Last news in Fakti

28 Юли, 2019 13:12 3 442 37

Защо не успяхме да се справим с африканската чума?

  • чума-
  • африканска чума-
  • нихат кабил-
  • българия-
  • зараза

Своеобразен свински Чернобил

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нихат Кабил, бивш министър на земеделието

Що е то Африканска чума по свинете и какво ще стане, ако пламне държавата ни, управляващите трябваше да обяснят на обществото още преди две години. Мащабно и последователно. Както постъпихме преди 13 години, когато всички държави около нас горяха. Пак от вирус – Н5N1. Вирусът на птичия грип, пренасян даже по-лесно. От мигриращите прелетни птици.

ПОМНИТЕ ЛИ?

Тогава нямаше човек в страната, който да няма достатъчните познания за това, какво трябва да направи, ако се натъкне на болна или умряла птица. Независимо каква. Цялата държавата: министерства, Национална ветеринарна служба, общини, кметове, ловно-рибарски дружества, НПО, екоорганизации и др. беше в очакване на лошото и в готовност за действие. Всички бяха наясно какво ще бъде предприето, ако се появи огнище на болестта:

- Че всички птици в санитарната зона ще бъдат умъртвени и стопанствата ще бъдат обезщетени. Веднага! Като в с. Слънчоглед, Джебелско. Без разлика дали са регистрирани като животновъден обект или не.
- Че трябва всички солидарно да направят така, че птицевъдството като отрасъл да бъде опазено.
- Че даже да бъдат умъртвени кокошките и гъските от селските курници, опазеният отрасъл ще даде разплодните животни за новия производствен цикъл...

Тогава като държава и общество успяхме. Околните страни понесоха тежки икономически щети.

ЗАЩО СЕГА НЕ УСПЯХМЕ?

Въпреки миналогодишния опит с друго трансгранично заболяване по странджанските села
- Защо допуснахме изключително опасният вирус на АЧС да навлезе в индустриалните комплекси в Североизточна България и се налага десетки хиляди животни да се умъртвят и загробят, защото друго решение няма?
- Защо допуснахме целият свиневъден отрасъл, „тежащ“ близо 2 млрд лв., да е пред рухване?
Кой е следващият?
В Северна или Южна България?
И докога ще е тази агония?
И кой-кого ще ликвидира, според зам.-министър Янко Иванов: ние чумата или чумата свиневъдството?

НЕ УСПЯХМЕ, ЗАЩОТО :

1. Държавата чрез съответните си органи подцени и неглижира проблема, а имаше почти две години време за подготовка от появата на първите огнища в Румъния.

2. Всички специалисти знаят, че резервоарът на болестта са дивите свине. Те разнасят вируса в много широк периметър, защото мигрират от държава в държава, от район в район и заразяват както здравите дотогава диви свине, така и околната среда. Оттам чрез ловци, гъбари, билкари, дървосекачи, фермери, туристи и т.н. вирусът достига в задните дворове или чрез фуража в големите свинекомплекси. Популацията не беше намалена.

Вместо да строи смешна оградка на добруджанската граница и да се снима там за пиар, Румен Порожанов като министър трябваше да удължи груповия лов на дива свиня до април, до пълното разлистване на горите. Сега ловците не искат да влизат в гората. Защо? Ами да не се изпотрепат в шумата, където сега няма ясна видимост. Пък и защо само ловците? Нямаме ли полиция, армия, жандармерия, специални части? С оръжия със заглушители? С термокамери за работа нощем? По примера на чехите.

3. Обществото не беше привлечено за партньор и подробно, даже натрапчиво информирано, а защо не – и обучено, и подготвено за опасността от това заболяване и наложителните мерки, които ще се вземат. А няма успех, ако стопаните не повярват и не партнират на компетентните органи в преодоляването на подобни епизоотични кризи. Тук не искам да влизам в темата за сринатото доверие към квази структурата БАБХ.

4. Управляващите настоятелно заявяваха, че ще бъдат обезщетени само и единствено стопаните на умървените регистрирани животни. А в задните дворове по селата всички са без ушни марки и регистрация. Това беше повод и причина за паническо продаване на вече заразени животни. Обърнете внимание – хората няма как да знаят това, докато животното не прояви симтомите на болестта. Така през няколко общини и области се разнасяха болни свине и това всъщност доведе до поява на огнищата първо в Тутраканско, после Никополско, после Бургаско, Търговищко, Плевенско, Русенско.... Хората също спомогнаха за разпространението.

5. Не бяха взети драконовски мерки по гранично-пропусквателните пунктове.

СЕГА ВЕЧЕ ГОРИМ!

В своеобразен свински Чернобил. Някои, като в комплекса в с. Козлодуйци, Добричко с управител д-р Румен Караманов, предварително запретнаха ръкави и платиха на хората сами да си заколят здравите свине от задния двор в три километровата санитарна зона. Да напълнят фризерите си. А за Коледа комплексът пак ще им осигури месо за празничната трапеза. Само и само свинекомплексът да се опази. 90 000 броя са животните там. А работещите – 150 души.

Умът ми не побира какво ще е, ако и там пламне!

