навярно си дава сметка, че е изправен пред следния избор: или да използва всенародната подкрепа за демокрацията и да я превърне в нов национален проект, или пък да изгради върху нея свой едноличен режим.

Ердоган избира второто. Още на летището в Истанбул той нарича опита за преврат „дар от Аллах" и заявява: „Време е да прочистим нашата армия".

„Прочистване". Тази думичка, която отеква само три часа след потушаването на опита за преврат, ще постави отпечатък върху цяла Турция през следващите три години. Защото „прочистването" се разпростира не само върху привържениците на Гюлен в армията, но и срещу всички противници на Ердоган. На 20 юли, пет дни след опита за преврат, Ердоган провежда седемчасово правителствено заседание, на което стартира свой собствен контра-преврат. Под претекст, че трябвало да бъде ликвидирана опасността, той въвежда тримесечно извънредно положение.

Пътят към тоталната власт

Това е само първата крачка към смяната на режима. Ердоган орязва правомощията на парламента, на правителството, дори на правосъдието и започва да изгражда система, в която цялата власт се концентрира в ръцете на един човек. Всички опоненти изведнъж се превръщат във врагове. Ердоган издава над 30 декрета, с чиято помощ осъществява своето „прочистване".

Уволнени са повече от 125 000 държавни служители, полицаи, учители, съдии, адвокати и университетски преподаватели, закрити са 1 500 организации, опозиционните медии са подложени на цензура или направо закрити, много журналисти се оказват със запушена уста. Благодарение на споменатия „дар от Аллах" Ердоган си пробива път към тоталната власт.

Естествено, три месеца извънредно положение не стигат за тази цел. Ето защо Ердоган го удължава - цели седем пъти. Когато властта му се натъкне на някакви граници, президентът просто я разширява. През пролетта на 2017 година, в навечерието на конституционния референдум, той започва истински лов на вещици и създава климат на страх, за да убеди хората да гласуват в полза на неговия авторитарен режим на „здравата ръка".

Но парламентарната власт на неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) не е достатъчна, поради което Ердоган взима съдбоносно решение: привлича на своя страна десните екстремисти от Партията на националистическото действие (ПНД), с които се обединява в тъй наречения „турско-ислямски синтез". Тъкмо този съюз успява на 16 април 2017 да демонтира стогодишната парламентарна демокрация и да впише президентската република в турската конституция. През юни 2018 се провеждат предсрочни президентски и парламентарни избори, на които Ердоган укрепва властта си.

Оттук нататък извънредното положение вече не му трябва. Просто защото то става част от турската нормалност. И всичко, случило се през последните години, постепенно започва да ни изглежда като една закономерна история на успеха на Реджеп Тайип Ердоган. Ала тази история още не завършила.

Началото на края?

Защото поляризиращата политика на ПСР и ПНД доведе до сплотяването на демократичен фронт срещу Ердоган. Наред с това Турция влезе в икономическа криза, след като унищожаването на контролните механизми в парламента, правителството и правосъдието създаде условия за разхищения и корупция.

Така повечето маневри на турския президент затънаха в калта. Бюрокрацията, която стана изцяло зависима от президентския дворец, се оказа парализирана. Сред населението се надигна чувство на несигурност.

След масовите уволнения Ердоган тъй и не успя да намери способни бюрократи за държавната администрация. Не дадоха плодове нито усиленият полицейски контрол, нито решението му да направи зет си министър на финансите, нито пък агресивните кампании срещу американци, християни, гюленисти или кюрди.

На местните избори тази пролет Ердоган претърпя болезнени загуби. Той изгуби властта си в такива големи градове като Истанбул и Анкара, които четвърт век бяха под негов контрол. И докато опозицията се обединяваше, в неговата собствена партия се появи разлом. Така на 15 юли, три години след опита за преврат, за Ердоган прозвучават не победоносните фанфари, а предупредителните камбани.

Турция
Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Киро

  25 22 Отговор
  Да _ _ _ мама ви мръсни кучита на исляма.

