23 Юли, 2019 13:22 12 995 31

Етническа украинка пред ФАКТИ: Украйна има нужда от реформи

  • украйна-
  • избори-
  • парламентарни-
  • зеленски-
  • слуга на народа-
  • победители-
  • русия-
  • отношения

Русия никога няма да приеме Украйна като независима държава

Етническа украинка пред ФАКТИ: Украйна има нужда от реформи - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След като преди няколко месеца спечели президентски избори, вече настоящият президент на Украйна Володимир Зеленски успя с харизмата си и доверието, което в момента имат украинците у него, да допринесе за успеха на своята партия ''Слуга на народа'' и на парламентарните избори, които се проведоха завчера в Украйна. Окончателни резултати все още няма, но спокойно може да се каже, че партията на Зеленски ''Слуга на народа'' ще спечели. По този повод от ФАКТИ разговаряхме с етническата украинка Олена Шопова, която живее в България. Тя коментира пред нашата медия задаващата се абсолютна смяна на досегашната политическа конюктура в Украйна.

- Като че ли победата на Володимир Зеленски е очаквана. Вие живеете в България и сте страничен наблюдател на случващото се, според Вас с какво Володимир Зеленски успя да спечели голяма част от украинците, и на президентските избори преди няколко месеца, и на провелите се завчера парламентарни избори в Украйна?

- Първо с това, че населението на Украйна абсолютно не е доволно от предишното управление. Хората имат много големи претенции към предишния президент Петро Порошенко и реториката на новия президент беше направена точно срещу него. Той проведе предизборната си кампания така, че да покаже всички кусури на предишното управление. Така и не случилите се реформи, корупционните скандали. Петро Порошенко спечели изборите през 2014 година с това, че обеща на народа си да спре войната в Украйна - това също не се случи. Основно това са причините.

- Кои са най-големите проблеми пред Украйна във вътрешен план? Тези, с които новата власт трябва да се заеме още от първия си работен ден?

- Това са реформите. Реформата в здравеопазването, реформата в социалното осигуряване, пенсионна реформа. Става въпрос за това, че Украйна всъщност трябва да премине от солидарна система на пенсионно обезпечение към такава, каквато е в България, а именно допълнителното задължително пенсионно осигуряване. След това да се направи реформа, която да позволи на хората да продават земя, това са нещата, които трябва да се случат. Икономически реформи също, а това пак е нещо, което не сме получили от предишното правителство на Украйна.

- Що се касае до посоките, по които той върви във външнополитически план, забелязва се една диалогичност с Руската федерация. Правилно ли подхожда Зеленски към Русия според Вас?

- Аз не забелязвам такива неща. Володимир Зеленски излезе с реториката на предишния президент, той сега декларира, че войната трябва да спре, но териториално Украйна трябва да запази своята цялостност. Трябва да се върнем Крим в Украйна, трябва да се спре войната в Донбас и да се върнат тези територии. Например онзи ден са загинали още двама човека, както и двама ранени има на територията на Украйна. Това е неговата реторика всъщност, а това, което се декларира от негово име, но от други хора, не бих казала, че това е неговото мнение. Все пак обаче не съм на територията на Украйна и не мога да заема категорична позиция. Засега обаче това, което чувам от него, и при срещата с Макрон, и при срещата с Ангела Меркел - няма такова нещо.

- Аз визирам това, че е провел телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, а при Порошенко това беше много, много по-трудно. Отношенията бяха много по-хладни.

- Ние всъщност не знаем нищо по същество за този разговор. Никой не го е коментирал, нито от украинската страна, нито от руската страна. Коментирали са го само с две изречения, а именно, че такъв разговор е имало, темата се спомена. Какво е постигнато обаче с този разговор - никой не знае.

- Абстрахирайки се от това кой е на власт в Украйна, възможни ли са за страната едни нормални съседски и най-вече равнопоставени отношения с Руската федерация?

- Не. Това е невъзможно. Това е невъзможно и то не от страната на Украйна, а от страната на Русия. Русия никога няма да приеме Украйна като независима държава. Ако Украйна иска да оцелее като народ, тя трябва да е сателит на Русия и само тогава Русия ще разреши съществуването на Украйна, това е през руската призма. С времето това обаче ще се размие и ние ще загубим своята национална идентичност.

- В тази връзка оптимистично настроена ли сте, че държавният глава на Украйна ще води страната по нейния логичен и естествен път, а именно към членство в НАТО и Европейския съюз?

