26 Юли, 2019 06:30 10 230 58

"Ердоган не заслужава този голям подарък"

  • фолксваген-
  • завод-
  • турция-
  • volkswagen

Фатално е, че Volkswagen, а и Германия като акционер, подкрепят по такъв начин турския президент

"Ердоган не заслужава този голям подарък" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Фатално е, че Volkswagen, а и Германия като акционер, подкрепят по такъв начин Ердоган. Той не заслужава този голям подарък. Проектът на Volkswagen обаче предизвиква разочарование и по други причини, четем в ТАЦ.

Германският автомобилопроизводител Volkswagen е решил да построи новия си завод в турския град Маниса край Измир, обяви тази седмица германската обществено-правна телевизия АРД, позовавайки се на берлински източник. "Турският президент Ердоган изобщо не заслужава този голям подарък", пише Аня Крюгер на страниците на германския "Тагесцайтунг". В гневния си коментар тя посочва, че в региона ще потекат много пари, а това ще бъде сигнал и за други големи инвеститори. "За автократа Ердоган тази новина идва в изключително подходящ момент. Икономическото положение в Турция става все по-лошо, привърженици и привърженички му обръщат гръб. А с изграждането на новия завод президентът може да натрупа много точки", пише Крюгер и продължава:

Огромно разочарование

"Фатално е, че Volkswagen, а заедно с него и германската държава като акционер, подкрепят по такъв начин Ердоган. Това е същински шамар за всички, които се борят за човешки права, демокрация и правова държава в Турция. Министър-председателят на провинция Долна Саксония Щефан Вайл просто трябваше да обърне палец надолу – и инвестицията щеше да се изпари. Но къде ти. В името на човешките права и на демокрацията се държат тържествени речи, обаче когато се взимат решения - кой ти гледа. Ето, такива постъпки карат хората да не вярват на политиците и политичките. Да инвестираш в момента в Турция - това е политическа и морална грешка. (…)

Но този проект предизвиква разочарование и по други причини. В новия си завод пред портите на ЕС Volkswagen ще произвежда автомобили с дизелови и бензинови двигатели. Те ще бъдат изнасяни за държави, където няма толкова стриктни изисквания за опазване на околната среда. С други думи: убийството на климата продължава да бъде добър гешефт. В същото време у дома Volkswagen се прави на голям защитник на околната среда. Мениджърите и мениджърките, всичките пиари старателно предат историята как Volkswagen бил на път да стане образец за екологичен автоконцерн. Ако обичат, нека ни спестят тази измамна реклама, след като в същото време изграждат нови мощности за убийство на климата. Защото едно нещо няма как да стане: тук да се къпеш в слънчевата светлина на екологическия престиж, а там да печелиш пари с истински бомби от въглероден двуокис."

Турски медии: решението е окончателно

Германският концерн все още не е потвърдил новината за новия завод в Маниса. Турските медии обаче твърдят, че решението на Volkswagen е окончателно. А ролята на Ердоган за това решение явно не е за подценяване. Англоезичният турски вестник "Дейли Сабах" пише по същата тема следното: "Миналия месец главният мениджър на "Фолксваген" Херберт Дийс посети Турция и се срещна с президента Реджеп Тайип Ердоган. Говори се, че тази среща е оказала влияние върху окончателното решението на компанията."

Още преди около седмица специализираното германско списание "Аутомобилвохе" съобщи, че надзорният съвет на автомобилния концерн е решил новата фабриката да бъде изградена в Турция, а не в България или в Саудитска Арабия. Тогава от Volkswagen посочиха, че решението все още не е взето окончателно.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Браво

    67 13 Отговор
    Един добър анализ от Дойче Веле. Зер гуд.

    Коментиран от #31

  • 3 Отговор

    65 20 Отговор
    Просто от Германия са решили, че диктатура Бойко заслужава по-малко тази услуга пред колегата му Ердоган.

    Коментиран от #27, #53

  • 4 Голям Слон

    67 10 Отговор
    Ако Турция е лош вариант, какъв е България?