Не бих искал да съм на мястото на министър Танева.
Макар и да съм преживял подобна криза на този пост през 2006-та година. Не в тези мащаби, разбира се, но със същото притеснение дали ще се справим. И на мен тогава опозицията ми искаше оставката. Смяташе, че мерките са недостатъчни.

Една опозиция, ако не иска оставки, каква опозиция е? Но друго си мисля като наблюдавам развоя на събитията, поредните пламнали огнища и мерките, които се вземат, колкото и драматични да са.
Добре, чумата ще вършее, ще отвършее и рано или късно ще отмине. Вярвам, че ще се преборим с нея. Каквито и да са щетите. Ако държавата има воля, ще се открият и виновните, допуснали свиневъдството ни да се изправи пред колапс и ако вината им се докаже – нека да си понесат отговорността пред закона и обществото. Но какво ще стане с отрасъла свиневъдство в следващия хоризонт от следчумни 5-10 години?

КАКВА Е ВИЗИЯТА НА ДЪРЖАВАТА ЗА ТОВА?

Каква ще е програмата и действията ѝ стъпка по стъпка? Заявени публично и прозрачно. В партньорство с браншовиците. Защото, когато залогът е трапезата на народа и съживяването на един традиционен и силен за икономиката ни отрасъл няма място за игри на дребно. И тук е на ход госпожа Танева с екипа си. Изправена е пред най-голямото управленско предизвикателство във втория си мандат като министър на земеделието.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йосарян

    20 9 Отговор
    Защото, мюслите не ядът прасета. Докато ни управляват същите. Когато ни изпратят реалната Чума, във формата на ислямистки Орди ще си говорим пак. ЗАЩО.

    Коментиран от #32

  • 2 Васил

    48 3 Отговор
    Има ли нещо с което Герб се справя май не!

    Коментиран от #4

  • 3 Име

    40 3 Отговор
    Щото 10 години не успяваме да се справим с една престъпна коалиция ГРОБ-ДПС, които управляват България с общо няма и 20 процента от гласовете на всички избиратели и назначават навсякъде некадърни послушковци да си въртят далаверите. От там идват всички проблеми и те имат изгода от непрестанните скандали за да отвратяват хората от изборите и да си управляват с гласовете на държавните иихрантурници общински хрантурници, циганите и залупените турци, голяма част от които гласуват като коне с капаци.
  • 4 mediator37

    6 41 Отговор

    До коментар #2 от "Васил":

    Има. Правят магистрали, широки пътища, метростанции и нови жп-линии. Ако дотикат мандата ще имаме поне пътища, а софиянци и метро. Предишните само крадяха, без да правят НИЩО.

    Коментиран от #9

  • 5 Петров

    34 3 Отговор
    Избиват здрави животни прасета по поръчки от вън.Престъпници!
  • 6 факт

    31 2 Отговор
    Защото в службите и агенциите който трябваше да работят за спиране на чумата работят некадърни,търтеи на партийна хранилка който си мислят че всичко ще им се размине.
  • 7 кога

    27 3 Отговор
    По голяма чума от политиците няма....ликвидират ли ги всичко ще се оправи.
  • 8 Аааa

    34 2 Отговор
    Защото целта е такава , да се ликвидира и последното животно ! Нищо в бг не трябва да се произвежда , всичко трябва да е внос от нашите "приятели" ...
  • 9 Опа тролчо

    27 4 Отговор

    До коментар #4 от "mediator37":

    Ти кога последно пътува по някоя магистрала? 2013 година? От Стара загора до малко Чирпан магистралата е на вълни, ограничението е 90 км./ч и това е така от една годинагодина и не барат да го оправят. Не че другите отсечни са по-добре, ама поне КАТ не дебнат да бълнят бюджета там. Излез малко от панелката, мръдни по-далеч от кварталната градинка да смучеш бира или хипермаркета да купуваш ГМО и ще видиш каква мизерия е из цяла България.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 има ли нещо

    25 3 Отговор
    с което могат да се справят съвременните българи: корупция, престъпност, провал на икономика, образование, здравеопазване, заплати, природа, демографска катастрофа ,цигани, бездомни кучета, ...., ние не сме народ а сбирщина от бездарници, които се гордеят с невежеството си и методично мачкат всичко образованоо и способно. Нивото на заплатите е показателно за важността и значението, което обществото отдава на дадена професия. По този критерий българите явно високо ценят мутри, мошеници, чалгаджии, шоумени и ТВ звезди и ниско ценят учители, лекари, ...

