Last news in Fakti

19 Юли, 2019 09:59 3 889 32

Българското образование ?!

  • черна дъска-
  • образование-
  • кристиян байков

Където в час по химия зубкат бариев сулфат каква на цвят утайка е (още не съм го виждал на живо това), но никой не им обяснява къде е проблемът с домашния казан за ракия

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българското образование. Където децата ви пеят законите на Мендел за дихибридното кръстосване и чертаят таблици, с които да проверят с какви по форма зърна ще е 5-то поколение грах (не се бъзикам, проверете), но нямат идея какво да правят, ако се задавите, припаднете или си „глътнете“ езика. Където в час по ИТ си играят с PowerPoint по цяла година, сякаш е върхът на софтуерната индустрия, а не е пригодена за малоумници, а в същото не знаят какво е Java и каква е връзката с айфона им. Където в час по история комунизмът и всичките му зверства в България са засегнати 40 минути в 11-ми клас и за едно между другото в 7-ми клас.

Където в час по география и икономика ги напъват да зубрят в кое село край Видин се добива гипс, а в същото време не им се обяснява какво представлява пазарната икономика и защо светът се развива по-добре в условията ѝ. Където в гимназиалния курс по български език и литература се учи само… литература. Няма морфология, няма синтаксис, няма граматика. Разчитаме на това някой съвестен учител да ги застъпи.

Където в час по химия зубкат бариев сулфат каква на цвят утайка е (още не съм го виждал на живо това), но никой не им обяснява къде е проблемът с домашния казан за ракия. Където години наред минават в тъпкане на безполезни простотии, които в пъти надминават нивото за една нормална обща култура, за сметка на елементарни практически познания, необходими за един зрял човек. И така ще е, докато учебните програми се пишат от теоретици, които от предния вход на университета са го заобиколили и са влезли през задния като преподаватели, без да работят един час професията си. Комбинираме това с липса на всякаква педагогическа намеса, защото въпросните автори на гимназиални учебници в живота си са работили само с възрастова група 18+, и порнографията става абсолютна.

После се чудим защо като зрелостници излизаме полуграмотни и полуолигофрени, които не знаят какво е „мажоритарен“, а го гуугъл-ват. Всичко тръгва от онези 12 години, в които ние чертаем таблицата с граха, мечтаем да си купим утайка от бариев сулфат (защото е БЯЛА, пичове) и сме горди от знанията си, че в Кошава има гипс.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Boxer

    32 14 Отговор
    Българското образование, въпреки че от години го дърпат надолу, все още е доста над западното, което е тип отбий номера...
  • 2 НОМ

    30 2 Отговор
    Стратегията е такава - или непомерно сложни неща, на висок стил, или досадни тъпотии. Само не и нужното, за образоването на децата.
  • 3 Не раждаите тука

    13 6 Отговор
    Щот децата са ви обречени на мизерия и страдания
  • 4 Driving pleasure

    33 4 Отговор
    А... ко..? Неее...! Всъщност това ее само на теория. Откакто на малките изроди им се дадоха права, за сметка на правата, които преди имаха учителите в час ще чуеш само Азис и Сузанита, а учителят е потънал в ступор чакайки да дойде следващият клас, където евентуално да има няколко деца, с които да може да работи. Но не можем да се сърдим на учителя, че му е вменено задължение да напише поне 3 и на най-неукия просто защото системата е такава - той няма права и няма инструменти дори да напише 2ка на келеменцата защото ще го уволнят.
    И ние сме учили по тоя учебен материал, но поне го учехме и богатата обща култура ни помагаше да намираме отговорите за практическите познания - но тогава учителите имаха силата и правото да ни накарат да учим... системата е! Не учебниците!!!
  • 5 сисадмин

    39 2 Отговор
    Мизерия, невежество, чалга, медийни промивки, дрога, гмо-, ментета, разврат, порнография, проституция, джендари, трафик на хора, война по пътищата, цигански терор, "бежанци"... все елементи от системата на хибриден геноцид на българите в България.
  • 6 Електрошок

    20 0 Отговор
    Интерсно ми е какво учат евреите!?

    Коментиран от #7

  • 7 Driving pleasure

    18 2 Отговор

    До коментар #6 от "Електрошок":

    Как да мразят мюсюлманите и да крадат от християните :)

    Коментиран от #8

  • 8 Електрошок

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "Driving pleasure":

    Така е,ама за това трябват езици,математика,икономика и определени професии,към които не влизат стругари,трактористи и "оператори"на нещо си:)
  • 9 Госあ

    19 3 Отговор
    Не знам какво да кажа...Факти защо давате думата на такива увредени типчета. Интересно ми е, този с каква диплома е. Най вероятно от Англия ще да е, с тези си умозрения за джавата и айфона. Ама с онези английски дипломи дето се продават за източния пазар, щото там не ги искат после с такива, а искат онея дето влизат с конкурси и знаят законите на Мендел, че и на Менделеев.

