Last news in Fakti

25 Юли, 2019 06:30 8 371 27

Защо му беше на Лондон да дърпа тигъра за опашката?

  • иран-
  • великобритания-
  • танкер-
  • ормузки проток-
  • персийски залив-
  • ядрена програма

Британското правителство само предизвика кризата с Иран и петролните танкери

Защо му беше на Лондон да дърпа тигъра за опашката? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Британското правителство само предизвика кризата с Иран и петролните танкери. Сега Борис Джонсън ще моли европейците за подкрепа, а после ще ги обижда, лъже и мами.

„Който връзва звънче за опашката на тигъра, после трябва и да го отвърже" – гласи една китайска поговорка. Точно в това положение в момента се намира британското правителство. Преди две седмици то арестува край Гибралтар един ирански танкер с петрол, който вероятно се бе отправил към Сирия – в нарушение на санкциите. Сигналът явно е дошъл от тайните служби на САЩ, а британците са постъпили като верен съюзник.

Както можеше и да се очаква, Иран отвърна на удара и в петък плени британския танкер „Стена Имперо" в Ормузкия проток. Лондон обяви акцията за пиратска, но явно добре знае, че сам е предизвикал този сблъсък, и че сега му трябва помощ, за да се справи с „тигъра".

В американския капан

Това е цената на двойната стратегия на британците към Иран. Защото те от една страна поддържат европейската политика да се опази ядреното споразумение с Техеран и не са съгласни с решението на американския президент Тръмп да го суспендира. Както е известно, европейските столици вече месеци наред се опитват да намерят обходен път покрай жестоките американски санкции и да опазят договора с Иран.

От друга страна обаче Лондон прави мили очи на Вашингтон и се показва като верен съюзник. Така правителството в Уестминстър, което тъй или иначе гледа само пъпа си и се занимава само с Брекзит, стана лесна жертва на съветника по националната сигурност на САЩ Джон Болтън - най-опасния ястреб в Белия дом. Великобритания допусна да бъде въвлечена във взривоопасна военна конфронтация в региона, а тази опасност вече надвисва над главите и на европейските ѝ съюзници.

Париж и Берлин, който са сред подписалите ядреното споразумение с Иран, не влизат доброволно в сегашната ситуация. И въпреки това в момента трябва да намерят конструктивен отговор. Най-добре ще е двете страни да седнат край масата за преговори и кризата да се реши чрез размяна на пленените танкери.

За съжаление изглежда, че и в Техеран политическите „гълъби" губят поредната си битка срещу бетонните глави. Тамошният режим очевидно залага единствено на конфронтацията. За европейците това е като студен душ, защото се оказва, че техните дългогодишни дипломатически усилия по отношение на Иран в момента не струват и пукната пара.

Политика на канонерките без канонерки

За добро или за лошо, европейските сили трябва в момента да вземат решение дали ще помагат на британците да пазят танкерите си в Ормузкия проток или не. При това не става дума за флага, под който плава един или друг танкер, а за стоката в трюма му. Защото танкери транспортират петрол, който е жизненоважен за европейските държави.

Колкото и спазми да им струва, Париж и Берлин трябва да обмислят изпращането на военноморска закрила за конвои от танкери. Разбира се - в случай че дипломатическите усилия се провалят. От своя страна германският Бундесвер ще трябва да отговори на въпроса дали изобщо разполага с бойни единици, които все още могат да летят и да плават. За Берлин това е голям конфуз, а единственото му успокоение е свързано с окаяното положение и на британския флот.

И все пак си остава въпросът: защо правителството в Лондон трябваше да дърпа тигъра за опашката и да възражда от немай-къде политиката на канонерките, след като дори няма достатъчно канонерки? И друго: не може това да е смисълът на европейското сътрудничество в областта на сигурността и външната политика - един от партньорите да прави някаква глупост, без да се допитва до останалите, а после всички да му сърбат попарата…

Рискът Борис Джонсън

На всичкото отгоре в Лондон застъпва и ново правителство. Борис Джонсън е импулсивен политик, който не разбира особено нито от дипломация, нито от близкоизточна политика. И тъкмо той сега трябва да гледа към Париж и Берлин за подкрепа в кризата с танкерите. Да не говорим, че след това отново ще нахлупи шапката с надпис „Брекзит" и ще отправи към същите тези партньори безсрамни и обидни изисквания. От тази шизофренна ситуация не може да се очаква нищо добро.