    Коментиран от #20

  • 5 Хасан

    59 3 Отговор
    Политиката е едно бизнеса е друго ...капитала отива там където ще печели,ше се удвои,утрои ..
  • 6 бокоцветановщина

    75 10 Отговор
    Това е звучен шамар по нашата управляваща върхушка! И още веднъж показва, че в държавата на мафията никой не иска да инвестира!

    Коментиран от #8

  • 7 балъка

    46 4 Отговор
    Браво на
    Боико наи голямия инвеститор в
    България.
  • 8 Хасан

    24 12 Отговор

    До коментар #6 от "бокоцветановщина":

    Какво общо има Бойко !?..в Турция завода няма да има нужда от маркетингов директор ,директно от входа като топъл хляб ще се продава
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хасан

    21 6 Отговор

    До коментар #9 от "Бегето пак изнасилено😂😂😂":

    Защо пишеш провокации?защо насаждаш омраза между комшии ????
  • 12 Значи. .

    15 13 Отговор
    По глупава статия не бях чел доста отдавна...dw се превърна в нещо друго но не и осведомителна агенция...не знам кой е собственика и за чий интереси работи но като си помисля през началото на 90те и края на 80те когато сме ги следели с интерес и разбирам защо България е на това положение....жалко много жалко..
  • 13 Хасан

    32 4 Отговор

    До коментар #10 от "Васил":

    Ами Норвежия,Финландия,Нова Зенландия,Исландия са също малки страни но са най добрите страни за живеене
  • 14 Българио ти кочина любима

    7 5 Отговор
    Хаха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Тръмп

    22 18 Отговор
    Щом не е Обявено,значи не е Решено!!!:):):)Срещата с Ердоган,може да е Положителна или Отрицателна!!!:):):) България е по-добрият вариант в далечна перспектива заради стабилната политическа среда,което е важно условие за успешен бизнес!!!:):):)

    Коментиран от #57

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Сюргюн Али коч

    5 18 Отговор
    Слава на Аллах Ердоган
  • 19 Бинго

    9 12 Отговор
    Ердоган е крадец открадна бг. Завот. Точка
  • 20 Иска ли питане

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Голям Слон":

    Добрият естествено!

    Коментиран от #42

  • 21 onq s konq

    17 11 Отговор
    Ако АЗ БЯХ Фолксваген,ВИНАГИ И ПРИ ВСИЧКИ СЛУЧАИ шях да предпочета Турция пред БГ.Защото:Турция не само че е незапомнено зле ИКОНОМИЧЕСКИ,но се очертава и кризата да се задълбочава.А както е знайно колкото една държава е по-бедна,толкова и РАЗХОДИТЕ ЗА ЗАПЛАТИ са по-малки,което е важно за Бизнеса.Друг момент е СТЕПЕНТА НА ДЕМОКРАЦИЯ на Обществото,като и дума не може да става за сравнение между Железните турски закони и Нашите,съобразени с ЕС.Което значи че ТАМ Профсъюзите НЯМАТ ДУМАТА да организират стачки и протести за вдигане на заплатите и подобряване на Условията на труд.Като прибавим че за разлика от Европа в Турция разни "Зелени-милени" изобщо не предат и проблеми с ЕКОЛОГИЯТА около Завода във всичките й разновидности не съществува,остава КАКВО?...ЧЕ ТУРЦИЯ е била избрана много отдавна от Ръководството,а останалите държави в състезанието-вкл. и България са просто "за парлама в Конкурса "!

    Коментиран от #37

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Шофьор на камион

    15 9 Отговор
    410 киломитра да минеш през Унгария струва 125€. За какво са ни тия заводи и фабрики, нека комшиите да се опушват, трябват ни солидни магистални такси, скъпи разрешителни за транзита, стриктен контрол и можем да си равиваме турезма, земеделието и животновъдството. Нима в Австрия има VW,BMV, или Швейцария.
  • 24 Осман

    13 5 Отговор
    Дойче веле нямат думата. Ердоган след като прочете статията и си го премести в другия крачол

    Коментиран от #25

  • 25 Гмо

    5 2 Отговор

    До коментар #24 от "Осман":

    Не знам дали си го премести.защото???
  • 26 Гост

    8 2 Отговор
    Пркатиката показва, че бизнеса не върви с "човешки права" и тем подобни мантри. Китай - повече няма нужда да казвам. Тези кьорфишеци за "права" вървят за лапни-шараните по булгаристанско - дай завод, дай немски заплати, че и "правова държава" и не знам си какво си (а, да, "демокрация" беше). VW си знаят най-добре.
  • 27 !!!!!!!!!!