    Коментиран от #11, #12

  • 10 месара

    6 3 Отговор
    абе важното е че им обясняват че не е имало турско робство и че русия и ссср са ни освобождавали, а не окупирали!
  • 11 Електрошок

    3 11 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    Мендел,Менделеев,Минковски,Менделсон се тая.Човека ти говори да излезнеш подготвен за живота,а тия горе са допълнителна екстра!

    Коментиран от #16

  • 12 Електрошок

    8 3 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    Забрави да пишеш,че малкия и среден бизнес трябва да бъде унищожен:)
  • 13 Загрижен

    15 0 Отговор
    Умишлено се съсипва българското образование и не е толкова трудно да се съсипе.
    Назначават се функционално неграмотни чиновници в МОН,в РУО,експерти некомпетентни(РУО -гр.Русе)не че от тях зависи нещо,а и те толкова си могат,танцуват един мандат и чао.
    Учителите се обучават през просото,за да се усвоят средствата отпуснати от еврофондовете или някоя неправителствена организация,която си мисли,че реално помага,докато не разбере за поредната злоупотреба със средства,ако изобщо разбере.
    Учениците повече от половината целогодишно са болни от ГРИП и се лекуват в чужбина,но през юни са горди и с диплома в ръка,готови студенти в поредния ВУЗ,който бълва безработни.
    Учебниците се пишат от наши хора,а целта е да не се разбира нищо,ако все пак някой от ПГ реши да се зачете след минута губи интерес и така се постига крайната цел,прост народ,слаба държава.Половината от образованите стават помощен персонал в богатите европейски държави,а другата половина нехае нито,работят,нито учат и живеят ден за ден при мама и тате.
    Тия,които са се родили с късмет все пак се самообучават и с големи усилия на волята и с много труд бягат далече от тук.
  • 14 Завършил

    15 2 Отговор
    Авторчето е много зле и е неадекватно, заради такива като него всъщност образованието е на такова ниво. Знанието не е само прагматичност, то е и обща култура, още по-малко пък тенденциозно подбрана такава (както често се получава например по история). А който иска да се научи, би могъл да го направи дори и сега, основният проблем е че няма заинтересованост познанието към общата култура, всичко е обърнато на чист прагматизъм

    Коментиран от #15, #17

  • 15 аааа

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Завършил":

    авторчето е хакерЪТ.
  • 16 Госあ

    9 2 Отговор

    До коментар #11 от "Електрошок":

    Авторчето ми говори врели некипели. В природните науки нема това онова. Трябва да се учи и да се знае. Българското образование беше на много добро ниво и продължава с някаква инерция. Вижда се по олимпиадите. Не профанизиране повече нацията. От такива пенкилери има полза само малкия и среден бизнес, който впрочем трябва да бъде унищожен !

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Електрошок

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Госあ":

    И ти ли бе Бруте!?И ти ли в среден род!?Отказвам се да коментирам по тази ясна и актуална тема поради вдигане на кръвното от "завършили"и унищожители на малкия и среден бизнес(УМСБ).
  • 19 нане

    4 0 Отговор
    И никой ли в крайна сметка не видя, че "авторчето" е набедения хакер на НАП?

    Коментиран от #23

  • 20 Завършил

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "Електрошок":

    Аз общата култура съм я получил по време когато на това се държало, за разлика от сега, а дори и в момента има начини, стига да има желание, както казах, но което липсва. А ника ми е такъв защото, за щастие, съм вече завършил, и не се налага това да става в днешно време.
  • 21 Госあ

    5 1 Отговор
    Вдигна ми се малко в очите,щото се оказа хакера на НАП. Обаче ето ти примера, тия дето са учили законите на Менделеев и по сериозни езици за програмиране,а не Джава, правят софтуери за дръж дизайн, а тия дето се интересуват от айфоните и казаните за ракия стават герои като хакнат некадърната система на НАП.