  Коментиран от #3, #4

 • 2 Ал Лах и Ал Капоне

  17 15 Отговор
  Чувал съм,че Аллах лично е направил сюнета на Тайпи!

  Коментиран от #14

 • 3 Хасан

  14 17 Отговор

  До коментар #1 от "Киро":

  Недей да обиждаш .....немците яко ги боли щото затвориха и изгониха много фондации като ”Отворено обшество ”...ДВ пише помия ..уж са журналисти но дават само негативна и антитурска дезинфирмация ...в Турция си има избори,има опозиция,правят реферандуми
 • 4 Хасан

  9 26 Отговор

  До коментар #1 от "Киро":

  Твойта кожа православна измет

  Коментиран от #9

 • 5 гост

  20 5 Отговор
  След като българските медии ги боли за уволнените турци,защо не ги поканят в България ,да станат български граждани,да работят за България.Всяка втора статията е за Турция,няма друга държава която да се интересува от състоянието на съседа както България!С такива статии ,какво се намеква..всеки да си направи сам извода.
 • 6 Гледач

  17 8 Отговор
  Тия ТУРЦИТЕ са СМОТАНИ един ПРЕВРАТ не могат да направят.С хепиенд за тях

 • 7 Майн Хаспелан

  6 2 Отговор
  Хаспелан има мокри сънища с Ердоган,но той предпочита малко момченца и му разбил сърцето.
 • 8 Хасан

  12 8 Отговор
  В Египет направига военен преврат и в деня който се изпълняваха смъртни присъди ,имаше съвешание ЕС _ Египет ....Убиха ооозиционен журналист в посолство на Сарабия ,но ЕС няма становище ...това е двуличие

  Коментиран от #10

 • 9 Киро

  17 13 Отговор

  До коментар #4 от "Хасан":

  Върви да си търсиш кожата в морето азиатска измет, нито българите ви обичат нито турските турци, вие сте утайката на обществото.
 • 10 Хайван

  14 14 Отговор

  До коментар #8 от "Хасан":

  Ти си двуличник,турчин пишещ на български!Отваряй си турски сайтове и си пишете там колко много е велика турция!Или незнаеш турски,еничар мръсен

  Коментиран от #11

 • 11 Хасан

  11 17 Отговор

  До коментар #10 от "Хайван":

  Аз съм за туркофилството в България ..лошо ли е новото поколение да бъде в добросъседкски,приятелски отношения???

  Коментиран от #12, #15, #21, #24, #25

 • 12 Хайван

  12 6 Отговор

  До коментар #11 от "Хасан":

  В добросъседството няма нищо лошо,напротив,но със съседи,които не се уважават няма как да стане.Хора вадещи от 9 кладенеца вода,за да изтъкнат себе си,никой не ги харесва.За това и ти не си харесван тук,понякога и котките падат по гръб!

  Коментиран от #13

 • 13 Хасани

  5 12 Отговор

  До коментар #12 от "Хайван":

  Добре де...имат ли България и Турция някакъв проблем????..нямат ...с Гърция имат ли ? Да ..защо ?..Гърция иска от Атина до Кипър да бъде Гръцко море ..'това Турция не иска
 • 14 Įsmail Arif 16.07.2019

  3 7 Отговор

  До коментар #2 от "Ал Лах и Ал Капоне":

  Богохулството е признак на принизяване на личността и корозираане на човешкия характер и нормалното мислене. И го свежда на нивото на едно животно.

  Коментиран от #16, #17

 • 15 КОЙ

  8 9 Отговор

  До коментар #11 от "Хасан":

  турчин приятел ???????? - НИКОГА
 • 16 Хойо

  4 1 Отговор

  До коментар #14 от "Įsmail Arif 16.07.2019":

  Пълни глупости
 • 17 Този коментар е премахнат от модератор

 • 18 Мехмед

  8 13 Отговор
  От свиня постеля и от неверник приятел не става. Стара турска мъдрост.