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Отговор":

    А Ердоган е по-малък диктатор ли?...
  • 28 Шофьор на камион

    19 2 Отговор
    И 100 минуса да сложите това е истината, преминаване на камион с турска регистрация през Австрия 550€. Разрешително 350€+200 Аутобан.

    Коментиран от #29

  • 29 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #28 от "Шофьор на камион":

    А с българска?

    Коментиран от #34

  • 30 неЕС

    18 1 Отговор
    Какво стана с европейската солидарност??
    За чий х*й ни е този ЕС?

    Коментиран от #32, #35

  • 31 Народа ПРОСТ

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "Браво":

    Нещо не го чуваме Тиквун и дежурните " коментатори-социолози" нито за завода на Фолксваген ,нито за шенген ,за "чакалнйта" ,за " качествените " магистрали да не говорим !
  • 32 Свободен

    9 1 Отговор

    До коментар #30 от "неЕС":

    Е.С.?това е измислено.какво от това че сме в евросъюза.Разсипахани държавата .
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Шофьор на камион

    10 3 Отговор

    До коментар #29 от "Гост":

    Какво с Българска, регистрация ли? Няма разрешетелни, само тол около 200€ но тя си е за всеки камион над 7,5т
  • 35 Реалист

    14 2 Отговор

    До коментар #30 от "неЕС":

    За да можем да работим в Германия за 2500€ на месец ,а не за 600 лв. в Бг.Ей за това ни е ЕС.

    Коментиран от #48

  • 36 жпхжп

    5 2 Отговор
    Добро утро как Сийке. Освен един лаком късоглед Фолксваген друго не се вижда на хоризонта. Какво друго да очакваш от хора умишлено лъгали света за дизеловите емисии.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Българофил

    3 2 Отговор
    Тези българи,които работят в България за 600лв. само на сън могат да работят в Германия за 2500евро!!! Кой ще ви вземе с 8ми клас,без език и професия ..само с едното желание! И строителните работници не вземат повече от 1500евро, а работят като роботи??? Шофьори на влекачи и тежки камиони вземат тези пари но трябва да са добри,с всички разрешения и поне елементарно владеене на езика!

    Коментиран от #40

  • 39 Хасан

    14 1 Отговор

    До коментар #33 от "Хабсбургер":

    Да бе да ..«обедняват».ти затваряш атомни централи и минаваш на кюмюр а те отварят атомни централи ...хората си произведжат хеликоптери ,самолети,безпилотни ....вчера видя ли как утрепаха организатора на убийството на турски дипломат ?..пуснаха един безпилотен да го следи ,след като излезе извън града от друг безпилотен с ракета му уцелиха джипа ...това след Сащ единствено турците могат да го правят

    Коментиран от #41, #49

  • 40 Хасан

    11 0 Отговор

    До коментар #38 от "Българофил":

    А защо трябва българина да търси работа ?да създава работа,да създава продукт и да го пласира в Европа ...да вземе пример от турчина ..дюнери,баклави но са все продукт
  • 41 Гмо

    3 1 Отговор

    До коментар #39 от "Хасан":

    Хасане не само Краварите.Турците-но и Братята Руснаци го могат-Дудаев(пример)

    Коментиран от #43

  • 42 Голям Слон

    7 2 Отговор

    До коментар #20 от "Иска ли питане":

    С голия патриотизъм не трябва да прекаляваш, защото ставаш смешен. Обективна преценка е нещото, което ти липсва. И няма да е лошо да се замислиш защо изпраха турския "ад", пред българския "рай".

