4 976 28

И кой ще кара джипа на ГЕРБ, ако не Борисов?

Партията е придатък на своя вожд и ако се лиши от него, просто ще изчезне

И кой ще кара джипа на ГЕРБ, ако не Борисов?
СЕГА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Людмил Илиев за в. "Сега"

Започна да изглежда сериозно. Няколко пъти през тази година Бойко Борисов спомена, че наближава времето, в което ще се оттегли на заден план, за да даде път на следващото поколение в ГЕРБ.

Досега такива подмятания изглеждаха случайни и неискрени - колкото да изглежда сякаш Борисов не се е самоопределил за доживотен лидер на партията.

Щом обаче по-ниските ешелони на ГЕРБ се осмелиха публично да заговорят същото, значи

табуто, което обгръщаше темата, вече е паднало.

За това подсказва лекотата, с която депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов наскоро коментира въпроса. „Чувам го напоследък да хвърля едни хубави изречения за път на младостта“, цитира Рашидов своя партиен бос. Бившият културен министър дори си позволи да го посъветва да се възползва от челния опит на Ахмед Доган, който през 2013 г. обяви, че се отказва от прякото ръководство на ДПС и стана почетен председател на движението.

„Явно той е разумен човек, ще намери границата, за да може като Доган в един момент да има влиянието, но да може по един елегантен начин да подготвя кадрите. Аз мисля, че е достатъчно умен и разбира, че има смяна на поколенията. Доган навреме се отдръпна.

Остави едни по-млади хора да въртят това колело, но без да изпуща колелото, все пак то е негово. Смятам, че той е разумен и ще влезе в тази схема“, прогнозира Рашидов политическото бъдеще на водача на ГЕРБ. Излишно е да се споменава, че ако Борисов не желаеше подобни неща да се коментират, неговите хора нямаше и да гъкнат. Изглежда, намеренията му са сериозни, след като съпартийците му намират кураж да разсъждават открито за неговото оттегляне. Да не забравяме, че преди евроизборите вождът на ГЕРБ

набеляза конкретен срок,

в който да приключи участието си в активната политика - до края на своя премиерски мандат, след което ще се „върне в партията“, за да подготви „истинско ядро от интелигентни, знаещи хора“. „Това е като един футболен тим - днес си звезда, утре си резерва, излизат все нови и нови“, сподели Борисов кадровата си философия. Кои обаче ще бъдат новите полеви играчи на ГЕРБ, това никого не вълнува. От значение е единствено кой ще поеме капитанската лента от Борисов. Защото всички отдавна разбрахме на какъв принцип функционира партията - босът нарежда, останалите изпълняват. При такава организация същественото е начело да има водач с авторитет, на който по-нисшите чинове безпрекословно да се подчиняват. Фелдфебелският маниер на премиера, който често се заканва на своите хора, че ще им „дърпа ушите” за едно или друго, му гарантираше тяхното подчинение, когато го поиска. Друг, който да упражнява такава категорична власт над партията, няма. Особено след като Цветан Цветанов, който притежаваше нещо от силовата осанка на Борисов, се свлече от зам.-председател на ГЕРБ до редови партиен член заради аферата „Апартаментгейт”. Другите познати имена на ГЕРБ, като вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов,

изглеждат неспособни на друго, освен да се возят на задната седалка

на джипа на Борисов (и в буквален, и в преносен смисъл). И точно това е големият проблем с евентуалното оттегляне на партийния вожд. За всичките години на управление Борисов направи и невъзможното, за да излезе, че е незаменим за партията и държавата. Кой правеше първите копки на магистрали, естакади и прочее общественополезна инфраструктура? Не ресорният министър, а Бойко Борисов. Кой прерязваше лентата, когато някой обект беше завършен? Отново Борисов. Кой покачваше пенсии и заплати?

Не правителството, а Борисов. Кой потушаваше скандали и пропъждаше отговорните за тях? Не партията, а Борисов. Кой спасяваше ГЕРБ, когато се свличаше в предизборните класации? Борисов и неговият джип, с който обикаляше из страната, за да покаже на гражданите какво той (а не управлението) е направил за тяхното добруване и благосъстояние. Така във времето едрата снага на Борисов се разрасна, докато обхвана цялото пространство, което осветяваха прожекторите на общественото внимание.