  Коментиран от #20, #22

 • 19 Този коментар е премахнат от модератор

 • 20 Ismail Arif 16.07.2019

  3 10 Отговор

  До коментар #18 от "Мехмед":

  Това не е само турска мъдрост ,в свещения коран се посочва че ще им бъде отмъстено на съдния ден 2:114,206; 4:14,41,45-52, 62-63.и.т.н.А в сура 3:110, Али Имран/ Родът на Имран Всевишният Създател възхвалява Турското общество. А в същото време възхвалява вярващите християни, а другата страна принизява невярващите християни. И казва така Вие сте най-добрата общност, изведена за хората, повелявате подобряването и възбранявате отреченото, и вярвате в Аллах/ тоест във Своя Създател/ .А ако и хората на Писанието/ Тоест християните бяха повярвали, щеше да е най-хубаво за тях. Сред тях има и вярващи, но нечестивците са повече.
 • 21 Лошото

  5 5 Отговор

  До коментар #11 от "Хасан":

  е че ти си тук, а службите спят! Май трябва да си подам документи за влизане в тях, и да се позанимавам с теб! Да видиш как ще ти оправя писането!

  Коментиран от #23

 • 22 Този коментар е премахнат от модератор


 • 23 Хасан

  6 6 Отговор

  До коментар #21 от "Лошото":

  Службите си нямат друга работа и с мене ще се занимават ..а и с Турция сме си в НАТО ..ти май си динозавър който чете Работническо дело и си мисли че Турция и България са врагове
 • 24 Бай хой

  4 3 Отговор

  До коментар #11 от "Хасан":

  Ами като за начало престанете да преекспонират е "възродителния процес" и да попитате терористите. Несъизмерими са с турското робство и геноцида и етническото прочистване от началото на миналия век. Искате ние да забравим а ни натяквате измислени обвинения.

  Коментиран от #26, #27

 • 25 Гледач

  2 1 Отговор

  До коментар #11 от "Хасан":

  Проблемът на Турция че се правят на империя.Но нямат потенциал за това.ВЪРХУ Византия е изградена османската империя. Но дори и те не е управлявана от бъдещите турци а от гърци арменци и евреи.А ТЯХНАТА АРМИЯ е управлявана от англичани и французи. А СЕГА ТУРЦИЯ даже не са и бледо копие на османската империя .Но понеже са глупави и скачат на САЩ , русия и ЕС много ще страдат

  Коментиран от #28

 • 26 Хасан

  3 2 Отговор

  До коментар #24 от "Бай хой":

  Ами едното беше в Средновековието и тогава нямаше права на човека,харта за правата и т.н. в Европа хора се горяха на клада ...а другото беше по време когато България подписа хартата за правата на човека ,член на ООН ...
 • 27 Хасан

  3 2 Отговор

  До коментар #24 от "Бай хой":

  Едното е история и историческо събитие а другото престъпление срещу човечеството извършено от комунистическия режим

  Коментиран от #29

 • 28 Хасан

  3 3 Отговор

  До коментар #25 от "Гледач":

  Първо Османската империя си е била империя ..за добро или зле ...а това че Турция се прави на империя не е вярно ,просто си гледа националния интерес ...просто се разпределят пазари и ресурси и кой каквото заграби
 • 29 Ти пък роме

  2 1 Отговор

  До коментар #27 от "Хасан":

  какво общо имаш с човечеството? Това на Буйново човешко ли беше? Жалко че ти с майка ти не сте били в този влак!
 • 30 Кръст

  0 0 Отговор
  Ердоган Бей вече започна да потъва, и повлича Турция надолу със себе си. Жалко е колко много примери от историята потвърждават това - Хитлер, Сталин, Султана преди сто години, когато англичаните завладяха Истанбул. Всеки човек трябва да знае кога да спре. Това няма ли го записано във вашия Ку-ран? Ердоган Бей оттук насетне ще погребва Турция.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.