Всичко, което знаем за Борис Джонсън, говори, че той не е дорасъл да се справи с подобна криза. Освен това Джонсън решава спонтанно и току-виж преценил, че е най-добре да си търси щастието на страната на Доналд Тръмп. Не на последно място: той ще бъде податлив на изнудване, защото спешно се нуждае от договор за свободна търговия със САЩ.

По-лошо едва ли можеше да стане. Европейците трябва първо да видят какви ще са приоритетите на новия премиер, преди да тръгнат да се прегръщат с него. Едно е ясно: той ще ги лъже и мами, без да му мигне окото. Опитите да се реши кризата с танкерите в Ормузкия проток е ходене по острието на бръснача, а бъдещето на ядреното споразумение с Иран виси на косъм.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1360

    61 6 Отговор
    БОРИС ДЖОНСЪН НЕ Е "ПЕЧЕНИЯТ ПОЛИТИК" КОЙТО ВСИЧКИ ОЧАКВАТ, А Е САМОДОВОЛЕН И НАДУТ ЛИГЛЬО И ЩЕ ГИ МАМАЛИЖЕ 4 ГОДИНИ А МОЖЕ И 8, НЕЩО КАТО БЪЛГАРСКИЯТ ХРИСТО ИВАНОВ, САМО ЧЕ НЕ Е ПЛАТЕН

    Коментиран от #15

  • 2 СссереМ

    9 78 Отговор
    Глупости,ако британският флот е окаян то руският и иранския значи хич нямат.

    Коментиран от #4, #8, #24

  • 3 с книга

    36 2 Отговор
    Когато клоуните превземат високите етажи на власта в съответните страни не е добре а и ги има доста от тях.Ингилизите сътвориха голям гаф с иранския танкер нима не можаха да извикат сомалийски пирати да им свършат работата ? Дрейк великия пират го няма а Иран нямаше да има какво да си връща и да превзема сомалийски танкери на пиратите , те нямат, гаф гаф па уж велика страна !
  • 4 толерантен

    46 3 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Абе, остъй ги - дойчевеле са мурзилки и путенофили.
    Истинските демократи останахте ти и Ив. Костов, може би.
  • 5 Голям прос

    56 2 Отговор
    Подхлъзнаха се англетата. Типично за ЦРУ и САЩ като цяло, някой да се пече на огъня вместо тях. И още по-зле ще става, очертава се начело да е Борката, същия тъпак като Тръмпи, само дето е по-слаб в бизнеса от него. Даже си и приличат външно донякъде.
  • 6 Госあ

    19 14 Отговор
    Берлин и Париж не са от вчера, за разлика от други и много добре им знаят номерата на луничавите. Докато Берлин и Париж са заедно, ЕС ще бъде единен въпреки щенията на кравари и рушняци.
  • 7 outlander

    7 44 Отговор
    Ако Иран е тигър, то тогава Путкин, който е метър и петдесет, би трябвало да е нефилим, но всички знаем, че без платформите е просто едно невзрачно старче.

    Коментиран от #16

  • 8 Меркел

    16 2 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Слепок.
  • 9 Шляхтиц

    33 1 Отговор
    Падението на ингилизите е започнало много отдавна исторически, но с новичока и танкера ускоряват падението. Жребият е хвърлен много отдавна, картите са раздадени, остана да доиграем играта............

    Коментиран от #11

  • 10 Тръмп

    6 37 Отговор
    Какъв тигър е Иран на Аятоласите-Комунисти,че не се сещам???:):):)Икономически Иран е пред фалит,а единствената цел на ислямския режим е създаването на атомни бомби,които са Пряка заплаха не само за Израел,но и за ЕС!!!:):):)Тигъра ще бъде вкаран в клетка и опитомен съвсем скоро!!!:):):)

    Коментиран от #19

  • 11 Тръмп

    4 27 Отговор

    До коментар #9 от "Шляхтиц":

    Който лъска ботушите на Путин,едва ли има други умствени способности освен да лъска до безкрай!!!:):):)
  • 12 Шляхтиц