- Да, оптимист съм в това отношение. Разбирам моите сънародници, които не поддържат Володимир Зеленски. Аз искам да отбележа, че Володимир Зеленски не е моят президент. Не бих гласувала никога за него. Аз смятам, че аматьори от сорта на Доналд Тръмп и Володимир Зеленски - нямат място в политиката. Все пак ако ги сравним с Роналд Рейгън, той е имал голямо политическо минало преди да стане президент. Искам обаче и да отбележа, че Володимир Зеленски спечели едни абсолютно демократични избори в Украйна и това ми дава надежда, че украинското общество е израснало като такова, като самосъзнание и нация. Според мен, ако не харесаме този президент - ще си изберем пак нов.

- Вие споменахте за някои неизпълнени обещания на Петро Порошенко. Все пак обаче спадът в доверието към неговата партия ''Европейска солидарност'' е наистина много голям. Те имат под 9% подкрепа към момента?

- Според мен най-голямата причина за отдръпването на избирателите от него и неговата партия, са тези икономически, корупционни, политически скандали. Това, което се е случило в Украйна, и към Порошенко, и към хора, които са близки до него.

- Изненадва ли Ви това, че проруската партия ''Опозиционна платформа'' към момента се позиционира на второ място след ''Слуга на народа'' на Зеленски?

- Да, това ме изненадва. Аз очаквах някъде 6-8% за тях, но не и да спечелят 13%. Според мен това е много и това са хора, които са от източните региони на Украйна, като например Донецк и Луганск. Също и пенсионери. Това е една партия, която декларира популистки лозунги насочени към социално слаби хора.

- Тоест е олицетворение на тези партии в Европа, които са подкрепяни от Кремъл?

- Да. Типично леви партии. Казват на хората, че ще им дадат ниски тарифи. Казват им, че ще им подсигурят това, пък ще подсигурят за тях и онова.

- Анализатори сочат партия ''Глас'' на Святослав Вакарчук като най-естествен и логичен партньор на победителите от ''Слуга на народа''. Така ли е според Вас?

- Моята прогноза е, че в коалицията ще участват партия ''Отечество'' на Юлия Тимошенко и ''Глас'' на Святослав Вакарчук. Те са естествени съюзници. ''Слуга на народа'' и ''Глас'', ако прочетем програмата на едната и другата партия, ще разберем, че те имат много допирни точки. Абсолютно са идентични, с някакви разлики в предприемането на действия и срокове за реформите. Доколкото ''Отечество''.. Юлия Тимошенко и Петро Порошенко са врагове още от 2004 година. Тези двамата не могат да се понасят и не могат да работят заедно. Юлия Тимошенко винаги е смятала Петро Порошенко за свой конкурент в политиката. Според мен тя ще направи коалиция с партията на Зеленски точно поради тази причина.

- Излезе информация, че Володимир Зеленски ще заложи на технократи в правителството, тоест на хора, които са по-скоро експерти, а не толкова политически фигури. Смятате ли, че това би бил удачен подход?

- Според мен да, защото ако разгледаме състава на тези партии, които влизат в парламента, и на ''Глас'', и на ''Отечество'', и на ''Слуга на народа'' - там има много експерти от най-различни сфери. Лично на мен това ми дава голяма надежда.

- За финал една прогноза, предположение от Ваша страна. Ще оправдае ли доверието, което получава партията на Зеленски ''Слуга на народа'', както и самият Зеленски в лично качество, тъй като той е основният фактор за пробива на тази партия?

- Аз очаквам той да оправдае моите лични надежди, но ако съм честна и обобщя за Украйна като цяло, то мисля, че не. Няма да оправдае това, което са очаквали от него. Защо? Защото ние очакваме всичко да ни е лесно, като в България. Ако разгледаме най-оптимистичния сценарий, а именно той да е човек направил всичко по силите си при това болшинство в парламента, прави реформи, прави всичко за своята страна, то ефекта от тези реформи ние ще го усетим след 3-5 години. Всъщност обаче неговото президентство тогава ще свърши и хората ще мрънкат, че е трудно, тарифите са много високи, цените са много високи, заплатите са много малко, но ние хората от бизнеса, по-младите хора, разбираме, че няма нещо за без пари, както и че нещата не стават без жертви.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 grot

    75 30 Отговор
    Кога е създадена Украйна и от кога е държава тази руска област

    Коментиран от #2, #7, #29

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 усранец

    69 23 Отговор
    Епа Украйна сега нали е независима държава. Какво реве тая , искаха демокрация ,е получиха я. Сега те първа ще им гледаме сайра как си съсипват и разпродават държавата.
    Да им е честита краварската и независима демокрация.