И място за други не остана

Дори и хората от непосредственото му обкръжение никога не са имали поле за независима изява, така че партията и обществеността да започнат да ги възприемат като що-годе самостоятелни фигури със собствена тежест. Това се отнася и за Цветанов, който при цялата си взаимна и страстна любов с партийните структури винаги изглеждаше като дясната ръка на шефа, а не като влиятелен политически фактор, който може да разклати трона му, както неведнъж през годините се спекулираше.

Неслучайно депутатът Димитър Главчев неотдавна каза: „В ГЕРБ има само един човек, който е незаменим, и той не е Цветан Цветанов”. И накрая Борисов докара нещата дотам, че не остана друг в ГЕРБ, който да има правото да говори, освен него.

На последното национално събрание на партията вождът ѝ беше единственият, който се изказа от трибуната Низвергнатият Цветанов кротуваше. Горанов, Фандъкова, Дончев - всеки, който преди беше вземал думата, сега тихичко седеше на отреденото му място и се оставяше да бъде блъскан от словесните вълни, които произвеждаше Борисов. Тази абсурдна ситуация окончателно затвърди впечатлението, че няма друг в ГЕРБ, който да работи, мисли и говори, освен Бойко Борисов. Тогава какво всъщност ще остане от партията, ако Борисов се оттегли в някакво сарайско задкулисие ала Доган?

Реално погледнато, в ГЕРБ всичко е устроено така, че няма друга подходяща фигура, която да върши работа „на терен”, освен висшия партиен бос. Няма човек, който да прави копки и да реже ленти, няма кой да дърпа ушите на провинили се партийци, няма кой да остроумничи и да се тежкари пред медиите и гражданството, няма кой да върти кормилото на джипа. Това означава, че дори и официално да се оттегли, Борисов ще трябва да играе същата роля като преди. Просто така е постлал леглото си в ГЕРБ, че никой друг от близките му сподвижници не може да легне в него.

Затова Борисов не може да последва пътя на Доган -

да остави някого да „върти” партията, да се оттегли в своето мълчание, което да нарушава един-два пъти в годината, и да се фокусира върху легализирането си като бизнесмен. ГЕРБ е устроена по различен начин от ДПС. Присъствието на управляващата партия в политическото ежедневие на страната е изцяло обвързано с името, образа и гласа на Борисов. Той не е част от ГЕРБ, а по-скоро ГЕРБ е придатък към политика Борисов. Ако неговото лице не се вижда от тв екрана, ако неговият глас не звучи на партийните пресконференции и заседанията на Министерския съвет, какво всъщност ще остане от ГЕРБ? Очевидният отговор е: нищо.

България
Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 15 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Марко

  30 5 Отговор
  И магаре да сложиш ще го подкара,не берете грижа.
 • 2 Йосарян

  28 3 Отговор
  Винаги ще има по Тъп, който имитира вожд! Докато... Къ ми симитли за Нас,
 • 3 Ами да изчезва герб

  44 8 Отговор
  Като няма друг, по-добре да изчезва герб! И без това няма аналог в историята ни по кражби и далавери! Долна мутра поставена от мутри и цру, за да си въртят бизнеса с наркотици и оръжия! Борисов рано или късно ще си плати за всички мизерии!

  Коментиран от #4

 • 4 месара

  10 31 Отговор

  До коментар #3 от "Ами да изчезва герб":

  бегай на бузлуджа да ядеш кюфтета, може знаменце и балонче да ти дадат!
 • 5 onq s konq

  28 9 Отговор
  Бат Бойко е "голям" и НЯМА ПО-ГОЛЯМ ОТ НЕГО!А като дойдат Ф-16Блок70 дето нито една държава на Балканите няма такива - И ТЯХ ЩЕ ПОДКАРА!Повтарям:Не Радев,а точно БОРИСОВ...да не ме разбере някой "на чорчик":)

  Коментиран от #6

 • 6 Оня с катъро

  20 4 Отговор

  До коментар #5 от "onq s konq":

  Ако дойдат ф шаснайси след 5 години,когато вече амнезията на всички българи е на лице,ще си правят лупинги и гонки с тях,нищо друго,или ще раждясат в халетата.

