Last news in Fakti

24 Юли, 2019 20:30 2 423 14

Борис Джонсън става премиер на Великобритания. Какво знаем за миналото му?

  • борис джонсън-
  • великобритания-
  • брекзит-
  • тереза мей

Той има турски предци, роден е в Ню Йорк, но прекарва голяма част от детството си в Брюксел

Борис Джонсън става премиер на Великобритания. Какво знаем за миналото му? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Борис Джонсън има турски предци, роден е в Ню Йорк, но прекарва голяма част от детството си в Брюксел. Има склонност към гафовете и е убеден евроскептик. Често е лъгал британците. И въпреки това сега става техен премиер.

Той има турски предци, роден е в Ню Йорк в английско семейство, но прекарва голяма част от детството си в Брюксел заради работата на баща си. Борис Джонсън, най-космополитната личност сред британските политици, е и най-консервативната фигура в процеса по излизането на Великобритания от Европейския съюз. Той е и човекът, който наследи Тереза ​​Мей на премиерския пост.

Александър Борис де Пфефел Джонсън

Пълното му име е Александър Борис де Пфефел Джонсън, но той е известен просто като Борис. Негова запазена марка са непокорната му руса коса и обърканата му реторика. Злите езици отдавна говорят за ексцентричната му природа, включително страстта му към колоездене, измачканите костюми и легендарната неточност. Гласоподавателите му простиха политическите изцепки, както и слабостта му към красиви, умни жени. Лондонските таблоиди му лепнаха прякора "Борис любовчията" - заради извънбрачните му връзки. Въпреки това Борис Джонсън не бива да се подценява - в това се увери през тази година и Тереза Мей.

След като завършва престижния колеж "Итън", Джонсън следва класически науки в Оксфорд. В продължение на десетилетия детството му е представяно в медиите като идилично. Но миналата година по-малката му сестра Рейчъл, известна журналистка и анти-Брекзит кандидатка за Европейския парламент разкри пред "Сънди Таймс”, че майка им, художничката Шарлот Джонсън, страда от депресия и "бързо развиващо се обсесивно-компулсивно разстройство", заради което се е налагало да лежи дълго време в психиатрична клиника. Младият Борис и трите му братя и сестри са отгледани от бавачка, която се грижи за тях, докато баща им Стенли работи като служител в Европейската комисия в Брюксел.

Журналистът Борис Джонсън

Преди да влезе в политиката, Джонсън работи като журналист, но и медийната му кариера е изпълнена с противоречия. Първото му назначение е в лондонския всекидневник "Таймс". Дните му там завършват драматично, след като се оказва, че Джонсън си е измислил цитат, който е приписал на преподавател по история от Оксфорд.

Няколко години по-късно той става кореспондент на "Дейли телеграф" в Брюксел и бързо успява да изгради репутация на евроскептик сред колегите си - защитници на ЕС. В убийствена статия на "New Statesman”, бившият чуждестранен редактор на "Таймс" Мартин Флетчър пише през 2017 година, че мисията на Джонсън е била да предизвика евроскептицизъм и "да изобличава ЕС при всеки възможен случай".

Свирепата амбиция на Джонсън през годините, прекарани в Брюксел, води до разпадането на първия му брак. Дванадесет дни след развода си той се жени за Марина Уилър, която по това време очаква първото от четирите им деца. След завръщането си в Лондон, Борис Джонсън се издига до главен политически коментатор на вестник "Телеграф", започва да се появява редовно по телевизията, става редактор на консервативното издание "The Spectator" и е избран за депутат от консерваторите от избирателния район Хенли, окръг Оксфордшир. Афера с негова колежка води до отстраняването му от кабинета в сянка на торите, както и до първото от многото му изгонвания от семейното жилище.