    20 3 Отговор
    Дори само с излизането си от ЕС, Британия се компрометира изключително много. При разпада на източния блок всички страни членки решиха и прекратиха Варшавски договор, Съвет за Икономическа Взаимопомощ, (СИВ) и други обединения и организации. Сега най-мощните държави в ЕС, Германия, Франция, Британия са в непоносими противоречия една с друга. По мое скромно мнение, за да има някакъв прогрес, е необходима известна доза диктатура, защото пълната демокрация води до упадък.
  • 13 Jacques Yves Moineau

    36 2 Отговор
    Щатите никога не са искали силна Европа. И Англия винаги е била троянския кон на Щатите в Европа. Така че по-добре да се махат от ЕС колкото може по-бързо.
  • 14 Двв

    5 2 Отговор
    ДВ ... Великобритания.
    Ха сега - статията от кой е писана и къде?
    Т
  • 15 Billy the Kid

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "1360":

    А хитър петър от банкя не лъже изобщо нали
  • 16 ХаХа🙈

    18 4 Отговор

    До коментар #7 от "outlander":

    Точно така “ВЕЛИКАНЕ”!
    Сега като пристигне “страховитата “ескадрила от цели 8 ф- кюнци ти я връчваме и отивай да го “смачкаш “ !

    Коментиран от #17

  • 17 666

    11 0 Отговор

    До коментар #16 от "ХаХа🙈":

    Под сега,имаш предвид - неясно кога, нали?
  • 18 ХаХа🙈

    6 1 Отговор
    Ами 5,6 години да пристигнат , още 10, 12 години да дойдат някакви ракети , 5,6 години да пригодим базите си ....
    А той да тренира да разбие джуджетата до тогава ....
  • 19 mediator37

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Тръмп":

    Произвежда собствени марки автомобили и бензинът струва 16 СТОТИНКИ литъра.
  • 20 киборг

    0 2 Отговор
    Вината е на ЕС че не ги разкара на 29 март.Първо баламосаха шотландците,сега баламосват и европейците.
    Всеки ден просрочен Брекзит е печелене на време за ''троянския кон''.
    Все пак ми е интересно кой ще се разпадне по рано дали Обеднялото
    кралство или Рассия.

    Коментиран от #21

  • 21 criminal

    0 2 Отговор

    До коментар #20 от "киборг":

    Кралството е пътник както и НАТО и ЕС .,....въпрос на време е......не съм русофил ни русофоб ама само те останаха нормални в тоя свят ........ С тях съм до гроб....
  • 22 drivt

    0 1 Отговор
    to i az si imam edna çerna kotka koyato se misli za pantera ama vseki den yade boy ot dvetesi jeni...gorkiyat "kmet"...takova ime mu slojih
  • 23 харду

    1 0 Отговор
    Големият брат им наредил.А после ще пратят тях,барабар с австралийците и новозеландците да им режат главите в Иран.Ама да си спомнят,какво им се случи на Дарданелите и на Чанаккале.
  • 24 ДДимитърддд

    0 4 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Как може да се пише, че британският флот е окаян.? Англичаните построиха наскоро един голям самолетоносач, те имат атомни подводници. Англия е една от страните с ядрено оръжие. Засрамете се и престанете да пишете глупости? Става на въпрос за една велика държава каквато е Англия, а не за Папуа.

    Коментиран от #25, #27

  • 25 прадедо ти

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "ДДимитърддд":

    ей пич гърчав, англия е била велика държава толкова отдавна че и пра-пра-деда ти не помни га е било, сега са си най-обикновени смешници като премиера който си избраха...бах ти смотаните англета
  • 26 моряк

    0 0 Отговор
    Защо ? по заповед на Тръмп.
  • 27 ккк

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "ДДимитърддд":

    Цървулев, много си прост- то и ние вчера купихме самолети за 2.2млрд. ама това не означава нищо и армията ни е все така смешна... Да те открехна- ингилизите и швабите фактически не могат да извадят утре и 5000 боеспособни войници с нужното въоръжение, докато чалмите и омразните ви руснаци могат след 3 часа да извадят 50 000 бойци с всичко нужно. Не е никак случайно, че всеки път като се засекат руски и американски войски рязко се увеличават доставките на памперси в армията на САЩ и следва порой от рапорти за напускане