  Коментиран от #7


 • 7 onq s konq

  9 13 Отговор

  До коментар #6 от "Оня с катъро":

  Мъдрият народ е казал:"Хубавите работи бавно стават" и доказателство за това е Неземната радост,когато Българинът се сдобиваше с "Жигули" след 10-15г чакане.Самолетите ще дойдат - не се съмнявай,но проблемът ти е друг- Нямаш ли си друго занимание в живота,та единственото е да чакаш Самолети от Америка?Сегааа...всеки си има Хоби и явно твоето е да си в поза "Дядо Йоцо гледа"...Щом обаче това те кефи - няма проблем,трябва да има и такива:)

  Коментиран от #9, #16

 • 8 Behemoth

  10 1 Отговор
  Хахаха в България е пълно с жипажии.....все ще се намери някое говедо с нереална преценка на стойността си...
 • 9 Behemoth

  11 1 Отговор

  До коментар #7 от "onq s konq":

  А ти си идеален да караш жипа....прост и с жип ...не си спомням какъв коптор караше ама беше ни осведомил наскоро...

  Коментиран от #10

 • 10 onq s konq

  1 7 Отговор

  До коментар #9 от "Behemoth":

  Е всичко е точно де,избрали сте си помежду си ЕДИН БАШ-ЛУМПЕН,който да пише с моя ник "разни неща" от сорта на "че има има БМВ на 30г и ко кара с отработено олио от пържени катофи,че го скъсват от бачкане във "Фантастико" на минималната заплата,че жена му се чука със всички в блока" и т.н.За което обаче РЕГУЛЯРНО ме пишете плюсове,защото Той - това БИ ТРЯБВАЛО да съм АЗ- АНТИРУСОФИЛА!И съм я питал тая особа- защо пише с моя ник,а отговорът е бил "Ти нямаш умствен капацитет да го разбереш"?!...Е то голямо разбиране е нужно- ЗА ДА МОЖЕШ ДА КАЖЕШ ТОЧНО В ТАКИВА СЛУЧАИ КАТО ТОЯ - "Беше ви осведомил наскоро какъв коптор караш":)И да уточним:Ако ти и такива като тебе в момента сърбате борш в Русия и си бършете сополите с ръкав,или пък сте нейде На Запад и миете "всичко що трябва да се измие"...НЕ СЕ ВРЪЩАЙТЕ В БГ -тя НЯМА НУЖДА ОТ ВАС!А ако пък сте тук,...налягайте си парцалите,щото НЯМАТЕ ДРУГ ИЗБОР.

  Коментиран от #11, #14

 • 11 Behemoth

  13 0 Отговор

  До коментар #10 от "onq s konq":

  Потърси специализирана помощ ...доктор Гълъбова от Курило изглежда добър и търпелив специалист на телевизора...

  Коментиран от #13

 • 12 Една българка

  16 2 Отговор
  А как е психически този народ, който хем по цял ден псува Бойко, хем го избира вече дест години. Мазохисти ли сме или просто страхливци. Жана Дарк ли чакаме, или да ни закрие като нация любимият ни премиер.
 • 13 onq s konq

  0 8 Отговор

  До коментар #11 от "Behemoth":

  Не се напъвай да ме правиш на ЛУД бе лумпен незнаен,ЗАЩОТО АЗ СЪМ СИ ТАКЪВ!...Нещо което е НЕДОСТИЖИМО ЗА ТЕБЕ естествено,защото СТАВА С ПАРИ!
 • 14 po-znaesht

  8 1 Отговор

  До коментар #10 от "onq s konq":

  Мързеливо и тъпо говедо...си..щом пишеш по 20 реда без да провериш кои държави на Балканите имат Ф-16!! А и Гърция и Турция имат десетки Ф-16,над 80-90 бройки общо!!юИли Гърция и 1/3 от Турция не са на Балканите??Такова редовно изказващо се неподготвено тъпо говедо не съм виждал сред българите..Ром ли си или от помощно училище??Интернет и търсачките са създадени точно за тагива като тебе,амо трябва някой търпелив учител да те научи,ако поработи с теб 2- 3месеца..

  Коментиран от #18

 • 15 po-znaesht

  6 0 Отговор
  onq s konq сам си е писал,че е ЛУМПЕН,бе!И счита,че се става с ПАРИ..Не,onq s konq..Става се ПО РОЖДЕНИЕ,генетично увреден..А асо родителите и учителите не му коригират и налеят нещо,някога такива пращаха да работят в тухларните,мините ,да правят отводнителни канавки по пътищата и на полето..
 • 16 Този коментар е премахнат от модератор

 • 17 Този коментар е премахнат от модератор

 • 18 onq s konq

  1 8 Отговор

  До коментар #14 от "po-znaesht":

