17 Юли, 2019 16:50 4 374 31

Не е ли време вече наистина да затворим тая държава

  • нап-
  • хакери-
  • електронни услуги

Въобще, явно за Горанов и правителството най-добре ще е да не ползваме компютри, а НАП да държи цялата информация на хартиени листове, в тонове папки

Не е ли време вече наистина да затворим тая държава - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не е ли вече време наистина да пуснем кепенците и да затворим тая „нема такава държава“? Абе, къде живеем, бе?

Хакването на сървъри на НАП и разпространяването на личните данни и финансовата история на над 5 милиони граждани и фирми се оказа положителна новина за министър-председателя.
"Хакването на системата на НАП от 20-годишен хакер показва, че образованието става все по-добро“ - това е първият коментар на Бойко Борисов за чутовния гаф. Нелогичен коментар вместо логични оставки. Това се случва в „нема такава държава“.

Всъщност, този коментар би бил много подходящ за рубриката на „Евронюз“ „No comment”.

Сега, аз не знам дали хакерът е задържаният 20-годишен младеж. Вчера беше хакер от Русия, който неслучайно е разпространил личните данни на българите в деня, в който правителството е подписало сделката за Ф-16. Това беше версия не на кого да е, а на вътрешния министър на страната Младен Маринов. Много ми е любопитно днес вътрешният министър стои ли зад тази си версия?

Друг е въпросът може ли вътрешен министър да развива подобна хипотеза в публичното пространство, без каквито и да е било доказателства? И носи ли отговорност, ако тя се окаже невярна?

„Горанов, трябва да се помисли как такива вълшебници, тези деца да работят за държавата“, обърна се днес Борисов към Владислав Горанов. Не. Горанов вече няма какво да помисли, вече трябва да си подаде оставката. Защото един път стомна за вода, втори път стомна за вода, третия път се чупи.

Горанов първия път заживя безвъзмездно в апартамент на бизнесмен, втория път отпусна партийна субсидия от 13,23 лв. на глас, и третия път – като принципал на НАП, допусна от нехайство или бездействие безпрецедентния теч на данни. Само ще ви кажа, че вчера френски министър подаде оставка, след като беше изобличен, че е ползвал държавни средства за луксозни вечери. За вечери, бе, за вечери! Но това се случва в нормални страни, а не в „нема такава държава“.

Вчера Горанов изрече и чутовна глупост: „Ако данъчните не предлагаха електронни услуги, нямаше да има теч на данни“.

Страхотна, напредничава мисъл. Да, то и ако нямаше земетресения – Горанов щеше да си живее в собствения апартамент, ама...

Въобще, явно за Горанов и правителството най-добре ще е да не ползваме компютри, а НАП да държи цялата информация на хартиени листове, в тонове папки. Даже нещо повече - вместо листове, от сега нататък НАП може да ползва пергамент.

А след като се въведе тая форма на съхранение на данните, ще се добави и сериозна защита – денонощно централата на НАП ще бъде охранявана от кръжащ наоколо Ф-16. Оп, не - в хода на логиката трябва да е делтапланер, а защо не бял гълъб.

Премиерът Борисов днес поиска добрите бели хакери да работят за държавата. Е, при него наистина има напредък – преди 8 години пращаше IT-специалистите да стават овчари. „...И така се търси агнешко месо, и овчо в цяла Европа, че просто...Ама той нямал, защото бил IT-специалист“, каза тогава Борисов.

Разбира се, държавата може да похарчи над 2 милиарда лева за неработещо електронно правителство, но не може да наеме кадърни и можещи хора, които знаят как да опазят данните на хората и как да не падат Имотният регистър за дни и Търговският регистър за цял месец.
Държавата може да наеме в НАП тайни клиенти, които да друсат хоро и да дебнат баби за лев и петдесет. Държавата може да наеме в НАП и тайни клиенти, които да се друсат на вълните на гей круиз и да дебнат Сашо Пе*ерашо.

Държавата може да наеме и Мишо Константинов. Абе, къде е Мишо Константинов? Нали „Информационно обслужване“ АД обслужва и системите на НАП? Тая сутрин изненадващо не беше в блоковете на телевизиите, а точно сега много ми липсва неговата експертиза. Да каже с „щракалка“ ли хакнаха сървърите на НАП. Да каже кой носи отговорност – човекът или машината? Ама го няма – скрил си е като руски хакер-български зет.