    Коментиран от #44

  • 43 Хасан

    7 5 Отговор

    До коментар #41 от "Гмо":

    При руснаците и американците винаги има много цивилни жертви ..затова те не могат да си изкарат носа си от базите в Сирия и Ирак ..докато турчина го прави с хирургична точност
  • 44 Хасан

    7 2 Отговор

    До коментар #42 от "Голям Слон":

    Заради пазара бе човек ...колко Шкоди можеш да продаваш в България??..сега ще измислят Шкода с турска фамилия и като топъл хляб ще се продава ..Шкода Измир или Шкода Конак
  • 45 Консерватор

    5 1 Отговор
    В политиката, колкото си по-нелоялен, толкова си по-печеливш. С такава политика Гърция и Турция са изтарашили от Запада милиарди по милиарди.
  • 46 Психопат

    6 3 Отговор
    Германците не са будали. Направили са проучване и са разбрали ,че младите хора в България взимат минимум 700 евро заплата. На VW не им трябват работници на средна възраст. Разбира се че ще отидат в Турция . Там за 400 евро супер специалисти ще намерят и та млади с капацитет 30-40 години работа. Аз съм работил с турци и за тях компанията е фамилия. Верни са. Докато ние Българите сме горди и независими. Защото всеки от нас има земя някъде в България. А собствеността е независимост. Гласи се закон за ЕС минималната заплата да е еднаква за всички граждани в ЕС. Същото се отнася и за пенсиите. Така ,че VW си знаят работата. Не ги мислете. А за вас българи, хем искате да сме Швейцария, хем заводи да строим. Махнахме съветските заводи, дай сега нови да строим. Ето за това не идват инвеститори, защото не знаете какво искате😂😂😂
  • 47 цури

    2 0 Отговор
    заради нацис социалистите хол фаген не иска да строи защото ги знае че са хунта със ръководство шайка съботи ори и организатори на диверсии палежи протести събота ги и зле ни.
  • 48 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #35 от "Реалист":

    Те, турците, много отпреди теб работят в Германия и без да са в ЕС, умнико. И пак ТЕ ще имат завода. Умнико.
  • 49 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #39 от "Хасан":

    И евреите.
  • 50 ФЕН ВА БОЙКО

    3 0 Отговор
    ДА ТО ДУХАТ ШВАБИТЕ ДРГИ ЩЕ ДОЙДАТ ЩЕ ПРАВЯТ СЮНЕТ НА ДИКТАТОРА
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Грую

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Отговор":

    Това е оценката на управлението на ГЕРБ и не само на Фолксваген ами на много други инвеститори, които вече си тръгнаха, ще си тръгнат ако вече са дошли или няма да дойдат. Това е бизнес климата в България създаден на първо място от политическата класа и разбира се най-вече от ГЕРБ. ГЕРБ стават за послушници, но не могат да моделират по-добра бизнес среда чрез управлението си, а напротив влошават я. Толкова си могат хората, които сме избрали и сега разбира се няма да правим фолксвагени, а ще садим картофи и ще пасем овце - за това бизнес климата в държавата става. за прасета не може защото дойде африканската чума, а по-късно като дойде и шапа по овцете и ще минем само на картофи.
  • 54 българина

    5 0 Отговор
    Като четеш статията човек си мисли че ЕС и краварите са борци за демокраци и човешки права,а всъшност са алчни за пари и изгода ,това го даказаха при затварянето на очите си при убиството и разчленването на тялото на журналиста в посолството на Саудитска Арабия,къде останаха "ценостите"на ЕС и краварите в този случай.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 щщщщщ

    3 1 Отговор
    Ще си го преместя че отиват при рязаните....Предпочитам една две Японски фирми да доидат.Фолксваген е кола за простолюдието.
  • 57 goni

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Тръмп":

    Наистина ли си толкова голям оптимист, или просто симулираш?!:)
  • 58 сноу

    2 0 Отговор
    Че то Германландъто си е провинцията на Ерджуланя .Не слушайте какво плямпат няколкото оерчени, но оскубани папагала, че видиш ли Турция без ЕС и т.н.Това е за балъците и раята.На Ердо петата колона е вече първа, и щом надуе зурлата всичкото чалма е под червеното знаме .Тя и затова баба Шменкел набляга все на женски полуфабрикати около себе си ,че посегне ли към други, не се знае на кой ятаган е висил.Та Ердо просто си взема завода ,няма нужда някой да му го дава.Германландъто а и по актуалното Циганория ,само бият печата и се скриват под масата.