  Ти ПРАВИШ ЛИ РАЗЛИКА между "Порше 911" от 60-те години и "Порше 911" от ТАЯ ГОДИНА?Явно НЕ,защото нямаше да сравняваш Балканските Ф-16 /Турция,ГърцияыРумъния/ със Ф-16 Блок 70 който ще купи България и който на 90% притежава електрониката /радара/ и въоръжението на ф-35?А тия под тебе дето ми се блещят...изобщо няма ги удостоявам с внимание,щото ...са същите като тебе:)Аре махайте ми се от главата,че ми писна от вас

  Коментиран от #21

 • 19 БГ ФЕН

  2 1 Отговор
  Леле Майко, що за тема?
 • 20 Зайко Байко многознайко

  3 0 Отговор
  Гарван гарвану око не вади. Държавата ни е малка и всичко за всички се знае. ДС срещу ВКР , там е заровено кучето. Корона, ВИС, СИК, 777, Аполо и Болкан, ТИМ. Вътрешно партийните борби между клановете на БКП, доведоха държавата ни до това състояние. Първо народа целенасочено беше обезоръжаван, след това гражданското общество беше унищожено в зародиш, благодарение на Зелю Зелката, Филип Димитров и Драгалевския натурален индо-европеец. Последствията са съсипване на образователната система преиначаване на историческата истина, разграбване на пенсионния и здравния фондове. Съсипване на печелившите отрасли в промишленоста ,особено в енергетиката, спомнете си Козлодуй 1,2,3 енергоблокове. "Мариците" продадени на безценица а сега, когато световният енергиен концепт се промени се оказа, че трябва ние а не собствениците да плащат т.н. такса вредни емисии. За коя поредна година ни лъжат, че още малко и влизаме в Шенген, но всъщност си не влачат, като шарани на дънна въдица. Заболява ме мозъка, като си помисля за пропуснатите шансове, благодарение на нашите " умни" управляващи. 2009 , обещанието ма ГЕПИ ( герб ) , беше , че първо ще се заемат с Доган , но излъгаха , както лъжат и сега! Мерзавски ибрици безродни. Единственито успокоение на нас , които скачахме като маймуни по площадите е следната поговорка : " Ковчегът няма джобове"

 • 21 Зайко Байко многознайко

  6 2 Отговор

  До коментар #18 от "onq s konq":

  Недей да палиш подметките , ще се гътнеш бре човек, после ще ни липсваш! Знаеш ли каква писана хурка гризнахме с тези Ефки. Четох някъде , че за тях трябва специялно гориво. Затова, ще трябва инфраструктура и ред техничски препятствия, които ще ни дръпнат на дъното окончателно. Тиквоций Едно си купува спокойствието и поддръжката на САЩ, при това ще се облажи и с една много прилична комисионна. Това си е само бизнес, както казваше едно време Били е@ача ( Клинтон ) !
 • 22 Джентълменът русофил

  3 0 Отговор
  Даже и мормотите знаят, че баце е готов да даде път на всеки, който се опита да подкара жипката му. Пътя се нарича "Way out".
 • 23 Boдач

  3 0 Отговор
  ...Kapaчи мнoго мaлko ca вogaчитe...
 • 24 Този коментар е премахнат от модератор

 • 25 селянин 1

  2 1 Отговор
  Боко кара Toyota Sequoia,щатска сглобка..тва нема разваляне,есента на местните,ще смени само консумативи.
 • 26 Коко

  4 1 Отговор
  Ех другари другари не ставате за нищо.Поне още 5 години ще гледате как се кара джипа.
 • 27 Сух

  1 0 Отговор
  Няма да я бъде с тия .........рефрени!Иска се дела,а не документи!
 • 28 анализатор

  2 0 Отговор
  ГЕРБ не е партия, а банда - ОПГ. Изкуствено създадена от германски и задокеански кукловоди за постигане на конкретни практически цели по превръщането на България във фронтова територия срещу Русия за реализиране на американските интереси, без своя идеологическа база, тази сбирщина от прости кариеристи, некадърници, "калинки" и други неграмотници ще се разпадне веднага щом тарторът ѝ се оттегли. Затова, бъдете сигурни, докато Биг Брадър не му намери заместник, което ще стане трудно и едва ли скоро, Борисов няма да напусне мястото си. Единственият начин България да се отърве от тези паразити, които разяждат снагата ѝ, е народът най-накрая да се събуди, да проумее своя интерес и да измете шайката ГЕРБ от властта.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.