Всъщност, уважаеми сънародници, това вече дори не е смешно. Не е смешно и като знам какво ще последва. Разбира се, няма да има оставки. Нещо повече – управляващите ще „преобърнат файла“ и ще употребят грандиозния си провал в своя полза. Как ли? Сега всякакви депутати и присъдружни журналисти, политолози и експерти ще кажат: „Ето, видяхте ли как хакнаха НАП! Ако има електронно гласуване – така ще хакнат и вашия глас. И машинно гласуване, ако има – пак така ще хакнат вашия глас. С щракалка от руски домейн.“

А, да - вчера българските зетьове и снахи в Народното събрание вече хакнаха на първо четене машинното гласуване и оставиха да има само и единствено ултрамодерното гласуване с по един метър хартиена бюлетина. И ако не знаете – това се случва в „нема такава държава“ точно 50 години след като американците кацнаха на Луната.
Ами, хак да ни е, щом търпим всичко това.

Накрая на тоя дълъг текст, искам да ви напомня едно съобщение на НАП до гражданите отпреди 3 месеца. Припомням съобщението:

„Уведомяваме Ви, че ще осъществим постоянно наблюдение върху поведението на лицата, за които има данни за получени доходи“.
Внимавайте – вие не сте хакер и НАП ви следи.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 37 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    63 8 Отговор
    време е слави ама тя ще ни затвори нас накрая защото българина спи
  • 2 Чочо

    34 5 Отговор
    А къде спи ОПОЗИЦИЯТА?
  • 3 Славчо не се напъвай

    16 57 Отговор
    Няма да премълчаваме истината за „големия брат“ – Русия ! Няма да спрем да обвиняваме и БСП, че продава на Русия българските национални интереси!
    Още от времето на императрица Екатерина Велика, чувствата на Русия към България са чувства на господар към слуга. Благодарността на българина към Русия, към „дядо Ивана“ – наш двоен освободител от турско и от фашистко робство е възприета като вечна, защото векове наред тя е била вменявана и изкуствено поддържана в съзнанието на българина от почти всички наши правителства след освобождението.
    Политиците и най-вече историците съзнателно премълчават фактите, че най-великите българи, повечето от които са дали живота си за свободата на България, са били против имперската политиката на Русия.

    Големият българин и патриот Захари Стоянов пише:

    „Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че от нейний камшик повече боли.

    Коментиран от #11

  • 4 Гербав

    14 68 Отговор
    Славуцо, това е доказателство, че всичките ти теории за машинното гласуване издишат! България не е готова за внедряването на каквито и да било варианти за електронно и машинно гласуване. Стой си на мутренския задник, пей си "Нема такава държава" и остави политиката на хора, които разбират от политика.

    Коментиран от #26

  • 5 Дано поне сега

    57 4 Отговор
    Излезе нещо от подобни коментри, но уви, нема такава държава, защото България принадлежи на мафията!
  • 6 Иво

    50 6 Отговор
    абсолютно е прав шоумена,но вече няма живец в народа на всеки вече му е през оная работа какво става в държавата за излагацията и далаверите,в свободно падане сме.
  • 7 ПЕНКО

    12 26 Отговор
    КОГАТО ОБЯВИШ СВОЯ СВЪРШЕК -НЕ СЕ ИЗКАЗВАЙ КАТЕГОРИЧНО ЗА НИЩО !!! ДРУГОТО ЗВУЧИ ..."НЕТОЧНО" !!! РАЗБРА ЛИ МЕ ТИ -КОЙТО НЕ СИ ОТГЛЕДАЛ ДЕЦА В НАЙ-ТЕЖКИТЕ ГОДИНИ -КАТО МЕН !?!?!?

    Коментиран от #14

  • 8 Готин ама не съвсем

    37 4 Отговор
    Хората толкова много са загубили човешкото в тях, че са замязали на животни търсещи само как да оцелеят. Превърнаха ни в животни, в говеда, търсещи само стиска трева, за да се нахранят и оцелеят. Е успяха евродебилите да унищожат и оглупят един велик народ. Дал толкова много на Европа, спасявал я нееднократно от нашествия, клан и измъчван от всякакви и всички "благодетели"! Благодарим ви Еврогейове и Евродебили, благодарим ви псевдо демократи, благодарим ти ГРОБ!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гошо

    19 2 Отговор
    С КОМЕНТАРИ НЕ САТВА.
    ЗА ДА СЕ БОРИШ С ТАЗИ СИСТЕМА ТРЯБВА ДА ИГРАЕШ ПО ПРАВИЛАТА. А ПЪТЯТ Е ЕДИН: ПАРТИЯ - ИЗБОРИ - ПОБЕДА - ПРОМЯНА. КОГА ЩЕ НАПРАВИШ ТЕЗИ СТЪПКИ ЗА ДА СПЕЧЕЛИШ ДОВЕРИЕТО НА НАРОДА, ТОВА Е ВЪПРОСА.
  • 11 322