    Коментиран от #23

  • 12 Morgoth

    11 0 Отговор
    Още една причина е това, че идват поредните избори, а правителството се страхува от поредните размирици причинени от Зелени и други подобни неадекватни елементи, които само дебнат да си направят PR, без да ги е грижа кой накрая ще плати сметката. ГЕРБ се уплашиха и предпочетоха да мълчат и да се молят епидемията да ни подмине вместо да заявят отрано, че има вероятност за поредно избиване на животни след страндженското фиаско.
  • 13 Що годе смислено

    3 2 Отговор
    мнение, но пак от човек който не носи отговорност. Га носеше отговорност - мълчеше. Не може един министър да говори с най -общи категории "държавата...неглижира проблема" Този стил е стар и не върви вече. Трябва да каже имената на структурите и отговорните лица за тази катастрофа. Тогава ще понесем по леко и автокомплиментите в изказването.
  • 14 Елементарно е

    9 0 Отговор
    Просто няма държава .Другарите от ГЕРБ и патриоти имат по важна работа .Трябва да си сложат на пост главен прокурор наш човек че..... Трябва да финализират зелката за F _16 , избори идват .защо да се занимават с едни прасета ще внесем пък които остане ще плаща сметката и ще мълчи щото главния ще наш.
  • 15 коча

    1 9 Отговор
    Защо КУРНЕЛА не спря чумата - да я свалим от влас и да оди да
    гледа свине в ДОБРИЧ откдето е дошла .......
  • 16 Защото

    10 1 Отговор
    Чума- нямаа!!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Порно

    9 0 Отговор
    Защото единственото което могат , е усвояване тип "лява ръка , десен джоб"
  • 19 Иван Драгиев

    14 0 Отговор
    България е разграден двор и на политическия слугинаж е безинтересно да запазят свиневъдството и да конкурират големите ферми в ЕС.
    Тотален геноцид над българския беден народ.
  • 20 Иван Драгиев

    7 0 Отговор
    България е разграден двор и на политическия слугинаж е безинтересно да запазят свиневъдството и да конкурират големите ферми в ЕС.
    Тотален геноцид над българския беден народ.
  • 21 свидетел

    11 0 Отговор
    Министерството на земеделието е огромно, там се назначават хора които ще могат да точат държавен ресурс в политически джобове и това го знае всеки ,но никой не го казва, гонят един за да сложат друг да краде по-добре ,това е причината всички заразни болести като птичи грип и ачс да се потулят и едни пари да се откраднат .
    Порожанов е един удобен далавераджия за някой Правителства
    но по негово време кражбите на пари се взривиха в страната ни.
    Този човек трябва да бъде подведен под съдебна отговорност за много още щети нанесени на ЕО И България..
    Танева за какво я върнаха не разбрах ,по нейно време има залуми от кражби без аналог, това ли я прави компетентна или и тя е само удобна на някой.
  • 22 Димов

    16 0 Отговор
    За 30г българските управници се справиха успешно само с едно-единствено нещо: Поголовна репресия и прогонване на българското население от родината му. Няма с какво друго да бъдат запомнени.
  • 23 Димов

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "има ли нещо":

    Не знам, що за хора са ти сложили минуси?

    Коментиран от #28

  • 24 благодаря господине, аз знам

    6 0 Отговор
    Просто на някои хора не им харесва това, което съм писал. И на мен не ми харесва но за съжакение действителността е такава и ако си затваряме очите от това нещата няма да станат по добри а само напразно ще се заблуждаваме. Трябва да видим жестоката истина в очите (а тя е че никога досега бездарието, посредствеността и националното предателство неса вземали такъв превест над образованите, квалифицирани и родолюбиви хора) и ако ни интересува собственото ни бъдеще, да я променим към по добро.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 и аз имам такива подозрения

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "Отворете си очите":

    но нямам доказателства. Ако това е така, то управляващите трябва да бъдат пратени при свинете.
  • 27 Ние не ги избираме

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Отворете си очите":

    Централната избирателна комисия ги избира, питай Сталин, че е по важно този дето брои бюлетините
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Диди

    1 0 Отговор
    Бабх да престанат с измислените си проверки и контрол, а да се хванат на работа.

    Коментиран от #31

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Димов

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Диди":

    И какво да направят бабх, като в Германия забраняват свинското месо в детските градини, имат излишък от такова, решили са, да ни го пробутат на нас, а нашите са измисллили врътката с африканската чума, че да имат причина да им го купят? Изкуственото предлагане се бори само с липса на търсене. Има други видове меса. Ще ядем тях, вместо свинско, че да няма повод за внасянето му.

    Коментиран от #33

  • 32 Гостилничаря

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Йосарян":

    И защо мислиш, че не ясат прасета!? Тук в България поне, маат яко прижоли, чак ушите им себухат в масата, покрай мен (а и не само) е пълно с ярки примери за това. В Турция може и така да е, но тук явно Коранът се спазва долу-горе и приблизително, както и други неща......
  • 33 Гостилничаря

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Димов":

    Не е точно така, имам познат, който снабдява свинекомплекса в Бръшлен, наистина има умрели бройки от чумата, имали са и симптомите на болестта.

    Коментиран от #34

  • 34 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Гостилничаря":

    Не казвам, че няма зараза, а че някой я докара нарочно.
  • 35 африканския

    0 0 Отговор
    240 чумови прасета в парламента.тях кога ще ги евтаназират?
  • 36 бисотипа

    0 0 Отговор
    каква е разликата между чумата и мерките срещу нея? аз няма да имам прасе на есен, много тъпо...луда крава , свинска чума, син език, птичи грип. не ме интересува нито един свинекомплекс, искам да си имам прасе в двора.
  • 37 май

    0 0 Отговор
    пеевски се разхожда свободно и ръси свинска чума