Last news in Fakti

26 Юли, 2019 20:30 2 054 12

Саудитска Арабия, оръжията и ветото на Тръмп

  • саудитска арабия-
  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • оае-
  • оръжие

Целият свят ги критикува, Тръмп ги подкрепя безрезервно – оръжейните доставки за Саудитска Арабия и ОАЕ

Саудитска Арабия, оръжията и ветото на Тръмп - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Целият свят ги критикува, Тръмп ги подкрепя безрезервно – оръжейните доставки за Саудитска Арабия и ОАЕ. Заради тях Тръмп поема курс на конфронтация с Конгреса. И както изглежда държи по-силните карти.

Американският президент Доналд Тръмп наложи вето на резолюциите на Конгреса, които блокират многомилиардните оръжейни сделки със Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Тръмп заяви, че отказът от доставки на оръжие ще "отслаби конкурентоспособността на САЩ" и ще навреди на "важните отношения" със съюзниците. Освен това блокирането на доставките ще удължи войната в Йемен и страданията на местното население: според Тръмп без прецизни боеприпаси ще има "повече, а не по-малко" цивилни жертви.

През месец май американското правителство не се съобрази с искането на Конгреса да бъдат спрени доставките на оръжие, муниции, оборудване, както и за обслужването на самолети за Саудитска Арабия, ОАЕ и Йордания. Тогава държавният секретар Майк Помпео оправда този ход, заявявайки, че доставките на стойност 8,1 милиарда долара (7,2 милиарда евро) са изключително необходими заради поведението на Иран, който е заклет враг на Саудитска Арабия.

Трудно ще бъде преодоляно президентското вето

В Камарата на представителите и в Сената реагираха остро на това, вкл. в редиците на Републиканската партия на Доналд Тръмп, защото се смята, че доставките на оръжие могат да удължат войната в Йемен. И Сенатът, в който републиканците имат мнозинство, и Камарата на представителите, в която доминират опозиционните демократи, приеха свои резолюции за блокиране на оръжейните сделки. Още тогава обаче се предполагаше, че президентът ще наложи вето.

За трети път през своето управление Тръмп използва това свое право. За да бъде преодоляно президентското вето е необходимо мнозинство от две трети в двете камари на Конгреса, което е изключено, според наблюдателите. САЩ и Саудитска Арабия са традиционни съюзници. Но заради ролята на Рияд във войната в Йемен и убийството на журналиста Джамал Хашоги критиките се засилиха. Също и в Германия се води ожесточен дебат за оръжейните сделки със Саудитска Арабия.

"Бастион срещу зловредните дейности на Иран"

Тръмп стои твърдо зад Рияд. В сряда той заяви, че Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са "бастион срещу зловредните дейности на Иран и неговите съюзници в региона". Той уверява, че оръжейните доставки ще увеличат способността на страните да се защитават срещу иранската заплаха.

Във войната в Йемен Саудитска Арабия оглавява съюз от няколко арабски държави, подкрепящи войските на президента Абд Рабу Мансур Хади. Иран пък подкрепя шиитските бунтовници хути в Йемен. По данни на неправителствени организации, десетки хиляди са жертвите на конфликта, включително много цивилни. Според ООН това е най-тежката хуманитарна криза в света.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ердоганя

    2 1 Отговор
    Донето не се шегува!
  • 2 аршинолог

    22 1 Отговор
    Да де - СА е шариатски средновековен халифат, християнството е забранено под смъртно наказание, жените са в чувал, на мегданя се секат глави, ръца, крака... Неудобните се разфасоват.

    Обаче, Асад е "диктатора". И СА "помага" на сащ, да "демократизират" Сирия.
  • 3 835

    13 0 Отговор
    Плащаш 8млрд и разчленяваш, когото си поискаш. Щом имаш и демократичен петрол, го правиш, където и когато си поискаш.
  • 4 onq s konq

    0 9 Отговор
    Що за "Конгрес" е Американският,след като в него са се набутали хора - Врагове на собствената си държава?Явно по Български тертип са си спретнали АМЕРИКАНСКО БСП,но е редно да осъзнаят,че ПЪРВО- 8млр долара са си "Сума",която е важна за Американската икономика и ВТОРО - Въоръжаването с модерни оръжия на СА е важна предпоставка за военния БАЛАНС в Региона,който ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да е в полза на САЩ,РЕСПЕКТИВНО И НА ЕВРОПА.

    Коментиран от #6

  • 5 outlander

    1 5 Отговор
    Иранската върхушка да налага памперсите. Путкин и той.
  • 6 Бачо Киро

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Да бе, с тея дългове 8 милиарда направо ги оправят.... Що си толкоз гламав... Още преди си го казаха директно - квото и да става, СА са ни приятели... Ма кули ли ще се бутат, ма сватби ли ще се бомбят, ма журналисти ли ще се колят - няма никакво значение. Щом едни определени хора, не икономиката на САЩ, вземат едни пари, в случая 8 милиарда, всичко е наред.

    Коментиран от #7

  • 7 onq s konq

    1 10 Отговор

    До коментар #6 от "Бачо Киро":

    Проблема ти е че НЕ УЧИШ ПОГОВОРКИТЕ и съответно мисълта ти е обременена точно по тази причина.А ако знаеше поговорката "Капка по капка - вир става",щеше да си наясно че тия 8 млр- долара за Щатите са ВАЖНА БРЪНКА в РЕДИЧКАТА постъпления от оръжейни доставки.И за справка ще ти дам инфо:САЩ имат годишен износ на оръжие в размер на ОКОЛО 200- 210 Милиарда .Европа като цяло ема износ за ОКОЛО 80-85 МИЛИАРДА.Русия/твоята Русия/ изнася "стока" за около 25-30 Милиарда. И пак повтарям - Учи Поговорките ,в тях ти е спасението:)
  • 8 1122

    3 0 Отговор
    Цигани.
  • 9 Милен Илиев Минков

    0 1 Отговор
    България,....

    Желае, да- помага,....

    По- нуждите,...

    Да-се-протара, телефон....
  • 10 Jacques Yves Moineau

    3 1 Отговор
    В крайна сметка става дума за пари.
  • 11 Говеждите

    3 0 Отговор
    са и винаги са били морални и нравствени изроди. Соросоидите също.
  • 12 Пара за всеки

    1 0 Отговор
    С милиарди петролни долари можеш да правиш каквото си поискаш. Само не се впрягайте, зетят на Тръмп е най-близък другар със саудитското кралско семейство. Извадете си главите от задниците!