Политикът Борис Джонсън

Когато бъдещият британски премиер Дейвид Камерън, съученик на Джонсън от "Итън", е избран за лидер на торите през 2005 година, той категорично отказва да преназначи Джонсън в кабинета в сянка. Така изолиран от Камерън и с окончателно приключена журналистическа кариера, през 2008 Джонсън се хвърля в битката за кметското място в Лондон. Той успява да изтръгне от лейбъристите все по-левия Лондон с помощта на подкрепата от австралийския изборен стратег Линтън Кросби, който мъдро го съветва да не привлича вниманието. След изборната победа той е кмет по време на Лятната олимпиада през 2012 и успява да се затвърди в общественото съзнание. Вторият му мандат като кмет на Лондон подхранва политическите му амбиции. След като си осигурява влизането в парламента, Джонсън отправя поглед и към върховете на партията.

Борис влага целия си политически авторитет и енергия в битката за Брекзит. Обикаляйки страната с червен автобус, той убеждава избирателите, че ще имат само ползи от развода с ЕС. Последвалата оставка на премиера Камерън му позволи да се доближи до Тереза ​​Май. В продължение на две години той бе министър на външните работи в нейния кабинет.

"Сърцето и душата на партията"?

Амбър Руд, бивша колежка на Джонсън в кабинета, заяви по негов адрес през 2016 година, че Джонсън може и да е "сърцето и душата на партията, но не е човекът, с когото би искал да се прибереш у дома". Какво ли би казала тя сега?

Днес (23 юли 2019) Борис Джонсън бе избран за нов лидер на торите, а с това автоматично и за премиер - с гласовете на 92 000 членове от общо 160 000 тори, които имаха право на глас. За опонента му Джеръми Хънт са гласували 46 000 членове. Борис Джонсън обеща, че Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври - със или без сделка.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Хуй

    13 3 Отговор
    Още един луд , облечен с власт

    Коментиран от #8

  • 2 Мой

    14 3 Отговор
    Брекзит е добре планиран ход и значително отслабва ЕС. Англия става куче на каишка на щатите.
  • 3 Така де

    16 5 Отговор
    И аз съм евроскептик и мисля, че сегашния Евро Парламент е сборище на паразитиращи изроди! Аз също мисля, че БГ трябва да напусне ЕС! Разбира се, за мафията няма по-добро място от ЕС, защото само ЕС дава големи пари, привилегии и защита на престъпниците!

    Коментиран от #9

  • 4 el texeran

    3 10 Отговор
    турски корени имат собствениците на сайта и тъпите им "журналисти"

    От кога англичанин стана турчин?!?

    Коментиран от #10

  • 5 Йосарян

    3 0 Отговор
    Това от кога са новини? Да си ходят британистан, защото европеистан вече е Факт. И както винаги е било е Бойно поле. Какво не е яснУ?
  • 6 Йосарян

    14 1 Отговор
    Още Ясер Арафат заяви, че европа ще бъде Превзета, чрез утробите. Както си го пише у Коранът. Явно някой е глупав и толераст.
  • 7 Гагаузина

    5 8 Отговор
    Рано или късно от китайската стена до адриатическо море ще бъде турско
  • 8 Ссср

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Хуй":

    Чист евреин е . Евреиската религия позволява смяна на имената . Затова си е предал важност с толкова имена , истинското му чифутско име е шльомо
  • 9 мнение

    7 6 Отговор

    До коментар #3 от "Така де":

    Ако България не беше в ЕС, отдавна нямаше да съществува! Щеше да бъде обрана много по - рано!
  • 10 Анонимен

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "el texeran":

    Баща му е с име Осман Кемал който се жени за англичанка и се преименува на Уилфред Джонсън. Баща му е турчин майка му англичанка.
  • 11 Извънредна информация

    3 0 Отговор
    Честито !
    Разликата обаче между задкулисен политически играч и между публичен политически играч е голяма, значителна и достойна !
  • 12 Townboy

    6 3 Отговор
    Този е същият папагал като нашия Рапон! Най-долната измет влиза в политиката.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Какво да каже човек

    2 0 Отговор
    Турски бастун.