    Коментиран от #14

  • 4 Живеела в България

    54 14 Отговор
    От къде я намерихте тая , живееща в България? И какво работи тук? Харесала й нашата солидарна система в осигуряването, да не е по майчинство? И онези 13% няма как да са от Луганск и Донецк, защото те нямат право да гласуват. По-скоро тая е загубила своята национална идентичност, украинците се прецакаха сами като прекъснаха търговските отношения с Русия, те бяха истинския им пазар. Тарифите комунални са ви скъпи, а какви ще са зимата и от 2020, пак руснаците ще са виновни. Но тая ще е на топло в България. Образованите и качествени украинци отиват да работят за добри пари в Русия,а те също нямаха право на глас на изборите. А недоучилите и ниско квалифицирани идват в нас за да гонят и малкото руснаци, които оставят много повече пари от приятелите западняци.

    Коментиран от #22

  • 5 божко

    48 5 Отговор
    Слуга на народа това дърво сме го яли за 700 дни ще ви оправя и още оправени си ходиме честито на украинците
  • 6 Идиот

    32 4 Отговор
    ОЛЕНА?? КОГА ЩЕ СЕ ВЪРНЕТЕ НА УКРАИНУ, ЗА ДА Я СПАСИТЕ ОТ РУСИЯ
  • 7 Войник от батальона на Азов

    14 49 Отговор

    До коментар #1 от "grot":

    Украинците са големи пичове!Заедно с тях всеки ден слушаме немски маршове и убиваме руснаци в Крим и Донбас!Само смърт за руските свине! Украинците може би са най-големите ни братя след германците.Аз по-добре не съм бил посрещнат никъде другаде от света,но пък дядо ми е бил доброволец във Вермахта и ми каза,че там немците много са ни респектирали и за тях ние сме били като японците(самураите).....тоест велики войни,готови да умрат за каузата!СЛАВА НА УКРАЙНА И ФАЩ!!!

    Коментиран от #9, #23

  • 8 ПРОСТ НАРОД

    41 6 Отговор
    Нападат ви руснаци?
    Дългата ръка на Кремъл ви настига?
    Ватенки разпространяват руска пропаганда?
    Путин иска да превземе Европа?

    ЗАПАЗАТЕ СПОКОЙСТВИЕ!

    Психиатрична болница "Св.Наум" винаги е на ваше разположение
    За контакти: ул. "Любен Русев" 1, 1113 София, БЪЛГАРИЯ, Спешно отделение: +359/2/9702130
  • 9 руснак

    25 11 Отговор

    До коментар #7 от "Войник от батальона на Азов":

    Ти глей да не те набараме с братята от Луганск и Донецк ,че тогава ще квичиш на умрело .

    Коментиран от #12

  • 10 реалист

    16 26 Отговор
    Украйна е била държава преди Русия и се е наричала Киевска Рус а в сегашна Русия е имало област Московия

    Коментиран от #28

  • 11 Блядчо

    7 18 Отговор
    Вчера Путин каза, че Русия и Украйна са един народ.Тоест призна, че е хохльо.
  • 12 Българин

    10 16 Отговор

    До коментар #9 от "руснак":

    Те Гиви и Моторола много бараха пък накрая - Груз200
  • 13 Възмутително

    20 5 Отговор
    Тази Олена до скоро беше Леночка, а Володимир - Владимир!!!
  • 14 Казуар

    2 5 Отговор

    До коментар #3 от "усранец":

    Беше започната продажбата на Украйна на Русия.
  • 15 Психо Доктор

    25 4 Отговор
    Жална им майка на украинците, ще ги одерат до шушка и ще ги заробят за 1000 години напред. Президент комик и премиер музикант. Колко е отчаян и заблуден народа да гласува за измислен герой с партия взела името си от сериял. По-извратен сценарий нямаше как да им измислят.
  • 16 Хрониките на Хохландия

    14 4 Отговор
    Няма етнос "украинец". По тая логика и "добруджанец" е етнос. И защо наричате Зеленски Володимир? та той се е родил като Владимир? Гусин петър Здравков дали би се чувствал добре, ако почнат да му викат Петро?
  • 17 Украинка

    13 7 Отговор
    В Украйна има нужда да се тури ред от армията на РФ!
  • 18 vasik atanasova

    6 9 Отговор
    слава Украину
  • 19 Руснак ебящий русофилките безплатно

    8 6 Отговор
    Направиха голяма грешка с тези С400 за Турция. Сега американците вкараха тези дни 37 броя F35 в Украйна, които могат да ни насолят ЗА МИНУТКИ с ядрени бомби чак до Урал без да дадат жертви и да се върнат обратно в Украйна за да презаредят с по 2 уискита за втори заход. Този сайт е една от десетките рожби на Сорос в България /вече има мнооого доказателства за парични преводи, хартиени и други/. В това няма нищо лошо разбира се и забавното в случая е, да гледа човек, как ''умните'' русофили от България, работят за Сорос и срещу Русия:):) Това е най-могъщата ферма за създаване на русофоби на българска територия и става с всекидневното участие на главните действащи лица - русофилите на България.Както казах вече, русофилите ''творящи'' глупости тук, са хора с доста по-малък капацитет на мозъците си /амеби/, които си мислят, че парите за тролене идват от Кремъл. Да, ама не. Създавате русофоби и хора мразещи Русия заради вас и обидите, които творите с тъпите си мозъци, мислейки, че правите добро на Русия.
  • 20 Хахаха

    11 2 Отговор
    По интересно да чета коментарите на статията, от колко самата статия. Световно неизвестна олена разказва какво мисли за ситуацията. И? Какъв авторитет е тя за нас, читателите, че трябва да се предоставя мнението пред публиката?