    2 17 Отговор

    До коментар #3 от "Славчо не се напъвай":

    Много важно, това което пишеш няма нищо общо с реалността, реалноста показва друго и ако не бяха русите дори и това нямаше да мой да напишеш в тая коментаторска лента! Радвай се на живота, радвай с3 че си в България и работиш за нейното благоденствие, остави на историците да пишат историята си!
  • 12 бсп

    7 19 Отговор
    Българската сепаратистка партия - бсп вече се самозатрива тъй като е разделена на две части - сланиновци и съселовци!Държавата каквото лошо и да има то ще се оправи но тази българска сепаратистка партия никога вече!Една партия разделена ли е на двама човека няма управия, а славчо усилено тренира за депутат!Е споко сараите с сепаратистката партия ще го направят депутат, ама за колко мандата ще е, да не като бареков 1 за цели два мандата беше готов за премиер и това му беше!А славчо за колко мандата се готви да е, два или 3 - 4!

    Коментиран от #25

  • 13 графа

    7 12 Отговор
    Най-големия популист сее мозък повече и от Радев
  • 14 Ти да не си циганин,

    0 6 Отговор

    До коментар #7 от "ПЕНКО":

    че се плодиш, като зайците?
  • 15 бай Даньо

    9 4 Отговор
    Не знам на коя планета си мисли че се намира тоя лунгур , но аз лично си мисля че няма българин с по-големи заслуги за "затварянето на тая държава" от него.
  • 16 ???

    3 0 Отговор
    Значи ,ако нямаше земетресения Горанов нямаше да знае ,че има страхливи деца и нямаше да отиде да живее в апартамента на кръсника си според логиката му.
  • 17 Еле

    2 3 Отговор
    Много си банален и смешен, не ни задръствай ефира..
  • 18 учуден

    0 6 Отговор
    тоя импотентен .едал докога ще го показвате бе руски подлоги?
  • 19 МИХАЙЛОВ

    5 2 Отговор
    ... СЛАВИ... ВРЕМЕ Е...
    ....ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО...
    ....ДА СЕГА
    ЗЕМЯТА НА БОТЕВ И ЛЕВСКИ
    ОТНОВО Е РОБКА ЗЕМЯ...
    ...СЕГА ПОД ИГОТО
    НА МАФИОТСКАТА
    И ПО СЪЩЕСТВО
    ХИБРИДНА КОМУНО-ФАШИСТКА ХУНТА - ГЕРБ
    И НЕЙНИТЕ ПОМИЯРИ - БСП,
    ДПС, СДС, ДСБ...
    ПАРИОТИТЕ НА НФСБ, ВМР...
    ...СЛАВИ СЕГА САМО ТИ МОЖЕШ
    ДА ОСВОБОДИШ БЪЛГАРИЯ
    ОТ МАФИОТСКАТА ХУНТА...
    КАТО ОРГАНИЗИРАШ
    МОЩНО ЕДИННО БЪЛГАРСКО
    НАРОДНО ДВИЖЕНИЕ...
    ...С КОМИТЕТИ ВЪВ ВСИЧКИ СЕЛИЩА...
    ...С НОВ МОЩЕН НАРОДЕН ПРОФСЪЮЗ...
    ...С МОЩЕН БЪЛГАРСКИ
    МЛАДЕЖКИ СЪЮЗ...
    ...С ЕДИНЕН БЪЛГАРСКИ
    ПЕНСИОНЕРСКИ СЪЮЗ..
    ...С ЯСНА И КАТЕГОРИЧНА ПРОГРАМА
    ЗА СОЦИАЛНА ПРАВОВА ДЪРЖАВА,
    ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ И РАВНОПРАВИЕ...
    ...ЗА НОВА СЪДЕБНА СИСТЕМА...
    ...ЗА ЗАЩИТА НА БЪЛГАРИТЕ...
    ...ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО
    И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО..
    ...ЗА НАРОДЕН СЪД
    ЗА ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ
    КОИТО ПРЯКО СА УЧАСТВАЛИ
    В ОРГАНИЗИРАНЕТО
    И ИЗВЪРШВАНЕТО
    НА ГРАБЕЖА НА БЪЛГАРИЯ
    ПРЕЗ КРИМИНАЛНИЯ ПРЕХОД
    ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ТРИДЕСЕТ
    ГОДИНИ...
    ...ОБЯВЯВАНЕ ЗА ТЕРОРИСТИЧНИ
    И МАФИОТСКИ
    ПРЕСТЪПНИ ОРГАНИЗАЦИИ
    НА С И К И ВИС
    И ЗА МАФИОТИ И ТЕРОРИСТИ
    ТЕХНИТЕ ОСНОВАТЕЛИ
    ШЕФОВЕ, ЧЛЕНОВЕ И СЪТРУДНИЦИ
    И ТОТАЛНА ЛУСТРАЦИЯ
    И КОНФИСКАЦИЯ
    НА КАПИТАЛИТЕ
    И ИМУЩЕСТВОТО ИМ...
    ....СЛАВИ ПОВЕДИ НАРОДА БЪЛГАРСКИ
    КЪМ СВЕТЛИ БЪДНИНИ,
    ВЪРНИ ДЪРЖАВАТА НА НАРОДА,
    ВЪРНИ ВЯРАТА, ЧЕСТТА
    И ДОСТОЙНСТВОТО
    НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ...
    ....СЛАВИ СЪБЕРИ ДОСТОЙНИ
    ЧЕСТНИ, КОМПЕТЕНТНИ,
    ХРАБРИ И РЕШИТЕЛНИ БЪЛГАРИ
    В ЕДИН МОЩЕН ЕКИП...
    ...И НАРОДА БЪЛГАРСКИ
    ЩЕ ЗАСТАНЕ ДО
  • 20 боян