    Коментиран от #22

  • 22 Госあ

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Госあ":

    * дръг дизайн...така е като използвам чуждици, а не пиша дизайн на лекарства.....
  • 23 Госあ

    5 2 Отговор

    До коментар #19 от "нане":

    Са ще го изкарат гений и герой на малкият и среден бизнес, който впрочем трябва да бъде унищожен, защото точно такива са героите му. Що не го направят министър на образованието 😂 и да му дадат и орден че е успял да изтегли егн' та от мега некадърната система на НАП и б.б. И машинно гласуване - НЕ ! Щото калинките не могат да устоят и на Джава специалист.
  • 24 Електрошок

    4 2 Отговор
    Нежното модераторче,предполагам с вишо ми изтри коментара като на ислямски фундаменталист!Щото съм съгласен с автора!Нито една нецензурна дума!Без да споменавам родител 2 и т.н.
  • 25 Електрошок

    2 1 Отговор
    Факти,тази тема за образованието и вас засяга!Начи може съвети за аналния секс и оралната любов,а мнението ми за образованието триете.Вие също сте резултат на това образование,за което пише автора!Изтритите коментари също водят до размисъл!
  • 26 Забравих

    2 1 Отговор
    Няма златно правило в случая. Не всичко в живота е лесно смилаямо, като вестникарска статия. В някой случаи е нужно повече пот, за да има напредък.
  • 27 Новия

    4 0 Отговор
    Съжласен съм с коментатора "Загрижен".
    Всичко започва с нова концепция и образователна система. На управляващите не им е нужно мислеща нация, а ниско интелигентна , послушна и изпълнителна.
  • 28 ТОЧКАТА

    4 1 Отговор
    мръсен пеерас си криси!!!Ама мръсен....Пак ли комунизма изкара виновен за цялата сегашна ЦЕЛЕНАСОЧЕНА И ПООЩРЯВАНА простотия....
  • 29 боцмана

    2 0 Отговор
    Да , навремето имаше.
  • 30 От 7 та 8

    4 0 Отговор
    Ех тоя комунизъм! Значи на "комунизма" зверствата трябва да се знаят, но не на "фашизма" или държавната криза 1990-2001? Имах късмета да правя презентация за Народния съд. Бе представено като убити са x, y, z. Никой не казва защо са били съдени, плакатите "Смърт за убийците" и не пише, че сме били задължени да го проведем. Ама така е. То Вие сигурно толкова сте учил, ама в 5-ти клас аз съм дъвкала теория на географията 1 срок, докато тези преди мен са я учили 2. Но нали е приоритет да знаем за казана за ракия, да си сметнем сметката в магазина и данъците... За какво са ни по математика, физика и химия закони и правила? Да не би да трябва да решаваме задачи, та да са ни необходими? Ех, госпожата ми по химия можеше да не ни учи да разпознаваме веществата та да не гръмнем нещо. И защо ни каза какво да правим, ако се залеем със сода каустик като опитваме да отпушим канала? Можеше просто да ни обясни казана за ракия! А физичката, защо ли милата ни обясняваше какво е бушон, ядрен реактор и какво аджеба се е объркало при Чернобил? А госпожата по БЕЛ, че ни даваше поне по пет пъти повече информация от тази в учебника, така е. Просто за НВО БЕЛ не сме си мръднали пръста, блазе им и на следващия ѝ випуск. Три години ни преподава неща като морфемен състав на думата, правопис и правоговор, морфология, сфери на общуване и адекватен изказ в тях. А по ИТ нали най-важното е Айфона, казано от този, който "използва само Linux" и по-скоро трябваше да спомене, че Android е из
  • 31 Ко ве брат

    1 0 Отговор
    Образованието ни е само измислени теории,теореми ,формули,зуб,зуб,никаква практическа насоченост,всички зубрят едно и също,никакво отношение ученикът -никой не го пита какви интереси има и тнт,ЕДИН ОТ КОМЕНТИРАЛИТЕ Е ПРАВ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ НЕ ИМ ТРЯБВАТ ПО УМНИ И ИНТЕЛИГЕНТНИ МЛАДИ ХОРА ОТ ТЕХНИТЕ НЕКАДЪРНИ ДЕЦА НО УМНИ И СПОСОБНИ БЪЛГАРИ ИМА ВЪПРЕКИ ТОВА АААСЕГА ПУКАЙТЕ СЕ ПО ШЕВОВЕТЕ ВРЪЗКАРИ ТЪПИ.....
  • 32 стоян георгиев

    0 1 Отговор
    проблема не е в образованието ни ,а в приложението му.образованието като цяло си е ок.проблема е че децата в последствие не се адаптират адекватно в трудова среда за което е виновна не системата на образование ,а на икономиката.западните деца не са по адекватни в тяхното образование .само че когато техните деца почват работа или минават в университет има много по-различен подход .