    Коментиран от #21

  • 21 БСПедер

    0 3 Отговор

    До коментар #20 от "Хахаха":

    Колкото и твоето мнение струва нещо - разбирай - нищо.
  • 22 Бай Яни

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "Живеела в България":

    Живеят и то много по добре от теб, я виж в регистрите на НАП колко от хотелите по родното черноморието са техни. Няма курорт без украйнски хотел. Повечето израелски туристи точно там и отиват. Първо се уведоми после джафкай. Щете купят и продадат без да се усетиш.
  • 23 Aмии

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Войник от батальона на Азов":

    Понатаманил си менте-писанията, но си се изпуснАл с това ФАЩ накрая. Обычная ватенка ты, дерьмо какое то...
  • 24 Коко

    6 3 Отговор
    Тия ненормални украинци вървят по пътя на българия западните ингилизи само да се докопат до нея и ще я оглозгат както българия
  • 25 Ваня

    3 5 Отговор
    Всеки втори коментар е написан от руснаците. Българите не разбират нищо в тази война. Българската телевизия и медиите са фалшиви. купен от Кремъл.
    А Елена, която дава интервюта, е потисната и глупава защото Зеленски води Украйна до смърт!
  • 26 Milen

    1 3 Отговор
    Етническата Украинка е привьрженик на стариая Президент и може би е била облагодетелствана от старата политическа система срешу която излязоха и гласуват всички недоволни ! Основното в програмата на президента и новата му стихиина партия е изкореняване на корупцията сьздаване на реална независима Прокуратура и сваляне на имунитета на народните представители преразглеждане на сьмнителни приватизации и люстрация - отнемане на откраднотото в полза на дьржавата Преговори за мир в Донбас и Луганск - тои изтегли воиските на 3 км назад но провокациите от страна на наемници продължават защото не им е изгодно дошли са да печелят пари А относно пенсионни реформи здравни и други подобни те си правят А И главното което е че Украина си има свой пьт и целта им е да вземат наи доброто от изтока и запада в някои области сме много изостанали в сравнение с тях . А относно изборите ако бяха вьв всички раиони честни то Бьлгарския депутат Антон Иванович Киссе :) минал през всички партии :) до сега нямаше да спечели по метода на ДПС сьс автобуси за изборен туризьм :) Партията на кума на Путин Медведчук които е олигарх :) инвестираха страшно много пари в тези избори създаваха и регистрираха двоиници с еднакви имена за мажоритарния вот :) партия сьздадоха и регистрираха сьс близко име да отнемат гласове блокираха и са блокирани до сега някои избиратрлни участъка :) Но на Практика Президента получи пькна подкрепа с тоя брои депутати е независим вьв решенията си :) и вярвам
  • 27 Данка

    3 6 Отговор
    По същия начин руснаците окупираха България, доведоха комунистите, които вдигнаха българите в духа на червените идиоти. И днес, над петдесет години, хората са болни в СССР)) Младите хора мразят руснаците.

    Коментиран от #30

  • 28 Румяна Костова

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "реалист":

    В онези далечни времена владетелите са местели своите столици. Киев е много примамлиео и удобно място за столица, а и е по-топло Остава и да проследите откъде идва онзи управляващ елит, заселил се там и ще Ви стане ясна картинката. И как така става, че Украйна е уж велика държава, а пък изчезва после от всички исторически документи? Киевска отпада, защото отново столицата се сменя, остава само Русия.
  • 29 Пешо

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "grot":

    За мен Украйна спрямо Русия е като Македония спрямо България - едно изкуствено държавно творение, създадено от външни сили като противовес на основната държава. Има една съществена разлика - Русия не е България и винаги ще е притегателна сила, не само за своите, но и за други. Именно затова атаките към нея са толкова силни и яростни.
    А тая украинска кифла да се застреля с "компетентния" си коментар. Особено ме спечели със сравнението за България, че тука нещата ставали лесно ! Смя
  • 30 Пешо

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Данка":

    Младите основно са жертва на пропагандата и вллошеното образование. Умните от тях пък гласуват против нещата у нас с емиграция. Капиш?
  • 31 Гост

    2 3 Отговор
    Нереалисте Киевска Русия не е украйна