    11 0 Отговор
    Слави е прав но народа чака на готово . има една шепа плюнчовци кадето го пюят но те друго неса направили в живота
  • 21 Айшето

    2 5 Отговор
    Къш бре, чалгар, аде у лево, у учиндол.
  • 22 Ива

    11 0 Отговор
    Стига сте злословили Слави е прав и да успял е, а ние наистина спим и чакаме наготово- е няма да се получи - спим дълбок сън
  • 23 Руснак женен за българка

    1 1 Отговор
    Русофобите са рожби създадени от русофилите в България. Русофилите са глупави и много надути човечета, които масово превръщат обикновените българи около себе си в русофоби, спорейки с тях за неща от които не разбират и особено за Русия. Това се случва навсякъде - в метрото, в интернет, на работното място, в магазина, по местоживеене… Те са хора с доста по-малък капацитет на мозъците си от обикновените българи и няма да се учудя, ако имаме вече и някой чист руснак от нашата общност в България, намразил Русия заради тях. Моята дъщеря никога няма да бъде русофилка, ще следва в Русия и ще бъде рускиня, колкото се може по-далече от България, и от русофилите от България.
  • 24 ДОКО

    7 2 Отговор
    НАПЪЛНО ДОСТАТЪЧНО Е ДА ЗАТВОРИМ ГЕНЕРАЛ БОКО И ЦВИЧКО В БЕЛЕНЕ ДА ЧУКАТ КАМЪНИ..И ДЪРЖАВАТА ЩЕ Е ОК..
  • 25 бсп

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "бсп":

    И хиляда минуса да надраскате нищо няма да промени провала и изчезването от света на Българската Сепаратиска Партия - Бсп!

    Коментиран от #27

  • 26 Джони

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гербав":

    И кои са те..баце еднокнижния , данчо ментата , лъчо мозъко , пепа секса , леля цецка , цъфтан бавноразвиващия се от вършец ..а де де ..
  • 27 Просто статистика

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "бсп":

    Не ми пука за МЦа бсп.
    Но я ни кажи какво ще стане с герб, ако ТОЙ се спомине скоропостижно? Колко време ще просъществува партията МУ?

    Коментиран от #28

  • 28 бсп

    1 3 Отговор

    До коментар #27 от "Просто статистика":

    ГЕРБ ще я има винаги!За останалите ще гледаме какво ще е!
  • 29 снаил

    1 1 Отговор
    Ами Славчо то всички тия работи ние си ги знаем и без да ни ги казваш. Всички лаят - включително и ти, ама до там. За лаенето само се плаща. Вярно е, че организира един референдум, за което шапка ти свалям, ама до там. То българи не останаха, на бесарабските не им даваме гражданство защото са истински българи, ама на сульо и пульо всичко даваме. Пък и едно е да си караш Ферари, друго е трошка на 20 и кусур години. Все това чувам от тебе - писна ми. И какво от това - или прави нещо или не дотягай на хората с едни и същи изтъркани реплики!!!
  • 30 Наблюдател

    2 1 Отговор
    най-добре ще бъде накрая да си затвориш просташкото шоу и да спреш да плямпаш простотии всяка вечер.
  • 31 Борис

    0 0 Отговор
    Слави самозван глупак, не го слушайте злобните и завистливи хора говорят само глупости.